Microbiota (36 Bilder): Egenskaper Hos Korsparade Växter, Planterings- Och Skötselregler, Exempel På Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Microbiota (36 Bilder): Egenskaper Hos Korsparade Växter, Planterings- Och Skötselregler, Exempel På Landskapsdesign

Video: Microbiota (36 Bilder): Egenskaper Hos Korsparade Växter, Planterings- Och Skötselregler, Exempel På Landskapsdesign
Video: The Human Microbiome: A New Frontier in Health 2024, Maj
Microbiota (36 Bilder): Egenskaper Hos Korsparade Växter, Planterings- Och Skötselregler, Exempel På Landskapsdesign
Microbiota (36 Bilder): Egenskaper Hos Korsparade Växter, Planterings- Och Skötselregler, Exempel På Landskapsdesign
Anonim

Microbiota är ett släkte av barrträd som växer främst i östra vårt land. Trädgårdsmästare anser att den viktigaste punkten i att beskriva denna växt är dess kompakthet, tack vare vilken barrträd buskar aktivt används av många i landskapsdesign i sin sommarstuga eller framför stugan. Intressant är det på platser där mikrobiota växer, det är nästan omöjligt att hitta ogräs, eftersom de helt enkelt inte kan överleva bredvid det. Därefter kommer vi att titta närmare på beskrivningen av barrträd, ta reda på deras typer och sorter och också överväga originella exempel på landskapsdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Mikrobioten tillhör cypressfamiljen, dess släkt representeras uteslutande av en art - den korsparade mikrobioten (Microbiota decussata). Många experter anser att mikrobioten är en underart av kosackens enbär. Denna växt är en idealisk lösning för att dekorera landskapsarkitektur i en trädgård i vilken region som helst, eftersom den kombineras inte bara med andra barrträd, utan också med många blommor.

Korspar-mikrobiota upptäcktes för inte så länge sedan. Trots sin utbredda popularitet idag är den redan listad i Röda boken. Ändå hotas denna växt inte av utrotning, eftersom den odlas i stor utsträckning i vårt land av många trädgårdsmästare. Listning i den röda boken beror på att denna växt inte har så kallade släktingar som växer i andra länder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under vår-sommarperioden är barrväxtens färg rikgrön, men på hösten och vintern är den brun med en rödaktig nyans. Denna krypande buske kan nå en höjd av 30-50 cm, krondiametern är vanligtvis inte mer än 2 meter . Växtens grenar är tunna och sprider sig, tätt pressade mot marken.

Nålarna på mikrobiota buskar är fjälliga, cirka 2 mm långa, något spetsiga upptill. Mikrobiota, liksom andra barrträd, har små, rundade bruna kottar. När de är mogna spricker de ofta.

Frön kan skördas från dem och användas i framtiden för att föröka kulturen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Trots att korsparets mikrobiota (decussata) representeras av endast en art i sitt slag, flera sorter uppföddes av specialister, vi kommer att överväga dem mer i detalj.

Northern Pride . Denna sort är en vidsträckt mikrobiota som kan täcka ett stort område i trädgården med bara några växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Celtic Pride . Men denna sort är tvärtom en mycket kompakt och mindre spridande buske. Perfekt för att skapa snygga kompositioner i landskapsdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Karneval ". Denna sort har gul-gyllene fläckar på gröna grenar, men deras antal är obetydligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jacobsen . Man tror att denna sort föddes av specialister från Danmark. Grenarna är täta, själva växten har en tendens att växa uppåt. Skotten av denna växt växer liksom liksom vridna, vilket ger den en speciell smak.

Bild
Bild

Guldfläck . I denna sort har grenarna en prickig gröngul färg. Vid höstperioden kan de bli helt gröna.

Bild
Bild
Bild
Bild

De flesta sorterna är mycket opretentiösa när det gäller plantering och vidare vård, och därför rekommenderas det att välja den du gillar baserat på yttre tecken. Microbiota växer bra i stadsmiljö, och därför kan många av dess sorter säkert planteras nära din stuga. I dachas och personliga tomter är en sådan barrväxt mycket vanlig.

Landning

Mikrobiota är en frostbeständig växt som överlever perfekt även i hårda klimat. Dessutom är denna växt inte rädd för plötsliga temperaturförändringar och starka vindar. För att plantera mikrobiota rekommenderas att man föredrar lösa leriga jordar och de som innehåller sand . Växten tål inte sura jordar.

Microbiota växer bra på sluttningar. Det är bäst att välja en plats i skuggan för denna växt. Soliga områden påverkar dock inte den vitala aktiviteten i hög grad, förutom att de något bromsar tillväxten uppåt. Det ska noteras att på tung lerig jord kan växten växa och utvecklas under mycket lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid plantering mellan två buskar rekommenderas att hålla ett avstånd på 1 meter . Planteringshålet ska matcha storleken på växtens rotsystem. Vid plantering i ett hål rekommenderas att fylla dräneringen. Fördjupning av en växts rotkrage är möjlig upp till 2 centimeter. Som planteringsunderlag kan du använda speciella blandningar eller sand blandat med jord och torv.

Om de rekommenderade utomhusplanteringsförhållandena följs växer växten utan problem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Efter plantering kräver växten regelbunden vattning och mulching, vilket har en fördelaktig effekt på mikrobiotans tillstånd, och fungerar också som förebyggande av olika sjukdomar och skadedjurattacker. Du kan använda speciella torvflis som mulch. Då och då bör mikrobioten gräs och lossas bredvid den. Trädgårdsmästare beskär sällan, eftersom mikrobioten redan perfekt behåller kronans form ..

Vattning

Den första vattningen utförs omedelbart efter plantering, då bör den vara regelbunden och riklig, men det är inte värt att hälla. Man tror att växten tolererar torka väl. Det är optimalt att vattna mikrobioten när jorden torkar ut, men inte oftare än en gång i veckan. Med svår torka kan vattningen ökas, och med frekvent nederbörd, tvärtom, minska . Det bör noteras att med överdriven fukt kan växtens rötter börja värka och ruttna.

Bild
Bild

Toppdressing

Man tror att även utan ytterligare befruktning utvecklas mikrobioten mycket snabbt. Växten behöver inte alltför ofta gödningsmedel, om inte i ung ålder. Vanligtvis utförs förebyggande gödningsmedel under vårsäsongen ., oftast används universella förband för detta, som kan köpas i vilken specialaffär som helst. Du kan också befrukta växten i slutet av sommaren. Detta görs för att bygga upp riklig grön massa och förbereda växten för övervintring.

Det rekommenderas inte att använda kvävegödselmedel, som tolereras mycket dåligt av växten . Men komplexa mineralgödselmedel med magnesium kommer att vara mycket användbara. Om gödningsmedel ursprungligen infördes i planteringsgropen, rekommenderas den första toppdressingen för växten tidigast 2 år senare. Det är idealiskt att använda kompost som gödningsmedel med en hastighet av 4-5 kg per 1 kvm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Som nämnts är trimning av mikrobiota valfritt. Vanligtvis beskärs för att skapa och behålla en vacker buskform. Buskbildande beskärning kan utföras årligen, skott beskärs under vårsäsongen, men inte mer än med en tredjedel.

Endast torkade och sjuka grenar av växten, liksom de som har angripits av skadedjur, är föremål för obligatorisk borttagning.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Trots att mikrobioten inte är rädd för frost, bör den vara ordentligt förberedd för vintern på hösten. I slutet av sommaren kan du mata växten, och i slutet av hösten ska ephedra vattnas rikligt. För unga växter är det lämpligt att göra ett skydd. Vuxna bör också täckas om vintern inte är särskilt snöig . Växter är mycket sårbara utan snö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

Sjukdomar och skadedjur påverkar sällan mikrobioten. Detta beror på dess naturliga motståndskraft mot dem och god immunitet. Med rätt vattning, mulching och regelbunden utfodring kan sjukdomar helt undvikas. Om du hittar några insekter på grenarna kan du använda folkmedicin, liksom speciella insekticider.

Fortplantning

Föröka mikrobiota frön och sticklingar . Den första metoden är ganska noggrann, varför den är extremt sällan vald, inte bara av nybörjare utan också av erfarna trädgårdsmästare. Fröna tas vanligtvis från knopparna, vilket också kan vara ett besvär.

Klippning ger inte alltid bra resultat, men överlevnadsgraden för unga växter är ganska hög . För reproduktion av mikrobiota på detta sätt bör sticklingar 7-12 cm långa med resterna av barken klippas i slutet av våren. Skivor rekommenderas att bearbetas eller till och med blötläggas under en kort tid i en tillväxtstimulator. Sticklingar kan planteras direkt i lös jord genom att täcka dem med en glasburk. Detta görs för att påskynda växtöverlevnad och skapa en växthuseffekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Experter noterar det mikrobiota tolererar vanligtvis mycket smärtsamt reproduktion genom att dela busken, därför förökas denna växt inte på detta sätt … Dessutom reproducerar växten bra. horisontell skiktning . Med denna metod sker rotningen av en ung växt inom ett år.

Vackra exempel i landskapsdesign

Mikrobioten ser bra ut i förgrunden i många trädgårdslandskapskompositioner. Denna växt är särskilt väl i harmoni med thujas, små granar, enbuskar, ormbunkar och cypresser . En komposition med mikrobiota kan innehålla från 3 till 10 växter.

Särskilt fördelaktiga är de alternativ som framgångsrikt kombineras med varandra i färg och kontrast.

Bild
Bild
Bild
Bild

Microbiota växer bra nära stenar och stenar, varför många landskapsdesigners placerar denna växt bredvid dekorativa dammar, stenar och stora stenblock . Sådana naturmålningar ser väldigt imponerande ut.

Varje typ av mikrobiota passar perfekt in i en alpin bild eller ser bra ut på en dekorativ sluttning i en trädgård. Således kan denna växt användas i en mängd olika kompositioner. Och om du vill ha något original kan du plantera det i en stor kruka, där det, som i det öppna fältet, kommer att växa utan problem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Läs mer om mikrobiota i följande video.

Rekommenderad: