Holly Holly (43 Bilder): Plantering Och Skötsel I Förorterna Och Andra Regioner, Gemensam Holly "Silver Queen" Och "Argentea Marginata", Beskrivning

Innehållsförteckning:

Video: Holly Holly (43 Bilder): Plantering Och Skötsel I Förorterna Och Andra Regioner, Gemensam Holly "Silver Queen" Och "Argentea Marginata", Beskrivning

Video: Holly Holly (43 Bilder): Plantering Och Skötsel I Förorterna Och Andra Regioner, Gemensam Holly
Video: #2 Följ med mig! - Hur jag klipper mina havtornsklot 2024, April
Holly Holly (43 Bilder): Plantering Och Skötsel I Förorterna Och Andra Regioner, Gemensam Holly "Silver Queen" Och "Argentea Marginata", Beskrivning
Holly Holly (43 Bilder): Plantering Och Skötsel I Förorterna Och Andra Regioner, Gemensam Holly "Silver Queen" Och "Argentea Marginata", Beskrivning
Anonim

Holly är en kraftfull, prålig växt med snidat smaragdlövverk. Med höstens ankomst är kristtorn täckt med många skarlakenröda frukter, vilket ger den ett riktigt festligt utseende. Tänk i artikeln på vad som är anmärkningsvärt med denna ovanliga växt, vilka sorter av den är populära, vilka nyanser av att odla, reproducera och ta hand om en växt som en trädgårdsmästare behöver veta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Holly holly (aka holly, common holly) är en typ av träd- och buskväxter av släktet holly, som växer i vissa länder i Europa, Sydvästra Asien och Afrika. Arten som övervägs är vanligast i tropiska och tempererade klimat. Avser vintergröna.

Höjden på vuxna järnekblad i deras naturliga område kan variera från 10 till 20 meter eller mer . Samtidigt kan växtstammens diameter nå 50-80 centimeter. Det är också anmärkningsvärt att kristtorn är en långlever - detta kraftfulla träd kan leva upp till 100 år eller mer.

Holly har en stark, rak stjälk täckt med gråbrun bark. Bladen är blanka, äggrunda, smaragdgröna på utsidan och bleka örtartade på insidan. Bladens kanter är ojämna, vågiga, har spetsiga skåror. Det bör noteras att hacken på både färska och torra hollyblad kan vara allvarligt skadade, så allt arbete med växten bör utföras med största försiktighet och alltid bära tjocka handskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Holly grenar starka, spänstiga, välgrenade, täckta med slät brungrön bark … I katolska länder används kristtorn grenar för att göra utsmyckade julkransar. Representanter för den aktuella arten går in i blomningsfasen i början av sommaren (maj-juni). Blommorna är små, oansenliga, 4-kronbladiga, porslin vita med ett gult centrum.

I holly-leaved holly växer i sin naturliga livsmiljö (i varma klimatzoner), i augusti-september, börjar frukter bildas-rubinröd saftiga drupes med rund form … Storleken på järnekfrukter kan variera från 0,5 till 1 cm. Frukterna innehåller en farlig alkaloid, därför får de absolut inte ätas.

Frukttiden i vildväxande hollies är flera månader från tidig höst till mitten av vintern.

Bild
Bild

En av särdragen hos kristtorn är deras långsamma tillväxt . Den genomsnittliga årliga tillväxten för plantans ovanjordiska delar (stam, grenar, skott) är något mer än 10 centimeter. Denna egenskap hos anläggningen gjorde den populär bland fans och mästare i toppkonst.

Hollyblad används ofta i landskapsdesign på grund av deras attraktiva och ovanliga utseende . De kräver inte ökad uppmärksamhet för sig själva, lämpar sig bra för lockiga hårklippningar, klarar en kortvarig kall snap till temperaturer som inte är lägre än -20 ° C.

Dessa växter får växa i de södra regionerna (Kuban) och regioner med måttligt kalla vintrar (Moskva -regionen, Ural) med obligatoriskt skydd i kylan. Denna typ av järnek rekommenderas inte för odling i Sibirien och de norra regionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Recension av de bästa sorterna

Den gemensamma kristtorn är en av de vanligaste företrädarna för familjen järnek i trädgårdsdesign. Från denna art lyckades uppfödare få många odlade former och hybrider anpassade till svåra klimatförhållanden.

Silver Queen

Mycket dekorativ sort av holly holly . Växten är en kraftfull buske upp till 3-4 meter hög. Diametern på kronan på en vuxen buske kan nå 1,5 m. Bladen är blanka, snidade, smaragdfärgade, dekorerade med en bred silverfärgad beige rand längs kanterna. Det lämpar sig bra för beskärning och lockigt hår … Blommar sent på våren - försommaren. Sorten anses vara frostbeständig och är lämplig för odling i regioner med svåra klimatförhållanden (Moskva-regionen, Ural) med obligatoriskt skydd för vintern (eller övervintring inomhus).

Bild
Bild
Bild
Bild

Argentea Marginata

En järnekssort som rekommenderas för odling i tempererade områden. Det är en låg buske med många starka upprätta skott. Bladen är tandade, mörkgröna, med en krämig rand. Unga löv längs kanterna är dekorerade med en remsa av crimson-rosa färg . Unga skott har samma färg. Under fruktperioden bildas många rubinröda druvor på växten. När den odlas i regioner med förändrade klimat- och väderförhållanden, kräver sorten ett obligatoriskt skydd för vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vit grädde

En originell sort av vanlig kristtorn med ovanliga marmorfärgade blad. Växten är en kompakt buske med låga skott uppåt.

Bladen är tandade, med vågiga sidor, krämiga beige, dekorerade med en smaragdrand längs kanterna.

Bild
Bild

Alaska

En av de hårdaste kvinnliga järnekssorterna , motståndskraftig mot låga temperaturer och direkt solljus. Det är en vintergrön buske med en pyramidformad krona. Bladen är blanka, mörkgröna, med vågiga kanter. Sorten går in i blomningsfasen i maj-juni. Om det finns manliga sorter av järnek på platsen pollineras växterna och med höstens ankomst bildas många rika röda frukter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gyllene kungen

En spektakulär sort av järnek med tvåfärgat lövverk. Denna vintergröna buske kan nå en höjd av 3-5 meter. Krondiametern kan variera från en till en och en och en halv meter. Bladen är tandade, snidade, smaragdgröna, med en gyllene krämremsa längs kanterna … Under fruktbildningen bildar den många ljusröda saftiga druvor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

För plantering av en gemensam järnek rekommenderas att tilldela upplysta platser med lös bördig jord, särskilt för järnek med tvåfärgad bladfärg. Men i halvskugga, på platser med lera eller sandjord, kan dessa växter också slå rot säkert. Ett viktigt villkor när du väljer en plats är dränering av jorden, eftersom järnek inte tolererar stillastående vatten vid rötterna.

Växter bör planteras i öppen mark under hösten eller tidig vår . Om plantorna planeras att planteras på våren, är det tillåtet att börja ordna planteringshålen på hösten.

Bild
Bild

Storleken på planteringsgroparna beror på storleken på plantornas rotkula . Innan plantering på hålens botten bör dränering läggas i form av tegelstenar, expanderad lera, grov sand och / eller krossad sten. Därefter fylls hålet med 1 / 3-1 / 2 del med en jordblandning bestående av trädgårdsjord, ruttnad gödsel och torv (proportioner 1: 1: 1).

Därefter placerar du plantan försiktigt i gropen och fyller den med den återstående jordblandningen från alla sidor. Vidare är jordens yta runt plantan lätt tampad, vattnad och täckt med mulch.

Vid anpassningstillfället täcks plantan från direkt solljus med en improviserad markis.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Den gemensamma järneket anses vara en växt som inte ställer alltför höga krav på vård . För att den inte ska förlora sin dekorativa effekt, blommar rejält och bär frukt, är det nödvändigt att ge den regelbunden vattning och utfodring under den varma årstiden, samt pålitligt skydd på vintern.

Vattning

Hulor är smärtsamma för att tolerera både torka och stillastående fukt i jorden. Under varm sommar rekommenderas att vattna dem 2-3 gånger i veckan .… På kvällen eller morgontimmarna kan buskarna dessutom sprutas med vatten. Under den kalla årstiden kan vattning göras en gång i veckan. Vattna inte växterna under regnperioden.

Bild
Bild

Gödselmedel

Befruktning gör att järnek aktivt kan bygga upp grön och rotmassa, behålla ett attraktivt utseende, blomma och bära frukt rikligt . Den första utfodringen utförs på våren och applicerar organiska gödningsmedel som innehåller kväve under buskarna (färsk gödsel är inte tillåten!). Detta kommer att stimulera tillväxten av nya starka skott och rötter. Sedan slutet av juli har kvävegödsel inte applicerats. I framtiden rekommenderar trädgårdsmästare att mata holly var 2-3: e vecka med hjälp av färdiga komplexa gödningsmedel för prydnadsbuskar som innehåller kalium och fosfor.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Hollyblad, som inte är vinterhärdiga växter, tål en minskning av lufttemperaturen till -20 ° C … 22 ° C, bara under en kort period. Under den hårda vintern, i avsaknad av pålitligt skydd, kan dessa invånare i regnskogen dö.

För att skydda järneket från att frysa, på marken före kallt väder (ungefär i mitten av senhösten), är marken i cirkeln nära stammen muldd med torv och / eller träspån . Buskens ovanjorda del rekommenderas att bindas med garn, lindas i flera lager av säckväv och täckas med grangrenar. De nedlagda grangrenarna bör också knytas med garn eller en stark sladd. Ovävda tyger kan inte användas för att täcka buskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hulor som odlas i containrar skickas inomhus av många trädgårdsmästare för vintern. Gör samma sak med unga järnekbuskar som odlas på det öppna fältet.

De grävs noggrant, varefter de transplanteras i en behållare och förs in i huset till våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Holly ras i det vilda frön , finns i frukter som fåglar äter. Trädgårdsmästare föredrar att föröka denna prydnadsväxt på ett vegetativt sätt - med hjälp av sticklingar och skiktning.

För förökning av järnek med sticklingar används små (7-10 centimeter långa) snittdelar av unga och friska grenar med 2-3 knoppar . Sticklingar planteras i en liten vinkel i ett mini-växthus med lätt bördig jord blandad med sand, varefter de vattnas och täcks med film eller glas. Det rekommenderas att förblöta sticklingarna i en lösning av alla rotbildande stimulantia ("Epin" eller "Zircon") i 10-12 timmar. Den framgångsrika rotningen av sticklingar kommer att bevisas av knopparnas svullnad och de första bladens utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att föröka järneket genom lager läggs 2-3 av de starkaste och mest kraftfulla skotten på hösten från busken, skär dem i mitten från undersidan och fästs till marken med en träfäste eller annan fixeringsanordning (hållaren placeras vid snittets punkt) . Därefter är den fästa delen av stammen täckt med bördig jord, sand och mulch. Under rotningsperioden vattnas platsen för fixering av stammen, vilket förhindrar att den torkar ut. För vintern är busken med skikt täckt med säckväv och grangrenar. Full rotning av järneksklippet sker vanligtvis året efter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

En av de farligaste sjukdomarna som utgör ett hot mot järnek är sen skada … Denna svampsjukdom kännetecknas av snabb utveckling, aktiva skador på växter i området och förmågan att sprida sig med vinden. De mest gynnsamma förhållandena för utveckling av senblåsa är lufttemperaturen över + 10 ° C och dess höga luftfuktighet (från 75% eller mer).

Växternas nederlag genom senblåsa bevisas av utseendet på spår av vit fluffig blomning, mörkning och död av löv, utseendet av en obehaglig lukt vid buskens bas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Buskar i de inledande stadierna av sjukdomsutvecklingen behandlas noggrant med fungicida preparat . Växter med spår av allvarliga skador förstörs och marken på platsen behandlas med desinfektionsmedel. En av de viktigaste åtgärderna för att förebygga senblåsning, liksom rotrötning och mjöldagg, är att bibehålla en optimal nivå av markfuktighet och, om möjligt, luft.

Hulor som växer utomhus invaderas ofta löprullar - bevingade insekter (fjärilar), vars larver och larver slukar lövverk, knoppar och unga skott av växter. På grund av aktiviteten hos skadedjur i järnek börjar bladen krulla, torka och dö av. För att bekämpa larver och larver av bladmaskar använder trädgårdsmästare insekticider - "Karbofos", "Binom", "Desant", "Danitol ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Holly ser bra ut i gruppplanteringar när den omges av andra prydnadsbuskar - hortensior, euonymus, thuja, enbär, järnek mahonia. Det ser inte mindre imponerande ut som en soloplanta omgiven av blommande perenner - till exempel buskrosor eller liljor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Buskskulptörer skapar invecklade topiärfigurer av holly holly. Den här plantans smidighet och dess förmåga att enkelt tolerera en frisyr gör det möjligt att skapa gröna kompositioner av vilken grad av komplexitet som helst från den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hålor används ofta av landskapsdesigners för att skapa iögonfallande häckar .… Det är anmärkningsvärt att i regioner med ett varmt klimat förlorar sådana häckar inte sin attraktivitet på vintern, tack vare det överflöd av rubinröda frukter som pryder buskarna fram till våren.

Rekommenderad: