Vad är Skillnaden Mellan Pil Och Pil? 19 Foton Är Det Samma Sak Eller Inte? Hur Skiljer De Sig I Krona? Skillnader I Blomning

Innehållsförteckning:

Video: Vad är Skillnaden Mellan Pil Och Pil? 19 Foton Är Det Samma Sak Eller Inte? Hur Skiljer De Sig I Krona? Skillnader I Blomning

Video: Vad är Skillnaden Mellan Pil Och Pil? 19 Foton Är Det Samma Sak Eller Inte? Hur Skiljer De Sig I Krona? Skillnader I Blomning
Video: Vad skiljer ett E från ett A – sex bedömningsaspekter 2024, April
Vad är Skillnaden Mellan Pil Och Pil? 19 Foton Är Det Samma Sak Eller Inte? Hur Skiljer De Sig I Krona? Skillnader I Blomning
Vad är Skillnaden Mellan Pil Och Pil? 19 Foton Är Det Samma Sak Eller Inte? Hur Skiljer De Sig I Krona? Skillnader I Blomning
Anonim

Problemet med skillnaden mellan pil och pil är mest akut på tröskeln till den högt firade semestern - Palmsöndagen, då ortodoxa kristna belyser pilgrenar med blommande fluffiga blomknoppar. Naturligtvis säger de heliga böckerna ingenting om vilken gren, förutom palmer, som ska belysas, men folket har en tradition att göra denna handling med en pil, eftersom andra växter i ett tempererat klimat vid denna tid ännu inte visa några livstecken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det i byar under första hälften av 1900 -talet var vanligt att bryta av kvistar på egen hand, så köps de i vår tid i städer oftast direkt från kyrkan. Och här är det lätt att göra ett misstag och skaffa sig en mycket liknande, men ändå "fel" gren - en pilgran. Hur man skiljer grenarna på dessa träd och träden själva från varandra - vi kommer att prata i den här artikeln.

Bild
Bild

Var växer träd?

Om du letar efter skillnaden mellan pil och pil bör du komma ihåg att en pil är en pil, men inte varje pil är en pil . Det vill säga pilarna, som i sig själva i olika regioner kan representeras av olika biologiska arter, är alla representanter för den stora pilfamiljen, med mer än 100 arter.

I allmänhet har människor uppfunnit ett stort antal namn för vide: pil, pil, pil, pil, loznik och många, många andra saker.

Bild
Bild

Även professionella botanister, tillsammans med professionella folklorister, kommer inte omedelbart att räkna ut i vilket område vilket namn, vilken art det tillhör . Oftast kallas pil för pil, som har ett annat populärt namn - "krasnotal". Men i vissa regioner kallas pil också för pil, som ofta också kallas shelyuga, getpil eller lila pil. Många arter i familjen bildar ganska enkelt hybrider, vilket introducerar ytterligare problem i deras definition, och de som vanligtvis kallas pilar är inget undantag.

Bild
Bild

En väsentlig egenskap för att hänvisa till vide är växternas ekologiska drag att växa inte bara längs med vattendragen, utan också på ett avstånd från dem .… Detta beror på den dåliga utsädesöverlevnadsgraden för de flesta arter utan öppet vatten. De pilarna, vars frön inte dör, har fallit i marken fuktiga efter snöns smältning och började kallas pilar. Det vill säga att du kan träffa en vid på en flod eller sjö, och på avstånd från dem. Senblommande vide växer bara på stranden.

Bild
Bild

Det bör noteras att frögroning - inte det enda sättet att sprida vide, alla med varierande framgång kan spridas vegetativt . En gren begravd i eller helt enkelt strös med jord under gynnsamma förhållanden kan lätt slå rot och så småningom bilda en ny växt. En av de viktigaste förutsättningarna är konstant fukt, det är av denna anledning som de allra flesta i familjemedlemmarna växer på fuktiga platser.

Bild
Bild

Hur skiljer de sig i krona?

Som redan nämnts är familjen Willow mycket omfattande och mångsidig, av denna anledning är det inte lätt att skilja pilar från andra arter, till exempel genom kronan. Åsikten har förankrats bland folket att det är nödvändigt att ta grenar på våren från de träd vars grenar sticker upp och kronan har en sfärisk form . Det är bättre att inte ta grenar från de träd vars grenar lutar nedåt, eftersom det troligen inte är en pil och följaktligen, efter att ha öppnat, kommer knopparna inte att ge de önskade fluffiga blommorna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna populära observation är naturligtvis sann, men som alla regel har den undantag - det finns många arter vars grenar inte lutar nedåt och kronan har en helt sfärisk form . En kvist av en sådan pil hemförd eller upplyst i en kyrka kommer inte att blomma som fluffiga gråa "katter".

Således är det naturligtvis möjligt att bestämma den "korrekta" pilen endast av kronan, men det är nödvändigt att ta hänsyn till en viss mängd fel.

Bild
Bild

Andra skillnader

En mer tillförlitlig metod är att bestämma pilen, förutom kronan och tillväxtplatsen, också genom barkens färg . Denna funktion blev grundläggande för det populära namnet på willow krasnotal. Om de tunna unga kvistarna på de flesta pilarna är gröngrå, så har de i rödpilen en rödbrun nyans. Samma funktion finns också i den lila pilen, som återigen blev dess viktigaste egenskap, framhävd av systematiska forskare som tilldelade den ett sådant vetenskapligt namn.

Bild
Bild

Resten av de tidigt blommande pilarterna, populärt kallade willows, har också på ett eller annat sätt en uttalad rödaktig färg på skotten .… Till exempel i Shelyuga är de ganska orangegula, men inte grönaktiga eller gråa på något sätt.

Vid tiden och egenskaperna hos blomningen

Som redan nämnts blommar fitta vid tidigt på våren, i vissa regioner kan de blomma i februari. Deras blomknoppar blommar tidigare än bladknoppar . Detta skiljer signifikant willows från andra willows och fungerar som ett annat sätt att exakt identifiera dem. Biologiskt beror detta på att pilarna är mer anpassningsbara till vindbestämning, när bladen inte stör detta.

Bild
Bild

De flesta representanter för familjen Willow - tidiga honungsväxter , och insekter är fortfarande huvudmetoden för pollinering. Pilarna har valt en annan väg, därför blommar de till lövverk och insekter.

Bild
Bild

På grund av det faktum att vindpollinering av andra pilar fortfarande är möjlig, liksom det faktum att insekter kan pollinera fitta pilblommor under långvariga eller atypiska upptiningar, när olika pilar blommar nästan samtidigt och det finns korsbestämning av närbesläktade arter, vilket leder till hybrider.

Efter färg och form på blomknoppar

Willows blomknoppar, liksom skotten, har en rödaktig nyans och är något pubescenta . När det gäller färg är de mycket mörkare än resten av fotograferingen, vilket var en följd av anpassning till låga temperaturer. Njuren bör värmas upp av starkt solljus så snart som möjligt. Dessutom är knoppen på fiska pilen större än de flesta pilar, eftersom den måste klara kallare temperaturer, till exempel på natten.

Bild
Bild

Den egenskapen hos blommor, för vilka pilarna är så populära bland folket-är silvergrå villi, liksom en anpassning till blomning vid låga lufttemperaturer, villierna hjälper till att behålla den välbehövliga värmen. Alla pilar är enväxande växter, det vill säga att en växt inte kan ha hanblommor med ståndare och honblommor med pistiller.

När du samlar kvistar kan du komma på en växt med honblommor, de kommer inte att luddas, men kommer att blomma i form av örhängen.

Bild
Bild

I andra pilar har blomsterknoppar samma färg som skottets bark, det vill säga grönbrun eller grå. Knopparnas storlek, i jämförelse med pilarna, är mindre, de har också pubescens . Blomningen börjar antingen samtidigt med att bladknopparna öppnas, eller till och med efter det. Blommorna av dessa arter kan knappast kallas vackra, även om de, till skillnad från fitta, har ljusare inslag av en ljusgul färg.

Bild
Bild

Samtidigt utstrålar de en honungsdoft som knappt är märkbar för människor . Allt detta tillsammans gör sådana små blomställningar attraktiva för insekter, och pil är bland de första honungsplantorna.

Det är klart att löv först kommer att dyka upp på en pilkvist placerad i vattnet, och först då kan blommor blomma, helt olikt pilens fluffiga "sälar".

Rekommenderad: