Grunden För Växthuset (36 Bilder): Basen På Pelarna I Rör Och Skruvhögar, Hur Man Gör Det Av Trä Eller Betong Med Egna Händer

Innehållsförteckning:

Grunden För Växthuset (36 Bilder): Basen På Pelarna I Rör Och Skruvhögar, Hur Man Gör Det Av Trä Eller Betong Med Egna Händer
Grunden För Växthuset (36 Bilder): Basen På Pelarna I Rör Och Skruvhögar, Hur Man Gör Det Av Trä Eller Betong Med Egna Händer
Anonim

Ett växthus är ett av de mest effektiva sätten att odla grönsaker inomhus, och därför finns liknande strukturer idag i många privata territorier, där det finns en liten bit fri mark, medan växthusen kan vara varma och kalla. Den första arten är anpassad för vinterkylning, och därför kan växter växa i dem under hela året. En viktig komponent i en sådan struktur är grunden, som absorberar alla yttre belastningar.

Särdrag

Grunden för växthuset är ett slags stöd som de viktigaste strukturella elementen är fästa på. Det är omöjligt att föreställa sig en sådan struktur utan en grund som kan förlänga konstruktionens livslängd flera gånger.

Tekniskt sett liknar dessa strukturer mycket ofta grunden för klassiska bostadshus . eller små byggnader, men bara något mindre. Det finns många positiva aspekter av att använda växthusbaser. Till exempel, med hjälp av fundamentet, är växthusramen säkert fixerad till marken, vilket inte tillåter strukturen att röra sig under påverkan av vind eller andra yttre påverkan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom ökar fundamentet bärarens hållfasthet. På en sådan grund kan redan mer komplexa system installeras, medan närvaron av en grund minimerar förstörelsen av strukturen och inte tillåter att den påverkas utifrån.

Om växthuset är höjt över marken, kan du använda denna metod för att lagra mer värme inuti den . - på detta sätt kan du minimera kostnaden för uppvärmning av systemet något.

Grunden är ett hinder för mol och andra liknande skadedjur att komma in i byggnaden. Detta gäller endast betong- och tegelfundament som är begravda i jorden. Om bara en träbalk används som stöd, kommer detta inte att rädda dig från gnagare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att fundamentet inte alltid skyddar - det kan leda till sprickor eller snedvridningar i ramen. Detta beror på brott mot konstruktionsteknik för sådana strukturer.

Visningar

Grunden för ett växthus är ett stöd som kommer att påverka kvaliteten på alla växters tillväxt, därför bör grundtypen bestämmas korrekt vid konstruktionen. Idag används flera typer av stiftelser för sådana ändamål:

Trä . En träkonstruktion kan knappast kallas en grund - tekniskt sett är det ett slags stöd för den framtida ramen. Den är gjord av flera staplar, som läggs längs hela omkretsen av strukturen. Vissa experter rekommenderar att träet fixeras på rör- eller betongstolpar. Denna design är helt bärbar, vilket gör den mobil och oberoende. En träfundament är lätt att bygga, men virket tål inte yttre klimatpåverkan och ruttnar väldigt snabbt, oavsett om det bearbetas eller inte.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Betong och tegel . Basen för sådana material är ett system av tegel, som fästs ihop med en viss typ av betong. En grund av denna typ är lätt och relativt stark. Dessutom kan designen tål fysisk ansträngning ganska bra. Men materialet absorberar snabbt vatten, så det håller inte värmen bra. Denna situation kan korrigeras med hjälp av ytterligare isolering.
  • Blockig . Vissa specialister bygger en grund av block; det kan göras ganska snabbt. Men sådana strukturer håller inte heller värmen väl, vilket gör det omöjligt att använda den under kalla perioder på året.
  • Band . En av de mest komplexa och vanliga stiftelserna, den är byggd av sten och betong. Denna konstruktion tål höga belastningar. Sådana fundament är hållbara och kan drivas med konstant exponering för vatten och temperaturförändringar. Men strukturen behåller värmen mycket dåligt, och dess konstruktion kräver vissa färdigheter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Kolonn och hög . Båda dessa strukturer är likartade, eftersom de består av vertikala stödelement som ligger runt hela omkretsen av den framtida grunden. Den första typen är byggd av sliprar, betongstolpar eller rör, medan det är viktigt att välja rätt storlek på stöden så att de tål betydande belastningar. Skruvhögar används vid höga markförhållanden, vilket gör det möjligt att få ett stabilt system som tål markrörelser och dess instabilitet. Denna grund är enkel att bygga, men den behöver ytterligare efterbehandling för att ta bort alla hål mellan stöden. Men med rätt tillvägagångssätt kan du få en varm bas som är lämplig för att installera ett växthus.
  • Tallrik . Massiva plattor används som grund, som helt täcker hela jordytan runt omkretsen. Denna design hindrar gnagare från att komma in i växthuset. Men konstruktionen av en sådan grund är dyr och används därför endast för industriella växthus.
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet för växthusmaterialet

Grunden för ett växthus väljs ofta beroende på vilken struktur som ska installeras på det och när systemet ska användas. Samtidigt rekommenderar experter att följa några enkla tips:

  • Träfundament endast stöd för låg vikt. Därför används det bara för små plastväxthus, även om träet tål metallkonstruktioner.
  • Betonggrund tål mycket belastning - du kan installera stora växthus av metall, glas, polykarbonat och plast på den. Denna typ av bas är mångsidig och kan användas för nästan alla typer av jord.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Grunden är gjord av skumblock . Detta material förhindrar väl penetration av fukt, därför bildas en sådan grund på våta jordar, där det är nödvändigt att skydda grödor från negativ påverkan.
  • Tegelstenen är fuktgenomsläpplig . Under konstruktionen behövs ytterligare vattentätning. En sådan bas är endast lämplig för träkonstruktioner täckta med polymerfilmer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Idag används polykarbonat mycket ofta för byggandet av växthus. Det är mycket lättare än glas, så nästan alla typer av fundament kan användas för sådana strukturer. Men experter rekommenderar fortfarande att man föredrar baser av betong, tegel eller annan fast mineralprodukt.

Vilket är bättre?

Att välja en grund för ett växthus är inte en svår uppgift. Idag används flera strukturer för sådana strukturer. Samtidigt finns det inga universella fundament som kan tillgodose alla krav från växthusägare.

Var och en av baserna har sina egna fördelar . Till exempel är träkonstruktioner lätta och bygger snabbt. För deras installation behövs inte byggmästarens erfarenhet, eftersom du bara behöver placera virket korrekt runt omkretsen. Betongkonstruktioner eller tegel- och stenfundament har ökade hållfasthetsegenskaper, men de tillåter inte alltid att den erforderliga värmeisoleringsnivån tillhandahålls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därför, när du väljer baser för växthus, är det viktigt att ta hänsyn till många parametrar, bland vilka rammaterialet och växttiden anses vara de viktigaste. Om du planerar att vara engagerad i industriell produktion av grönsaker är det bara tejp eller monolitiska system som är lämpliga. Det är också viktigt att analysera recensioner av sommarboende om olika typer av strukturer - detta gör att du kan välja det bästa grundalternativet, beroende på jordtyp och klimatförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Ett växthus är en speciell byggnad där odlade växter kan odlas. Detta uppnås genom användning av genomskinliga material för ramen, samt värmebehållning inuti systemet. Dimensionerna på denna struktur är inte standard, eftersom de endast beror på tomten och ägarens tekniska kapacitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därför väljs fundamentets dimensioner i de flesta fall individuellt. Många sommarboende bygger växthus 4x6 eller 4x8 m. Men det finns också fler enorma strukturer som behöver en förstärkt grund. Därför ökar stödets bredd och djup vid konstruktion av sådana system.

Egenproduktion

Installation av grunden för ett växthus är en ganska enkel operation som är lätt att göra med egna händer. Men för att få en hållbar struktur bör du välja rätt material för basen i enlighet med den yttre belastningen på den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utveckling av

Konstruktionen av alla stiftelser börjar med dess design. Denna process består av flera sekventiella steg.

Först beräknas alla parametrar för växthuset . - detta är viktigt, eftersom fundamentets dimensioner beror på ramens egenskaper. Alla dessa värden väljs individuellt och beror endast på behoven hos en viss person.

Bild
Bild
Bild
Bild

Då måste du välja en lämplig plats. Här måste du ta hänsyn till markens egenskaper och solens inflytande. Det är önskvärt att solens strålar faller inuti växthuset hela dagen. Installation på platser med hög skugga är inte tillåtet, eftersom detta kommer att leda till att ytterligare belysning måste installeras.

Installation

En steg-för-steg-instruktion för att ordna en grund innebär flera allmänna bestämmelser för alla typer av strukturer.

Formningsarrangemang . Djupet av diket beror på vilken typ av grund som valts. Till exempel för tejpbaser måste du gräva en gräv mer än 50 cm djup. Trä- eller tegelkonstruktioner kan monteras på en kudde, vars tjocklek är 20-40 cm, beroende på belastningen på den.

Bild
Bild
  • Förberedelse av basen . Detta steg innebär att jämna ut jorden och komprimera den med sand. Träfundament kompletteras med en kudde som de är installerade på. Det är viktigt här att bilda en solid baksida för huvudstrukturen.
  • Installation av fundamentet . I detta skede utförs fastsättning av träblock eller gjutning av betong i formen. Installationsteknik väljs individuellt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur bearbetas?

Om det beslutas att använda trä som material för grunden måste det bearbetas vidare.

Algoritmen för att arbeta med sådana material kan beskrivas med en viss sekvens av åtgärder

  • Basutjämning och vattentätning. Takmaterial och andra liknande material används som sådana produkter. Det är viktigt att rikta in och täta basen.
  • När basen är klar ska träklossarna beläggas med skyddande medel. Impregneringar och primrar används här. Det finns många olika antiseptika på marknaden, lösningar mot gnagare och insekter, liksom vätskor som förhindrar snabbt sönderfall.
  • Installation av en stång och skydd av dess övre del med ett annat lager av takmaterial.
Bild
Bild

Träbearbetningsarbetet är relativt enkelt och kan utföras oberoende . Om en remsa eller tegelsten byggdes, behöver den praktiskt taget inte ytterligare bearbetning.

Vattentätning kan betraktas som en av bearbetningsmetoderna. Idag används takmaterial eller flytande lösningar baserade på bitumen eller andra petroleumprodukter för sådana ändamål.

Bild
Bild

Praktiska tips och råd

Installation av grunden för växthus är obligatorisk, eftersom kvaliteten och livslängden för hela strukturen beror på den. När du bygger en sådan struktur bör du följa några enkla tips som ges nedan.

Var noga med att kontrollera grundens geometriska form. Om byggnaden är rektangulär måste du mäta diagonalerna - de måste vara lika.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hänsyn bör tas till jordens struktur och vattennivå . Om jorden är mycket rörlig, är det lämpligt att konstruera skruvbaser som inte beror på dessa faktorer.

Fundamentets höjd över ytan ska vara 1/3 av totalen.

En ordentligt byggd grund är halva striden. Därför är det nödvändigt att endast använda högkvalitativa material för växthusfundament och observera installationsteknik.

Rekommenderad: