Physostegy (40 Bilder): Jungfru Och Vitt, Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Brokig Fysostegi Och "Pink Queen" I Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Physostegy (40 Bilder): Jungfru Och Vitt, Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Brokig Fysostegi Och "Pink Queen" I Landskapsdesign
Physostegy (40 Bilder): Jungfru Och Vitt, Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Brokig Fysostegi Och "Pink Queen" I Landskapsdesign
Anonim

Physostegia kännetecknas av vackra blomställningar i form av frodiga spikelets. Denna växt är anmärkningsvärd i och med att den börjar blomma i slutet av sommaren, när de flesta sommargrödorna redan har bleknat och hösten bara börjar bilda knoppar. Pleihoasia (långsträckta blomställningar) av physostegia fungerar som en dekoration av trädgården från augusti till frost. Förutom vackra blommor uppskattas den också under lagringen av dess form och utseende när den skärs.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Physostegia tillhör örtartade stauder av familjen Labiatae, dess hemland är Nordamerika. Flera växtarter växer i naturen, men bara en används i kultur - Physostegia virginiana . Växtens höjd är 60-120 cm. Skotten är raka, starka, har en tetraedral form. Krypande rötter, de kännetecknas av ganska snabb tillväxt. Lanceolate sittande bladplattor är långsträckta, med ojämna, ojämna kanter, arrangerade i par.

Deras färg är ljus smaragd. Knopparna är rörformiga, dubbelläppade, det är bisexuella eller unisexuella med en snövit, ljuslila, rosa eller körsbärsfärg. Med sin beskrivning är de lite som en dagslilja. Pleichoasias kan vara upp till 30 cm långa. Representanter för denna art blommar från ungefär mitten av augusti till de sista dagarna i september . Blomställningarna utmärks av en ljus doft som lockar insekter. Efter slutet av blomningen mognar nötliknande fröskalor på skotten, som kan självsåda.

Kulturen kännetecknas också av hög frostbeständighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Släktet är inte särskilt många, det innehåller 3-12 arter (antalet i källorna varierar). För odling används bara en - virginian physicalostegia. Alla sorter kännetecknas av frodig blomning och behaglig blomställning.

  • " Alba " når 80 cm i höjd. Knopparna är ganska stora, snövit, tätt belägna på blomställningens krona. Alba har ett spektakulärt utseende tack vare kontrasten av vita blommor mot en smaragdgrön lövbakgrund.
  • Levande tillhör inte alltför höga växter, växer upp till 60 cm. Blommorna är målade i ljusrosa toner.
  • Sommarsnö - Det här är en ganska stor buske (cirka 90 cm i höjd). Den blommar med vita knoppar.
  • Bukett ros - en hög kultur, som når 1, 2 m, med graciösa ljusa lila blomställningar.
  • Sommar Spire - en vacker lång buske med blomställningar av en ljusrosa ton. De kvittas vackert av smaragdlövverk.
  • " Den rosa drottningen " når cirka 70 cm. De spikformade blomställningarna har en vacker rosa färg.
  • Crystal Peak White har cirka 80 cm i längd och blommor av en snövit ton.
  • Fröken manér - en låg buske, ca 45-60 cm. Den skiljer sig från andra sorter i en mer kontrollerad tillväxt. Den har stora, vita knoppar.
  • " Variegata " - brokig form, som kännetecknas av starka stjälkar som lätt tål även kraftiga vindbyar. Busken kan bli upp till 90 cm. Bladplattorna är smaragdfärgade och har en vit kant. Blommorna är ljusrosa i färgen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Väl i marken börjar fysostegi utvecklas snabbt, processer bildas mycket snabbt. Växten är anspråkslös mot jordens sammansättning; den föredrar fuktig jord som håller vatten väl. Lerjord, svart jord eller sandig lerjord är idealisk. Resten av tillväxtfaktorerna är inte heller särskilt viktiga, men för att uppnå en längre och frodig blomning är det värt att välja rätt plats för plantering. En blommande flerårig växt föredrar öppna soliga områden eller platser med närvaro av lätt öppet penumbra.

Med denna plats rotar växten extremt snabbt och bildar nya skott. Det rekommenderas att plantera den på södra sidan av trädgården, nära ett staket eller en vägg. I ett skuggat område kommer blomman att blekna, processerna kommer inte att växa och med tiden kommer busken att försvinna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du planterar är det värt att förbereda jorden lite: den matas med kompost eller välrutten torv. Du kan också lägga till lite sand.

Att plantera en blomma i öppen mark rekommenderas i slutet av maj. Avståndet mellan växter bör hållas från 35-45 cm. När man växer fysostegi måste man ta hänsyn till det faktum att blommans rötter kryper ut ganska snabbt och aggressivt, ofta utvisar andra planteringar på platsen . För att undvika detta installeras avdelare i förväg: runt platsen med plantor grävs skifferark eller annat material in på ett djup av 40-45 cm, vilket skapar en slags barriär. De hämmar också rottillväxt genom att plantera växten i en hink eller annan behållare utan botten. Det är nödvändigt att begrava det i jorden så att kärlets kant är 2-4 cm under marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Physostegia är mycket stabil och blir praktiskt taget inte sjuk, den växer bra utan att skapa speciella förhållanden. Blomvård är följande:

  • vattning;
  • toppdressing;
  • beskärning;
  • överföra;
  • samling av frön.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att fukta busken systematiskt och ganska rikligt, men det är viktigt att se till att fukt inte stagnerar, eftersom detta är full av ruttnande av rotsystemet eller svampsjukdomar. Efter fuktning bör du försiktigt lossa jorden för att inte skada rötterna . Ogräset dras upp när det växer.

Konstant utfodring av växten behövs inte, innan den planteras är det tillräckligt för att den ska införa humus, mogen gödsel eller komplex mineralgödsel i flytande form (kombinera dem med vattning). Innan spirande perioden är det också värt att mata buskarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vart femte år rekommenderas att transplantera physostegia till en ny tillväxtplats, eftersom växten expanderar mycket under denna tid. Att transplantera en buske orsakar inga särskilda svårigheter:

  • på hösten beskärs växten;
  • rötterna grävs noggrant upp;
  • platsen bereds på samma sätt som innan du planterar plantor;
  • placera växten i ett hål och strö den med jord;
  • jorden är väl fuktad och mulched med löv eller sågspån.

I slutet av blomningen bör buskarna förberedas för vintern. Nästan alla sorter av Physostegy Virginia behöver inte skydd, men det är värt att ta sig tid att samla frön och beskära. Fröna skördas i augusti-september. Växtens frön är ganska stora, svarta och lätt ribbade. Efter att ha samlat dem måste de torkas väl; för detta placeras fröna i ett torrt rum med god ventilation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning av buskar utförs på hösten, efter att skotten är torra. Den ovanjordiska delen skärs av och lämnar 10-12 cm skott ovanför jorden. Detta förfarande gör att växten normalt kan överleva vintern. När du beskär en buske vid roten kan växten frysa ut eller knopparna bildas inte nästa år . Physostegia tolererar frost bra, men i regioner med hårda och långvariga vintrar kan blomman dö utan isolering.

I det här fallet, efter beskärning (upp till 5 cm av busken är kvar), är växten täckt med torv eller sågspån, du kan hälla ett tjockt lager av torra löv och även använda grangrenar.

Med början av våren måste skyddet tas bort så att rötterna inte ruttnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Väx fysostegi på flera sätt:

  • frön;
  • division;
  • skiktning;
  • sticklingar.

Med den första metoden sås frön direkt i öppen mark från andra halvan av april till början av maj, de kännetecknas av en mycket hög grobarhet. Ju tidigare de planteras, desto större chanser att de kommer att blomma samma år. Dessutom övervintrar fröna mycket bra i jorden, så att de kan planteras på hösten. Glöm inte heller att fysostegin reproducerar sig bra genom självsådd. Du kan odla växten och plantorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

För henne sås fröna i mars i behållare och överförs sedan till växthuset. Efter två veckor börjar plantor dyka upp. Vården för dem är densamma som för alla plantor: vattning efter att det översta lagret av jorden torkar ut, lossar jorden, skyddar mot direkt sol och drag. När två riktiga blad dyker upp, groddar groddarna. Avståndet mellan buskarna är 7-10 cm . Innan plantering i öppen jord bör plantorna härdas. För att göra detta, två veckor före avstigning, måste de sättas utanför varje dag, gradvis öka tiden de spenderar i frisk luft.

När en buske delas på våren eller hösten grävs den upp och delas upp i flera delar, var och en med minst ett par grenar. Den nedre delen av roten skärs snett och den övre delen skärs rakt. Nya växter planteras på ett avstånd av cirka 50 cm . När de lämnar är det värt att utesluta stillastående vatten, annars börjar rötterna ruttna. För vintern ska de täckas med agrofibre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lager bildas spontant på rhizomerna i physostegia. De grävs upp och transplanteras i en skuggig växande säng. Det är bättre att göra detta på sommaren eller i september, så att de hinner slå rot vid början av kallt väder. De bör vara täckta för vintern, och i slutet av våren kan de redan planteras på en permanent växtplats.

Metoden för förökning av fysostegi med sticklingar gör det möjligt att bevara alla sorteregenskaper . Sticklingar skördas på sommaren, före buskens blomning. Skurna skott ska vara upp till 12 cm långa och ha flera par knoppar. Sticklingar planteras i en behållare med våt sand så att knoppen är på marknivå. Förvara redskap i ett skuggat område. Efter plantering sprutas groddarna med fungicider för profylax. För vintern lämnas behållarna i ett svalt rum, men man måste vara försiktig för att förhindra uppkomsten av svamp.

På våren planteras groddarna i trädgården så att de växer och blir starkare, och efter ett år kan de planteras på permanenta platser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Physostegia är extremt sällsynt, men det händer fortfarande. Oftast uppstår sjukdomar på grund av felaktig vård, du ska inte vara rädd för detta, växten återhämtar sig snabbt . Vid de första symtomen bör du omedelbart vidta åtgärder för att förhindra förlängning av sjukdomen. Oftast påverkas kulturen av rost eller svampsjukdomar. För behandling används svampdödande preparat.

Buskens rötter är ganska ömma, på grund av ett överskott av fukt kan rotrötning bildas på dem. Därför är det värt att reglera mängden och volymen av bevattning, liksom att förhindra vätskestagnation. Physostegia lider inte ofta av skadedjurattacker, men det kan irriteras av bladlöss eller spindelmider . Sådana läkemedel som "Actellik", "Biotlin" eller "Antitlin" är effektiva mot dem.

När du använder dem bör du följa instruktionerna för att inte skada växten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Physostegy är en mycket praktisk blomma när det gäller tillämpning i landskapsdesign. På grund av sitt slående utseende och tillräckliga höjd ser det bra ut både i enstaka planteringar och på flerplaniga planteringar. Ofta placeras busken i mitten av runda eller ovala rabatter.

En lång perenn passar perfekt in i en mängd olika mixborders, sedan planteras den i bakgrunden. De dekorerar rabatterna nära väggar eller staket. Busken passar harmoniskt in i en mängd olika kompositioner med andra blommande grödor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är dekorativa dammars stränder dekorerade med fysiostegi, och de planteras nära fontäner. En dekorativ flerårig ser spektakulär ut mot bakgrunden av låga barrträd: thuja, enbär eller gran. Gruppplanteringar med olika färgkombinationer av knoppar ser pittoreska ut. Den brokiga formen av fysostegi ser särskilt saftig ut på en grön gräsmatta i form av soloplantningar. De använder vackra blomställningar av physostegia för att skära i buketter, eftersom de behåller sitt fräscha utseende länge.

Physostegy kommer att bli en riktig dekoration av platsen eller trädgården i många år, utan att kräva överdriven vård eller förlorad tid i gengäld. Den enkla odlingen och den vackra blomningen har gjort grödan extremt populär bland blomsterodlare.

Rekommenderad: