Hur Förökar Jag Kastanjer? Trädförökning Med Sticklingar Och Frukter, Drag Av Kastanjutbredning

Innehållsförteckning:

Video: Hur Förökar Jag Kastanjer? Trädförökning Med Sticklingar Och Frukter, Drag Av Kastanjutbredning

Video: Hur Förökar Jag Kastanjer? Trädförökning Med Sticklingar Och Frukter, Drag Av Kastanjutbredning
Video: Chestnut tree propagation UK 2024, April
Hur Förökar Jag Kastanjer? Trädförökning Med Sticklingar Och Frukter, Drag Av Kastanjutbredning
Hur Förökar Jag Kastanjer? Trädförökning Med Sticklingar Och Frukter, Drag Av Kastanjutbredning
Anonim

Kastanje är ett lövträd med en tät och spridande krona. Dess särart är ett unikt rotsystem, som kännetecknas av känslighet för markkomprimering. Det är därför kastanjer vanligtvis planteras på platser där solljus är rikligt. Samtidigt gör dessa växter ett utmärkt jobb med plötsliga temperaturförändringar.

Bild
Bild

Uppfödningsegenskaper

Den mest populära avelsmetoden för kastanjer är genom användning av frön. Mindre populär är plantering av rotsugare och rotning av sticklingar.

Trots sitt sydliga ursprung är detta träd resistent mot kallt väder och växer också snabbt . Om förhållandena är gynnsamma kan kastanjen vara upp till 300 år. De flesta skadedjur kringgår honom, vilket också har en fördelaktig effekt på honom. Den största fördelen med kastanjen är att den inte behöver planteras och förökas alls.

Det är dock nödvändigt att strikt följa de grundläggande reglerna.

Bild
Bild

Hur odlar man ett träd från en frukt?

Kastanjfrön eller frukter som mognar under höstens första decennium kan vara utmärkt såmaterial om de planteras ordentligt i marken. Inte bara själva växten, utan också dess frukter är inte nyckfulla och kan växa i nästan vilken jord som helst.

Den idealiska lösningen för detta fall kommer att vara urlakade leriga chernozemjordar . Plantering kan göras både på våren och hösten. Om detta görs på hösten måste du samla frukterna som har fallit från trädet, lägg dem i en låda och täck allt med sand. Efter det skickas lådan till en mörk och sval plats. En källare eller kylskåp skulle vara ett utmärkt alternativ. Det bör noteras att frukthärdning är en viktig punkt, därför måste den ägnas stor uppmärksamhet.

Bild
Bild

När du planterar frukt måste du också följa vissa regler. De måste planteras upp till 6 cm djupa, och avståndet mellan dem bör inte vara mer än 12-14 cm . Efter det ströks de något med jord och täcks sedan med torrt gräs eller lövverk. Närvaron av en sådan kudde kommer att ge tillförlitligt skydd under vintersäsongen, när det är kraftig frost ute.

Om plantering utförs på våren måste frukterna förberedas för övervintring . För att plantorna ska bli bra och friska vid produktionen bör man ägna stor uppmärksamhet åt lagringen av fröna. Det är bäst att förvara dem hela vintern i en källare, och några dagar före avstigning kan de läggas i något varmt vatten. Tack vare detta kommer embryot att kunna bildas och snabbt återhämta sig för att vara redo för plantering. När det gäller jordberedning skiljer det sig inte från att plantera på hösten.

Den mest populära planteringen är på våren, eftersom den är säkrare. På vintern skadas frukter ofta av frost eller skadedjur.

Bild
Bild

Växer från en skärning

En av kastanjens drag är att den reproducerar sig bra på ett vegetativt sätt - genom sticklingar. Denna metod är en av de mest effektiva och det är därför det är mycket efterfrågat . Klippning möjliggör snabb engraftning och förenklar också reproduktionstekniken kraftigt. Det är därför även en nybörjare klarar en sådan uppgift.

Marken för sticklingar bör beredas i början av hösten, men det är bäst att plantera den på våren . Primära jordberedningsförfaranden skiljer sig inte från de som beskrivs ovan. Skillnader kan gälla skötsel- och förvaringsförfaranden. Så för sticklingar är tekniken för beskärning och bearbetning med en tillväxtstimulator viktig, men bara den nedre delen, som kommer att ligga i marken.

Området där skärningen ska planteras ska lossas så mycket som möjligt och rengöras från ogräs, så att allt snabbt rotar sig och börjar växa . Planteringstekniken bör ägnas stor uppmärksamhet. Avståndet bör vara minst sex meter, eftersom träd kommer att växa i framtiden - de behöver en plats att utvecklas på.

Bild
Bild

Rätt grannskap är också viktigt för kastanjer. Det finns ingen anledning att odla några växter, blommor eller något annat nära dem, eftersom de inte kommer att kunna utvecklas i skuggan.

Efter plantering kommer det inte att vara svårt att ta hand om kastanjsticklingar . På sommaren bör du vattna oftare så att jorden inte torkar ut mycket, och först måste du mata den en gång i veckan och sedan bara en gång i månaden.

Således är avels- och odlingsprocessen för kastanjer ganska enkel.

Uppmärksamhet bör endast ägnas åt att förbereda jorden och frukterna, och då växer trädet nästan självständigt.

Rekommenderad: