Femhakad Pil (14 Bilder): Beskrivning Av Svartotalsträdet, Växtskötsel, Användning I Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Femhakad Pil (14 Bilder): Beskrivning Av Svartotalsträdet, Växtskötsel, Användning I Landskapsdesign

Video: Femhakad Pil (14 Bilder): Beskrivning Av Svartotalsträdet, Växtskötsel, Användning I Landskapsdesign
Video: How to Use Pots in Landscape Design 2024, April
Femhakad Pil (14 Bilder): Beskrivning Av Svartotalsträdet, Växtskötsel, Användning I Landskapsdesign
Femhakad Pil (14 Bilder): Beskrivning Av Svartotalsträdet, Växtskötsel, Användning I Landskapsdesign
Anonim

Willow kallas populärt "gråtande" på grund av grenarna lågt över reservoaren . Denna trädart är dock mycket mer intressant och användbar än man vanligtvis tror. Du bör bekanta dig med beskrivningen av den femhuvade pilen och lära dig mer om funktionerna i vård, plantering och användning av växten i landskapsdesign.

Bild
Bild

Beskrivning

Den femhuvade pilen är av två typer: ett träd 5–12 m högt eller en buske med en tät krona . Många biologer hänvisar till växten som inget annat än björnbär eller svartvin. Detta beror på att trädet mår bäst bredvid torvmossarna i Sibirien. Ibland kommer den femhuvade pilen på ängarna i den europeiska delen av landet i låglandet. Det kan också hittas i Fjärran Östern och i Uralbergen.

Bild
Bild

Ett särdrag hos trädet är en tät sfärisk krona … Barken på en femkornig pil med en mättad brun färg, gröna blad ser särskilt vackra ut mot sin bakgrund. Ovan är bladen mörkgröna, under - ljusare. Bladens form är spetsig, det finns dentiklar längs kanterna. Vid första anblicken kan de förväxlas med lagrar.

Den femhuvade pilen används inte ofta i landskapsdesign på grund av sin storlek, men vissa platsägare lyckas fortfarande odla den i en stor trädgård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som regel används träet i denna växt för vävning av möbler.

Plantera och lämna

Den mest gynnsamma terrängen för att plantera pil kommer att vara stranden nära reservoaren, eftersom växten älskar fukt mycket. Den femhuvade pilen kan dock växa på ängen. Denna art är mycket opretentiös och härdig, därför lätt att odla och ta hand om. Trädets ökade frostbeständighet och motståndskraften mot sjukdomar gör att pilen kan växa utan problem även i områden som är ogynnsamma för andra träd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bästa av allt är att växten anpassar sig till fuktig jord i ett soligt område, eftersom den är mycket ljuskrävande.

Omedelbart före plantering är det nödvändigt att befrukta jorden med torv och kompost . Sedan planteras sticklingar i ett ca 40 cm djupt hål. Avståndet mellan raderna ska vara minst 50 cm så att rötterna inte trasslar ihop sig under marken och inte stör varandras tillväxt. Pierce den valda platsen med en stav och sänk spiran. Därefter bör du packa jorden noggrant. Sticklingar planteras vertikalt och från söder till norr.

Bild
Bild

För att undvika växtförlust på grund av svår frost som råder i Sibirien, tar många trädgårdsmästare särskilt hand om träden och förbereder dem för den svåra säsongen. Eftersom vide har ökat frostbeständighet är det tillräckligt att följa de enklaste reglerna för övervintrande växter i kallt klimat. Beskärning bidrar till att trädet återställs på våren.

Bild
Bild

Tyvärr är inget träd immun mot skadedjur och sjukdomar, inte ens hårda pilar. Sjukdomar kan skada kronan och stammen. De vanligaste är:

  • mjöldagg;
  • rost;
  • svampskador;
  • barknekros;
  • sårskorpa.
Bild
Bild

Den femhövdade pilen kan attackeras av parasiter: bladlöss, larver, alla typer av skalbaggar. Som regel är bara en del av växten skadad, och det enda sättet att bevara en frisk pil är att ta bort alla sjuka delar. Det händer att ett träd halveras efter att ha blivit av med alla skadade områden. För att förebygga problem tunna och beskära många trädgårdsmästare gamla grenar årligen, eftersom de är mest mottagliga för insekter och sjukdomar. Till mångas glädje är den femkedjade pilen inte allvarligt skadad, eftersom växten är ganska hård.

Bild
Bild

Fortplantning

För förökning av femkornig pil är det nödvändigt att använda sticklingsmetoden. För att göra detta, ta sticklingar 20 cm långa, rengjorda av löv och planterade i en kruka i fuktig mark. När rötterna är synliga genom dräneringshålen kan trädet transplanteras i jorden. Om växten är för stor måste den förkortas till 30 cm och först transplanteras. Uppfödningsprocessen görs bäst tidigt på våren eller senhösten, eftersom detta är den mest gynnsamma perioden för spiring av sticklingar.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Eftersom den femhuvade pilen kan nå 12 m i höjd och har en spridande sfärisk krona, är en sådan växt inte lämplig för en liten trädgårdstomt, men den passar perfekt in i ett lantligt landskap nära en damm eller flod. Ibland kan denna trädslag hittas i stadsparken vid reservoaren.

Med regelbundna hårklippningar och rätt vård kan pil användas som häck.

Bild
Bild

Om du är den lyckliga ägaren till en stor trädgård med en konstgjord damm eller bäck, kan du säkert plantera en femstjälk pil på din tomt. Det viktigaste är att växten har tillräckligt med ljus och fukt. En spridande krona med ljusgröna blad kan skuggas med ett fläderbär, som har lila bladverk … Tack vare den täta kronan kommer den femstjälkade pilen att vara ett utmärkt val inte bara för häckar, utan också för vindskydd av platsen. På en stor tomt kan ett pilträd placeras bredvid en liten damm och inrätta ett rekreationsområde där genom att placera en bänk med ett bord, ett lusthus eller en gunga.

Rekommenderad: