Grov Alm (31 Bilder): "Weeping" Och "Camperdouni", "Pendula" Och Deras Beskrivning, Sjukdomar Hos Bergalmen På Stammen, Beskrivning Av Bladen Och Träd

Innehållsförteckning:

Video: Grov Alm (31 Bilder): "Weeping" Och "Camperdouni", "Pendula" Och Deras Beskrivning, Sjukdomar Hos Bergalmen På Stammen, Beskrivning Av Bladen Och Träd

Video: Grov Alm (31 Bilder):
Video: Black Clover Openings 1-13 2024, April
Grov Alm (31 Bilder): "Weeping" Och "Camperdouni", "Pendula" Och Deras Beskrivning, Sjukdomar Hos Bergalmen På Stammen, Beskrivning Av Bladen Och Träd
Grov Alm (31 Bilder): "Weeping" Och "Camperdouni", "Pendula" Och Deras Beskrivning, Sjukdomar Hos Bergalmen På Stammen, Beskrivning Av Bladen Och Träd
Anonim

En grov alm kan vara en dekoration i alla trädgårdar. En opretentiös kultur kräver särskild omsorg endast under de första åren efter plantering, och då kommer den att kunna utvecklas praktiskt taget "självgående", även utan att kräva isolering under övervintringen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Den grova alm, som ofta kallas bergalmen, tillhör almfamiljen. Trädet växer i ett antal europeiska länder, på Krim, Kaukasus och Mindre Asien . Växtens livsform kännetecknas av en höjd på upp till 30 meter, liksom en tät krona, vars diameter ibland är i genomsnitt 2 meter. Bladet har antingen en elliptisk eller äggformad form, och dess längd går inte utöver gränserna för 8-15 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Almblommor börjar i mars eller april, och frukten börjar på senvåren eller försommaren . Honblommor på korta pediklar bildar små klasar. Mäns stövlar har en lila nyans. Fruktens diameter - en rundad lejonfisk - överstiger inte 2,5 centimeter.

Ursprungligen pubescent, med tiden blir det bar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära arter och sorter

Botaniker skiljer tre huvudvarianter av den grova alm.

Pendula

Pendula alm växer i flera europeiska regioner och i USA. Trädet sträcker sig till nästan 40 meters höjd. Den bruna barken är prickad med djupa sprickor och skalar längs hela stammen . Stora bladplattor har en vacker mörkgrön nyans. Små knoppar öppnas i slutet av våren. Den gråtande plattkronan består av grenar som växer nästan horisontellt.

Bild
Bild

Camperdouni

Den grova alm "Camperdouni" -sorten är en prydnadsväxt, vars dimensioner inte överstiger 5 meter. Den gråtande kronan bildar ett slags paraply. Grenarna ser rakt ner men förblir något isär. Stora bladplattor med en mörkgrön färg når nästan 15-20 centimeter i längd . Miniatyrblommor har en lila nyans. Kulturens blomning sker redan innan bladen dyker upp.

Bild
Bild

Gråtande

Höjden på den grova "Gråtande" almen överstiger inte 5 meter. Hängande långsträckta grenar är täckta med breda äggformade plattor. Den vackra gröna färgen ändras till brungrön med tiden. De gulgröna frukterna bildas efter att blommorna faller . Bredden på den spridande skålformade kronan når i vissa fall 10 meter.

Bild
Bild

Landning

Den grova alm, som andra alm, trivs i lös, näringsrik och regelbundet fuktad jord. Kulturen har följande inställning till ljus: även om det lugnt tål skugga, kommer det att kännas mycket bättre i ett ljust område. Det är vanligt att en växt bildar en jordblandning av sand, gödsel och kompost, tagen i lika delar . Alm tolererar inte saltsaltning av marken. Innan planteringen rekommenderas att lägga ut botten av gropen med kalk, och efter att ha plantat inuti, glöm inte mulching med torv eller sågspån.

Bild
Bild

Hackade löv, hö och tallnålar, lagda i ett lager på 5-10 centimeter tjocka, är också lämpliga. Denna kompost hjälper jorden att behålla fukt och hindrar ogräs från att spridas. Under de första sju dagarna kräver kulturen riklig bevattning, cirka 30-40 liter vätska för varje prov . Det är viktigt att komma ihåg att plantera ett almträd nära trottoaren kommer att leda till ytsprickor och oegentligheter. För att skapa en estetiskt tilltalande komposition är det bättre att använda stamplantningen. Förresten, träd ska placeras på ett avstånd av minst 5 meter från byggnader och under inga omständigheter under kommunikation.

Päron och vinbär kommer att bli en dålig granne för kulturen, eftersom risken för "vidarebosättning" av skadedjur från dem är extremt hög.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Under hela växtsäsongen behöver den grova almet befruktning. Men experter rekommenderar att du inte gör detta direkt efter plantering, men väntar på nästa vår. Både universella mineralkomplex och organiska gödningsmedel är lämpliga . Under vår- och sommarmånaderna måste de tas in i bagageutrymmet. Det är viktigt att komma ihåg att övermatning är lika skadligt som undermatning. För vuxna, som inte längre utvecklar prover, kommer det att räcka med att applicera gödsel en gång i några år. Det är bättre att mata de transplanterade träden med biostimulanter för bättre anpassning.

Bild
Bild

Beskärning kan göra almen visuellt tilltalande . Kronans design börjar bara 4 år efter att kulturen planterats på en permanent plats. Fram till detta ögonblick kommer det att räcka med att helt enkelt ta bort de trasiga och torkade grenarna. Beskärning är endast tillåten vid vissa tider på året. För att förhindra att öppna sår lockar barkbaggen, vilket i sin tur kommer att provocera utvecklingen av holländsk sjukdom, bör detta inte göras från mitten av april till slutet av juli.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom bör du inte starta proceduren på hösten på grund av förekomsten av svampsporer. Det räcker med att noggrant beskära mogna almar en gång vart tredje år, samt utföra hygienisk beskärning på sommaren, för att förbättra trädets hälsa . Om trädet återhämtar sig länge efter proceduren, kanske det borde utföras mindre ofta. Almkronan är formad så att mittskottet sticker ut. Dessutom tas skott som växer inuti kronan omedelbart bort.

Skärplatser måste bearbetas med trädgårdslack.

Bild
Bild

Vattning av unga alm utförs en gång i veckan, om det inte regnade . Ett par år senare kommer bevattning endast att krävas i torra perioder. Det kommer att vara mycket mer praktiskt att vattna de unga exemplaren genom att gräva slutet av trädgårdsslangen i marken och låta vattnet rinna långsamt i en timme. Ett annat alternativ skulle vara att blöta jorden bakom kronlinjen med en slang eller använda en speciell anordning som gör att vätskan kan appliceras direkt på marken nära rötterna. Det är mycket viktigt att undvika att få droppar på trädstammen. Det är viktigt att låta jorden torka ut mellan bevattningarna, eftersom den konstant fuktiga jorden komprimeras och stör gasutbytesprocessen.

Bild
Bild

De första tre åren kräver plantorna fullvärdigt skydd under vintermånaderna, och sedan kommer den grova alm att klara kylan på egen hand . Om du planerar att bygga något bredvid den växande grova alm är det viktigt att hålla det nödvändiga avståndet för att inte skada rotsystemet. Oavsiktlig rotbeskärning leder sannolikt till svampsjukdom.

Bild
Bild

Fortplantning

I naturen förökar alm sig med hjälp av mogna frön, som i sitt utseende liknar nötter med vingar. Specialformad lejonfisk, fångad av vinden, flyger över stora avstånd. Inom trädgårdsodling används frö-, ymp- eller ympningsmetoden . För att plantera sticklingar på våren måste de klippas i februari-mars. Grenarnas längd bör sträcka sig från 12 till 20 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under de första veckorna måste de förvaras i ett rum med låga temperaturer och sedan läggas i vatten och skära av bottenlagret . Du kan också först blöta sticklingarna i en tillväxtfrämjare, frigöra dem från de nedre bladen och sedan transplantera dem i en behållare. Den optimala rotningsblandningen bildas av en tredjedel av flodsand och två tredjedelar av kompost. Efter att ha fördjupat sticklingarna är det bättre att täcka dem med en film eller en transparent behållare - till exempel en halv plastflaska. Behållaren förvaras i ett varmt, ljust och välventilerat område. Sticklingar kan planteras i öppen mark först nästa vår.

Bild
Bild
Bild
Bild

För ympning är det nödvändigt att använda en stam av vilken ras som helst med sitt eget rotsystem . I maj bildas ett snitt på stammen på 1 till 3 meters höjd, i vilket förrådet sedan sätts in. Det är viktigt att göra detta så att snittpunkterna vidrör. Området där transplantatet utfördes måste fixeras med en isoleringstejp, som kommer att vara kvar tills stammen växer tillsammans med stammen. Första gången efter ympning bevattnas den grova almen rikligt med minst en hink vatten. Efter vattning lossas marken och stamcirkeln mulas.

Bild
Bild

Frömetoden kräver användning av endast fullt moget material, det vill säga skördat på hösten . Fröna stratifieras först i tre veckor genom att placera dem i en blandning av sand och grus. Den fyllda behållaren sätts i kylskåpet och jorden i den fuktas regelbundet. Efter ovanstående period kan materialet fördelas i separata behållare och täckas med plastfolie. Det improviserade växthuset är inrättat på en varm och väl upplyst plats. När plantorna växer upp kan de flyttas till öppen mark.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Den grova almet attackeras ofta av insekter. Ganska ofta attackeras kulturen av almbladbaggen - en insekt med en mörkblå avlång kropp med tre ränder på baksidan . Dessutom blir trädet ett mål för almspetsen - en fjäril, som först skelettiserar och sedan äter bladplattor, samt almspindeln - en skalbagge som bär sporer av svampsjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det faktum att almet lider av skadedjur kan lätt identifieras med sina krympande grenar . Denna gröda attackeras ofta av en svampsjukdom som kallas den nederländska sjukdomen. Först blockeras kärlen med ett ämne som liknar tuggummi, sedan slutar rörelsen av juicer, slutligen torkar trädet och dör.

Bild
Bild

Ett prov som är infekterat med den nederländska sjukdomen går inte att återhämta sig - det måste rivas upp med rötter och sedan brännas . För att förhindra sjukdomen är det värt att använda biostimulanter och organiskt gödningsmedel. En grov alm kan också bli infekterad med en sotig svamp. Det är möjligt att bestämma sjukdomen genom förekomsten av svart plack på löv och grenar av trädet.

Bild
Bild

Ansökan

Den grova alm används inte bara för landskapsdesign, utan också som kvistfoder för boskap, för tillverkning av möbler och i många andra industrier. I landskapsdesign används kultur för att dekorera tomter, gränder och häckar . Trädkronan växer snabbt, och därför är den grova almen lämplig för att skapa jättekompositioner. Växten passar perfekt in i en japansk klippträdgård och passar även bra till äppelträd, körsbär och åkerfält. I skuggan av den spridande kronan kan du plantera liljekonvaljer och ormbunkar eller organisera en gräsmatta med lågt gräs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan ta reda på ytterligare användbar information om grovalmen från följande video.

Rekommenderad: