Växthus Hemma (60 Bilder): Gör-det-själv-hemalternativ Och Projekt För Sommarstugor, Välj Lampor Och Fäst Ett Mini-växthus Till Ett Privat Hus

Innehållsförteckning:

Video: Växthus Hemma (60 Bilder): Gör-det-själv-hemalternativ Och Projekt För Sommarstugor, Välj Lampor Och Fäst Ett Mini-växthus Till Ett Privat Hus

Video: Växthus Hemma (60 Bilder): Gör-det-själv-hemalternativ Och Projekt För Sommarstugor, Välj Lampor Och Fäst Ett Mini-växthus Till Ett Privat Hus
Video: 🌱 DIY - miniväxthus 2024, April
Växthus Hemma (60 Bilder): Gör-det-själv-hemalternativ Och Projekt För Sommarstugor, Välj Lampor Och Fäst Ett Mini-växthus Till Ett Privat Hus
Växthus Hemma (60 Bilder): Gör-det-själv-hemalternativ Och Projekt För Sommarstugor, Välj Lampor Och Fäst Ett Mini-växthus Till Ett Privat Hus
Anonim

Idag är det inte längre möjligt att överraska någon med exotiska blommor och fruktträd som odlas hemma. Blommande växter skapar mys och värme på kalla vinter- eller regniga höstkvällar. Om vi tar hänsyn till ett antal nyanser (designlösningar, uppvärmning, belysning, växtsorter, vård), så verkar det som möjligt att skapa ett riktigt växthus i huset eller på landet med egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

7 bilder

Funktioner och Fördelar

Att odla tropiska växter i tempererat klimat är utmanande. Det kan dock enkelt lösas genom att bygga växthus och uterum, som har ett antal funktioner och fördelar jämfört med sommarstugor, vanligtvis utformade för odling av plantor, grönsaker och grönska. Hemväxthus är inte bara amatörträdgårdsmästarnas och agronomers stolthet, utan också ett rekreationsområde.

Ett väldesignat och välbyggt växthus kommer inte bara att glädja sig över grönska, utan också att låta ägarna njuta av exotiska växters blommande och tropiska frukter året runt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Innan du börjar designa ett växthus i ditt hem, Det är viktigt att definiera dess mål och syfte:

  • att skapa en mysig atmosfär;
  • för odling av sällsynta exotiska växter;
  • att skapa ett apoteks växthus (plantera medicinska växter).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att byggandet av växthus ofta används för att öka värdet på fastigheter när det säljs.

Efter att ha bestämt sig för syftet utför de följande typer av arbete:

  • skapa ett designprojekt för det framtida växthuset;
  • välja blomsterarrangemang och bestämma deras kompatibilitet;
  • välja olika material för sin tekniska utrustning;
  • beräkna förbrukningshastigheten för el och värme;
  • plocka upp jord och jord.

Skapandet av ett växthus är en ganska fascinerande process, eftersom det tar hänsyn till olika faktorer, inklusive de som påverkar tillväxt och utveckling av levande organismer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material och former

När man bygger ett växthus är det viktigt att inte bara ta hänsyn till estetiska egenskaper, utan också stabiliteten hos kraftramen, för vilket slitstarka, men samtidigt lätta material används.

Nyckelfaktorn som bestämmer materialvalet för byggandet av ett växthus bör vara dess säkerhet både för växter och för människors hälsa. När man bygger ett växthus är det lämpligt att lägga ett bandfundament vid basen för att förhindra stark kylning av golvet i strukturen.

För golv används material som marmor eller keramik. För efterbehandling av växthuset kombineras PVC -profiler och aluminiumkonstruktioner, kännetecknade av hög brandmotstånd, motståndskraft mot fukt och ultraviolett strålning, säkerhet, hållbarhet och anspråkslöshet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Moderna designers använder trä när de ordnar ett växthus , som harmoniskt kompletterar växterna, men samtidigt försämras från hög luftfuktighet. För att förlänga livslängden för träkonstruktioner är de täckta med färg och dessutom installerade med metallisolering. Glas används alltmer vid konstruktion av väggar och tak för växthus. Det kan förbättra värmeisoleringen och kontrollera intensiteten av solljusinträngning.

Strukturens glasfinish gör att du kan spendera tid bekvämt och bekvämt medan du njuter av den vackra utsikten. Glasögon kan dekoreras med glasmålningar, smidesjärn eller valv som matchar husets design.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer växthusets form är det nödvändigt att ta hänsyn till byggnadens allmänna arkitektur, överensstämmelse med husets eller sommarstugans stil och design. I praktiken används olika geometriska former: polygonal, fyrkantig eller rund. Det finns glasstrukturer, till exempel balkonger och loggior, på vilka det är omöjligt att fullt ut implementera nya idéer, eftersom redan befintliga arkitektoniska lösningar måste beaktas. I sådana strukturer är det inte möjligt att installera ytterligare belysning, droppbevattning, dränering, markbevattning etc.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plats

När du väljer en plats för ett växthus är det viktigt att överväga ett antal funktioner. En rätt vald plats bör ge ett optimalt flöde av ljus och värme, vilket eliminerar behovet av ytterligare uppvärmning eller belysning. I ett privat hus är växthusets läge mycket olika. Det kan ordnas på taket på ett hus eller en veranda kan omvandlas till det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett litet växthus kan utformas i vardagsrummet, fäst vid huset, bildar en holistisk komposition med det. Det är dock bättre att växthuset ligger intill huset, men samtidigt separeras från bostadskvarteren med fasta dörrar, eftersom en person inte kommer att trivas vid höga luftfuktighetsförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

När man väljer växthusets läge bör man ta hänsyn till orienteringen till kardinalpunkterna . Detta kommer att öka avkastningen och uthålligheten för exotiska växter, samt avsevärt spara på belysning, vattning, ventilation och uppvärmning.

  • byggnaden på norra sidan måste värmas upp och ha utmärkt värmeisolering, särskilt på vintern;
  • på östra sidan - sannolikheten för överhettning minskar och växterna kräver inte ytterligare ventilation;
  • på södra sidan - det finns risk för temperaturstegring och därför är det lämpligt att installera ventilationsutrustning.

De östra och sydöstra sidorna anses vara de mest bekväma för att placera ett växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Det är fullt möjligt att bygga ett mini-växthus i en lägenhet, ett privat hus eller på landet med egna händer. Växthusets anordning måste uppfylla de nödvändiga villkoren och standarderna för underhåll av växter och ge lämplig vård för dem. Blommans kompositioner skapar en otrolig atmosfär av komfort, ger lugn och nöje från kontemplationen av växter som blommar året om.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ventilation

Växthuset måste vara utrustat med ett ventilationssystem, eftersom växterna ständigt behöver frisk luft. Som det enklaste ventilationssystemet hemma kan du använda dörrar, ventiler, fönster och öppningar i golvet, som kan styras med elektriska drivenheter.

I processen med naturlig ventilation av rummet avlägsnas "avgas" luft mättad med koldioxid, de varma och kalla luftlagren blandas, vilket eliminerar ackumulering av hetluftsmassor under taket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Luften som kommer in i växthuset genom naturlig ventilation kan vara gasformig , inte tillräckligt varmt, för kallt, torrt eller fuktigt, liksom kraftig frost eller brännande sol kräver användning av ett mer avancerat ventilationssystem. Luftkonditionerings- och ventilationssystemet möjliggör användning av avgaser, huvudluftkanaler och elektriska fläktar, som ger kontrollerat luftutbyte och bibehåller optimala atmosfäriska parametrar.

Normal ventilation motsvarar luftväxling med en intensitet på 7-11 gånger per timme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fuktighet

En viktig förutsättning för tillväxt och utveckling av växter i växthuset är en normal luftfuktighet, som kan regleras genom vattning. Vattningens intensitet beror på jordens sammansättning, dränering, växtarter och sorter, årets säsong, klimatförhållanden, luftfuktighet och den valda temperaturregimen.

De flesta inomhusväxter gillar tropiskt (varmt vinterinnehåll, 17-23 ° C) eller subtropiskt (kallt vinterinnehåll, 4-11 ° C) klimat, så de måste skapa den mest gynnsamma konstgjorda miljön hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

För tropiska växter är den normala fuktnivån runt 70-90%, medan för människor 44-50%. På sommaren varierar dessa indikatorer i rummet mellan 45-55%och på vintern cirka 30-40%, så det är viktigt att upprätthålla en normal luftfuktighetsbalans.

På vintern kan optimal luftfuktighet uppnås genom sprutning , installation av en luftfuktare, minidamm eller akvarium. Torr luft är oacceptabelt för exotiska växter. En dekorativ konstgjord behållare kommer att ge växthuset en speciell individualitet, vilket hjälper till att befukta luften och skapa mys. Ventilera rummet regelbundet för att undvika kondens.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett miniväxthus kräver regelbunden vattning . Denna process kan utföras manuellt eller med ett droppbevattningssystem som bevattnar marken och ger växterna näringsämnen. För närvarande är de flesta bevattningssystemen på marknaden automatiserade och utrustade med olika sensorer, vilket gör det möjligt att organisera en regelbunden vattenförsörjning, med hänsyn till växternas individuella behov och egenskaper.

Dessutom gör installationen av ett automatiskt bevattningssystem att du kan lämna plantorna i flera dagar vid nödvändig avgång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

En tillräcklig mängd solljus är en förutsättning för normal tillväxt och utveckling av växter, därför väljs ett ljust rum från öst-, väst- eller sydvästsidan för växthuset. Varje växt måste få tillräckligt med ljus för fotosyntesprocessen. På vintern har blommor inte tillräckligt med solljus, och på sommaren lider de av överdriven exponering av ytan för solen. Ett välorganiserat växthus kombinerar ytterligare belysning och mörkare i form av rullgardiner eller tonat glas.

Konventionella glödlampor rekommenderas inte för användning eftersom de kan bränna växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

För ytterligare belysning installeras armaturer med högtrycksgasurladdningslampa. Med deras hjälp kan du justera intensiteten av blomningen. Du kan också använda saltlampor gjorda av bergsalt, som har helande egenskaper och kommer att vara till nytta för omgivningen. Det är nödvändigt att komma ihåg om renhet i fönsterkonstruktioner och frånvaron av mörkare (höga byggnader, staket, stora träd) för att inte hindra penetration av solljus. Nivån av naturligt ljus i ett växthus beror på fönstrenas utformning och storlek.

Helglasering av växthuset kommer att öka ljusintensiteten och öka den termiska effekten . Vid design bör man komma ihåg att tvåglasfönster dåligt överför solljus. Detta beror på ramens designfunktioner. Så på ett avstånd av 3-5 meter överstiger belysningsintensiteten inte 10-15%.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urval av växter

När du väljer och kombinerar exotiska växter för ett växthus måste ett antal faktorer beaktas. Till exempel identiteten på vård och behov av ljus, fukt, temperatur, en kombination av former, storlekar och nyanser av löv. När de skapar olika blomsterarrangemang tar de hänsyn till rummets ursprungliga storlek, stil och design.

Med rätt placering av växter i växthuset kan du skapa en mysig atmosfär, till exempel kommer murgröna linda runt väggarna och blomma året runt. Du kan hänga blomkrukor runt omkretsen, bygga alpina rutschbanor, täcka golvet med konstgräs.

Giftiga växter och blommor som är starka allergener bör planteras mycket noggrant, särskilt om det finns allergiker och små barn i familjen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du organiserar ett växthus bör du komma ihåg att för att behålla komforten och öka dess attraktivitet är det nödvändigt:

  • regelbundet ta hand om inomhusväxter;
  • spraya och vattna dem;
  • ta bort damm från löv;
  • optimera fuktnivån och ljusstyrkan i belysningen;
  • justera temperaturen i tid;
  • ge näring åt och berika jorden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel i inredningen

  • När du utvecklar växthusets design kan du använda olika statyer och dekorativa lampor inomhus.
  • I växthuset kan du placera ett vardagsrum eller arbetsområde.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Olika färgscheman ser väldigt intressanta ut.
  • Växthuset kan vara på flera nivåer.

Rekommenderad: