Vaxpumpa (23 Bilder): Odling Av Benincasa -pumpa (vinter) Från Frön. Beskrivning Av Sorten. Sjukdomar Och Skadedjur

Innehållsförteckning:

Video: Vaxpumpa (23 Bilder): Odling Av Benincasa -pumpa (vinter) Från Frön. Beskrivning Av Sorten. Sjukdomar Och Skadedjur

Video: Vaxpumpa (23 Bilder): Odling Av Benincasa -pumpa (vinter) Från Frön. Beskrivning Av Sorten. Sjukdomar Och Skadedjur
Video: WOW! Amazing Agriculture Technology - Winter melon 2024, April
Vaxpumpa (23 Bilder): Odling Av Benincasa -pumpa (vinter) Från Frön. Beskrivning Av Sorten. Sjukdomar Och Skadedjur
Vaxpumpa (23 Bilder): Odling Av Benincasa -pumpa (vinter) Från Frön. Beskrivning Av Sorten. Sjukdomar Och Skadedjur
Anonim

Vaxpumpa har ett annat namn - Benincasa. Det är en underbar enårig gröda som är utbredd i de södra regionerna. Frukterna innehåller en imponerande andel näringsämnen och spårämnen. Dessutom har den vaxartade kalebassen en utmärkt smak. I den här artikeln kommer vi att ta reda på hur Benincasa ser ut och hur den ska odlas korrekt.

Bild
Bild

Beskrivning

Benincasa är en separat pumpasort som tillhör de lianaliknande grödorna. Native till Sydostasien, denna växt finns nu allmänt i många andra varma länder . Kulturen är mycket populär eftersom den har anmärkningsvärda medicinska egenskaper och kan lagras under lång tid.

Stilkarna på den vaxartade kalebassen är vanligtvis smala . Deras längd är oftast 4 m. Stammarna på den smakrika växten i fråga är täckta med medelstora bladplattor. Benincasa blommar mycket effektivt och vackert.

Bild
Bild

Vid denna tidpunkt bildas flera stora apelsinblommor på en gång. Samtidigt avger de trevliga och rika dofter.

Den vaxartade kalebassen kan vara mycket stor . Om denna växt har optimala förutsättningar för utveckling och tillväxt, kan mogna pumpor nå en imponerande massa på 10 eller fler kilo. Frukten i sig kännetecknas av en karakteristisk rundad eller avlång form, har en diskret grönaktig nyans. Den övre delen av mogna pumpor är täckt med en speciell vaxartad blomning, i kombination med mikroskopiska villi. De senare syftar till att skydda frukten.

Massan av Benincasa har en ljusvit nyans . Vanligtvis är detta en ganska saftig och sötaktig komponent, där en lätt och behaglig surhet kan spåras. Vaxpumpa är en mycket pittoresk växt som har många ytterligare namn. Det kallas också vit indisk pumpa eller kinesisk kalbas. Benincasa kallas också en pumpakudde eftersom den liknar traditionella kinesiska nackstöd.

Bild
Bild

Kompakt och saftig, Benincasa har ett mycket spektakulärt dekorativt utseende . Hon ser attraktiv ut i alla stadier av sin tillväxt och utveckling. Frukterna av en sådan pumpa blir inte omedelbart vaxartade. De får en vitaktig blomning under deras mognad. Ju äldre fostret är, desto större är vaxlagret som bildas på det. Förr i tiden tog aboriginerna bort detta naturliga vax för att göra ljus av det.

Växten i fråga utmärks också av uttalade läkande egenskaper . I Kina används Benincasas frukter i stor utsträckning inom traditionell medicin. Produktens massa kan användas som ett diuretikum eller antipyretiskt medel. Dessutom kan plantans fruktkött tjäna som smärtstillande medel.

Bild
Bild

Hur odlar man plantor?

Det finns flera viktiga aspekter av att odla en hälsosam och välsmakande vaxpumpa. Metoden att växa genom plantor är populär. I de norra och centrala regionerna i landet odlas produkten i fråga oftast i plantningsmetoden. För detta är det nödvändigt att utföra flera arbetsfaser.

  1. Först måste du förbereda en bekväm tank för att rymma planteringar i den. Den idealiska lösningen är speciella torvkrukor som säljs i många butiker.
  2. Jord hälls i torvkrukor för ytterligare placering av plantor.
  3. Ett hål görs i jordblandningen. Ett par centimeter djupt räcker.
  4. I vart och ett av de hål som görs måste du placera ett par frön.
  5. Fröplantor strös noggrant med jord.
  6. Därefter vattnas krukorna. Vätskan måste ha en behaglig rumstemperatur.
  7. Då kommer de förberedda krukorna med plantor att behöva ordnas om på fönsterbrädan på södra sidan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter groddstadiet måste de mest försvagade groddarna klippas mycket noggrant med sax. För att plantorna av doftande pumpa ska växa snabbt är det nödvändigt att ge den optimala förhållanden.

  • Det är viktigt att hålla temperaturen inom 25 grader Celsius. Växter måste garanteras tillräcklig värmeisolering före spiring. För detta ändamål, täck torvkrukorna med en färglös film.
  • Att vattna plantorna görs bäst med en sprayflaska. Växter ska sprutas regelbundet, baserat på graden av jordtorkning.
  • Korrekt härdning kommer att krävas. 1 vecka innan du flyttar in i jordlagret måste kulturen överföras till gatan och placera den där i 3-4 timmar. Så anläggningen kommer att anpassa sig till de önskade klimatförhållandena.
Bild
Bild
Bild
Bild

Landar i öppen mark

Växter bör flyttas från torvbehållare till jordlagret i början av juni, när det är varmt väder på gården. Du kan också transplantera växter till ett växthus, där temperaturvärden på 25-30 grader alltid bibehålls.

Bild
Bild

Denna metod kommer att vara en utmärkt lösning när det gäller kalla områden där plantering endast är tillåten i växthus.

Innan plantor transplanteras till öppen mark måste sommarboendet ordentligt förbereda sängarna. Dessutom är det mycket viktigt att välja den optimala platsen för att placera vaxpumpan. Låt oss ta en titt på några användbara tips.

  • Det är nödvändigt att hitta ett väl upplyst område i grönsaksträdgården eller i trädgården.
  • Marken i vilken transplantationen kommer att utföras måste vara bördig, kännetecknad av en måttlig surhetsgrad.
  • Det är absolut nödvändigt att ta hänsyn till vilka växter som fanns på den valda platsen tidigare. Det rekommenderas att plantera Benincasa i jorden där bönor, ärtor, potatis eller kålgafflar tidigare växte.
  • För att transplantera Benincasa bör du inte välja de platser där pumpan tidigare växte.
  • Under höstsäsongen måste platsen grävas noggrant. Därefter bör gödsel appliceras. På våren måste du applicera mineralgödsel.
  • Desinfektion kommer att vara ett viktigt steg i transplantationen. För att förebygga sjukdomar är det värt att använda ytterligare odling av marken med hjälp av en asklösning i kombination med vatten i förhållandet 1 till 10. Den färdiga vätskan ska infunderas i minst 3 dagar. När den angivna tiden har gått måste kompositionen appliceras genom sprutning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

En vacker vaxpumpa måste tas om hand enligt alla regler. Vi kommer att ta reda på vilken typ av vårdprocedurer som krävs för sådana växter.

Vattning

Det är mycket viktigt att vattna grödan ordentligt

  • Omedelbart efter plantering måste pumpan vattnas varje dag. Efter 1 vecka kan frekvensen reduceras till ett par gånger var 7: e dag.
  • Vattningsvätskan ska vara tillräckligt varm. Det optimala värdet är 20 grader. Lågtemperaturvatten fungerar inte eftersom det kan förstöra växten.
  • Vattning är önskvärt på kvällen när värmen försvinner. Om du vattnar grödan under dagen kan det bildas en skorpa på jorden. Om vattnet kommer på lövverket kan det torka ut och bli gult.
  • Att vattna en anläggning kommer att kräva cirka 5 liter vätska.
  • Vatten bör hällas uteslutande under rötterna, utan att utsätta dem samtidigt.
Bild
Bild

Toppdressing

Det finns ett antal regler för utfodring för tillväxt av en vaxpumpa

  • En blandning skapad av ammoniumnitrat, ammofos och kaliumsulfat kommer att vara effektiv och säker. I detta fall är följande förhållande av komponenter optimalt: 2, 4, 2. Den färdiga lösningen blandas med 10 liter vatten. Varje växt förbrukar 4 liter.
  • Under växttillväxt måste minst 2 utfodringsprocedurer utföras. De förs in efter utseendet på det fjärde bladet och fransarna.
Bild
Bild

Bildning

Vaxpumpa behöver ordentlig buskbildning

  1. Det kommer att vara mycket mer bekvämt att vara engagerad i formationen om du placerar en spaljé i trädgården eller i trädgården.
  2. Det är nödvändigt att rikta tillväxtkrafterna till 1 huvudstam. För detta ändamål måste skotten på sidorna tas bort.
  3. Kulturens centrala stam kommer att behöva nypas först efter att 3-4 äggstockar dykt upp.
Bild
Bild

Pollinering

I de flesta fall utför bin pollineringsarbete. Om de av någon anledning sällan dyker upp på platsen, eller om pumpan växer under växthusförhållanden, kan du göra pollinering själv.

  1. Det är nödvändigt att avsätta en varm och klar dag för detta. Pollineringsförfarandet bör utföras på morgonen.
  2. Du måste förbereda en mjuk borste. Med sin hjälp blir det möjligt att försiktigt samla pollen från en hanblomma.
  3. De insamlade komponenterna förs till honblomman och utför pollinering.
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

För den aktuella växten är följande sjukdomar och skadedjur särskilt farliga

  • Melonbladlöss . Skadar lövverk och äggstockar, varför de ruttnar helt. Skadedjur kan uppstå på grund av det stora antalet ogräs. De bör tas bort. Du kan behöva behandla växten med en mild lösning av vatten och tvål.
  • Spindelkvalster . Den livnär sig på lövets juice och täcker sedan plattorna med en spindelnät, vilket leder till förstörelsen av den senare. Du kan rädda växten från denna parasit med lök- eller vitlökstinktur.
  • Rotröta . En sjukdom av svampart, som snabbt förstör planteringar. Om du vattnar och matar grödan korrekt blir det inga problem.
  • Mosaik . Huvudsymptomet är bildandet av färgade fläckar på bladplattorna. Sjukdomen bärs av insekter, så det är nödvändigt att förhindra att de förekommer i förväg med hjälp av insekticider.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skörd och lagring

Vi kommer att lära oss allt om särdragen i att skörda och lagra Benincasa -grödan

  • Det är bättre att börja städa innan vintern kall eller frost kommer.
  • Frukterna måste skäras mycket försiktigt med en sax eller en kniv. Stjälken måste förbli intakt.
  • Efter skörd bör pumpan sorteras. Endast fullt mogna exemplar utan defekter kan lagras under lång tid. Resten av frukterna fryses bäst eller äts snabbt.
  • Vaxskiktet behöver inte torkas bort eller tvättas, eftersom det är detta lager som säkerställer fruktens långa hållbarhet.
  • Pumpa har inga speciella lagringskrav. Det kan enkelt placeras i ett bekvämt svalt skuggat område.
Bild
Bild

Ansökan

Benincasa används på olika sätt. Det äts inte bara.

  • Varje del av denna produkt används aktivt inom orientalisk medicin. Pumpa fungerar som ett afrodisiakum, laxermedel.
  • Produkten är lämplig för förebyggande eller fullständig eliminering av parasiter från människokroppen.
  • Benincasa ökar aptiten, förbättrar funktionen och tillståndet i mag -tarmkanalen.
  • Hjälper till att lindra nervsystemet.
  • Främjar eliminering av överskott av vätska (fungerar som ett diuretikum).
  • Det används vid behandling av sexuellt överförbara infektioner.
  • Det konsumeras för mer aktiv amning hos kvinnor under matningsperioder.

Rekommenderad: