Kastanjbeskärning: Hur Man Beskär Så Att Den Inte Växer Upp? Kan Toppen Av Ett Träd Klippas? Hur Beskärs Ordentligt På Våren?

Innehållsförteckning:

Video: Kastanjbeskärning: Hur Man Beskär Så Att Den Inte Växer Upp? Kan Toppen Av Ett Träd Klippas? Hur Beskärs Ordentligt På Våren?

Video: Kastanjbeskärning: Hur Man Beskär Så Att Den Inte Växer Upp? Kan Toppen Av Ett Träd Klippas? Hur Beskärs Ordentligt På Våren?
Video: Beskär ditt fruktträd -så här gör du! 2024, April
Kastanjbeskärning: Hur Man Beskär Så Att Den Inte Växer Upp? Kan Toppen Av Ett Träd Klippas? Hur Beskärs Ordentligt På Våren?
Kastanjbeskärning: Hur Man Beskär Så Att Den Inte Växer Upp? Kan Toppen Av Ett Träd Klippas? Hur Beskärs Ordentligt På Våren?
Anonim

Kastanjeträdet har ett estetiskt tilltalande utseende och perfekt nyanser av öppna områden tack vare sina vackra bredfingrade blad. Dessutom är detta träd populärt för sina nyttiga frukter och kan rensa luften runt det från skadliga föroreningar. Men när du odlar den på din webbplats måste du känna till villkoren för att behålla denna art, liksom reglerna och tidpunkten för beskärning, vilket är viktigt för tillväxten av denna dekorativa kultur.

Bild
Bild

Syfte med trimning

Både unga och vuxna kastanjer måste beskäras regelbundet. Det finns flera anledningar till detta.

  • Framför allt är beskärning nödvändig för att hålla växten frisk. Detta är särskilt viktigt för kastanjer som har nått mognadsstadiet. Tyvärr är trädet sårbart för olika typer av skadedjur och sjukdomar. Dessa är bladgnagande, stjälk, rot och andra insekter, nattfjärilar och larver, men också alla slags röta, fläckar och nekros. Av denna anledning är noggrant underhåll av trädet och dess snabba beskärning så viktigt, där sjuka och torra grenar måste tas bort och förstöras för att undvika att sjukdomen sprids till friska delar av kastanjen.
  • Unga plantor måste också beskäras, exklusive borttagning av tillväxtgrenar som sträcker sig direkt från stammen och bildar trädets ram. Som regel är upp till 7 huvudskott kvar. Denna procedur aktiverar tillväxten av den lövande delen av kronan, vilket gör den frodig och sprider sig.
  • Beskärning är också nödvändig för att begränsa plantans storlek, varav vissa arter når 30 meter i höjd. Detta är viktigt när du behöver få en låg stam, det vill säga ett litet dekorativt träd. För att förhindra att kastanjen växer uppåt tas kronan bort. Detta görs kommersiellt av odlare, inklusive att skära av de lägsta grenarna som gör det svårt att komma åt växten medan de sköter den.
  • Du bör också klippa av tunna kvistar som växer inuti kronan och ofta är orsaken till dess förtjockning, ta bort ojämnt växande skott, vilket resulterar i att kastanjen ser asymmetrisk ut.
Bild
Bild

Förresten är det oönskat att drastiskt skära kastanjen, i synnerhet hästkastanjen, eftersom detta förändrar tillväxtprocessen.

Djup beskärning kan leda till en sådan funktion som bildandet av ytterligare stammar, vilket är okarakteristiskt för ett träd och ser löjligt ut. Förutom, kastanjer av alla slag, med fullständig beskärning, kan i allmänhet bromsa eller stoppa deras tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Kastanjens beskärningstid bestäms baserat på växtens ålder

  • En ung ettårig planta kan beskäras på sommaren om dess sidogren har vuxit 20-30 cm. De måste skäras på mitten. De laterala övre skotten är vanligtvis kvar.
  • Den följande våren skärs de redan förkortade grenarna helt, till en ring, det vill säga så att det efter denna procedur inte finns någon karakteristisk tillströmning vid grenens bas. Denna händelse, som hålls årligen, låter dig korrekt bilda en stjälk och uppnå en viss växthöjd. Därefter lämnas 4-5 skelettiga sidogrenar.
  • Om trädet är 2-3 år gammalt utförs kronskärning i slutet av höstperioden, efter bladfall eller i december, men med tillräckligt varmt väder. Frost utesluter denna procedur, och den överförs till våren. Sanitär beskärning innebär fullständigt avlägsnande av sidoskott.

Äldre träd behöver inte sådana åtgärder, det viktigaste är att ta bort skadade, torra skott, klippa av tunna grenar för att avlasta stammen och rengöra stammen av dem. Detta görs på sommaren.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

För att odla ett vackert träd med en specifik höjd och undvika hälsoproblem måste kastanjen beskäras. Det är bäst att ta bort alla grenar som kan orsaka ytterligare problem. Detta måste dock göras korrekt.

  • Det spelar ingen roll om det är vår, sommar eller höst ute, försök beskära växten i torrt väder. En aktivitet som utförs i regnet kan få trädet att bli sjukt. Dessutom kan regnvatten som fångas på de skurna platserna orsaka infektion, eftersom kastanjen i detta ögonblick är särskilt sårbar.
  • För att noggrant skära av överflödiga grenar och inte skada trädet, använd rena, desinficerade verktyg - loppare, beskärare och sågar, beroende på skottens storlek.
Bild
Bild

På våren går beskärningssystemet ner till följande:

  • de övre skotten skärs med 1/4;
  • sidogrenar kvar från förra året ska inte skäras av;
  • det är nödvändigt att lämna minst 5 tillväxtsidegrenar;
  • de starkaste, tjockaste skelettgrenarna av unga växter bör inte beröras, annars växer de inte;
  • varje snitt behandlas med trädgårdslack eller oljefärg för snabb läkning av kastanjesår.

Den optimala trädstammen är cirka 2-3 meter, detta är viktigt, eftersom hängande kastanjegrenar ser vackra och snygga ut i denna höjd. Men för detta är det nödvändigt att ta hand om huvudskottet från vilket stammen bildas under ganska lång tid.

Unga oskurna kastanjer ser ut som buskar, varför det är lämpligt att regelbundet ta bort överflödiga delar av växten. Speciellt om träden används för landskapsdesign av förortsområdet.

Bild
Bild

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderas också att göra beskärning så snart defekter eller sjukdomar påträffas på plantans kropp, naturligtvis, på en torr dag.

Så vi fick reda på att du kan och bör trimma kastanjen . Detta låter dig behålla sitt dekorativa utseende och erforderliga dimensioner. Växtens höjd i detta fall beror helt på korrekt vård och årlig förkortning av skotten. Därför har varje ägare till ett privat hus eller sommarstuga möjlighet att bokstavligen skapa det önskade utseendet och formen på detta spektakulära och användbara träd.

Rekommenderad: