Clarkia (76 Bilder): Plantering Och Vård Av Blommor, Växer Från Frön I En Rabatt. Hur Ser Frön Ut Och Hur Samlar Man Dem?

Innehållsförteckning:

Video: Clarkia (76 Bilder): Plantering Och Vård Av Blommor, Växer Från Frön I En Rabatt. Hur Ser Frön Ut Och Hur Samlar Man Dem?

Video: Clarkia (76 Bilder): Plantering Och Vård Av Blommor, Växer Från Frön I En Rabatt. Hur Ser Frön Ut Och Hur Samlar Man Dem?
Video: ODLA STOCKROSOR - Så fröna tidigt för blomning av stockrosor samma år. Såhär gjorde jag. 2024, April
Clarkia (76 Bilder): Plantering Och Vård Av Blommor, Växer Från Frön I En Rabatt. Hur Ser Frön Ut Och Hur Samlar Man Dem?
Clarkia (76 Bilder): Plantering Och Vård Av Blommor, Växer Från Frön I En Rabatt. Hur Ser Frön Ut Och Hur Samlar Man Dem?
Anonim

Clarkia är ett släkte av ettåriga växter som glädjer trädgårdsmästare med sin frodiga och rikliga blomning hela sommaren. Kulturen fick sitt namn för att hedra kapten William Clark, som på 1800 -talet tog växter från Kaliforniens kust till länderna i den gamla världen.

Idag finns det över 30 kultursorter

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

I sin naturliga miljö finns clarkia i den norra delen av den amerikanska kontinenten, liksom i Chile. Kulturen är en ettårig växt som, beroende på sort, är medelhög eller hög - dess längd varierar från 35 till 90 cm . Stammarna är upprätt, starkt grenade, rikligt pubescenta med korta men täta villi. Bladblad är ljusgröna, kan ha en blåaktig blomma. Formen är långsträckt, oval, bladens arrangemang är alternativt. Blommorna är axillära, de kan vara enkla eller dubbla, diametern når 3 cm, färgen kan vara mycket varierande. Vanligtvis samlas de i spikformade eller racemose blomställningar, ett enda arrangemang är sällsynt. Kronbladen kan vara hela eller tre flikiga, kalyxen är vanligtvis rörformig. Frukten är en långsträckt box-polysperm.

Bild
Bild

Hur skiljer det sig från godetia?

Clarkia är mycket lik godetia, likheten är så stark att vissa botaniker till och med länge ansåg att dessa grödor var en sort av samma växt. Detta är dock olika kulturer.

Claricia har små blommor, som miniatyrrosor, som om de är spända på stjälkkvistar . I godetia är blommorna ganska stora, eleganta, satin - storleken på varje är 6–8 cm, de är dubbla eller enkla. Båda kulturerna kan ha en mängd olika nyanser: vitt, rosa samt rött, lila, lila och blåaktigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Buskens höjd skiljer sig också . Clarkia växer upp till 30–90 cm, medan längden på stammen på godetia inte överstiger 30–40 cm.

Trots skillnaderna planterar trädgårdsmästare ofta dessa växter tillsammans. De hävdar att kulturer kompletterar varandra harmoniskt i en rabatt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Idag finns det cirka 35 sorter av clarkia, men bara fyra sorter är av intresse för uppfödare - de blev grunden för att få ett stort antal dekorativa trädgårdsformer.

Terry

Höjden på denna årliga buske når 36 cm. Förgrenade stjälkar, långsträckta löv, mörkgröna. Terryblommor, diametern är 3-4, 5 cm, kan ha en mängd olika nyanser: från rent vitt till djupt karmin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fantasi

En annan vacker växt som kännetecknas av sin frodiga färg. Stammarnas höjd är upp till 75 cm, blommorna är axillära, i de flesta fall dubbla, kan ha en mängd olika färger . Denna sort används i stor utsträckning för att dekorera klubben, ser vacker ut som en del av grupp och enskilda planteringar, används ofta för skärning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Söt

Bland trädgårdsmästare är det mer känt som utelämnat. Detta är en lågväxande sort som bara växer upp till 40 cm. Bladbladen är långsträckta, smala, fasta, spetsiga i slutet. Blommorna är små - upp till 3 cm i storlek, de kan vara dubbla eller enkla . Deras särdrag är kronbladets uppdelning i 3 lober. Färgpaletten är väldigt varierande. Blommor bildas en i taget eller i små grupper i bladplattornas axlar. Clarkia brukar avfärda inför resten av sina "systrar" i ett par veckor.

Bild
Bild

På grund av kronbladens ursprungliga form i USA, kallas denna sort ofta för "älghorn ". Det var han som blev grunden för uppfödning av Ariana -sorten, som är mycket efterfrågad bland blomsterodlare. En egenskap hos sorten är de tvåfärgade blommorna i vita och lila nyanser, buskens höjd är 40-50 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Graciös

Det andra namnet är "ringblomma", som finns i den naturliga miljön i Kalifornien. Buskens höjd är 50–90 cm, stjälkarna är ganska starka, grenade, träiga nära basen, men samtidigt tunna. Bladen är mörkgröna, har en karakteristisk blåaktig nyans, formen är något långsträckt, kanten är gles tandad . De karakteristiska rödaktiga venerna är synliga på bladbladen. Clarkia -blommor av denna art är små -3–3,5 cm, samlas i cystliknande blomställningar. Nyanspaletten är rik: det finns ljusa skarlet, mjölkvita och blekrosa sorter. De första blommorna dyker upp i mitten av juni och glädjer sina ägare fram till oktober.

Bild
Bild

Clarkia graceful har blivit en "föräldrakultur" för avel av flera populära sorter:

  • " Albatross " -det är en buske 6-7 cm hög med snövit sammetslen blommor;
  • Lax perfektion - hög växt 90–100 cm lång, dubbla blommor, ljusrosa;
  • " Sol " - en sort som växer upp till 65–70 cm, laxblommor, växer ensamt i bladplattornas axlar;
  • Orange - medelstor buske 55–65 cm lång, blommor av djuporange färg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Clarkia av sorten "Radost" är mycket populär bland inhemska trädgårdsmästare . Dess upprättade, grenade stjälkar växer upp till 50-60 cm. Blommornas diameter är 3-4 cm. Blomningen börjar i juni, växten är täckt med blommor rikligt från botten till toppen. Färgpaletten kan vara väldigt varierande: från rikt rosa till crimson nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sorten "Brilliant" åtnjuter inte mindre kärlek , det är en grenig frodig buske med en höjd av 65–80 cm. Den blommar mycket kraftigt och länge - från de första dagarna i juli till slutet av september. Blommorna är sammetslen, färgerna är rödrosa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växer från frön

Optimal timing

På våren görs bäst sådd under första halvan av maj, i så fall kan den första blomningen förväntas redan i mitten av juli, och det kommer att pågå till slutet av september.

Höstplantering är tillåten, medan plantorna placeras i öppen mark i slutet av september . Som regel, när frosten börjar, har groddarna tid att bli starkare och i detta tillstånd kan de redan övervintra under tak. Med höstplantering kan blomning uppnås mycket tidigare - redan i början av juni.

Bild
Bild

Sådd

Traditionellt odlas clarkia av frö, det kan vara plantor eller plantor. I det första fallet planteras fröna direkt i marken. Innan du sår frön är det mycket viktigt att förbereda platsen: det är bäst att lägga till torv i förväg i en andel av 1 kg / kvm. m., samt 1 msk. l. superfosfat och kaliumsulfat (i samma område). Förbered näringssubstratet minst ett par veckor före plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Frön läggs i hål, 4-5 bitar i varje, avståndet mellan hålen hålls på 30-40 cm.

Det är inte nödvändigt att fördjupa plantorna för mycket - det kommer att räcka med att pressa dem till marken och skicka dem lite med jorden.

De första skotten dyker upp efter ett par veckor, under denna period kan de dykas, men du bör inte dras med plantering, eftersom blommande clarkia i en förtjockad plantering kommer att se mycket mer spektakulär ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön kan planteras på hösten, plantorna bevaras perfekt under snöskiktet, men även om plantorna inte hinner gro innan frosten börjar finns det inget farligt i detta, tidigt på våren, så snart som snö smälter, de kommer att stiga tillsammans, och du behöver bara tunna ut planteringarna något.

Bild
Bild

Plantor vård

När odling av clarkia i plantor, i det allra första stadiet av sin livscykel, är växten skyddad mot temperaturfluktuationer, återkommande frost och kalla regnskurar. Det är därför de flesta blomodlare fortfarande föredrar att odla plantor först, snarare än att plantera frön direkt i marken. Vanligtvis börjar dessa arbeten i mars månad, sedan kan du uppnå blomning i början av juni.

Bild
Bild

Clarke -frön läggs i ett lätt surt underlag, pressas något med ett bräde, sprutas med vatten från en sprayflaska, täcks med en plastpåse eller glas för att skapa en växthuseffekt och placeras sedan på en ljus, varm plats, men håll tänk på att direkta UV -strålar inte ska tränga in där. Så snart de allra första skotten dyker upp kan växthuset rengöras , men själva behållaren, innan du flyttar plantorna till ett öppet område, bör placeras på en torr, uppvärmd plats, alltid med högkvalitativ ventilation.

När de första fullfjädrade bladen bildas i plantorna bör det dykas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landar i öppen mark

Clarkia är en ljusälskande kultur, men samtidigt kan den växa och utvecklas väl i ljus halvskugga. Denna växt behöver utrymme, eftersom den växer ganska snabbt.

Det är mycket viktigt att välja rätt plats för kulturen - en som utesluter utkast, annars kan buskens stjälkar gå sönder.

Blomman utvecklas bäst på bördig jord med medelhög till lätt densitet . Naturligtvis är denna växt mycket opretentiös och kan växa på lerjord, men då blir blomningen dålig och kortlivad.

Bild
Bild

För framtida plantor är det nödvändigt att förbereda en jordblandning: ta ett universellt substrat för plantor och tillsätt ruttnad gödsel, ren flodsand och torv i lika stora mängder.

För att minska risken för infektion med svampinfektioner kan den beredda jorden kalcineras i en förvärmd ugn eller ångas i ett vattenbad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Clarkia planteras i öppna områden i maj. Om jorden inte är lämplig för grödan på grund av pH -överensstämmelse kan du surgöra underlaget . För detta, 60 g svavel / kvm. m. eller lätt vattnas med en lösning av citronsyra (med en hastighet av 1, 5 msk. l. per hink vatten). Om jorden tvärtom är för sur, måste den kalkas innan den planteras. Den feta jorden ska blandas med sand.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Clarkia planteras i följande sekvens: först tas unga plantor ur behållaren, men inte en efter en, utan i små grupper. De måste tas tillsammans med en klump och planteras i hålen, hålrummen fylls med substratet förberett i förväg . Avståndet mellan hålen bibehålls på en nivå av 30-40 cm, en pinne eller en vanlig skena bör fastna nära varje växt - i framtiden kommer det att fungera som ett stöd för raffinerade stjälkar.

Det är bäst att plantera olika sorter på kort avstånd från varandra, då kan de bli dammiga sinsemellan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

För att Clarkia ska glädja dig med sin friska och frodiga blomning under lång tid måste du följa enkla regler för vård av denna växt.

Vattning

I varmt sommarväder utan kraftig nederbörd kräver clarke regelbunden måttlig vattning när jorden torkar - vanligtvis två gånger i veckan. Tänk dock på att du under inga omständigheter ska översvämma växten, annars börjar rotförfall. För det för att förhindra detta obehagliga fenomen är det bäst att plantera grödan i väldränerad mark.

Bild
Bild

Det våta underlaget ska lossas något - detta förbättrar luftflödet till rötterna.

Om vädret är regnigt och svalt, är det bättre att sluta vattna helt.

Vatten måste hällas direkt under busken för att förhindra att vätska kommer upp på bladen och blommorna, annars kan det uppstå brännskador på dem under solens strålar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödselmedel

Gödselmedel för clarke måste appliceras två gånger i månaden, särskilt i stadierna av blomning och blomning. Det är bäst att använda färdiga mineralkomplexa formuleringar som du kan köpa i vilken butik som helst.

Användning av organiska ämnen rekommenderas inte.

Denna växt är särskilt nödvändig för utfodring i torrt, lite regnigt väder . För att få en mer frodig blomning kan du lägga till lite krossad träaska till marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

För att blomningen ska bli längre och mer spektakulär måste alla vissnande blomställningar avlägsnas i tid, annars kommer växten helt enkelt inte att ha livskraften kvar för att ge nya blomstänglar.

Detsamma gäller vissnande torkade stjälkar, skott och kvistar

Bild
Bild
Bild
Bild

Frösamling

Clarkia tenderar att föröka sig genom självsådd, så även vid blomningen måste du välja 3-4 stora blommor, efter pollinering, vissnande och i början av fruktbildningen bör den "isoleras". För att göra detta lindas frukten med ett rent bandage och fästs på stammen, men inte för hårt. Således, fröna mognar, men gasväv hindrar dem från att spridas - detta eliminerar risken för självsådd.

Efter att blomman vissnat mognar frömaterialet i ungefär en månad, de färdiga lådorna ser mörkbruna ut, de måste samlas upp och torkas naturligt och sedan läggas i papperskuvert eller tändstickor för förvaring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vintrar

Clarkia kännetecknas av hög frostbeständighet, men under höstplanteringen måste den täckas med mulch för att blomman ska bevaras bättre (du kan använda mossa, fallna löv, hö eller tallnålar).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I alla andra fall behöver du bara klippa av alla delar av busken på hösten och gräva upp rötterna för att förhindra utveckling av svampinfektioner i marken.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Grödan är mycket resistent mot sjukdomar och skadedjur, men vissa vårdfel kan orsaka uppkomst av svamp- och virusinfektioner, särskilt om grödan planteras på lerig mark, detta leder ofta till att det uppstår rost. Svampinfektion manifesterar sig i form av gulbruna fläckar med en väldefinierad kantning på bladen . I de flesta fall är patologi resultatet av ett överskott av fukt eller överdriven applicering av kvävehaltigt gödningsmedel. För återupplivning är det bäst att använda fungicida preparat, till exempel ger Bordeaux -vätska en bra effekt, sprutning görs två gånger om dagen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överdriven fukt provocerar ofta utseendet av dunig mögel, i detta fall bildas mörka eller färglösa rundade fläckar på bladets baksida, och själva bladbladet deformeras. Varje fungicid används för att bekämpa svampen.

Bild
Bild
Bild
Bild

En insekt som en mjölkfisk är en stor fara för clarkia . Sällan, men bladlöss kan dyka upp på ytan av de gröna delarna av clarkia - i båda fallen kan insekticider användas för att bekämpa gissel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med överdriven vattennätning nära blomman uppträder ofta blommigar, särskilt ofta händer detta inomhus eller balkongväxt. Den största faran är inte insekterna själva, utan deras larver, som livnär sig på rötterna . I händelse av ett angrepp av skadedjur måste växten transplanteras till en annan kruka, efter att den tidigare har behandlats mot midger.

För att förhindra deras utseende är det nödvändigt att lossa marken nära busken då och då, och före plantering är det nödvändigt att bilda ett dräneringsskikt.

Bild
Bild

Om förebyggande åtgärder inte hjälpte och midgen fortfarande dök upp, är det enklaste sättet att hantera det med vanliga tändstickor. För att göra detta sätts de i marken med ett svavelhuvud - 5–8 bitar runt varje buske. Så snart svavlet smälter upprepas manipulationerna, vanligtvis räcker det med 3-4 behandlingar . Alternativt kan du använda en ljusrosa kaliumpermanganatlösning eller en mild tvållösning.

En kemisk penna mot kackerlackor och andra inhemska insekter, till exempel "Mashenka", är mycket effektiv - du måste gnugga den och strö den på marken nära växten. Sådana insekticider som "Bazudin" och "Mukhoed" klarar mycket snabbt oinbjudna insekter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Skönheten i Clarkia ser mycket imponerande ut i en gruppkomposition. Sådana sorter som Sakura, Mademoiselle och Grace är särskilt populära.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast planteras den nära husväggar, staket och trädgårdsvägar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna kultur ser väldigt vacker ut på balkonger och loggior.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Clarkia graciöst passar harmoniskt in i rabatter och blir en riktig dekoration av trädgården.

Bild
Bild

Blommor planteras både enskilt och bredvid andra blommande växter. Så, en mycket effektiv ensemble erhålls när man odlar en kultur med pioner, samt rosor, flox, kamomill och delphinium.

Rekommenderad: