Hur Bli Av Med Körsbär? Hur Tar Jag Bort överväxt På Webbplatsen För Alltid? Hur Förstör Man Rötterna Efter Att Ha Klippt Ner Och Snabbt Rota Stubben Med Egna Händer Utan Ansträngn

Innehållsförteckning:

Video: Hur Bli Av Med Körsbär? Hur Tar Jag Bort överväxt På Webbplatsen För Alltid? Hur Förstör Man Rötterna Efter Att Ha Klippt Ner Och Snabbt Rota Stubben Med Egna Händer Utan Ansträngn

Video: Hur Bli Av Med Körsbär? Hur Tar Jag Bort överväxt På Webbplatsen För Alltid? Hur Förstör Man Rötterna Efter Att Ha Klippt Ner Och Snabbt Rota Stubben Med Egna Händer Utan Ansträngn
Video: How To Kill A Tree Without Anyone Knowing - How To Kill A Tree - Journey To Sustainability 2024, Maj
Hur Bli Av Med Körsbär? Hur Tar Jag Bort överväxt På Webbplatsen För Alltid? Hur Förstör Man Rötterna Efter Att Ha Klippt Ner Och Snabbt Rota Stubben Med Egna Händer Utan Ansträngn
Hur Bli Av Med Körsbär? Hur Tar Jag Bort överväxt På Webbplatsen För Alltid? Hur Förstör Man Rötterna Efter Att Ha Klippt Ner Och Snabbt Rota Stubben Med Egna Händer Utan Ansträngn
Anonim

När man planterar körsbär på sin tomt vet många trädgårdsmästare inte vilka problem de kommer att få möta i framtiden. Innan du planterar ett ungt träd måste du i förväg lära dig hur du hanterar unga skott och resterna av gamla växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sätt att hantera överväxt

De flesta människor som odlar stenfruktträd på sin webbplats står inför ett sådant problem som utseendet på överväxt. Det sprider sig mycket snabbt i trädgården. Ung tillväxt tar en stor mängd näringsämnen från vuxna körsbär. På grund av detta börjar trädet bära frukt värre.

Det finns flera orsaker till överväxtens utseende på webbplatsen

  • Felaktig vattning . Körsbär rekommenderas inte att vattnas för ofta. Om du använder för lite vatten får inte rötterna tillräckligt med fukt. På grund av detta kommer växten att stimulera tillväxten av unga ytliga skott. I fuktig jord utvecklas de mycket snabbt. För mycket vattning kan leda till att växtens rötter exponeras. I detta fall måste de täckas med jord. Då kommer den unga tillväxten inte att växa så aktivt.
  • Sjukdomar . Sjukdomar eller skador på stammen leder till aktiv tillväxt av skotten. På så sätt försöker körsbäret förse sig med "avkommor".
  • Fel val av landningsplats . Om trädgårdsmästaren har valt fel plats för körsbären i trädgården kommer det att kännas dåligt där. På grund av detta kommer anläggningen att försöka "fly". För att det inte ska bli så mycket överväxt på platsen måste unga körsbär planteras i ett väl upplyst område. Det bör inte finnas några växter i närheten, som tar bort de ämnen som är nödvändiga för dess utveckling från körsbäret.
  • Stark kronbeskärning . Detta misstag görs oftast av oerfarna trädgårdsmästare. Beskärning för mycket stimulerar tillväxten av unga skott. Därför beskärs vuxna skott på träd i flera steg. Under varje beskärning tas inte mer än 30% av skottlängden bort.
  • Påverkan av väderförhållanden . Utvecklingen av vild tillväxt påverkas av både kyla eller värme och alltför ofta nederbörd. För närvarande är det viktigt att ägna särskild uppmärksamhet åt att ta hand om din webbplats och regelbundet ta bort unga skott som växer vid rötterna.
  • Rotskador . Efter trauma i rotsystemet försöker körsbäret också att återhämta sig på alla tillgängliga sätt. Detta händer ganska ofta. Som ett resultat av skada börjar unga skott dyka upp bredvid stammen. Därför måste du vara särskilt försiktig när du utför allt arbete i trädgården.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är ganska svårt att hantera körsbärsblommor med egna händer. Det är ännu svårare att bli av med det, inte tillfälligt, utan för alltid. Detta kan göras på flera huvudsakliga sätt.

Mekanisk

De flesta trädgårdsmästare föredrar att ta bort tillväxten mekaniskt. Oftast skär de ner det eller beskär det med en vanlig trädgårdsskärare . Men den här metoden är inte särskilt effektiv, eftersom nya, ännu mer kraftfulla dyker upp i stället för skurna skott. Som regel, i stället för en grodd, visas 3 eller 4 nya på webbplatsen samtidigt.

Det är möjligt att förstöra tillväxten bara om du tar ansiktet ansvarsfullt . Det rekommenderas att bekämpa skott antingen på senhösten eller tidig vår. Unga skott måste grävas ut för att komma till platsen där de ansluter till roten. Vidare måste skottet klippas ner vid rhizomen. För detta används en vanlig yxa. Det resulterande snittet måste smörjas noggrant med oljefärg eller trädgårdslack. Därefter måste hålet begravas omedelbart. Vissa trädgårdsmästare rekommenderar också att man häller kokande vatten över den behandlade trädstubben.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att komma ihåg att på detta sätt kommer det inte att fungera att ta bort all tillväxt på en gång. Det måste klippas regelbundet.

För att inte slösa tid på att kämpa mot körsbärsspiror kan du i förväg skapa en konstgjord barriär som förhindrar spridning . För att göra detta, när du planterar unga plantor i jorden, måste du begrava starka skiffer eller plast. Ett sådant "staket" bör placeras tillräckligt långt från gropen. Vanligtvis är arken begravda på ett och ett halvt till två meters avstånd från gropen. I detta fall kommer barriären inte att störa utvecklingen av trädets rotsystem.

Bild
Bild

Herbicider

En mer pålitlig och effektiv metod för att hantera styvbarn är användningen av herbicider. Det är nödvändigt att arbeta med kemikalier mycket noggrant, eftersom de kan skada inte bara unga skott utan även vuxna körsbär.

För att förhindra att detta händer måste du noggrant läsa instruktionerna . Doserna anges alltid där, liksom egenskaperna vid användning av produkten. Det är ingen brådska under proceduren. Det är nödvändigt att arbeta med handskar och en skyddsmask.

Herbicider kan användas vid flytt till en ny plats eller vid ombyggnad av en trädgård. De hjälper till att ta bort utan problem inte bara ung tillväxt, utan också vanliga växter.

Bild
Bild

Hur tar man bort en trädstubbe?

Ett problem för trädgårdsmästare är förekomsten av gamla stubbar i landet. De blir kvar efter avverkningen av körsbär och förstör platsen med deras utseende. Det finns flera olika sätt att åtgärda detta problem.

En krossmaskin . Den är liten i storlek, så det är ganska lätt att arbeta med den. Detta verktyg kan användas för att ta bort stubbar även i en grönsaksträdgård eller i en tätt planterad trädgård. Han tar bort stubben genom att slipa den ordentligt.

Innan du använder en sådan maskin måste stubben klippas så nära marken som möjligt. Efter det kan det tas bort mycket snabbt.

Bild
Bild

Yxa . Det är nödvändigt att ta bort stubben vid roten. Därför måste den först grävas in från alla sidor. Ytterötterna måste dras ut. Med en yxa måste du klippa alla rötter som är under jorden. Efter att ha tagit bort dem från platsen måste hålet täckas med jord.

Bild
Bild

Kemikalier . Du kan klara stubben utan att rota upp. För att göra detta måste flera djupa hål göras på dess yta. De måste fyllas med ammoniumnitrat. Denna produkt kan ersättas med bordsalt. Dessa hål måste tätas med vax. Denna metod för att hantera stubbar har också sina nackdelar. Ägaren av webbplatsen måste vänta ett eller ett och ett och ett och ett halvt år tills den kollapsar. Efter det kan stubben enkelt grävas ur marken. Om saltpeter användes i arbetet kan den torra stubben brännas.

Det kommer att brinna mycket snabbt. När du bränner ved måste du vara mycket försiktig. När allt kommer omkring kan eld gå till andra torra träd när som helst.

Bild
Bild

Biologisk metod . Ett annat sätt att ta bort gamla trädstubbar utan alltför stora ansträngningar är att använda vanliga svampar. För att göra detta måste du köpa mycel i förväg. Ett stort antal hål måste göras i hampans yta. Mycel placeras i dem. Snart börjar svampen växa och trädet kollapsar.

Denna process, liksom den föregående, tar ganska lång tid. Men det är helt säkert. Dessutom kan svamp som odlas på detta sätt ätas.

Bild
Bild

Vatten . Metoden att ta bort stubbar med vatten är också ovanlig. För att utföra denna procedur måste ett litet hål grävas på ett avstånd av 40-50 cm från stubben. Körsbärsrötter börjar omedelbart tvätta bort med vatten. Trycket måste vara mycket starkt. Du kan rengöra rhizomen på detta sätt ganska snabbt. Snart från sidan kommer det att verka som om stubben hänger i luften. I detta skede kan du gå vidare till huvudåtgärderna. Rötterna måste tas bort med en yxa, och resterna av stubben dras helt enkelt upp ur marken. Denna metod för att ta bort stubbar är inte lämplig för alla.

Om det finns vackra rabatter på platsen kommer vattnet att förstöra inte bara stubben utan också unga blommor. Dessutom är denna metod inte lämplig för sommarboende som inte har en egen vattenkälla på gården.

Bild
Bild

Om det finns många gamla stubbar på webbplatsen kan du bjuda in specialister. De hjälper till att ta bort dem på kort tid. Den enda nackdelen med detta förfarande är dess höga kostnad. Dessutom är det värt att komma ihåg att inte alla bilar kommer att kunna komma in i ett litet område.

Användbara tips

För att din körsbärsodling ska se bra ut bör du följa följande regler när du tar hand om den

  • Webbplatsen måste regelbundet inspekteras . Det är mycket lättare att lösa alla problem om de uppmärksammades i tid.
  • För att få färre skott att dyka upp i trädgården är det på sommaren värt att plocka upp alla bär från marken . När de faller börjar de gro. På grund av detta finns ett stort antal unga skott på platsen nästa år.
  • Det är lämpligt att ta bort ung tillväxt i ett tidigt utvecklingsstadium . För närvarande har den inte mognat ännu, så det blir lättare att ta bort den.
  • Ett lager mulch hjälper också till att bromsa processen med överväxt på platsen . Om du tar bort sågspån från platsen kan sågspån användas för att täcka stamcirkeln. Samtidigt ska kompostskiktet vara tillräckligt tätt. Ovanifrån kan den dessutom täckas med grangrenar.
  • För att inte slösa tid på att bekämpa överväxt , är det värt att välja de växtsorter som inte ger rotskott.
Bild
Bild

Att ta bort ung tillväxt och gamla stubbar från din webbplats är svårt, men fullt möjligt. Var därför inte rädd för att plantera körsbär i din trädgård.

Rekommenderad: