Ugn För Växthuset: Enheten För En Hemgjord Spis Med Lång Bränning, Som Gör "Bubafoni" Med Egna Händer Och Särdragen I Att Värma Växthuset Med En Vedeldad Spis

Innehållsförteckning:

Video: Ugn För Växthuset: Enheten För En Hemgjord Spis Med Lång Bränning, Som Gör "Bubafoni" Med Egna Händer Och Särdragen I Att Värma Växthuset Med En Vedeldad Spis

Video: Ugn För Växthuset: Enheten För En Hemgjord Spis Med Lång Bränning, Som Gör
Video: Malla Spisen 2024, Maj
Ugn För Växthuset: Enheten För En Hemgjord Spis Med Lång Bränning, Som Gör "Bubafoni" Med Egna Händer Och Särdragen I Att Värma Växthuset Med En Vedeldad Spis
Ugn För Växthuset: Enheten För En Hemgjord Spis Med Lång Bränning, Som Gör "Bubafoni" Med Egna Händer Och Särdragen I Att Värma Växthuset Med En Vedeldad Spis
Anonim

Skördeavkastningen beror direkt på väderförhållandena, särskilt temperaturen på växthuset. I regioner med ett tufft klimat byggs speciella strukturer för att värma växthus för snabb skörd. Deras storlek och antal beror på växthusets yta. Eftersom värmeenheterna kommer att vara i drift under lång tid krävs betydande materialkostnader för utrustning. Följaktligen kommer också kostnaden för grödan att öka.

Typer av uppvärmning och typer av spisar

Växthusen värms upp på flera sätt:

  • biologisk;
  • elektrisk;
  • luft;
  • gas;
  • spis.
Bild
Bild

Spisvärme är det mest ekonomiska uppvärmningsalternativet, vilket möjliggör användning av de flesta typer av bränsle. De kan arbeta på både trä, kol, gas och till och med pellets.

Ugnsvärme har en betydande nackdel - övertorkning av luften på grund av den snabba uppvärmningen av utrustningen

Spisuppvärmning på sågspån, vilket är slöseri med träbearbetningsföretag. Därför kräver inköp av detta bränsle inte stora utgifter. För konstruktion av en spånugn är det nödvändigt att köpa en fat av tenn, helst ett par fat, en gascylinder och ett rörstycke

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Spilloljespis är ett ekonomiskt uppvärmningsalternativ med lång bränning. De som utsätts för spilloljor slängs från alla fordonsflottor, så flottearbetare delar gärna med sig av oljan.
  • För att värma växthuset under den kalla årstiden används spisar, som ger bra uppvärmning.
  • Kuznetsovs tegelvärmeugn är särskilt intressant för trädgårdsmästare på grund av dess höga effektivitet (80%). Brickspisskroppen måste dock isoleras med basaltmaterial.
  • Mirakel -dieselugnen är en utmärkt lösning för ett växthusrum där det inte finns någon anslutning till centralvärmesystemet. Kaminen används både som tillägg och som huvudvärmekälla.
Bild
Bild

Det finns många typer av ugnar för uppvärmning av växthus, som skiljer sig från varandra:

  • principen för värmeöverföring;
  • konvektion;
  • strålning;
  • huvud- och ytterligare detaljer;
  • bränsleförbränningskammare;
  • rör för lufttillförsel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Schemat och installationen av en specifik ugn kan endast utföras efter att ha studerat alla detaljer i uppvärmningsprocessen. Du måste veta att spisar för stora växthus och små skiljer sig åt i ordning.

Bränsle alternativ

Växthusuppvärmning innebär användning av olika bränslen. Det mest tillgängliga bränslet är trä. Utformningen av vedeldningsutrustning är inte komplicerad. Långbrännande spisar kan också eldas med ved. För ett litet växthus är det tillräckligt att ladda bränsle en gång om dagen.

Kol kan användas för bättre uppvärmning , dess främsta fördel är dess höga kaloriinnehåll, och dess nackdelar är mycket avfall: aska, damm. Och även vid förbränning av kol släpps skadliga och giftiga gaser ut i atmosfären, och vissa koltyper kan till och med antändas spontant om lagringsvillkoren inte följs.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyligen har sågspån använts som bränsle för uppvärmning. Kaminerna där de alstrar värme klassificeras som långbrinnande strukturer. Kvalitetsuppvärmning åtföljs av en lätt rök. Denna version av ugnen är lätt att göra på egen hand. Kaminen har en ganska hög verkningsgrad.

Växthusstrukturer kan också värmas upp av kaminer där bränslebriketter används som bränsle . Jämfört med kol eller ved har sådant bränsle bättre egenskaper, till exempel mindre rök, snabbare förbränning och inga skadliga effekter på luften. Användningen av bränslebriketter gör det möjligt att undvika gnistor och lång bränning - för att bibehålla den önskade temperaturen. En spis med denna typ av bränsle har hög effektivitet, miljövänlighet och ekonomi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa sommarboende använder vätska som bränsle. Detta är dock inte helt lämpligt för uppvärmning på grund av toxicitet och höga kostnader.

Det optimala valet

Det bästa alternativet för uppvärmning av växthus är att installera en spis, som anses vara den mest ekonomiska och lättanvända. Värmaren består av en fat med en dörr till eldstaden, en skorsten, ett rör för värmeutsläpp utanför, en överliggare i den övre delen.

Uppvärmning sker på grund av rökrörelsen:

  • Het rök rör sig genom röret, röret installeras antingen på växthusets sidor eller i mitten.
  • Ugnsytan utstrålar värme.
  • Varm luft bildas ovanför skottet och rinner ut genom röret.
Bild
Bild
Bild
Bild

Timmer, kol eller ved kan användas som bränsle. Förbränningskvaliteten beror på typen av bränsle och luftens inträngning i ugnens ugnskammare. Denna uppvärmningsmetod är lämplig för dem som ofta kan kontrollera förbränningsprocessen. Detta är den enda nackdelen med krukugnen.

För långvariga spisar är denna nackdel en fördel: bränsle kan tillsättas dem mycket mindre ofta. De använder också mindre bränsle och minskar uppvärmningen av ugnsväggarna utan att minska värmeöverföringen. De är mycket lika i prestanda som infraröda värmare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den långbrända ugnen har två kammare, varav den ena helt bränner kvarvarande bränsle, och den andra bränner bara huvuddelen. Syreåtkomst till kammaren är begränsad, vilket resulterar i att bränslet inte brinner ut omedelbart, utan smälter under lång tid med en stor mängd värme.

Olika hushållsavfall kan användas som bränsle för långvariga kaminer, men utan att skada växter. Temperaturens konstantitet i växthuset ger de nödvändiga förutsättningarna för odling av grödor.

Bild
Bild

Det finns dock många faktorer att tänka på innan du installerar en sådan ugn.

Central vedeldad konstruktion: fördelar och nackdelar

Den centrala vedeldningsstrukturen är gjord av metall- eller tegelmaterial. Ju större växthus, desto större ugnsstruktur. Det kallades centralt på grund av behovet av att installera det i mitten av växthuset, vilket gör det möjligt att optimalt fördela värme över hela växthusområdet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna design körs på trä, så inga speciella enheter krävs för drift.

Den centrala vedspisen har många nackdelar

  • Frekvent vattning av växter och konstant fuktning av luften i växthuset. På grund av den snabba uppvärmningen torkar luften snabbt, och därför jorden. Vissa grödor tål inte denna typ av växthusklimat. Att installera vattenfat bredvid spisen kommer att kompensera för denna nackdel lite.
  • En annan viktig punkt är den ojämna fördelningen av varm luft över hela växthusområdet. Den högsta temperaturen kommer att bibehållas nära spisen, och ju längre bort plantorna är, desto kallare luft. Som ett resultat kommer några av plantorna runt omkretsen att frysa. Detta måste beaktas om växthuset är stort och med högt i tak.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan jämna ut temperaturen med hjälp av induktionslampor under lång tid . De ligger i de mest avlägsna delarna av växthuset. Och uppvärmning med en infraröd värmare kommer att bevara grödor. Detta alternativ är inte lämpligt för växthus med lågt i tak: du måste göra ett val till förmån för en vedspis eller en induktionslampa. Om en spis väljs måste små fläktar installeras i närheten för att sprida värmen.

Bild
Bild

Bubafonya

Spisugnar har låg verkningsgrad och behovet av frekvent extra bränslebelastning. Hantverkaren Bubafonya kom med en hemgjord design, som skiljer sig åt i principen om bränsleförbränning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och enhet

Den största skillnaden i Bubafoni -spisen är det övre intaget av luftmassa, vilket ledde till sådana positiva egenskaper som:

  • längre bränning av bränsle;
  • det finns inget behov av frekvent laddning av ugnen;
  • bättre värmeretention;
  • lönsamhet, eftersom en sådan ugn kan tillverkas av skrotmaterial: fat av järn eller metall; som bränsle kan du använda inte bara ved, utan även brädor, flis, kartong eller spån. Och även Bubafonya -ugnen fungerar autonomt, det vill säga utan användning av elektrisk energi.
Bild
Bild

Det finns också nackdelar med denna design:

  • ser utåt oförutsägbar ut;
  • genomsnittlig värmeöverföring;
  • kolbildning på ugnens väggar;
  • kondensform, som fryser på vintern och blockerar huvudröret;
  • under luftintag uppträder ibland brand från kanalen;
  • med installationen av en sådan spis är det nödvändigt att ta hand om ventilation i växthuset.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra Bubafonya själv måste du känna till enheten och hur ugnen fungerar . Luft kommer in genom toppröret och bränslet börjar brinna. Vid bränning ackumuleras aska på bränslets yta och förhindrar att det brinner. På grund av detta måste du ta hand om att installera pressen i form av en metallpannkaka, vars diameter är något mindre än fatet. Ett hål borras i mitten av pannkakan för ett rör med syre.

Bränslet brinner och pressen sänks och flyttar askan mellan pannkakan och väggen. Sådan aska svalnar och lämnar genom skorstenen med resten av förbränningsprodukterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkning

Efter att ha studerat ugnens ritningar och diagram, förstått driftsprincipen kan du göra en Bubafon med egna händer. En viktig punkt är valet av kapacitet. Ett rör med stor diameter, ett fat, en tom gascylinder kan användas som den.

Vad det än är måste du slutföra strukturen:

  • bli av med locket;
  • för att få en behållare med öppen topp är det nödvändigt att svetsa botten;
  • beredning av pressen: en metallplåtcirkel är lämplig för detta;
  • borra ett hål för röret i mitten och fäst röret genom svetsning;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • ett rör med stor diameter svetsas också på locket så att det första röret kan glida fritt;
  • för att skapa ett gap så att luft passerar mellan ytan och bränslet, fäst en metallprofil på röret;
  • för eldstaden, gör en dörr av ett järnark och fäst;
  • gör ett hål för skorstenen ovanpå behållaren och fäst röret;
  • gör ben till spisen, om botten inte är "värd".
Bild
Bild

När du gör en skorsten är det nödvändigt att ta hänsyn till behovet av att skapa motstånd, vilket gör det möjligt att hålla värmen längre.

Innan ugnen installeras är det nödvändigt att göra en grund av tegelstenar och ett underlag av galvaniserat ark under den . Detta kommer att hjälpa till att undvika att värma botten av kaminen, vilket leder till döden av närliggande grödor. Grunden behåller och sprider värme.

Efter installationen måste ugnen klädas med tegel för att förbättra värmeöverföringen.

Bild
Bild

Buleryan: särdrag

Buleryan är en lång brinnande spis, mycket lik en gryta spis. Även här värms luften upp av varm rök från rör runt växthusets omkrets och blir också varm. Till skillnad från en kakelugn, i Buleryan, värms luften annorlunda: kall luft kommer in i rörets nedre öppning och börjar värmas upp av ugnsutrymmet, där rören ansluter. Som ett resultat värms sval luft upp till 60 grader och lämnar genom den övre öppningen. Bränsle till kaminen: ved, kol, pellets, sågat timmeravfall.

Bild
Bild

Buleryan, till skillnad från krukugnen, har vissa fördelar

  • Större effektivitet till följd av rökgasefterbränning. Som ett resultat förbrukas mindre bränsle och mer värme erhålls.
  • Fullständig förbränning av bränsle.
  • Efter att ha översvämmat Buleryan en gång kan det fungera i tre dagar, vilket underlättar trädgårdsmästarens arbete mycket. För människor som inte kan fylla på bränsle varje dag är detta ett bra alternativ.

Buleryan kallas ofta en design utan brister, men det finns fortfarande en nackdel som inte är relaterad till ugnens design, produktivitet och ekonomi: frisättning av frätande komponenter som inte återvinns.

Bild
Bild

Ursprungligen användes Buleryan av kanadensiska timmerhuggare, som ofta var tvungna att leda en nomadisk livsstil. Därför måste ugnen ge säkerhet och värma rummet så snabbt som möjligt.

För att snabbt värma upp växthuset måste du upprätthålla en konstant förbränningsprocess . Buleryan fungerar dock främst i sönderfallsläget. Med konstant intensiv bränning brinner ugnens metallyta ut mycket snart.

Torrflis, kartong, papper används för att tända ugnen. Huvudsaken är att de är torra och brinner ut snabbt. Förbränningsprocessen övervakas genom en glasdörr eller gasreglage. När bränslet förvandlas till kol tillsätts bränslet igen. Kol kan inte användas som bränsle, eftersom Buleryan är en vedspis. Det tar inte mycket tid att värma upp även ett stort växthus.

Bild
Bild

Det är strängt förbjudet att höja temperaturen i ugnen till extremt höga temperaturer. För det första kommer metallytan att brinna ut, och för det andra kommer överskottsvärme att gå ut på gatan, eftersom rörens värmeledningsförmåga är begränsad, vilket leder till att överskottsvärmen inte överförs till luften. Det rekommenderas inte heller att använda koks som bränsle - detta kommer att leda till skador på enheten.

När du installerar Buleryan är det nödvändigt att följa brandkårens regler. Kaminen installeras på en icke-brännbar yta, till exempel på tegel som läggs platt eller på ett metallstöd.

Bild
Bild

När du gör en spis med egna händer är ett viktigt element en skorsten, till vilken det finns krav:

  • skorstensmaterial: tegel, betong, metall;
  • skorstensparametrar.

Det finns inga svårigheter att installera Burelyan -spisen, det räcker med att förbereda platsen, göra en skorsten korrekt och du kan börja värma.

Rekommenderad: