Digitalis Purple (27 Foton): Beskrivning, Odling Av Frön, Sjukdomar Och Skadedjur, Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Digitalis Purple (27 Foton): Beskrivning, Odling Av Frön, Sjukdomar Och Skadedjur, Reproduktion

Video: Digitalis Purple (27 Foton): Beskrivning, Odling Av Frön, Sjukdomar Och Skadedjur, Reproduktion
Video: Driv upp träd från ekollon , kastanj , hasselnöt ! Odla ekollon i vas - Odla eget miniatyrträd i vas 2024, Maj
Digitalis Purple (27 Foton): Beskrivning, Odling Av Frön, Sjukdomar Och Skadedjur, Reproduktion
Digitalis Purple (27 Foton): Beskrivning, Odling Av Frön, Sjukdomar Och Skadedjur, Reproduktion
Anonim

En stor frodig växt med blommor som ser ut som klockor kommer att dekorera alla rabatter, utrymme längs staketet. Det handlar om rävhandske lila. Vilken typ av växt det är, hur man sköter det ordentligt, hur man förökar det - detta kommer att diskuteras i artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Lila rävhandske är en blommande växt av familjen norichnik, eller plantain. Det andra namnet är digitalis (som betyder”finger” på latin). Det här namnet beror på särdragen i corollans utseende - blommorna liknar fingerbitar. Kultur är både årlig och flerårig . I grund och botten är det här en lila tvååring, under det första året som kastar ut en rosett av löv, i det andra-en peduncle. Rävhandsken har en stabil stam, vars höjd når 120-150 cm, vissa sorter växer upp till 200 cm. Stammen verkar vara fluffig på grund av att håren täcker den.

Basala bladplattor, som når 30 cm i längd, bildar en frodig rosett . Bladen är mörkgröna äggrunda-lansettformade. När man tittar på bladen verkar det som att de är tvåfärgade. Detta beror emellertid på det faktum att i nedre delen av bladplattorna har pubescens med en silveraktig glans. De nedre bladen på rävhandske har petioles, medan stambladen är petiolate.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomningsperioden inträffar i juni-juli, blommorna kännetecknas av en mängd olika nyanser av kronblad. Det finns fläckar eller hårstrån i svalget, deras färg är kontrasterande med avseende på huvudnyansen. Blommor sitter i mjuka gröna koppar, med vassa tänder, samlade i rikliga blomställningar. Efter blomningen (ca september) bildas frukten - en mörkbrun låda fylld med frön.

I en rabatt ser växten ut som en ljus accent; i rabatter används den ofta som en imitation av vildväxande örter . Rävhandske odlas dock inte i barn och offentliga institutioner - dess blad innehåller farliga ämnen som bromsar hjärtats arbete. Samtidigt har det medicinska egenskaper - bladen används i farmakologi. Biodlare planterar växten för sina mjuka egenskaper.

Centralasien och Sydeuropa anses vara kulturens födelseort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över sorter

Släktet omfattar 18 arter av rävhandske, de mest kända av dem är:

  • storblommig - växthöjden når 1 m, har stora krämiga gula blomställningar;
  • rostig - växten når 1,8 m i höjd, blomställningarna är gulbruna;
  • rosa;
  • lila.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland dem är de mest populära sorterna Elsie Kelsey (uteslutande dekorativ typ, kännetecknad av vita blomställningar med lila centrum), " Camelot " (har ljusrosa blommor med vita prickar), " Sutton Apricot " (kännetecknas av en känslig persika nyans av blommor). Vanligtvis når växten en höjd av 100-130 cm under blomningsperioden, med det mesta av stammen en frodig blomställning. Det finns dock också underdimensionerade sorter, till exempel " Tumbelina " … Vid maximal tillväxt (och detta är blomningstiden) når den en höjd av 40-45 cm. Den blommar rejält och länge kan färgintervallet vara olika.

Sorten "Red Dwarf", vars höjd är 30-35 cm, kan skryta med ännu mer kompakt storlek. Den blommar med stora ljusröda klockor från juli till augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du gillar höga växter bör du vara uppmärksam på sorten " Spotted Giant " … Den gläder sig med sitt gigantiska utseende - den växer upp till 1, 5-1, 7 cm och blommar med spektakulära blommor. Dessa är snövit kronblad täckta med körsbärsinslag. Stora knoppar öppnas långsamt, vilket resulterar i en lång blomningstid. Blommor är lämpliga för skärning, står bra i en vas.

En av de vanligaste sorterna av rävhandske - " Musa " … Denna växt når en höjd av 120 cm, och cirka 80 cm upptas av blomställningar. De representeras av stora klockor, vars kronblad är målade i olika lila nyanser och dessutom dekorerade med flerfärgade fläckar. Den blommar länge - från juni till augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planterings- och skötselregler

Digitalis är kräsen om jordens sammansättning och kvalitet. En välgrävd jord med något surt eller neutralt pH krävs. Närvaron av ett dräneringsskikt är obligatoriskt - det placeras på botten av hålet under plantering . Rötterna rätas ut, strös med jord och tampas. Växten är ganska opretentiös, men den tolererar inte stillastående vatten, därför är det på våren absolut nödvändigt att säkerställa dränering av smältvatten - annars kommer rötterna helt enkelt att ruttna.

Men och brist på fukt påverkar växten negativt, särskilt under blomningsperioden … I detta fall blir blomställningarna mindre och faller snabbt av, ibland utan att ha tid att öppna helt. Det är bättre att vattna växten på natten. Om växten får tillräckligt med fukt kommer den att blomma även på en mörk plats. Förutom vattning krävs ogräs och lossning av jorden, och gödselmedel måste appliceras 2-3 gånger per säsong. Om rötterna exponeras i slutet av säsongen behöver detta inte vara rädd, det händer.

Se dock till att strö dem med ett tätt jordlager, annars fryser de.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Du kan odla en växt från sticklingar eller frön. Den senare metoden är vanligare då fröna gror bra. De sås på våren, fröna är resistenta mot kyla, inte nyckfulla. Det är värt att notera den billiga metoden och bevarandet av frögroning i upp till 3 år . Du kan få frön av en växt genom att vänta på att plantans frukter ska mogna. Detta sker under det andra året av digitalisodling. De samlas upp ur lådor, torkas och siktas. Torka dem på en välventilerad sval plats med en luftfuktighet på 10%. Frön kan odlas som plantor med efterföljande överföring till marken eller direkt i den öppna marken. I det första fallet sås de redan i början av mars med vanlig jord för plantor eller inomhusblommor. Fröna hälls i raderna, det är inte nödvändigt att strö dem med jord, det räcker med att fukta med en sprayflaska och täck med glas eller film.

Periodiskt måste du ventilera och fukta jorden, och efter cirka 10-14 dagar visas de första skotten . Därefter avlägsnas filmen och bladblad av cotyledon förväntas dyka upp. Under denna period tunnas raderna ut. När plantorna växer upp och får 5-6 löv transplanteras de i separata behållare. Från mitten av april kan frön sås utomhus. För att göra detta måste du först gräva upp marken och lägga till humus (4 kg per 1 kvm). Detta görs cirka 2 veckor innan fröna planteras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fröna planteras i rader och håller avståndet mellan varje rad på 45 cm. Du kan blötlägga dem i lösningar som förbättrar groning. Strö inte kornen med jord (de är för små för att bryta igenom jordlagret), du kan strö lite med sand och fukta. Annars är vården inte annorlunda än vad man gör när man odlar plantor. Efter uppkomsten av plantor tunnas de ut, efter ett tag sitter de.

För förökning med basala processer bör stammen klippas . Efter cirka 3 veckor bildas 6-8 basala rosetter med små blad på den. De måste separeras från basen och rotas i marken. Detta görs i maj, till slutet av sommaren kommer de att slå rot, bli starkare och kunna övervintra tillsammans med vuxna växter. Och till nästa sommar kommer de att blomma.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Digitalis har en ganska stark immunitet. Utseendet på en svamp eller bakteriell infektion är vanligtvis förknippad med felaktig vård eller ogynnsamma väderförhållanden. Så hög luftfuktighet kan provocera bildandet av gråröta och mjöldagg, vars huvudsakliga tecken är grå fläckar och plack på bladen. Till en början är det bättre att använda speciella fungicider genom att spruta växter med dem . Om sjukdomen också har fångat rötterna måste växten förstöras omedelbart innan den smittar resten.

Av skadedjuren angrips rävhandsken oftast av trädgårdsluven. Små parasiter finns på stammen, den nedre delen av bladen. Deras vitala aktivitet blir anledningen till att växten vissnar och så småningom dör.

Specialiserade läkemedel ("Fufanon", "Fitoverm", "Iskra") hjälper till att förstöra blodsugande fiender.

Rekommenderad: