Spiskåpa (71 Bilder): Avgasfläkt Med Rör, Design Med Värmebeständig Fläkt Och Skorsten För Bostäder Och Garage

Innehållsförteckning:

Video: Spiskåpa (71 Bilder): Avgasfläkt Med Rör, Design Med Värmebeständig Fläkt Och Skorsten För Bostäder Och Garage

Video: Spiskåpa (71 Bilder): Avgasfläkt Med Rör, Design Med Värmebeständig Fläkt Och Skorsten För Bostäder Och Garage
Video: Building a kitchen hood ducting ventilation for HDB Flats 2024, Maj
Spiskåpa (71 Bilder): Avgasfläkt Med Rör, Design Med Värmebeständig Fläkt Och Skorsten För Bostäder Och Garage
Spiskåpa (71 Bilder): Avgasfläkt Med Rör, Design Med Värmebeständig Fläkt Och Skorsten För Bostäder Och Garage
Anonim

Brazier är en nödvändig sak i ett privat hushåll. Denna användbara bilaga finns i olika storlekar. För stora, stationära anordningar som används i lusthus eller andra rum krävs en bra avgaskåpa.

Bild
Bild

Särdrag

Braziers kan vara bärbara och stationära. Mobilalternativet är en enkel design som du kan montera själv. En huva krävs inte för en sådan enhet.

En stationär grill är en mer monumental struktur som upptar en stor volym i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

En liknande enhet är utformad för att förbereda måltider för ett stort antal människor. Mycket mer bränsle behövs för att det ska fungera normalt. Utan en bra huva fungerar inte en sådan struktur effektivt.

Vid första anblicken finns det inget komplicerat i sådana enheter . Det finns dock nyanser att vara medveten om. En stor grill bör ha god ventilation, vilket gör det möjligt att avlägsna förbränningsprodukter. Sådana enheter, inklusive grillar, säljs ofta med färdiga huvar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Själva enheten är tillverkad enligt principen om en avgaskåpa; är en liten kupol i form av ett halvklot, skuren pyramid eller parallellpiped. Ofta är sådana huvar dekorerade och blir en integrerad del av det övergripande interiören. De ser naturliga och organiska ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En förutsättning: kupolens område måste överstiga själva utrustningens område med 30 procent. Endast i detta fall är det möjligt att effektivt samla in och ta bort förbränningsprodukter. En förutsättning är också närvaron av ett högt rör och en fläkt.

Lika viktiga egenskaper:

  • Skorstenen har nödvändigtvis en förträngning och böjning, vilket ger bra drag. Det optimala avståndet anses vara avståndet mellan marken och rörets övre punkt minst 2, 8 meter. Ju högre röret, desto bättre blir dragkraften.
  • En värmebeständig gnistskydd placeras ovanpå röret. I design liknar den en sil genom vilken rök passerar fritt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det är nödvändigt att leverera en fettfälla i form av en ram med en avtagbar behållare. Fettet som kommer ur varmt kött ackumuleras i det. En sådan behållare byts eller rengörs regelbundet, beroende på design.
  • En rökutblåsare måste vara närvarande - en fläkt som skapar ytterligare luftutbyte och ökar avlägsnandet av rök.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla ovanstående punkter är enkla i sin design.

Det är viktigt att de passar ordentligt.

Bild
Bild

I specialaffärer säljs färdiga metall "paraplyer", på vilka det finns en kanalrökuppsamlare. De kan monteras på hemlagad utrustning.

Ofta levereras huven i stora grillar med en fläkt .samt en tvingad fläkt som ger ytterligare dragkraft. Enheten i sig har standardparametrar och är inte något tekniskt svårt. Om utrustningen inte är standard kan den beställas från en specialiserad organisation. Till exempel finns det företag som tillverkar huvar även med komplexa rörböjningar eller öppna strukturer.

Bild
Bild

Enskilda beställningar med ytterligare alternativ kan vara ganska dyra. För att inte spendera för mycket kan du göra allt du behöver själv.

Standardparametrar för en huv med fyra lutningar för en vedeldad grill:

  • metall som är lämplig för sådana produkter har en tjocklek på 1 till 3 mm;
  • rökboxlängd 855-1550 mm;
  • bredd - 660-950 m;
  • rör med en höjd av minst 3 meter;
  • rörsektion från 255 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Storlekar kan variera markant. Det är dock viktigt att hålla proportionerna oförändrade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

En metallkåpa har följande fördelar:

  • lättviktig;
  • det är möjligt att installera ytterligare alternativ;
  • lågt pris;
  • enkel design;
  • enkel installation.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tegelverk har en obestridlig fördel: en sådan struktur kan stå i tusen år utan synliga skador.

Det är bara viktigt att rengöra ett sådant föremål från sot i tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det har trots allt en skadlig effekt på kvaliteten på de tillagade rätterna och själva luftkanalens funktion. Dragkraften kommer förr eller senare att minska på grund av ackumulerad smuts, så det är bäst att göra en förebyggande rengöring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att redan i början bestämma vilken typ av avgasanordning som är att föredra.

Materialen som krävs för att skapa en metallhuva är enkla:

  • järnplåt 1-3 mm;
  • hörn med en sektion på 30 x 30 x 30 mm;
  • bultar;
  • termoprimer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Paraplyets höjd kan nå 2 meter, grillens optimala storlek är 110 x 65 cm. Paraplyet består av tre enheter: en bas, en kupol med invändig infästning och ett rör.

Det är inte svårt att göra en spiskåpa med egna händer. Först görs markeringar på en plåt med en markör, vilket motsvarar tidigare ritade skisser. Sedan, med hjälp av en slipmaskin, skärs de nödvändiga komponenterna ut, delarna monteras och lederna svetsas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En tegelhuva har sina egna egenskaper . Den är gjord av speciella tegelstenar (fireclay) blandat med lera och sand. Leran måste ha en viss kvalitet och blötläggas i vatten i 48 timmar. En speciell ram är gjord i en tegelhuv, på vilken en tegel är placerad. I detta fall måste materialet behandlas med speciell eldfast emalj.

Ramen fixeras med brazierbeslag på ankarbultar eller genom svetsning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter läggs tegel. Basen, det vill säga den första är glad, läggs med tegelns push -sida, den kortaste. En konventionell rökbox består av 9-11 rader. Murverket utförs på ett sådant sätt att det smalnar, det vill säga förskjutningen sker cirka 16 mm på varje nivå, längs änddelen på 35 mm. Sedan läggs ett fyrkantigt rör ut av tegel.

Överst har röret ett tvärsnitt på 265-265 mm. Denna siffra erhölls empiriskt, det är optimalt för upprullningsanordningens funktion, medan rörets höjd är cirka 3 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att stå emot minst 3-4 veckor efter murningens slut, så att strukturen har lagt sig för större styrka. Det är omöjligt att skynda sig för att använda den "råa" strukturen. Detta kan leda till deformation och sprickbildning av materialet.

Ytan är täckt med en speciell primer, som skyddar mot höga temperaturer . Som du kan se, ur en teknisk synvinkel, finns det inget superkomplicerat i sådana verk; en person med minimal konstruktionskunskap kan göra murverket.

Bild
Bild

Innan arbetet påbörjas ska hörnen rengöras noggrant, och sedan skärs med önskad mängd med en kvarn.

Använd alltid skyddsglasögon och handskar när du arbetar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialval

Det rekommenderas att montera en metallkåpa strikt i mitten så att den hänger över utrustningen. Röret stängs med ett visir för att förhindra att fukt tränger in. Det vanliga materialet är koppar eller rostfritt stål, som är bäst för att motstå korrosion. Sådana material kan användas under lång tid.

En metallhuv är det mest acceptabla alternativet, det är relativt billigt och har utmärkt prestanda.

Bild
Bild

För huven används också röda eller eldstensstenar, som har inte mindre bra tekniska indikatorer. Murbruk som används för murverk är tillverkat i proportionerna 1: 3, där 1 är cement av minst 400, och 3 delar är utsäd sand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Komponenter

Komponenter för att skapa en huva för en stor grill krävs enligt följande:

  • rör;
  • gnistskydd;
  • fettfälla;
  • fläkt med motor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla komponenter samlas in från olika källor . En mangalfläkt kan köpas i en butik, en gnistskydd och en fettfälla är enkla att göra av en metallplåt. Det viktigaste elementet är röret, som måste motsvara enhetens arbetskapacitet. Om tvärsnittet är för litet kommer förbränningsprodukterna in i rummet, vilket är mycket oönskat. Innan du skapar huven måste du göra en detaljerad ritning och utföra noggranna beräkningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Konstruktion av ritningar

En korrekt ritad ritning är en garanti för felfri drift av enheten i många år. Rörets tvärsnitt och grillens vikt är de viktigaste parametrarna som måste beaktas vid planering. Du bör börja bygga en ritning med en skiss och rita grundmåtten på grillen. Baserat på dessa siffror kommer det att vara möjligt att ytterligare beräkna och rita huven. En korrekt ritad ritning låter dig också beräkna mängden material som krävs. Undvik överutgifter.

Bild
Bild

monteringsanvisningar

  • Kupolen monteras först. Sedan monteras och fixeras röret.
  • Efter svetsningen bearbetas sömmarna med en slipmaskin. Den färdiga ytan är belagd med en brandbekämpande primer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Sedan bör du markera metallen som kommer att gå till manteln på avgaskåpan. Ark är böjda i hörnet av arbetsbänken. Metallen fästs på basen med nitar och bultar;
  • Det rekommenderas att placera en metallplatta (storlek 98 x 35 cm) i taket diagonalt för att förbättra dragkraften. Inrycket från kanten ska vara cirka 1,5 cm, plattan fästs vid dessa kanter.
  • Basen monteras på grillen med ankare eller specialskruvar. Därefter installeras kupolen och röret fixeras med nitar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Röret kan också vara av tegel, men i detta fall kommer det att väga mycket mer.

En massiv solid grund krävs under den, så att deformation eller snedvridningar inte uppstår under drift. Avgasluvor gjorda av tegel skapas enligt en enkel princip: en metallram kokas, som är fodrad med eldfast material.

Ofta kan huven dekoreras med vild sten . Metallparaplyet kan också mantlas med träpaneler; det måste finnas en termisk distans mellan panelerna och metallen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var kan du ansöka?

Huven kan användas i alla rum:

  • på balkongen;
  • i ett glaserat lusthus;
  • garage;
  • sal i restaurangen för orientalisk mat.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om allt görs korrekt kommer huven att fungera smidigt i slutna rum under lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Det rekommenderas att göra skorstenens tvärsnitt optimalt; hur skorstenen kommer att fungera beror på skorstenens diameter med 80%. Metallstrukturen måste ha ett tvärsnitt på minst 16 cm. Tegelstenen måste ha ett tvärsnitt på minst 26 cm.

Skorstenens längd är nyckeln till bra drag . Strukturen måste vara tillräckligt långsträckt, annars kommer rök in i rummet. När du skapar en grill och en huva bör du komma ihåg att materialet måste motsvara de temperaturer vid vilka processen sker. Annars deformeras för tunn metall. Du kan inte också använda asbest i konstruktionen, detta material är tillverkbart, men osäkert för hälsan.

Rekommenderad: