Transparent Tak För Baldakin: Material Och Underhåll Av Tak, Tak Av Transparent Skiffer Och Plastskivor

Innehållsförteckning:

Video: Transparent Tak För Baldakin: Material Och Underhåll Av Tak, Tak Av Transparent Skiffer Och Plastskivor

Video: Transparent Tak För Baldakin: Material Och Underhåll Av Tak, Tak Av Transparent Skiffer Och Plastskivor
Video: Montering av glastak till uterum, altan och halvtak - Svenska 2024, Maj
Transparent Tak För Baldakin: Material Och Underhåll Av Tak, Tak Av Transparent Skiffer Och Plastskivor
Transparent Tak För Baldakin: Material Och Underhåll Av Tak, Tak Av Transparent Skiffer Och Plastskivor
Anonim

Det transparenta taket är ett utmärkt alternativ till det klassiska massiva taket som inte släpper in solens strålar. Med dess hjälp kan du enkelt lösa problemet med brist på ljus, ge originalitet till strukturen i strukturen. Takets material och underhåll bör övervägas mer detaljerat, eftersom taket av ark av transparent skiffer och plast kommer att skilja sig markant från polykarbonat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Ett tak av transparent material, som gör att du kan få naturligt ljus över ett stort område, skiljer sig också i designfunktioner. Arkitekturen kan vara antingen enkel, singel eller gavel eller mer komplex, med ett ökat antal moduler . Valet av takläggning beror också på många faktorer. Till exempel om graden av transparens och textur av materialet, designens säsongsmässighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de funktioner som ett sådant tak för en baldakin har kan man särskilja en visuell ökning av ledigt utrymme . Det är efterfrågat inom det kommersiella området: på kaféer, restauranger, simbassänger, liksom i andra öppna föremål. I bostadsbyggande finns sådana arkitektoniska element oftast i utformningen av vinterträdgårdar, sommarverandaer, terrasser, parkeringsplatser för bilar.

Bild
Bild

Dessutom finns sådana skjul i hägn för husdjur, över lekplatser och sommarkök.

De särdrag hos material med hög transparens inkluderar deras skyddande beläggning. Det hjälper till att reflektera skadlig UV -strålning, men denna förmåga minskar betydligt med tiden.

Det finns också funktioner i installationen. Du kan inte gå på ytan av detta takmaterial - polymermaterial är absolut inte lämpliga för detta . Därför utförs vanligtvis läggning från ställningsstrukturen. Detta är inte särskilt bekvämt, men det låter dig skydda transparent plast från sprickbildning. Fogarna i ljussändande material förseglas noggrant, precis som alla andra monteringsytor.

Bild
Bild

Material (redigera)

Genomskinliga material för att skapa en original takkonstruktion måste uppfylla ett antal krav. Detta omfattar förebyggande av skador och förmågan att motstå tunga belastningar. Ett tak som är permanent installerat på en baldakin måste anpassas efter nederbörd och andra driftsfaktorer.

Bild
Bild

Därför är det från början bättre att välja en typ av material som exakt uppfyller de angivna kraven

Akrylglas . Denna plast är också känd som plexiglas och plexiglas. Det är hållbart, böjer bra. Det kan användas för att göra ett radiellt tak. Dessutom är detta material lätt och har god transparens (dess ljusgenomsläpplighet når 90%). Och materialet saknar alla nackdelar med klassiskt glas - bräcklighet, massivitet, tolererar lätt långsiktig drift i det fria.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polykarbonat . Transparenta ark av en monolitisk underart av detta material anses vara vandalsäkra, och honungskakan är utformade för att skapa lätta strukturer. De ger inte fullständig transparens, men de ger integritet och skydd mot överhettning. Särskilt intressant när det gäller att skapa ett böljande korrugerat polykarbonat i form av skivor eller takprofil. Den kan vara färgad och helt transparent, med olika höjder och utskjutande former, den kännetecknas av ökad styvhet och god bärighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genomskinlig skiffer . Den är tillverkad av PVC, vinyl, liknande i form och storlek som Euroslate. Ett bra alternativ för en baldakin, där det inte kommer att finnas en kontinuerlig transparent beläggning, utan bara separata insatser. Denna designlösning ser snygg ut, undviker betydande uppvärmning av ytor under drift, vilket är särskilt viktigt om en säker lekplats eller parkeringsplats upprättas.

Bild
Bild

Triplex . En speciell typ av skyddsglas av vanligt (silikat) material eller monolitiskt polykarbonat. Den består av 3 lager samtidigt, vilket ger hög strukturell hållfasthet. Med en sådan beläggning täcker kapellet till och med fallet av ett tungt föremål på det utan synliga skador. Men triplexvägar, mycket tyngre än andra material, tillhör kategorin specialbeläggningar.

Bild
Bild

Förstärkt polyester . Beroende på tjockleken kan den rullas och plåtas, det är ett slags glasfiber på polyesterbasis. Det är miljövänligt, lätt att installera och tillgängligt för användning. En sådan täckning är lätt att installera på nästan alla skjul, vare sig det är en rak struktur eller ett komplext komplex med ett sluttande tak (till exempel en båge).

Bild
Bild

Dessa är de viktigaste materialen som vanligtvis betraktas som beläggningar. När man jämför dem med varandra är det värt att notera det överkomliga priset på cellulärt polykarbonat och förstärkt polyester - enligt dessa indikatorer ligger materialen långt före många analoger.

När det gäller livscykelns längd kommer ledarna här att vara mer praktiska lösningar. I det här fallet är det värt att överväga transparent skiffer och profilmonolitiskt polykarbonat.

Vårdtips

När du väljer en transparent takbeklädnad för en baldakin måste du vara särskilt försiktig med dess renhet.

Bild
Bild

Bland de åtgärder som regelbundet vidtas av ägarna till sådana strukturer kan flera punkter urskiljas

  • Mekanisk rengöring . Detta inkluderar: att ta bort torra löv, grenar och annat skräp, rengöra ytan från smuts som inte kräver användning av fukt, med hjälp av speciella kvastar eller moppar. På vintern, om oberoende snöröjning är omöjlig på grund av takets arkitektoniska egenskaper, måste detta uppdrag också tas över.
  • Våt rengöring . Det utförs minst en gång var sjätte månad. Inkluderar vattentillförsel under tryck från en speciell slang eller tvätt för hand från ställningar eller stege. Detta tar bort spår av fågel- och djurspillning, damm och andra föroreningar. Om det behövs kan du använda kompatibla tvättmedel.
  • Säsongsvård . Den hålls på våren efter att snötäcket smält. I processen avlägsnas smuts från insidan och utsidan. Bättre att använda speciella torkare och moppar på teleskophandtaget. Skumdynorna är skonsamma men effektiva. Endast milda diskmedel är lämpliga för rengöring av de flesta plaster.
Bild
Bild

Med regelbunden implementering av alla dessa arbeten är det möjligt att säkerställa bevarandet av renheten, estetiken i takkonstruktionen på taket samt förlänga dess livslängd.

Rekommenderad: