Calibrachoa "Kablum": En Beskrivning Av Sorterna "Vit" Och "Djuprosa", Blå, Vit Och Gul

Innehållsförteckning:

Video: Calibrachoa "Kablum": En Beskrivning Av Sorterna "Vit" Och "Djuprosa", Blå, Vit Och Gul

Video: Calibrachoa
Video: Official Ka-Bloom Launch Trailer 2024, Maj
Calibrachoa "Kablum": En Beskrivning Av Sorterna "Vit" Och "Djuprosa", Blå, Vit Och Gul
Calibrachoa "Kablum": En Beskrivning Av Sorterna "Vit" Och "Djuprosa", Blå, Vit Och Gul
Anonim

Calibrachoa tillhör en av sorterna av rikliga prydnadsväxter, som med sin ljusa blomning kommer att dekorera alla trädgårdsbäddar eller lusthus. Denna blomma lockar uppmärksamhet hos många trädgårdsmästare och landskapsarkitekter på grund av dess ljusa färg och frodiga utseende, liksom enkel underhåll.

Bild
Bild

Grundläggande information om caliobrahoa

Denna typ av växt föddes upp under andra halvan av 1900 -talet - på åttiotalet. Variegated tätt växande blommor täckte alla växter med ett tätt tak, vilket ger det formen av en sfär.

Bild
Bild

Ursprungligen distribuerades den i europeiska länder, liksom i Amerika och länderna på Asiens östkust. På grund av det faktum att denna blomma i naturen växte på steniga bergsområden med ett torrt klimat, behövde den i rumsförhållanden en speciell jord baserad på expanderad lera så att vatten inte skulle dröja kvar i marken.

Med tiden har uppfödare kunnat anpassa calibrachoa till en mängd olika klimat. Därför glädjer denna växt idag nästan hela världen. Oftast kan det ses i en blomsterbutik i en golvkruka eller i en korg som är upphängd från något. Under de senaste åren har säljare av blomsterbutiker noterat en ökad efterfrågan på frön och bladblad från calibrachoa. Detta beror på den växande populariteten för odling av prydnadsväxter från frön hemma.

Bild
Bild

Calibrachoa -blomman förväxlas ofta med petunia. Dessa två prydnadsväxter har faktiskt ett liknande utseende, men det finns också ett antal uttalade skillnader mellan dem. För att skilja dem måste du känna till egenskaperna hos calibrachoa, till exempel:

  • blombladens form är rundad och inte spetsig, som i petunia;
  • färgschemat är monokromatiskt (utan färgfläckar och ränder);
  • blommor har inte en velourbas vid beröring.
Bild
Bild

Om det plötsligt händer att när blomningen växer är skuggan av blomställningarna inte lik den som visas på förpackningen, var inte upprörd. Detta är helt acceptabelt för den här typen av växter . Kronbladets färg beror på temperaturförändringar och kan förändras över tid, beroende på klimatförhållandena i dess livsmiljö.

Bild
Bild

Olika sorter

Uppföljare av odlingen av calibrachoa har uppfödare uppfödt många sorter av denna växt, som skiljer sig från varandra i den exceptionella nyansen av kronblad och individuella egenskaper.

Bland de gemensamma särdragen finns följande

  • En vuxen växt har formen av en sfär eller boll, vars diameter når 40 centimeter. Buskens form beror på hur ofta odlaren engagerar sig i att nypa blomman. Detta måste göras för att det ska bli ännu mer grenat under dess vidare utveckling.
  • Blommans mitt är ljusgult.
  • Bladen är små (längd - 2-4 cm, bredd - 1-1,5 cm), deras yta är täckt med en liten dun.
  • Det är en ettårig växt;
  • Den blommar hela sommaren och fångar till och med en del av hösten. Dess blommor förändras med tiden under blomningen.
  • Stammarna är greniga.
  • Reproduktion sker med hjälp av frön.
Bild
Bild

Varianternas namn kom direkt från färgen på deras kronblad ("Kablum djuprosa", "Kablum denim", "Kablum gul", "Kablum vit" och så vidare). Det finns sorter, vars blommor kombinerar flera nyanser, som harmoniskt rör sig från en till en annan.

Låt oss titta närmare på de olika representanterna för calibrachoa

" Kablum gul" (eller "Kablum gul") - vi pratar om samma anläggning, bara namnet ändras beroende på importör. Denna art odlas med sticklingar. Men numera praktiseras det alltmer att reproducera Kablum Ellou calabrachoa med hjälp av frön. Växtens blommor har en rik solid gul färg utan fläckar och fläckar.

Bild
Bild

" Kablum vit" (eller "Kablum vit") - bland allt ser det mest högtidligt ut, därför är det ofta valt att dekorera utomhusbröllop lusthus. Blomställningarna är vita, men mitten är fortfarande gul, vilket är karakteristiskt för denna typ av blommor. Blommor täcker tätt hela busken och skapar en solid blomsterkupol som mäter 30-40 centimeter.

Bild
Bild

" Kablum djupt blå", (eller "Kablum blå", "Kablum denim") - dessa är alla namn på samma kalibrachoa -sort. Återigen talar vi om olika leverantörer som tolkar anläggningens namn på sitt eget sätt. Baserat på deras namn kan man anta att blommornas färg ska vara blå, men i verkligheten är detta långt ifrån fallet. Kronbladen i denna kalibrachoa -sort har en färg som är närmare lila än till blå, och du kan också hitta buskar från en rik till mer lugn lila färg.

Bild
Bild

Blommans lock har formen av en sfär, men den kan sprida enskilda stjälkar med blomställningar. Trots detta ser calibrachoa alltid bra ut.

" Kablum djupt rosa "- den har alla de karakteristiska egenskaperna hos växten calibrachoa "Kablum" (ettårig, har en tät blomkrona, sprider sig, har en gul "tunga", förökar sig med hjälp av frön). Kronbladets nyans beror på klimatförhållandena. Du kan hitta både representanter för en ljusrosa färg och växter med en blek crimsonfärg. När man utvecklar landskapsdesign bör man komma ihåg att denna typ av kalibrachoa passar bra med Kablum White och Kablum Yellow.

Bild
Bild

" Kablum Sunset "- är en nyhet på marknaden för trädgårdsväxter. Den föddes upp för inte så länge sedan och orsakade en stor uppsjö av positiva recensioner, eftersom den inte bara absorberade alla fördelar med calibrachoa som sådan, utan också erövrade alla med sin färgs egenhet. Den består inte av två färger, som alla andra sorter av calibrachoa, men av tre - den gula mitten går över till en rik orange färg, som i sin tur smidigt flyter in i en ljusorange nyans.

I allmänhet ser det väldigt imponerande och ovanligt ut.

Bild
Bild

Calibrachoa vård

Först odlades calibrachoa med sticklingar, men med tiden började de alltmer använda frön för förökning, vilket är mycket mer praktiskt att använda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla sorter av denna växt bör planteras i januari eller februari . Frön måste spridas på fuktig, lossad mark. De behöver inte täckas med jord ovanifrån, men de bör vattnas väl. Rummet där calibrachoa odlas ska vara väl upplyst. Du kan göra ett slags växthus för att bibehålla den nödvändiga luftfuktigheten. Men detta måste övervakas noggrant, för att undvika vattenansamling . De första plantorna kan ses på två till tre veckor.

Bild
Bild

Det kommer att ta cirka 12 veckor att växa en ganska robust buske. För att säkerställa en ung blommas hälsosamma tillväxt är det nödvändigt att förbereda en speciell blandning bestående av svart jord, någon form av tillväxtbiostimulant (till exempel vermikulit), samt långverkande gödningsmedel.

När du använder ren jord har växten svårt att andas.

Bild
Bild

Vattna växten med måtta. Om blommorna börjar vissna och bladen torkar vid basen, indikerar detta brist på fukt, vilket kan leda till ett stopp i utvecklingen.

Bild
Bild

De första dagarna efter att calibrachoa har placerats i det fria måste det placeras i skuggan så att växten kan anpassa sig till den nya miljön.

Rekommenderad: