USB -fläkt: Bärbar Stationär Mini -fläkt Med USB -kontakt Och Klocka, Hur Man Gör En Enhet Med Egna Händer

Innehållsförteckning:

Video: USB -fläkt: Bärbar Stationär Mini -fläkt Med USB -kontakt Och Klocka, Hur Man Gör En Enhet Med Egna Händer

Video: USB -fläkt: Bärbar Stationär Mini -fläkt Med USB -kontakt Och Klocka, Hur Man Gör En Enhet Med Egna Händer
Video: RADERAR 12 ÅRINGS FORTNITE KONTO!! *Han grät* 2024, April
USB -fläkt: Bärbar Stationär Mini -fläkt Med USB -kontakt Och Klocka, Hur Man Gör En Enhet Med Egna Händer
USB -fläkt: Bärbar Stationär Mini -fläkt Med USB -kontakt Och Klocka, Hur Man Gör En Enhet Med Egna Händer
Anonim

Varma somrar är inte ovanliga i de flesta regioner i vårt land. Att hitta en cool flykt från den allestädes närvarande värmen är ibland inte lätt. Vi har alla saker att göra som vi måste lämna hemmet för, eller jobb som kräver våra hetaste timmar. Ja, och i de inhemska väggarna är det inte lättare. Alla har inte råd att installera en luftkonditionering eller en bra fläkt.

I den här artikeln kommer vi att introducera USB -fläktar som inte behöver ström . De fungerar när de är anslutna till en dator eller bärbar dator. Tack vare detta blir ett sådant tillbehör en oumbärlig följeslagare på ett hett kontor.

Du kan köpa denna värmebesparare i din närmaste elektronikbutik eller göra den själv. Vi kommer att förklara hur man monterar en USB -fläkt från tillgängliga verktyg, och överväger också de mest kända modellerna från tillverkare.

Bild
Bild

Beskrivning

Det bärbara tillbehöret är en liten enhet. Det skapades för att blåsa av små utrymmen och kan bara betjäna en eller två personer åt gången. Men olika modeller kan skilja sig åt i storlek och effekt.

Deras utseende varierar. Vissa är utrustade med ett skyddsnät och några är utrustade med ett slutet hus med öppningar för luftpassage. Sådana fläktar kan vara helt öppna. En annan uppsättning parametrar läggs till i standarduppsättningen - säkerhet.

Förresten, USB -fläkten kan anslutas inte bara till en dator, utan också till en Power Bank -energienhet, så att tillbehöret kan tas med dig på vägen . På grund av sin låga energiförbrukning kan fläkten gå kontinuerligt i flera timmar.

I grunden är det en vanlig liten fläkt. Endast i stället för en standardkontakt för anslutning till elnätet har den en sladd med en speciell USB -kontakt för att ansluta till moderna elektroniska enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudelementen som utgör enheten:

  • stator - stationär del;
  • rotor - rörlig del;
  • kopparlindning - flera spolar i statorn, där strömförsörjning sker;
  • en rund magnet i rotorn.
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincipen är ganska enkel. Lindningen, under påverkan av elektricitet, skapar ett elektromagnetiskt fält och rotorn, utrustad med blad, börjar rotera.

Naturligtvis, när det gäller ström, är USB -fläktar sämre än vanliga stationära mönster. Detta beror på den låga energiförbrukningen. Tillbehöret arbetar med en spänning på 5 V.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Efter att ha tittat på kundrecensioner har vi sammanställt en lista över fördelar och nackdelar med USB -fläktar.

Det finns många fler fördelar

  • Små dimensioner - tack vare detta kan tillbehöret följa med överallt. Hemma, på kontoret, på korta resor.
  • Lätt att använda - anslut bara fläkten till en energikälla via en USB -kabel och tryck på "ström" -knappen.
  • Lågt pris - kostnaden för tillbehör varierar från 100 till 1 tusen rubel, beroende på modell.
  • Stort urval - ett brett utbud av modeller låter dig välja en fläkt utifrån alla krav.
  • Mångsidig design - kan vara antingen strikt eller original. Du kan välja en modell baserat på dina preferenser.
  • Ytterligare funktioner - vissa fläktar har ytterligare design. Till exempel finns det modeller med en klocka, bakgrundsbelyst eller båda.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nu lite mer om bristerna, vars lista inte är så bred

  • Låg prestanda - jämfört med konventionella elektroniska fläktar. USB -tillbehöret syftar till att blåsa ansikte och hals på en person. Det kan inte ge tillräcklig komfort vid höga temperaturer.
  • Brist på inställningar - det är omöjligt att justera luftflödesriktningen för minifläktarna.
  • Komplex arbete - om fläkten stöder flera funktioner, fungerar de bara samtidigt. Till exempel kan du inte stänga av bladens rotation, så att bakgrundsbelysningen inte fungerar.

Separat är det värt att prata om säker användning, liksom om vård av enheten, vilket kräver särskild uppmärksamhet. Minus eller inte, bestäm själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slå inte på fläkten om den inte är fixerad på ytan! Annars kan du skada både mekanismen och din egen hälsa. Fläktar utan bladskydd rekommenderas inte att lämnas utan uppsikt, särskilt om du har barn eller husdjur. De kan bli skadade. En vuxen kan skada sig genom vårdslöshet. Dessa regler gäller för större skrivbordsfläktar. Minimodeller kan inte orsaka allvarliga skador.

Det är strängt förbjudet att täcka löpfläkten med en trasa . Mekanismen kan brinna ut eller till och med orsaka brand. Det är förbjudet att slå på enheten om strömkabeln är skadad. Om det kommer vätska på fläkten måste den stängas av omedelbart och inte slås på förrän den är helt torr.

Försök att reparera dig själv vid störningar är inte välkomna. Enheten bör då och då rengöras från damm. För att göra detta, koppla bort fläkten från strömförsörjningen och torka av ytan med en mjuk och lätt fuktad trasa. Var försiktig så att fukt inte kommer in.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modeller

På hyllorna i specialaffärer hittar du en mängd olika modeller från tillverkare. Från ett sådant överflöd kan ögonen springa upp. Vilken ska man välja så att han kan tjäna troget åtminstone en varm sommar? Det finns ett antal kriterier för att välja USB -fläktar.

  1. Blåsens intensitet beror på bladens storlek . Om du behöver en fläkt som blåser specifikt på dig och inte hela arbetsplatsen, välj en enhet med blad med liten diameter.
  2. Mängden buller . Fläktarna kan generera olika ljudnivåer beroende på effekten. Maximum överstiger som regel inte 30 decibel. Låter som att dessa kan distrahera dig från ditt arbete och göra det svårt att koncentrera sig.
  3. Säkerhetsnivå . Vi har redan diskuterat de möjliga konsekvenserna ovan.

Det är lämpligt att välja en modell med ett galler. Om det finns barn eller husdjur hemma - en modell med ett fint gitter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och, naturligtvis, priset. Välj en fläkt baserat på din ekonomiska förmåga. Vi kommer att berätta om de modeller som enligt kundrecensioner har blivit de bästa i sommar.

Ambielly är ett exempel på en bra stationär fläkt . Med en mätarkabel kan den anslutas till valfri enhet med USB -ingång. Utrustad med stativ och justerbart huvud, så att du själv kan justera luftflödet. En av modellens huvudfunktioner är det inbyggda batteriet. Så fläkten kan gå ett tag utan att vara ansluten. Det ger också nästan inget ljud.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tacson - flexibel minifläkt med ett intressant utseende. Vi kan säga att den är utrustad med en inbyggd klocka, även om den är samtidigt. Faktum är att det finns gröna och röda lysdioder på bladen, som bildar en ratt under rotation. Förresten, de är gjorda av mjuka material och kan inte orsaka skada om de berörs av misstag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Prettycare är den tystaste fläkten som finns . Den drivs av en oljefri axialmotor och antivibrationsdynor. Fördelarna med modellen inkluderar också förekomsten av ett rostfritt metallnät, vilket garanterar säkerheten under drift. Luftflödet kan justeras efter önskemål.

Bild
Bild
Bild
Bild

IEGROW är det mest uppskattade tillbehöret av kunderna . Han kan inte bara kyla luften, utan också att befukta den. Har flera driftsätt. Modellen är också utrustad med ett batteri för att fungera utan att vara ansluten till strömförsörjningen. Fläkten kan fungera inte bara när den står på ett ställe. Det finns ett bekvämt bärhandtag på kroppen. Modellen är praktiskt taget tyst.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör det själv

Det är inte nödvändigt att spendera pengar på dyra modeller, när du har bra händer kan de samla allt onödigt material. Låt oss ta en titt på två hantverksmässiga sätt att bygga en USB -fläkt.

De viktigaste elementen du behöver under montering:

  • isoleringstejp;
  • slipad kniv;
  • vanlig USB -kabel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vi behöver fler fragment, beroende på den valda metoden, som vi nu ska prata om.

Kylare

Denna metod är möjlig om du har en gammal kylare från en datorsystemenhet. Det kommer att fungera som den roterande delen av fläkten.

Klipp av USB -kabeln. Du hittar färgade kontakter. Ta bort grönt och vitt som onödigt. Rött och svart måste rengöras. Kylaren har två av samma ledningar, som också måste strippas med cirka 10 millimeter.

Anslut kontakterna efter deras färg. Vik ihop fogen med eltejp och fläkten är klar. Du behöver bara göra stället för den roterande mekanismen. För detta är en bit tjock kartong lämplig, till exempel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Motor

En mer komplicerad metod, eftersom du i detta fall behöver knivar. Du kan göra dem från en onödig digital skiva. Skär den jämnt i 4-8 bitar och skär till mitten, men inte helt. Värm sedan skivan för att göra materialet elastiskt, böj tillbaka de skurna bitarna så att de blir blad.

I mitten av skivan måste du sätta i en plugg som fästs på motorn och rotera plastbladen. Nu behöver du bara bygga ett stativ för fläkten och ansluta USB -kabeln till motorn, på samma sätt som i den tidigare metoden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som du kan se, med tillräckligt med tid och nödvändiga färdigheter, kan du få ett USB0 -tillbehör med liten eller ingen kostnad. Annars kan du alltid hitta en modell som passar dig i din närmaste elektronikbutik. Fläkten blir din trogna följeslagare i varmt väder.

Rekommenderad: