Norsk Lönn (29 Bilder): Beskrivning Av Den Vanliga Lönnen Och Dess Rotsystem. Planlönn "Royal Red" Och "Crimson King", Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Norsk Lönn (29 Bilder): Beskrivning Av Den Vanliga Lönnen Och Dess Rotsystem. Planlönn "Royal Red" Och "Crimson King", Andra Sorter

Video: Norsk Lönn (29 Bilder): Beskrivning Av Den Vanliga Lönnen Och Dess Rotsystem. Planlönn
Video: Skogskunskap Höjdmätning 2024, April
Norsk Lönn (29 Bilder): Beskrivning Av Den Vanliga Lönnen Och Dess Rotsystem. Planlönn "Royal Red" Och "Crimson King", Andra Sorter
Norsk Lönn (29 Bilder): Beskrivning Av Den Vanliga Lönnen Och Dess Rotsystem. Planlönn "Royal Red" Och "Crimson King", Andra Sorter
Anonim

Att veta allt om norra lönn är nödvändigt för dem som bestämmer sig för att odla den. En detaljerad beskrivning av den vanliga lönnen och dess rotsystems egenskaper gör att du kan fatta rätt beslut. Tillsammans med Royal Red och Crimson King platanträd lönnar är det nödvändigt att överväga andra växtsorter.

Bild
Bild

allmän beskrivning

När de pratar om lönn, vanlig eller planformad lönn, menar de faktiskt ett träd från Maple-släktet. Även denna växt kallas också sycamore. Storleken på vuxna exemplar når 12-30 m. Den officiella botaniska beskrivningen betonar att krondiametern varierar från 15 till 20 m.

Denna växt kännetecknas av en hög effekt i rotsystemet. Huvudrollen i den spelas av mitten taprot, som når en längd på nästan 3 m. Ett helt nätverk av horisontella rötter avgår från den centrala delen.

Bild
Bild

En av de bästa medlemmarna i lönnfamiljen kan leva 150 till 300 år. Kronan som kröner stammen är bred och tät, nästan omöjlig att skilja från en enkel boll.

Förutom en ganska imponerande höjd kan lönn sticka ut med starka breda grenar. De kommer att utvecklas uppåt och har alltid en spetsig vinkel i förhållande till stammen.

Bild
Bild

Tala om egenskaperna hos kristtorn träd, kan man inte ignorera det faktum att de kännetecknas av en gråbrun färg på barken . Hos unga plantor är det väldigt slätt. När växterna utvecklas bildas många djupa sprickor, orienterade i längsplanet. Bladen har petioles 0, 1-0, 15 m långa, är uppdelade i 5 eller 7 lober. Bladplattans längd når 0,18 m.

Bild
Bild

Det antas att hemlandet för den norska lönnen är den europeiska delen av Ryska federationen och delvis Kaukasus … Sortimentet av denna art inkluderar europeiska länder och sydvästra Asien. Det är utbrett i centrala Ryssland.

Anläggningen har goda dekorativa utsikter. När blomman har lönn en doftande doft. Blommor med en gulgrön färg grupperas i blommor av blommor - och varje sådan blomställning innehåller minst 15 och inte mer än 30 blommor.

Bild
Bild

Blommornas struktur i sig är anmärkningsvärd . Var och en av dem har 5 tepals. Blomningen börjar vanligtvis från de första dagarna i maj. Det slutar efter bildandet av löv. Norrlönnen är en dioecious typ, pollinerad mestadels av insekter och inte av vinden.

Unga träd växer snabbt. Den vanliga tillväxten är 45-60 cm på höjden och 30-40 cm på bredden. Vid 5-7 års ålder når sådana lönnar redan mer än 2 m. För att lägga till höjd, om än inte så kraftigt, kommer växten att nå 25-30 m. Vid 50 års ålder är tillväxttakten redan lika med noll.

Bild
Bild

Vanligtvis är lönnfrön av typen lejonfisk. De inkluderar par av enfröiga frukter med långsträckta vingar. Tack vare denna struktur garanteras plantmaterialets spridning över en lång sträcka. Frukterna mognar första hösten, men inte tidigare än vid 17 års ålder. Självsådd är mycket effektivt.

I norr når norrlönnen södra gränsen mellan Skandinavien och Karelen. I söder når den Iran. Den östra gränsen för denna art ligger ungefär i Ural. Huvuddjuret finns i skogar med lövträd och i barrskogar. Enskilda snår är extremt sällsynta, och den högsta höjden över havet är 1, 3 km.

Bild
Bild

Ibland förvirrar människor Norge lönn och norrlönn. Att skilja dem är dock inte så svårt som det verkar. Skillnaden mellan arten gäller först och främst saftens färg (i den kanadensiska sockersorten är den transparent). Men träd av kanadensisk typ har en mindre grov bark.

Knopparna på kristtorn har en ljusröd nyans, medan de i sockerträdet utmärks av en rik grön färg.

Bild
Bild

Populära sorter

Det räcker inte att förstå hur järneket är, det är platanbladigt, lönn ser ut. Vi måste också ta hänsyn till att denna art är indelad i ett stort antal sorter. Utbudet av "Drummond" åtnjuter välförtjänt krav . Många har sett det - och få människor är fortfarande likgiltiga för en sådan kultur. Under blomningen blir lövverket rosa och har en karakteristisk vit kant.

Bild
Bild

Men Globozum ska inte heller ignoreras . Sådana lönnträd växer upp till maximalt 7 m. Stamens största omkrets är ännu mindre - bara 4 m. Bladbladen av denna sort är indelade i fingrarna på en hand. Kulturen ser väldigt vacker ut oavsett aktuell tid på dygnet.

Crimson King lönnar är å andra sidan mycket höga - upp till 20 m . De bildar en krona med en standardgeometri. Under växtsäsongen är träden täckta med djupt lila lövverk, blandade med inslag av svart. En violett färg bildas under höstmånaderna. Någon gång noteras också vinrött.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Crimson Sentry" har en speciell smal fat … Som i föregående fall är höjder upp till 20 m inte ovanliga för honom. En trädbredd på 7-8 m är också ganska vanlig. Alla grenar är riktade uppåt. Alla 5 delar bladblad är färgade i röda nyanser.

Deborah lönn kan betraktas som ett alternativ . Återigen växer den upp till 20 m. Formationen av en krona upp till 15 m noteras. Bladplattorna är uppdelade i 5 eller 7 sektioner. På hösten blir bladen gula.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ganska många människor strävar efter att skaffa snabbt växande träd. Då borde de titta närmare på sorten Emerald Queen . Stammens höjd kan nå 15 m. Kronan sticker inte ut i något särskilt. Vid den första blomningen är de palmflikade bladen färgade brons och sedan gröna; på hösten blir lövverket gult.

Unikt alternativ - Fassenz Black . Sådana träd växer upp till 15 m. Bladplattan når en bredd på 15 cm. När bladen släpps målas de i en ljusröd ton. Gradvis visas en glans och lila färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller norra lönn Royal Red , sedan växer det till högst 12 m. Bladen målas i en blodig ton, de mörknar gradvis. Rött visas under höstmånaderna. Kronan på pyramidformen är ojämnt tät. Bildningen av brungula lejonfisk noteras.

Lite högre lönn Cleveland . Kronan av denna sort är formad som ett ägg. Dess storlek är 7 m.

Sådana växter ser väldigt vackra ut i april. På hösten har bladen av denna sort en rik gul färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lönnar " Schwedler " på våren bildas lila och ljusröda blad. Under sommaren ändras denna färg gradvis mot den grönbruna versionen. På hösten kan du se koppar och orange-rött lövverk. Växter av denna typ planteras lätt i trädgårdar och parkensembler. De växer inte lika intensivt som andra lönnar.

Ett vackert kolumnträd 10 m högt med en stamstam på 3 m är en sort " Columnare " … Denna sort har en smal vana. Ursprungligen tar det mörkgröna lövverket en rik gul nyans på hösten. Kulturen tolererar en mycket tät nyans väl. När kronan utvecklas blir "Columnare" bara tjockare.

Bild
Bild

För träd " Princeton Gold " typisk gul färg. Trots detta ändras specifika nyanser med tiden. Övergången från gul till grön, blommorna är mycket doftande. Kronan kännetecknas av en bred rund form. Denna anläggning används främst för landskapsdesign av olika områden.

Bild
Bild

Landning

Det ska noteras att lönn har en positiv relation med ljus . Dess skuggtolerans, som nämns i vissa fall, betyder inte att trädet kommer att utvecklas normalt i skugga. Befuktning bör vara måttlig, vilket är viktigt att tänka på när man väljer plats för användning av plantor.

Växter kan planteras både på våren och hösten. Minst 3 m bör finnas kvar från varje träd till andra växter, till staket och byggnader, och det är bättre att öka detta avstånd ännu mer.

Bild
Bild

Om du planerar att utrusta en häck bör gapet vara 2 m . Norska lönnar planteras i gropar som är lika höga i höjd med en jordkoma och överskrider den i bredd med 4 gånger. Var noga med att välja ett löst och bördigt land . Sod jord blandad med humus och sand hälls i gropen. Dräneringsskiktet är gjort av små stenar och är 15 cm tjockt.

Bild
Bild

Vård

Unga lönnträd kräver regelbunden vattning . Under sommarmånaderna bör växter bevattnas varje vecka. Men på våren och med höstens början vattnas mycket mindre ofta - vanligtvis 1 gång på 30 dagar. Det faktiska vädret gör att vi kan tänka djupare på detta ämne. Varje gång används upp till 40 liter vatten och vuxna prover behöver 20 liter vätska.

De börjar mata Norge lönn under andra utvecklingssäsongen. Under vårmånaderna rekommenderas att pulverera radien nära stammen med humus eller ruttnad gödsel. Med början på kalendersommaren är det användbart att applicera upplösta mineralgödselmedel; denna procedur kombineras med vattning. Ibland tillgriper de att damma jorden med komplexa blandningar. När frost närmar sig, är rothalsarna på unga växter inslagna i säckväv.

Bild
Bild

Sanitär beskärning görs på våren . Detta måste göras innan knopparna börjar blomma. Var noga med att ta bort alla trasiga och torra grenar … Dessutom är rottillväxt definitivt eliminerad. Kronan bildas oftast inte, eftersom den sfäriska konfigurationen ser väldigt bra ut på egen hand.

Ibland används ympning av ett lönnträd på en stam. Detta tillvägagångssätt fungerar särskilt bra när man odlar sådana sorter som Globozum. Det är inte för svårt att bilda denna sort - tvärtom reduceras bearbetningen bara till att jämna ut kronan. Höstbeskärning syftar främst till att förbereda trädet för övervintring. Unga plantor måste vattnas rikligt, och även i vuxen ålder bör växter vattnas regelbundet, om än inte så generöst.

Bild
Bild

Fortplantning

Frön

De är huvudsakligen engagerade i fröproduktion på hösten . Detta gör att naturlig skiktning kan utföras under vintern. Under det sista decenniet i maj kan plantorna planteras på permanenta platser. Såning utförs ibland i mars. Men då måste du stratifiera plantmaterialet i förväg cirka 7 dagar på kylskåpens nedre hyllor.

Bild
Bild

Skikten

Denna metod används främst på sommaren. Barken på unga kvistar skärs in och snittpunkterna behandlas med Kornevin. De beredda platserna är inslagna i polyeten (med en flik inuti den fuktiga mossan). Luftrötter kommer att gro inom några veckor. Vissa delar av grenen måste klippas och i nära anslutning till mossan transplanteras till slutplatsen.

Du kan också använda rotlager. En tjock rot som ligger nära ytan tas som grund. Skårorna på den är beströdda med Kornevin. Därefter måste den valda platsen spudas och vattnas till slutet av sommaren.

Bild
Bild

Under gynnsamma förhållanden kommer roten att få en massiv tillväxt; då blir det möjligt för nästa vår att klippa av det förberedda segmentet med en beskärare och transplantera det till en ny plats.

Sjukdomar och skadedjur

Om grenarna dör av och vinröda fläckar uppträder på barken kan infektion antas korallfläck . Problematiska platser på kronan skärs ut och bränns. Skärpunkterna måste vara belagda med trädgårdslack. Innan arbetet påbörjas bör sekatörerna dekontamineras.

Norsk lönn kan påverkas vita flugor … I detta fall måste de drabbade grenarna skäras av. Därefter behandlas problemområden med ammofos.

Bild
Bild

Det är också farligt för växten mjölk och lövkägel . Mjölken kommer inte att attackera om läkemedlet "Nitrafen" används innan njurarna svullnar. Vivlar kan utrotas med Klorofos.

Använd i landskapsdesign

Norsk lönn är väl lämpad för urbana förhållanden. Denna växt kan motståndskraftigt tolerera förorenad luft och till och med rena den .… Ett sådant träd manifesterar sig perfekt i trädgården och parken, i gränder och nära skolor. Du kan också odla den nära andra institutioner. Planträd ser bra ut bredvid barrträd och ganska uttrycksfulla kontrastformer på hösten.

Bild
Bild

I städer odlas norska lönn ofta längs vägar. Du kan också landa den på landsvägar. Till förmån för detta träd bevisas också av dess motståndskraft mot vind. Därför är det lämpligt att plantera det även där andra växter inte visar sig för bra. Det bör noteras att på landsbygden används lönnplantor ofta på vägen och som honungsväxter.

Rekommenderad: