Hur Bli Av Med Stubbar Utan Att Rota Upp Dem? Snabb, Kemikaliefri Borttagning Av Hampa På Plats

Innehållsförteckning:

Video: Hur Bli Av Med Stubbar Utan Att Rota Upp Dem? Snabb, Kemikaliefri Borttagning Av Hampa På Plats

Video: Hur Bli Av Med Stubbar Utan Att Rota Upp Dem? Snabb, Kemikaliefri Borttagning Av Hampa På Plats
Video: Possibly The Easiest Way To Remove A Tree Stump! Using Epsom Salt!! Part 1 2024, April
Hur Bli Av Med Stubbar Utan Att Rota Upp Dem? Snabb, Kemikaliefri Borttagning Av Hampa På Plats
Hur Bli Av Med Stubbar Utan Att Rota Upp Dem? Snabb, Kemikaliefri Borttagning Av Hampa På Plats
Anonim

Stubbarnas utseende i en sommarstuga är en vanlig sak. Gamla träd dör av, generationsväxlingen tar ut sin rätt här. Slutligen är stubbar vid rensning av en byggarbetsplats också vanliga. Men de träiga resterna på platsen ser oattraktiva ut, och det blir problematiskt att flytta runt på territoriet. Men dessa problem kan lösas, och det finns tillräckligt många sätt att eliminera hampa.

Bild
Bild

Särdrag

Om platsen ännu inte har berörts av utveckling kan problemet med att ta bort stubbar lösas radikalt - jordförflyttningsutrustning tas in och ägaren själv tas bort från fallet. Allt kommer att utföras av en specialist. Men om webbplatsen är anlagd öppnas alternativen annorlunda. Till exempel kan du bli av med gamla stubbar med hjälp av specialister: proffs arbetar med en kraftfull fräs som krossar stubben 20 cm från marken. Sådana manipulationer stör landskapet lokalt. Det finns ett annat alternativ: skär stubben - gammal eller färsk - under roten med en motorsåg. Och det här är inte den bästa lösningen: ja, stubben kommer inte att synas, men den här biten kan inte användas heller, den kommer att förbli en slags "skallig fläck" på platsen.

Det finns andra sätt kvar, och de är mest efterfrågade:

  • lyft för hand;
  • förstörelse genom eld;
  • kemisk förstörelse;
  • vatten.

Varje metod är bra på sitt eget sätt, beroende på målen och stämningarna för webbplatsens ägare - oavsett om han väljer en miljövänlig metod eller använder kemi för att förstöra stubbe. Men det finns ett annat alternativ som är värt att nämna. Du behöver inte ta bort stubben från territoriet, behandla den mänskligt och förvandla den till ett originalt konstföremål. Hål till exempel ut mitten av hampan och förvandla den till en blomkruka. Detta kan göras med resterna av det gamla äppelträdet, om vilket du fortfarande vill lämna något slags minne.

Till exempel stiger handen inte för att riva upp eller bränna ut ett träd som är älskat av mer än en generation, så du måste göra det till en stol, rabatt etc.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Om du snabbt måste bli av med stubben tar många en motorsåg i händerna. Ja, problemet kan lösas på några minuter. Men den här metoden täcker bara problemet: efter en tid kan unga skott dyka upp. Och här är användningen salpeter - en metod för hög tillförlitlighet, men det kommer att ta flera månader. Saltpeter hälls tidigt på hösten och stubben berörs inte förrän på våren. Om tiden rinner ut kan du lita på den här metoden.

En metod som användning av urea har också funnit utbredd användning .… Det är populärt på grund av sin miljövänlighet: kompositionen skadar inte jorden. Men det kommer att ta ett helt år att bli av med hampan, och även efter ett år måste du sprida ved på stubben och sätta eld på den. Träet som förstördes på ett år brinner snabbt. En ännu mer långsiktig effekt föreslås av bordsalt: det förstör stubben på ett och ett halvt år. Olika industriella reagens ger inte heller något omedelbart resultat, instruktionerna för dem brukar föreslå att de lämnas på stubben för vintern, det vill säga att åtgärden fortfarande tar flera månader.

Bild
Bild

Tillämpade medel

Förstörelse av hampa i trädgården är möjlig utan att rota upp, vilket kräver mycket ansträngning. Kemisk exponering ger ett bra, om än inte ett snabbt resultat.

Urea och saltpeter

Stubben måste initialt perforeras: perforering med borrar kommer inte att vara ett problem … Urea hälls i hålen som bildas vid borrning (detta är urea) . Överst på hålen hälls med vatten, och sedan lindas stubben in i en polymerfilm. Resterna av veden kommer att ruttna helt om ett år, kanske två. Och i stället för den tidigare hampan kommer ett användbart, bördigt jordlager att finnas kvar.

Fördelarna med denna metod är i minimala fysiska kostnader, i frånvaro av markföroreningar med nitrater, i det faktum att det i slutändan inte kommer att finnas några spår av stubben . Den största nackdelen är naturligtvis oförmågan att snabbt ta bort resten av trädet. Och du kommer att behöva många kemikalier för att bränna. Saltpeter är en ännu mer populär metod för att bryta upp trädstubbar. Det består i att bränna de trärester som ursprungligen impregnerades med ett så starkt oxidationsmedel som saltpeter. Ett sådant botemedel hjälper till att bränna ut inte bara de övre delarna av stubben, ovan jord, utan också djupa rötter.

Hur man hanterar hampa med saltpeter:

  • borra flera stora hål i det återstående träet (gör detta i slutet av sommaren eller i början av hösten);
  • kaliumnitrat måste hällas i hålen till toppen (och natriumnitrat är lämpligt) och häll sedan vatten för att förstå hur mättat trädet är;
  • toppen av hålet måste stängas med träkorkar, insvept i polyeten.

Och återigen stubben lämnas i samma form till sommaren. Om några månader kommer saltpetern att uppfylla syftet, rotsystemet kommer att torka ut. Och återigen måste en eld göras runt stubben, och den här elden kommer att förstöra skelettet fullständigt. Efter utbrändhet måste området där stubben befann sig grävas upp och täckas med jord. De främsta fördelarna med att använda saltpeter är: frånvaron av stora ansträngningar, nästan total avlägsnande av skelettet (kanske kan mycket djupa rötter inte helt tas bort). Av nackdelarna - mättnad av jorden med nitrat. Även om det är ett gödningsmedel skadar det knölar och fruktgrödor i stora mängder. Och igen, du måste vänta länge för att stubben ska ruttna. Tändning är också oumbärlig, vilket inte är särskilt tilltalande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Koppar och järn vitriol

Detta ämne är ett aktivt reagens som dödar alla bakterier i träet . Läkemedlet måste införas i trädets struktur på samma sätt som det gjordes med saltpeter. Men det finns vissa skillnader: hål i hampan görs 5-8 mm i diameter och till ett djup av 5-10 cm. Den vitala aktiviteten i träet försvinner snabbt, på några dagar, men stubben kommer att dö helt bort om 1-2 år. När denna tid har gått måste stubben grävas ut tillsammans med roten, rotas upp (som vid den tiden kommer att vara mycket enkel) eller brännas.

Uppmärksamhet! Om det finns metallrör bredvid stubben kan vitriol inte användas .… Det kommer bara att påskynda metallkorrosion. Det är möjligt att plantera andra växter på platsen, men med ett avstånd på minst 3 m: inom tillämpningsområdet för vitriol är koncentrationen av kemikalier hög.

Det kommer att ta från 2 till 10 år att helt återställa jorden på denna plats, beroende på om stubben grävts upp eller brändes.

Bild
Bild
Bild
Bild

Salt

Det anses vara en av de mjuka kemiska metoderna. På bara ett par månader (ibland räcker det med en), blockerar reagenset den vitala aktiviteten hos rötter och mikroorganismer. Att tillsätta salt liknar tillsats av saltpeter och urea. Om detta område senare ska fyllas med betong blir den döda stubben lättare att bränna.

Om platsen kommer att användas som aktiv bördig mark måste den döda stubben röjas upp med rötter . Salt i överskott gör jorden olämplig, och därför är det farligt att lämna stubben innan självnedbrytning för framtida skörd. För referens: 1 stubbe tar cirka 2 kg bordsalt. Salt skickas in i de borrade hålen och fylls med vatten. Om luftfuktigheten är hög kan du klara dig utan vatten.

Bild
Bild

Borttagning

Om stubben måste rotas upp mycket snabbt och utan personlig ansträngning måste du beställa en traktor, grävmaskin, handskärare. Men ibland är metoden för sådan eliminering av stubben omöjlig även på grund av platsens storlek, vilket inte tillåter att en sådan teknik drivs. Du måste riva upp det själv.

Borttagning sker i flera steg

  • Träning … Ungefär en halv meter behöver du gräva ut utrymmet som omger stubben. För att göra detta måste du bearbeta marken med en bajonettspade. Med ett intervall på 1,5 m grävs en grop 1 m bred och 0,5 m djup från stubben, och ett avlopp från trädramen utrustas till den. Marken runt hampan tvättas ut med slangvatten. Ju starkare vattentryck desto snabbare finns rotsystemet.
  • Vinschapplikation … Stubben måste lindas längs stammen och rötterna med en metallkabel, som dras genom vinschen. Kabeln går till vinschen genom sågsnittet.
  • Mekanisk borttagning … Om alternativet med vinsch utesluts kan skelettet elimineras genom att klippa eller ta bort rötterna. Om roten inte kan exponeras kan den skäras direkt i marken med en kofot eller ett tunt rör med en yxa fixerad på den.
  • Central pelare . Efter att sidogrenarna har tagits bort bevaras mittpelaren - det är inte så lätt att närma sig den. Och det måste vändas från sida till sida. Mängden arbete är stort, men om andra alternativ inte är lämpliga måste du agera så här.

Självupprotning har också anhängare och motståndare. Från proffsen: när det gäller pengar är denna metod inte särskilt dyr, arbetet kommer att gå relativt snabbt. Av nackdelarna: processen är mödosam, ibland är det helt enkelt fysiskt omöjligt att närma sig stubben för förstörelse.

Det händer att du inte klarar dig ensam heller, du måste leta efter hjälpare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Alla metoder är potentiellt farliga för personen som utför borttagningen. Kemikalier kräver maximal vård och skydd, bränning av en stubbe - överensstämmelse med brandsäkerhet, upprotning - beräkning av fysisk styrka.

Rekommendationer för att säkert ta bort stubbar:

  • där stubben bearbetades med saltpeter bör det finnas en zon med ökad försiktighet - det ska inte bara vara bränder under de kommande månaderna, utan även rökning;
  • i torrt tillstånd för en persons hud utgör kopparsulfat ingen fara, men under behandlingen av hampa måste en person nödvändigtvis använda skyddsglasögon, andningsskydd och tjocka handskar (när vatten tillsätts till den torra vitriolen blir läkemedlet en giftig vätska som påverkar slemhinnorna negativt);
  • bordsalt kräver inget särskilt skydd, men när du arbetar med små partiklar är det bättre att skydda dina ögon med glasögon;
  • under bränningen av en stubbe som redan har behandlats med kemikalier måste en liten jordvalla på 0,5 m hög bildas runt gropen - detta är en nödvändig brandbekämpningsåtgärd;
  • under tändningen bör det finnas en brandsläckare och en hink med vatten i närheten;
  • när trä brinner är det förbjudet att stå på lässidan - under förbränningsprocessen släpps giftiga ämnen ut i atmosfären och det är skadligt att andas in;
  • idealiskt, om ägaren av webbplatsen går till ministeriet för nödsituationer innan han bränner stubben och utarbetar ett särskilt tillstånd - annars är böter ganska troliga.

Rekommenderad: