Vad är Skillnaden Mellan Urea Och Ammoniumnitrat? Hur Skiljer Sig Formlerna åt? Är Det Samma Sak Eller Inte? Vad är Bättre?

Innehållsförteckning:

Video: Vad är Skillnaden Mellan Urea Och Ammoniumnitrat? Hur Skiljer Sig Formlerna åt? Är Det Samma Sak Eller Inte? Vad är Bättre?

Video: Vad är Skillnaden Mellan Urea Och Ammoniumnitrat? Hur Skiljer Sig Formlerna åt? Är Det Samma Sak Eller Inte? Vad är Bättre?
Video: Vad skiljer ett E från ett A – sex bedömningsaspekter 2024, Maj
Vad är Skillnaden Mellan Urea Och Ammoniumnitrat? Hur Skiljer Sig Formlerna åt? Är Det Samma Sak Eller Inte? Vad är Bättre?
Vad är Skillnaden Mellan Urea Och Ammoniumnitrat? Hur Skiljer Sig Formlerna åt? Är Det Samma Sak Eller Inte? Vad är Bättre?
Anonim

Varje trädgårdsmästare och trädgårdsmästare förstår att utan kvävegödsel finns det inget att förvänta sig en bra skörd. Kväve behövs av alla grödor, därför, med sin brist, vissnar de, växer dåligt lövverk och är mottagliga för olika sjukdomar. För att kompensera för bristen på ett ämne är det viktigt att införa gödning med kväve i jorden: urea och saltpeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Är det samma sak eller inte?

Inom jordbrukssektorn används kvävegödselmedel ganska aktivt. De införs i jorden som det primära försådande gödningsmedlet under odling i rad och bladdressing. Varje typ av kvävegödsel har sina egna kvaliteter och användningsområde. De flesta agronomer föredrar urea och ammoniumnitrat för sin sammansättning (hög kvävmättnad) och för enkel användning.

Ammoniumnitrat

En typ av mineralgödsel som produceras i form av vita granulat, ibland med en grå, gulaktig, rosa nyans . Granulatets diameter är cirka 2–4 mm. Produkten innehåller 34% kväve: 17% i nitratform och samma mängd är i ammoniakform. Producerad med märkning "A" och "B " … Och även ammoniumnitrat betyder ammoniumnitrat eller ammoniumnitrat.

Saltpeter är bra för att reglera lövtillväxt, ökar protein och gluten i spannmål och har en positiv effekt på avkastningen . Salpetersyra och ammoniak används vid tillverkningen. Formeln för detta gödningsmedel innehåller 14% svavel, en liten andel magnesium, kalium och kalcium. En produkt märkt "A" är lämplig för olika grödor och alla klimatzoner. Agronomer föredrar att använda den för att få en bra skörd av spannmålsgrödor. Märkning "B " - standardvalet för plantor av prydnadsgrödor och grönsaker. Ämnet är lämpligt för odling av växter inomhus under den kalla årstiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urea (urea)

Produkten är tillverkad med märkena”A” och”B” . Den första typen används inom industrisektorn, och den andra är avsedd för jordbrukssektorn. Urea är luktfria vita eller gula kristaller. Kvävehalten är 46%, och all denna mängd är i nitratform. Den inhemska industrin producerar karbamid i kristaller och i tablettform.

Urea är det rikaste kvävetillskottet … Kvävet i det löses spårlöst i vatten och kommer inte in i jordens horisontella lager. Urea används som bladförband, eftersom det verkar försiktigt utan att bränna lövverket. Detta innebär att befruktning med urea är tillåten i tillväxt- och utvecklingsstadiet av vegetation.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse av fastigheter

Ammoniumnitrat har ett antal fördelar

  • Detta är det billigaste kvävegödselmedlet (1 kg / vävning).
  • Det kan införas i jorden från vårens ankomst till minusgrader. Saltpeter är effektivt även i frusen mark, när organiskt material och urea är olämpliga.

Samtidigt har saltpeter vissa nackdelar:

  • rekommenderas inte för jord med höga surhetsgrader;
  • det bör appliceras med försiktighet så att ammoniak inte skadar grödor;
  • det är förbjudet att blanda med kalk, dolomit, torv och tillsätta superfosfat - eld är troligt;
  • inte lämplig för sprutning på grund av risken för bränning av lövverket;
  • saltpeter är explosivt, är det viktigt att veta hur man transporterar och förvarar det.
Bild
Bild
Bild
Bild

Urea har uppenbara fördelar:

  • absorberas snabbt av växter;
  • vid rätt dosering genom bladmatning utesluts lövbränning;
  • mycket effektiv på alla typer av jord, vid olika nivåer av surhet;
  • lätt att applicera på olika sätt när som helst;
  • lätt att transportera och förvara.

Följande fakta pekar på nackdelarna med befruktning:

  • när urea införs i humus behöver ämnen mer tid för att träda i kraft;
  • när urea kommer i kontakt med frön är det möjligt att minska deras grobarhet;
  • värdelös i kall jord.
Bild
Bild

Båda ämnena anses särskilt efterfrågade gödningsmedel med kväve, men det finns en viss skillnad mellan dem . Dessa produkter innehåller olika mängder kväve: karbamid - 46%och nitrat - 34%. Urea får användas för sprutning av lövverk och saltpeter appliceras uteslutande på jorden. Urea är mildare. Den största skillnaden ligger i det faktum att ammoniumnitrat är en mineralisk substans, medan urea är en organisk förening . Växter tillgodogör sig inte kväve från det lika snabbt som från saltpeter, men näringen är mer förlängd.

Vid matning med saltpeter ökar surheten i jorden som helhet, och urea förändrar inte denna indikator på något sätt.

I detta avseende är endast urea lämplig för surgjord jord och grödor som inte tål en sur miljö.

Behandling med nitrat är mer effektiv, eftersom den innehåller kväve i två former . Saltpeter är dock ett explosivt ämne och kräver särskilda förvarings- och transportförhållanden. Urea är känsligt endast för fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket är bättre att använda?

Mycket i denna fråga avgörs av vissa villkor och krav i förhållande till befruktning. En stor efterfrågan på saltpeter observeras bland agronomer som är involverade i att plantera spannmålsgrödor. Tack vare saltpeter är det fullt möjligt att få en avkastningsökning på upp till 4 centner per hektar . På hösten appliceras gödselmedel på humus för plogning och på våren under odling.

Om det är nödvändigt att införa mer än ett gödningsmedel parallellt med ammoniumnitrat blandas komponenterna omedelbart före introduktionen.

Bild
Bild

Urea används på sur jord och i de områden där växter växer som inte känner igen en sur miljö . Urea är att föredra för bladsprutning.

Tipsa vilket gödselmedel du ska välja - urea eller ammoniumnitrat - lite fel. I varje fall baseras valet av gödselmedel på applikationens syfte. För effektivare växttillväxt är saltpeter lämplig, och för en gröda av hög kvalitet är urea lämplig.

Rekommenderad: