Brazier (167 Bilder): En Grill För Ett Sommarboende, Vackra Gatumöjligheter För Att Göra Grill-, Universal- Och Kolmodeller

Innehållsförteckning:

Video: Brazier (167 Bilder): En Grill För Ett Sommarboende, Vackra Gatumöjligheter För Att Göra Grill-, Universal- Och Kolmodeller

Video: Brazier (167 Bilder): En Grill För Ett Sommarboende, Vackra Gatumöjligheter För Att Göra Grill-, Universal- Och Kolmodeller
Video: Tunna revbensspjäll på vanlig kolgrill - så får du dem möra och goda 2024, Maj
Brazier (167 Bilder): En Grill För Ett Sommarboende, Vackra Gatumöjligheter För Att Göra Grill-, Universal- Och Kolmodeller
Brazier (167 Bilder): En Grill För Ett Sommarboende, Vackra Gatumöjligheter För Att Göra Grill-, Universal- Och Kolmodeller
Anonim

Sommarsäsongen är inte komplett utan utomhuspikniker. Och där det är picknick finns shish kebab, rökt fisk, bakade grönsaker och andra läckra rätter gjorda av färska produkter. Ingen av dessa rätter kan tillagas utan en bra grill.

Men grillen är annorlunda. Olika typer av mönster bestämmer enhetens funktioner och dess funktion. Ju mer komplex designen är, desto fler möjligheter har den, därför är det viktigt att ta grillvalet på allvar.

Bild
Bild

Särdrag

Många sommarboende tror att en grillpanna är ett oumbärligt attribut för friluftsliv, men få ger ett tydligt svar på frågan om vad det är och hur en riktig brazier ser ut. Här har alla olika idéer: en grill är en stålkonstruktion för spett eller taganoks, de förväxlar den med en grill och grill.

Varianter av grillar kan sammanfattas under den allmänna definitionen - det här är en brazier för matlagning. Strukturellt skiljer sig grillar från varandra, men de har också gemensamma element. De dök upp i den allra första arten, även om frågan om ursprunget för denna anpassning fortfarande är kontroversiell.

Vissa tror att detta är en uppfinning av amerikanerna, andra tillskriver det för de östliga folken, och andra hävdar att brännaren uppträdde på 800 -talet f. Kr. i Egypten.

Bild
Bild

Materialen för tillverkning av gamla grillar indikerar att uppfinningen fortfarande är orientalisk. Den bestod av ett stativ och en skålformad behållare för ved och kol. Det fanns spår på tankens sidor för att hålla grillen och rökfästen före spett och grill. Brännaren stängdes med lock, på sidan hade den handtag för att bära.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den moderna brännaren är en förbättrad modell av den gamla orientaliska brännaren.

Den har sina egna egenskaper:

  • Detta är främst ett gataattribut för ett lanthus eller sommarstuga. Den är installerad i ett rekreationsområde och skyddar den från vind och regn.
  • En högkvalitativ grill är en komplex och tung struktur, under vilken en liten grund måste hällas så att den förblir statisk.
  • Trädgårdsgrill kan vara statisk och bärbar, fabrik och hemlagad.
  • Enheten används för sitt avsedda syfte främst under varma årstider, eftersom vid denna tid anses friluftsliv vara den mest bekväma, men brännaren kan användas med samma framgång på vintern.
Bild
Bild
  • Tillagningsmetoden på grillen är unik och hälsosam eftersom maten tillagas utan olja. Köttet visar sig vara saftigt och mjukt efter betning, och grönsaker hinner inte förlora sina fördelaktiga egenskaper och vitaminer förrän de får en krispig skorpa.
  • Du behöver inga speciella kulinariska färdigheter för att förbereda läckra måltider.
  • Med hjälp av grillen kan maten inte bara lagas, utan också värmas upp på fältet. Detta är bekvämt när det inte finns någon elektricitet på dacha, liksom när du vandrar och på en picknick.

Det här är viktiga argument för en gedigen sommarstuggrillning.

Bild
Bild

Funktionsprincip

Hemligheten bakom hälsosam, smakrik och utsökt braziermat ligger i hur maten lagas.

För olika typer av rätter är denna princip något annorlunda - vissa tillagas över eld, andra på kol. Några av rätterna måste tillagas i en försluten behållare, och några - direkt över kolens värme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Principen för matlagning på grillen kallas ofta av misstag för "på öppen eld". Det är inte sant. Det finns flera faktorer som bidrar till matberedning:

  1. Kraftig värmestrålning från glödande kol. Trots att det verkar för många att temperaturen inte är tillräckligt hög är det cirka 1000 K, vilket motsvarar 700-800 grader Celsius. Detta är mycket, med tanke på att kokpunkten bara är 100 grader. Exponering för infraröd värmestrålning från kol anses vara villkorligt allvarlig.
  2. En annan värmekälla är brännarens heta sidor. De värms inte värre än en stekpanna på en gasspis - upp till 300-400 grader. Siffrorna gäller avståndet från det översta lagret av kol till brännarens kant. Denna termiska effekt anses vara villkorlig mild och påskyndar processen med tillagning av produkter på grillen.
  3. Het luft som stiger från bränslet. Dess temperatur är 200-300 grader. Eftersom luften i stort sett saknar syre uppstår inga kemiska reaktioner när mat kommer i kontakt med metallspett eller grillgaller.
  4. Villkoret för korrekt "mognad" av kött på grillen är enhetlig avdunstning av överflödig fukt. På grund av detta är kebab och andra kötträtter inte stekta, inte stuvade, inte bakade, utan tappade, så de visar sig vara saftiga och rödiga samtidigt.
Bild
Bild

Interaktionen mellan dessa faktorer är följande - hård värmestrålning värmer köttbitar och ett lager lök och andra grönsaker och främjar denaturering av proteiner i kött, mjuk strålning är ansvarig för bildandet av en gyllenbrun skorpa, luften från kolen håller en stabil temperatur, vilket förhindrar att denatureringsprocessen stannar, och avdunstning av överflödig fukt rensar också kött från cancerframkallande ämnen som bildas under denatureringsprocessen.

Bild
Bild

När du lagar mat i en förseglad metallpanna (röker fisk, lagar och värmer olika rätter i en gjutjärnspanna) ersätter värmen som stiger från brännaren gaspisens öppna eld och el.

Dessutom innehåller designen ofta ventilationsgaller och fläktar. De är nödvändiga för att reglera syreflödet till bränslet. Detta i sin tur låter dig öka och minska intensiteten av den termiska effekten på produkterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Braziers är indelade i flera typer beroende på tre kriterier: vilken typ av material basen och brännaren är tillverkad av, typ av bränsle och konstruktionstyp. Ytterligare skillnadsfaktorer är enhetens storlek och design.

Dessutom skiljer sig deras funktioner också åt. En brazier är bara lämplig för att förbereda grill och grill på den, medan den andra klarar även en så svår uppgift som att göra hembakade kakor. Varje kriterium förtjänar detaljerad övervägande.

Bild
Bild

Tillverkningsmaterial

Moderna grillar är av två typer: sten och metall.

Sten de är närmast prototypen för de första brazierna när det gäller tillverkningsmaterialet, eftersom det var från dem som brazerierna lades ut före den utbredda användningen av metall. Moderna stenprodukter ser naturligtvis inte längre ut som primitiva små brunnar med urtag för ved och spyttar av trä eller djurben. De är snygga, funktionella och av hög kvalitet.

Du kan göra en sådan brazier med dina egna händer eller beställa från en professionell spis-maker. Med teknik kommer det att likna en enkel öppen spis.

Bild
Bild

Materialen som används är betong, natursten och tegel.

Mangaler gjorda av natursten är en sällsynthet. Konstruktionen av en sådan byggnad är en mödosam process, eftersom natursten inte har samma storlek och formfaktor. Stengrillar har dock sina fördelar: de ser estetiskt tilltalande ut, särskilt om förortsområdet är inrett i chic, ekologisk eller rustik stil, och disken i dem visar sig vara särskilt god och framgångsrik. Och om läggningen gjordes samvetsgrant, kommer en sådan grill att hålla minst 20 år.

En analog av en stenbrännare kan vara gjord av betong. Fördelen med detta material är att det är hållbart, billigt och kan formas till önskad form. Samtidigt, utåt, skiljer det sig lite från naturligt naturmaterial, även om det har samma fördelar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den vanligaste typen av stengrillar är tegelprodukter.

Fördelar med en tegelgrill:

  • enkel installation, som görs för hand;
  • överkomligt pris för material, med tanke på deras ringa mängd;
  • trots att det utåt visar sig likna en eldstad, när grillen ligger på gatan, kräver den inte särskilt tillstånd;
  • kombinerar flera funktioner för matlagning på olika sätt: grill, grill, rökeri, ibland även ugn;
  • tegelstenen ser vacker ut - du kan använda både ljusa nyanser och rött;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • det ser organiskt ut inuti lusthuset, där det är bekvämt att omedelbart organisera matsalen;
  • inuti en tegelsten, behålls värmen under lång tid, vilket är mycket bekvämt för att värma upp färdiga rätter, samt värma rummet i ett halvstängt och stängt lusthus;
  • ekonomisk bränsleförbrukning på grund av förmågan hos en tegelbrännare att ackumulera värme;
  • tegelstenen tillhör biostabila material - mögel och mögel visas inte på den, den är inte täckt med rost och är motståndskraftig mot mekaniska skador;
  • lång livslängd - från 10 år.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelar med tegelgrillar:

  • Konstruktionen är statisk. Det kommer för alltid att förbli på platsen där det restes, så det är viktigt att välja rätt plats inuti lusthuset.
  • Alla processer för konstruktion av en tegelgrill i sammanslag tar mycket tid. Grunden ensam, som är en oumbärlig del av strukturen, kommer att torka i 2-3 veckor.
  • Teglet är tungt. Det är nödvändigt att montera en grund under den.
  • Liksom en öppen spis kräver det att brandsäkerhetsreglerna följs under konstruktionen. Detta komplicerar processen något och gör konstruktionen dyrare.
  • En skorsten måste installeras.
  • Alla typer av tegelstenar är inte lämpliga för att bygga en brännare. Använd inte använda byggmaterial, ihåliga tegelstenar, material med defekter (brända, spruckna). Det bästa alternativet är eldstenssten för en öppen spis, men det kostar mer än någon annan typ av tegel.
Bild
Bild

Mer utbredd metallkonstruktioner . Deras produktion är väl etablerad i vårt land, så det kommer inte att vara svårt att köpa ett lämpligt alternativ eller beställa en individuell modell. Och specialhantverkare kan göra det med egna händer.

Materialen för tillverkning av metallgrillar är gjutjärn, legeringar med järn och rostfritt stål. De tillverkas genom gjutning eller svetsning.

Bild
Bild

Två typer är populära: tunnväggiga och tjockväggiga braziers.

Mobila och vikbara strukturer är vanligtvis tunnväggiga. På grund av det faktum att deras väggar bildas av mycket tunna järnplåtar, grillar är lätta, är de smidiga att flytta från plats till plats och en pålitlig grund krävs inte för dem. Det överkomliga priset gör dem också populära.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men tunnväggiga modeller har också sina nackdelar. Först och främst är det omöjligheten att starta en eld direkt i eldstaden. Tekniskt sett är detta verkligen möjligt, men inte önskvärt. Materialet brinner snabbt ut och blir oanvändbart på bara en säsong. För att få den tunnväggiga brännaren att hålla längre rekommenderas det att överföra färdiga glöden till eldstaden.

Du måste också skydda enheten från fukt - metallen kan rosta.

En annan nackdel är oförmågan hos en tunnväggig brännare att lagra värme under lång tid. Detta ökar bränsleförbrukningen och gör tillagningen svår. Produktens kompakta mått sammanfattas också. På grund av dem är det omöjligt att laga många produkter samtidigt för ett stort företag och kött kan bara stekas i små bitar. Grädda inte en hel slaktkropp på en spett över en sådan grill.

Bild
Bild

Tjockväggiga modeller är en helt annan sak. De har en stor volym, håller värmen längre och är hållbara. En sådan grill kommer att serveras i gatumiljö i flera säsonger.

Vikten av en tjockväggig grill är mycket mer, liksom priset. Det är viktigt att tänka i förväg hur man använder det och var man ska installera det, eftersom transport kommer att ta tid.

Gjutjärnsprodukter tillhör tjockväggiga grillar. Detta material har hög värmebeständighet, vilket minskar bränsleförbrukningen och har en positiv effekt på tillagningsprocessen. Det utmärks också av sin mångsidighet, effektivitet, slitstyrka, god värmeöverföring och korrosionsbeständighet. Alla dessa fördelar återspeglas i kostnaden för produkter.

Bild
Bild

Svårigheten med att använda en gjutjärnsgrill ligger i det faktum att mest av allt kol som ligger bredvid hålen genom vilka syre kommer in i brännaren värms upp i den. Detta kräver en kompetent organisation av fläkten och den andra botten.

Det tar lite tid att vänja sig vid att använda en komplicerad design, men det tar lite tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett alternativ är en grillpanna i rostfritt stål. Rostfritt stål ger strukturen några fördelar: kvalitet, hållbarhet (upp till 30 år), slitstyrka, ingen korrosion. Bonusen med polerat rostfritt stål är att det enkelt kan tvättas från sot, fett och förbränningsprodukter.

Rostfria stålkonstruktioner är mycket mångsidiga. Du kan hitta en lätt mobilversion och en solid brazier med ett extra fack som fungerar som en ugn.

Kostnaden för rostfritt stål ökar naturligtvis priset på en grill.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särskilt bör nämnas professionella stek- och rökinstallationer. Deras huvudsakliga syfte är att laga mat på restauranger, barer och cafeterior, men ingen stör köpet av en professionell grill i privata händer. Dess fördelar:

  • maximal användarvänlighet;
  • funktionalitet;
  • vackert utseende;
  • en beläggning som underlättar tvätt;
  • termiskt skydd är en keramisk fiberbeläggning som hjälper enheten att "anpassa sig" till omgivningstemperaturen inomhus och utomhus;
  • matstål utsätts inte för korrosion;
  • du kan göra eld i en brännare;
  • livslängd - mer än 30 år.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Allt detta gör en professionell grill till rätt investering för en semester i landet. Inte alla anser att detta är en nackdel, men för en vanlig trädgårdsmästare är priset på en professionell enhet mycket högt.

Bränsle

Den traditionella, populära och mest efterfrågade är en fast bränslegrill med trä. Det är kol som gör matlagningen säker och ger den en unik rökig doft. Dessutom sprakar veden behagligt och brinner vackert, och kolen ulmar långsamt.

Men inte alla grillar är utrustade på ett sådant sätt att det var möjligt att elda i dem. En stenhällare med stängd eldstad är perfekt för detta, men vissa typer, som tunnväggiga metallmodeller, kommer snabbt att bli oanvändbara från öppen eld. Ved bränns åt dem på en särskilt avsedd plats, och endast oljande kol hälls i eldstaden. Därför är det populärt och kolgrill , det vill säga en där olika koltyper omedelbart används som bränsle.

Bild
Bild
Bild
Bild

Erfarna sommarboende som använder grillen på semester rekommenderar att du väljer björk eller träkol. Men ek är dyrare, det kommer att krävas mycket för matlagning för ett stort företag, så björk anses vara optimalt. Kol luktar länge och de har hög effektivitet.

Ofta, i stället för björk, försöker producenterna att sälja trä av kol. Den avger bitterhet och är i allmänhet inte särskilt lämplig för matlagning.

Det är väldigt lätt att skilja björk kol från tallkol - på björkens antracit yta finns en glans, en reflektion av solen och träkol är matt, utan glans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att köpa kol med A -märkningen - den högsta klassen. Ett kilo räcker för att steka 3-4 kg kött. Detta gör kol till ett ekonomiskt och mångsidigt bränsle.

Om du väljer ved, bör du också ge björk företräde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mer moderna modeller av grillar kan vara el eller gas.

En gasgrill med funktioner som en grill, grill, rökeri släpar inte efter i sina egenskaper en fast bränslegrill på trä eller kol. På många sätt skiljer den sig från den traditionella brännaren och har sina egna egenskaper:

  • Gasgrillar är övervägande av en professionell typ. De installeras på kaféer och restauranger, så kostnaden för en stor grill med olika funktioner blir ganska stor.
  • Gas är ett potentiellt farligt bränsle. Felaktig anslutning av cylindern till brännaren kan orsaka läckage och leda till en nödsituation. För att undvika detta är det lämpligt att välja ett färdigt alternativ, där gasanslutningsenheten och all grillens interna enhet är noggrant genomtänkt och monterad med hög kvalitet.
  • Gaspannan använder inte samma gas som går i hela huset. Du måste köpa ballonggas för det.
  • Olika modeller körs på olika bränslen. Vissa - från metan, andra - från flytande gas, andra är anpassade till flera typer av bränsle.
  • Stekytan är av två typer: slät och korrugerad. Det finns kombinerade modeller, vars pris naturligtvis stiger en och en halv gång.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En slät yta väljs för fjäderfä, fiskrätter och skaldjur. De innehåller lite fett, det smälter under de första minuterna och förblir på den släta ytan som ett skyddande lager. På grund av detta bränner inte magra livsmedel sig och förblir saftiga.

Den korrugerade ytan är mer lämplig för tillagning av tjocka köttbiffar och kebab.

Bild
Bild

Förutom funktionerna i en professionell gasgrill har den för- och nackdelar.

Listan över fördelar är ganska övertygande:

  • Stekytan värms upp på 5-10 minuter. Tråkigt att vänta på en grill i flera timmar handlar inte om en gasgrill. Rätter kan tillagas snabbt och kan startas direkt efter att de har slagits på.
  • Enheten är multifunktionell. Du kan laga grill, biffar, fisk, grönsaker, kötträtter.
  • Det finns ingen anledning att förbereda ved för kol.
  • Designen är en form av modern teknik, och som många av dem har den två användbara funktioner: autotändning och nödstopp. Du kan starta processen med att värma frityrgrytan med en knapp, och vid fel på systemet fungerar en "smart" funktion och gastillförseln stängs av.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Gas är ett billigt bränsle. Det är mer lönsamt än ved, kol och elmotorer.
  • Närvaron av temperaturregimer gör det möjligt att reglera värmenivån under tillagningen med en noggrannhet på en grad.
  • Designen möjliggör flera brännare och värmezoner. Detta gör det möjligt att samtidigt tillaga kött vid högsta temperatur, grönsaker vid medelhög temperatur och hålla temperaturen på färdiga måltider på lägsta.
Bild
Bild
  • Designen ser vacker ut och behåller sitt utseende i många år.
  • Det finns ett termiskt skyddande lager och en beläggning som gör det enklare att tvätta grillen.
  • Material som används är slitstarka och frätande.
  • Tillverkaren ger 5-10 års garanti. Men en gasgrill håller bra i 30.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns få nackdelar med en gasgrill. Huvudproblemet är att det är svårt att montera det med egna händer, och en färdig fabriksmodell är ganska dyr. Dessutom orsakar själva matlagningsmetoden missnöje bland många utomhus -picknickälskare. Rätterna saknar den karaktäristiska doften och smaken som ska visas på en riktig grill.

En annan modern typ av braziers är elektriska modeller. Men deras princip för drift, utseende och "kulinariska förmågor" ligger mycket närmare spisen och hemmagrillen, så de kan knappast kallas grillar. Men elektriska modeller utför vissa funktioner med en smäll. De gör ett bra jobb med att grilla och grilla.

Dessutom roterar spettarna automatiskt, så köttet tillagas jämnt, utan brända fat och rå centrerar.

Bild
Bild

Det finns två typer av elektriska grillar: kontakt och beröringsfri.

Det finns två stekytor - topp och botten. Från botten läggs maten som ska tillagas direkt på stekytan.

Detta liknar mycket arbetet med en smörgåsmaskin eller ett våffeljärn: kött läggs på ett hett element och det rotar sig i det andra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kontaktpanzer har flera fördelar: maträtten tillagas dubbelt så snabbt, produkter kan placeras över hela stekytan. Det värms upp jämnt och ger bra resultat.

Kontaktlösa modeller är mer som en traditionell brazier när det gäller driftsprincipen. Produkterna tillagas i dem länge, köttet måste skäras i bitar med en viss tjocklek så att det också bakas inuti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektriska grillar är moderna, lätta, mobila, praktiska för dem som främst uppskattar snabba resultat och vackert utseende av utrustning. Prisklassen sträcker sig från budget till premiummodeller.

Det är ingen fråga om att spraka ved i en eld för kol i en brännare, grilla "med en rök" och en mängd olika rätter. Modellerna har begränsad funktionalitet, medan el är den dyraste typen av bränsle.

Bild
Bild

Konstruktioner

En solid, multifunktionell och lättanvänd grill består av ett stort antal element. För tegel- och stålversionen skiljer de sig något, det finns också skillnader mellan stationära och bärbara modeller, små och stora enheter.

Konventionellt, beroende på konstruktionstyp, kan tre typer särskiljas: bärbar, stationär och universell.

Bärbar

Av alla befintliga modeller är detta den enklaste grillen. Den minimalistiska designen och de begränsade funktionerna förklaras av det faktum att den mobila grillen ska vara lätt i vikt. Alla ytterligare element som tak, fettsamlare och liknande förbättringar skulle göra konstruktionen för tung att transportera. Det maximala där det kan flyttas är från solen till skuggan och vice versa. Här talar vi om bredare möjligheter till rörelse med en grill. Ta den till exempel på semester i skogen, vid sjön, på landet.

Bärbara grillar kan vara vikbara och fasta. Vikbara modeller har ett monteringssystem, liksom delar av en designer, och fragment av modeller i ett stycke hålls med hjälp av fästelement eller svetsning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det andra alternativet är att föredra. Svetsning förlänger konstruktionens livslängd med minst en säsong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samma design av mobila produkter är så enkelt som möjligt. De säger att "brazier" i översättning från ett av de östliga språken betyder "korg med kol". Något som det här ser en enkel brazier ut: ett litet eller medelstort metallhölje (brazier) på stabila ben. Det finns hål i väggarna i höljet för att säkert fixa grillen och grillspetten. Det kan finnas ventilationshål på höljet.

De är nödvändiga för flödet av syre till fast bränsle, så att kolen luktar väl och avger värme.

Vissa modeller har ett lock till höljet. De kan användas som ett primitivt rökhus eller hålla rätter varma, men den bärbara grillen är övervägande grill.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar med en bärbar grill:

  • bekväm att transportera i alla transporter;
  • snabbt sammansatt av flera fragment;
  • hela utrymmet inuti höljet värms upp, värme avges jämnt under tillagningen;
  • är billig.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelar med en bärbar brännare:

  • tjänar bara några säsonger, då slits botten av höljet på grund av konstant kontakt med kol;
  • liten storlek tillåter inte matlagning på en gång för ett trångt företag;
  • temperaturen regleras inte under tillagningen;
  • begränsad funktionalitet, men för en bärbar enhet är möjligheten att röka, steka och baka på en brazier inte så viktig, eftersom de går till naturen inte för kulinariska läckerheter, det är tillräckligt att du kan steka en grill, kupaty eller fisk;
  • liten höjd på benen - att steka kebaben medan du står och inte böja dig kommer inte att fungera.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästan alla nackdelar gäller för den bärbara modellen med gasbränsle, men dess hållbarhet mäts på mer än två till tre säsonger. Gasgrillen är också säker att använda inomhus. I kallt och regnigt väder kan du grilla på landet inne i huset, i köket, på terrassen eller på verandan. Om så önskas, även i omklädningsrummet.

Elektriska grillar som drivs från ett uttag kan endast flyttas inom räckhåll för nätanslutningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stationär

Utformningen av en icke-mobil grill är mycket mer komplicerad än en bärbar. I tegel- och metallversionerna är det väldigt annorlunda.

Bild
Bild

En tegelbrännare liknar mycket strukturen som en öppen spis med stängd eldstad. Det finns likheter i både externa och interna parametrar. Konstruktionen av en tegelsten stationär grill består av följande element:

  • Stiftelsebas. Utan det kommer tungviktsstrukturen inte att hålla länge, så det är viktigt att ordna grunden i enlighet med alla regler och säkerhetsåtgärder. Basen måste vara vattentät så att murverket inte faller ihop på vintern och när årstiderna ändras.
  • Shantsy. Detta är det så kallade podiet, på vilket eldstaden själv är installerad - det huvudsakliga strukturella elementet. Pallen är vanligtvis gjord med en dubbel botten - det här är en askpanna. Det samlar allt avfall av använt bränsle. Askpannan tas bort så att den kan rengöras regelbundet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Under för eldstaden. Den är tillverkad av eldfasta material, till exempel eldskiva.
  • Ved eller eldstad. Ett fack där ved bränns och släpper ut den värme som behövs för matlagning. Vid konstruktionen av en tegelgrill är det ett stålhölje "inbyggt i kroppen" på en utomhusugn.
  • Fettsamlare. Detta är en annan pall, som en askpanna, som då och då måste dras ut och rengöras från fett och förbränningsprodukter.
  • Fläkt för luftcirkulation.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Skorsten. Eftersom denna typ av grill måste skyddas från ogynnsamma väderförhållanden, installeras den i ett lusthus eller rekreationsområde. Ett tak krävs. Skorstenen måste passera genom den utåt.
  • Ytterligare element: galler, fläkt, beslag, eldremsdörr, hölje till höljet.
  • Ett extra fack finns ofta - en ugn.
Bild
Bild
Bild
Bild

Universell

En multifunktionell inomhusgrill anses vara universell, vilket är lämpligt inte bara för att steka grill under vår-sommarperioden, utan också klarar funktionerna som en grill, grill, rökeri och tillagning av olika kötträtter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland tegelkonstruktionerna är detta en bra brazier med lock plus en sluten eldstad som används som en traditionell rysk spis eller en ansluten tandoor.

Tandoor är en rund ugn av speciell design. Med en högkvalitativ prestanda kan den till och med ersätta brännaren.

I tandoor kan du inte bara laga grill, utan också baka platta kakor, pajer, grönsaker, fisk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland metallkonstruktionerna är det värt att lyfta fram professionella gasgrillar med en kombinerad stekyta (slät och korrugerad), flera brännare, ett rökhus, en grill och spett ingår.

Förutom standardlösningar kan den utrustas med en spett för stekning av kött till shawarma, en wok (djup tjockväggig panna för att förbereda asiatiska rätter), en gryta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

När det gäller grillens övergripande parametrar avser detta främst storleken på brännaren.

Det är inte svårt att beräkna dess längd, bredd och höjd - med hjälp av en standardspett. Dess längd är 40 plus eller minus 2 centimeter. På en sådan spett läggs 5-6 bitar medelstort kött. Avståndet mellan spettarna ska vara cirka 6 centimeter. För en familj på 4 räcker det med 5 spett på en gång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det visar sig att brännaren på brännaren inte bör överstiga 40 cm, och den optimala längden är 45-50 cm. För ett stabilt företag på 6 eller fler personer behöver du en lång brazier för 8-10 spett. Samtidigt är det viktigt att ta hänsyn till att det knappast är möjligt att transportera en sådan struktur, och under tillagningen måste du flytta från plats till plats för att vända varje spett. Längden på en så problematisk grill, men bekväm i det att du kan laga mycket grill på en gång för hela företaget, kommer att vara cirka 60-100 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lite svårare att beräkna brännarens djup. Här är det värt att förlita sig på erfarenhet och rekommendationer från erfarna sommarboende.

Som praktiken visar är djupet på brännaren, där köttet inte brinner och bränslet inte slösas, 15-20 cm.

Om djupet är grunt kommer disken att torka ut, och om grillpannan är för stor kanske värmen inte räcker för att göra köttet "moget".

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan viktig parameter som bekvämligheten med transport och matlagning beror på är strukturens totala höjd. Den optimala höjden anses vara en brazier, av vilken brazier är 1 meter över marken. Men en liten mobil brazier kommer att se ut som en besvärlig böjd benstruktur om du lägger den på meterlånga ben. För stabilitet och estetik är benen mer lämpliga för honom, cirka 50 cm.

En stor brazier i ett stationärt tillstånd har råd med vilken höjd som helst. När du bygger det måste du fokusera på tillväxten hos någon som lagar mat regelbundet. Om personen är lång, ligger brännaren över nivån 1 meter, om inte hög, så är 1 meter tillräckligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Design

En användbar hushållsapparat behöver inte se tråkig ut. Låt de fula rektangulära brazerierna med ventilationshål på raka ben förbli ett minne blott, och det är dags att lägga en modern originalmodell på din webbplats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utformningen av stengrillar är mindre variabel än konstruktionen av metallkonstruktioner. Detta beror på att materialets färgområde (främst tegel) är begränsat till nyanser av rött och beige, och inte alla har råd att revetera strukturen med keramiska plattor.

En klassiker i genren för en stengrill är stiliserad som en traditionell rysk spis eller öppen spis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid simulering av en spis installeras en vacker smidesdörr på eldstaden; bredvid grillen kan du placera ekmöbler, textiltillbehör i rysk stil, samovarer, krukor och krokar.

Eldstaden kräver en mer ädel inställning. En imitation av en marmorportal från billigare material, en snidad trämunn, mosaik ser vacker ut.

Vissa hantverkare trimmar stengrillar med färgat glas eller skärvor av keramiska plattor.

Att möta små detaljer för hand är mycket tidskrävande, men så här uppnås exklusiva modeller med en touch av individualitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mycket mer utrymme för fantasi öppnas när man dekorerar metallkonstruktioner. Metall är formbar i bearbetning, den kan ges vilken form som helst, inklusive komplex konstnärlig smide. Det kan också målas med flamskyddsfärger, appliceras med ett mönster eller göras i en färg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett vanligt tema är att måla en flammande eld på en brännare, måla den med färgade mönster.

Bild
Bild

Lämplig för olika DIY (gör det själv) dekoration. Detta är förkroppsligandet av ursprungliga idéer med hjälp av saker som redan har tjänat deras syfte.

Den första metoden ser mer återhållsam ut, den är intressant, men relativt lugn. Det andra sättet är manifestationen av kreativitet och skicklighet.

Dessutom är handgjorda saker en modern trend i utformningen av alla områden inomhus och utomhus. Samtidigt blir det billigare att dekorera strukturen för hand än att beställa ett designprojekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel ser en brazier, konverterad från bagageutrymmet på en gammal bil, väldigt original ut. Det är önskvärt att modellen verkligen är gammal och sällsynt. Då får du önskad retroeffekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

En brazier från en järntunna är helt enkelt gjord och ser bra ut. Brännaren visar sig vara vacker som en öppen resväska.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det ursprungliga brazier-tåget, brazier-auto, snidade brazier, bröstet.

För metallgrillar är det viktigt att kombinera färger i smide. De flesta kommer att vara svarta, men vissa detaljer kan göras i guld och silver.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var ska man hitta?

Korrekt placering av grillen garanterar att den är bekväm att använda. Grillplatsen framför garaget eller tre meter från toaletten är knappast ett bra alternativ.

För att platsen ska kunna väljas framgångsrikt och korrekt måste du vägledas av sanitets- och byggregler och grunderna för landskapsdesign.

Landskapsdesign är dock inte alltid viktigt. Brännaren kan placeras på gatan, i ett rekreationsområde eller hemma. Om det ligger i köket, i ett badkomplex, på en terrass eller veranda, måste du lita på inrednings- och brandsäkerhetsreglerna när du väljer plats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På gården finns det två alternativ för att placera grillen: i rekreationsområdet, separat från lusthuset, eller under taket som en del av strukturen.

Inne i lusthuset är det oftast stengrillar. De kräver ständigt skydd mot de negativa effekterna av väderförhållanden och ser mer organiska ut under tak än under öppen himmel.

Grillen inne i lusthuset skapar en mysig atmosfär. Färdiga måltider kan serveras omedelbart i matsalen inne i samma lusthus.

Metallstrukturer kan också placeras inuti lusthuset. Dessutom behöver de inte vara murade i grunden, som stenar. Platsen kan ändras med tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är viktigt att tänka på när du väljer en plats för en grill på gatan:

  • Avstånd till andra objekt på webbplatsen. Enligt byggregler bör en potentiellt farlig struktur inte vara närmare än 3 meter från huset, men inte heller närmare än 3 meter från staketet på en angränsande plats.
  • Markens avlastning bör vara mer eller mindre jämn, eftersom det är nödvändigt att fylla grunden för tunga strukturer.
  • Avståndet till toalettstallet och boskapsbyggnaderna bör vara 10-13 meter, inte mindre.
  • Vindens riktning. Det är vanligtvis bara en blåsig sida på webbplatsen. Det är lämpligt att installera brännaren på en plats där det inte finns någon stark vind så att kolen inte sprider sig genom luften. Det är också värt att se till att röken inte bärs mot husets fönster.
  • En öppen grill (inte tegel, utan tak) är förbjuden att installeras under träd och buskar.
  • En baldakin över lusthuset är tillåten av hållbara material, men inte av tyg och PVC. Till exempel måste du säga hejdå till ett pergolapaviljong (ett tak i form av ett galler, täckt med en trasa).

På gatan har de övervägande brazerier med fast bränsle på trä eller kol. Detta alternativ fungerar utmärkt från mitten av våren till slutet av hösten, men på vintern är det lite trevlig grill som väntar i tre timmar i kylan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett bekvämt alternativ för ett privat hus eller en sommarstuga året runt är en hemmagrill.

För ett hem är trä- och kolalternativ inte lämpliga. Konstruktionen kommer att bli dyr, det kommer att ta mycket tid att lägga. Men ännu mer tid kommer att läggas på pappersarbete - brandsäkerhetsstandarder förbjuder användning av öppen eld i ett bostadshus. Det är extremt svårt att få tillstånd för en grill, öppen spis och liknande konstruktioner. Gas- och elalternativ finns kvar.

Den elektriska har två tunga argument mot det - beroende av elnätet (det fungerar inte vid strömavbrott) och den höga driftskostnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gas i dessa relationer vinner. Det fungerar från en cylinder, därför är det oberoende av kommunikation i huset, gasen är billig och måtten på en sådan enhet är obegränsade. Det kan vara en liten grill för två, eller en stor professionell miljö för familj och vänner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Platsen för grillen i huset är mer varierande. Det kan vara fristående, väggmonterat och kantigt.

Den separata rörliga strukturen är mycket bekväm. Den kan placeras mitt i köket eller närmare väggen och flyttas vid behov. Det enda villkoret för en sådan grill är tillgången på ledigt utrymme. I ett litet rum riskerar han att bli besvärlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du måste också pilla med den väggmonterade modellen. Först och främst måste du ta hand om brandsäkerheten och avsluta väggen med eldfasta och värmebeständiga material, och för det andra, fixa strukturen väl på väggen.

Hörngrill är mer som moderna spisar. Deras konfiguration hjälper till att rationellt använda det lilla utrymmet i köket och blir ett element i rummets design.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning

Operativa problem är alltid resultatet av fel val av material, modell och plats. För att minimera problem vid användning av grillen är det viktigt att följa rekommendationerna från erfarna ägare redan vid köpstadiet.

Budgetmärken kan vara bra, men detta är snarare undantaget, och regeln är att kvalitet alltid kostar mer. Du måste vara uppmärksam på recensionerna från ägarna av fabriksprodukter av olika märken och välja utifrån dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brännarens dimensioner är viktigare än brännarens dimensioner. Att välja en brazier med storleken på ett metallhölje är ett misstag. Även om det vid första anblicken verkar som att du kan baka en hel julgris i den, är det viktigaste i designen brännaren. Om den är liten kommer inte hela den improviserade ugnen att värmas upp. Värmen koncentreras endast i en liten radie runt brännaren. Grisen måste läggas på en shashlik från små bitar.

Belagda modeller gör livet mycket enklare. Åtminstone kan keramiska fibrer tvättas flera gånger bättre än metall.

För utomhusbruk är aluminium- och kopparprodukter bäst lämpade. De är mer motståndskraftiga mot korrosion, även om det med tiden oundvikligen kommer att visas på alla metallgaller.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du använder grillen finns det också några knep:

  • Det är också möjligt att reglera värmenivån i en kolgrill, som i en gasgrill, men inte med en noggrannhet av en grad. För att "lägga till värme" måste du ibland röra upp kolen, slå ner askan och kratta dem i högar. För att sänka temperaturen, sprids kolen ut över botten av brännaren och rörs inte igen förrän skålen är klar.
  • För att förhindra att maten fastnar på grillgallret är det vanligt att smörja in den med solrosolja. Även nybörjare gissar intuitivt om detta, men få människor vet att effekten blir bättre om gallret är förkalcinerat.

När du använder denna teknik måste du vara försiktig med att bära en värmeskyddshandske och använda en silikonborste för att smörja in grillen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om matbitar fastnar vid gallret eller spetten finns det två effektiva sätt att bli av med dem. Först måste du försöka tvätta grillen med en borste medan den fortfarande är varm. Om detta inte fungerar bör gallret sänkas över elden och tillåtas bränna resten av maten. När de förvandlas till aska är det lika enkelt att tvätta dem som att skala päron, och askan hjälper också till att tvätta gallret till en glans.
  • Om valet föll på en gas- eller elektrisk grill, ska du under inga omständigheter använda "flytande rök". Denna metod kommer fortfarande inte att ge den karakteristiska lukten av kött tillagat på björkol, men det kan lätt förstöra maträtten. Det är bättre att göra med en bra uppsättning kryddor eller en intressant marinad för kött.
  • Och för att ge köttet en kryddig örtarom behöver du inte försöka gnugga in dem i själva köttet - örterna strö på grillristen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Tjock matfolie kan ersättas med speciella grillborstar. Du behöver bara skrynkla ihop den i handen och använda denna klump som en styv tvättlapp.
  • Grillgallret är för stort för att tillaga grönsaker på det och lider inte av att svett tvättar bort det brända skalet. För att förhindra att detta händer kan du använda samma folie. Det måste läggas på botten av grillgallret och petas väl med en gaffel så att det blir till ett slags galler själv. Strö över olja och ingenting fastnar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Den gyllene regeln som kan rädda dig från många problem: en brandsläckare köps tillsammans med en grill som en integrerad del av satsen. Det kanske inte är användbart, men det kommer att finnas till hands.
  • Ett annat måste-ha-objekt i en uppsättning med grill är tång för att kontrollera köttets beredskap. Inte en gaffel eller en kniv. Dessa enheter gör ett snitt i köttet och berövar det juice. Beredskapen kontrolleras, liksom bitarna vänds, endast med tång.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om björkved eller kol plötsligt tar slut kan du alltid ersätta dem med grenar av alla fruktträd. De brinner också bra och ger inte produkter en obehaglig harsk lukt.
  • Även en tjockväggig brännare behöver skydd så att livslängden inte minskar på grund av väderförhållanden och frekvent exponering för höga temperaturer. Målning eller blåning kan förlänga livslängden för en metallkonstruktion.

Vid målning används endast färg med hög grad av brandmotstånd. Bluing ger en mer varaktig effekt. Efter det bildas en tät film av järnoxider på väggarna i eldstaden. Det kommer inte att bli ett hinder under tillagningen, men det kommer att skydda grillen från rost under lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Du kan göra grillen vacker på olika sätt: välj en ovanlig form, färg, dekor eller tillverkningsmaterial.

Vilken form som helst av en brazier än en rektangulär kan bli en ovanlig form för en grill. Nyligen vinner runda, skålformade, minimalistiska fyrkantiga braziers popularitet. Ofta kan du hitta en modell som inte har brännarens tomma väggar. De ersätts av vackert smide i form av vävning, klätterväxter, abstrakta mönster.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Braziers i form av föremål eller djur bör noteras separat. En resväska smidd av stål, en bil, en fawn eller en gris, på vilken ett grillställ eller grillspett är placerat, kommer definitivt inte att förbises.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgade grillar är sällsynta. Om tegel, sedan rött, om metall, sedan svart. Samtidigt finns det ett stort antal eldfasta färger till salu, och de presenteras alla i olika nyanser: rött, grönt, blått, gult, smaragd och längre ut i färgspektrumet.

Du kan dekorera brännaren med kontrasterande element. Till exempel, på en blues brazier med lakonisk form kommer vita, silver och guldfärger att sticka ut starkt. Inredningen kan vara omfattande och platt.

Ovanligt material är ett utrymme för dem som gillar att ge gamla saker en ny inkarnation. Det viktigaste är att välja rätt föremål för ändring så att det visar sig vara en säker och effektiv grill. För detta ändamål är alla metallföremål lämpliga: tomma fat, små bad i rostfritt stål, en tom gascylinder, en trumma från en tvättmaskin och till och med ett fodral från en systemenhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kommer att lära dig hemligheterna med att laga utsökt grill på grillen från följande video.

Rekommenderad: