Fästelement För Virke: Fästelement Och Fästen För Trä 100x100, 150x150 Och Andra Storlekar. Hur Fäster Man Virket Och Basen På Pelarna?

Innehållsförteckning:

Video: Fästelement För Virke: Fästelement Och Fästen För Trä 100x100, 150x150 Och Andra Storlekar. Hur Fäster Man Virket Och Basen På Pelarna?

Video: Fästelement För Virke: Fästelement Och Fästen För Trä 100x100, 150x150 Och Andra Storlekar. Hur Fäster Man Virket Och Basen På Pelarna?
Video: Friction Factors - Fastening Theory Part 2 2024, April
Fästelement För Virke: Fästelement Och Fästen För Trä 100x100, 150x150 Och Andra Storlekar. Hur Fäster Man Virket Och Basen På Pelarna?
Fästelement För Virke: Fästelement Och Fästen För Trä 100x100, 150x150 Och Andra Storlekar. Hur Fäster Man Virket Och Basen På Pelarna?
Anonim

Det är mycket dyrt att bygga ett hus, inklusive ett trähus. Konstruktion tar mycket tid, pengar och energi. Dessutom måste du ha mycket kunskap och färdigheter i sådant arbete. Under byggprocessen dyker det hela tiden upp många frågor - både ganska komplexa och till synes ganska enkla. Till exempel måste du veta hur du kan fästa balkarna till varandra, liksom hur balkarna fästs på betong- eller tegelytor.

Inte alla vet att det finns speciella enheter för träbjälkar som hjälper till att lösa installationsproblem i sådana fall. Nedan följer huvudfunktionerna och typerna av fästelement samt några tips för att välja produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Fästelement för träbjälkar är gjorda av metall eller andra material … Fästelement används för att ansluta balkarna till varandra eller till någon annan yta och fixera träelement i olika vinklar . Fästelement är hållbara, hållbara och minskar konstruktionstiden avsevärt. En av huvuddragen i fästelement är deras långa livslängd - flera decennier. De flesta metallfästena är tillverkade av galvaniserat stål, vilket ökar livslängden. Om produkten har en korrosionsskyddande beläggning ökas denna period.

En annan fördel med att använda sådana element är det faktum att träkonstruktionerna förblir intakta och starka under installationen, eftersom det inte finns något behov av träsnitt. Materialets struktur är helt bevarad . Utformningen av den anslutande produkten kräver inte användning av komplex utrustning.

Alla typer av fästelement innebär användning av en skruvmejsel och självgängande skruvar. Det är bara nödvändigt att fästa produkten på balken och fixa den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Det finns många typer av fästen som har en speciell design, fördelar och storlekar.

Metallhörn och kopplingar med brickor

En balk med en sektion på 100x100 mm krymper inom 3-10%. För att kompensera för denna process är en koppling ansluten . Fästet ser ut som en tappformad produkt av kategori M20 med en bricka fixerad på basen genom svetsning. Kopplingen är avsedd för fastsättning av hörn. Fästkronor liknar fästen. De är gjorda av metallplåt. Järnhörnet kan ha en längd på 12 till 17,5 cm. Denna perforerade anslutning har en hög styrka.

Nagel . Denna kontakt används för att fästa korten ihop. Elementet används vid installation av balkar med valfri sektion: 100x100, 150x150 och andra storlekar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nagel

Dessa produkter spelar en huvudroll i installationen av träkonstruktioner. Virket har naturlig fukt. När träet torkar snurrar strålarna längs hela längden. Dylarna används för att förhindra vridning. Produkterna är tillverkade av trä eller stål. Metallkontakter är gjorda av järnstavar eller beslag. Slutresultatet ser ut som en stickliknande produkt med en minsta längd av 5 cm.

För tillverkning av träpluggar används tätt trä med vattenavvisande egenskaper. Materialet är inte mottagligt för infektion av mögel och svamp.

Bild
Bild

Ankare

De används där det är nödvändigt att fästa balkar på en betongyta. Ankare (eller pluggar) är metallskruvar med ett dolt huvud. Användningen av ett ankare låter dig dölja närvaron av ett element på den främre delen av ett timmerhus . Ett annat namn på produkterna är "wood orre". Ankare används också för en genomgående anslutning där kontakten skruvas genom balken och fästs på betongytan. Dyvlar är konstruerade för tung belastning, så de blir en oumbärlig typ av fästelement när du installerar fönsteröppningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tallrik

Detta fästelement är utformat för att ansluta balkar eller plankor i ett plan. Stålperforerad produkt 2,5 mm tjock är belagd med lätt zink. Tallrikar fäster brädor, balkar och stockar i trägolv.

Bild
Bild

Spikplatta

En original och vanlig typ av kontaktdon med små dubbar på insidan. Sådana produkter är olika i storlek och form. Spikplattan används för att installera golv, skiljeväggar och foga väggstockar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hållare

Dessa kontakter används för att fixera stängerna i olika vinklar. Fästelement har en komplex form, är pålitliga lås vid montering av golv och skiljeväggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stöd

Sådana produkter tjänar till att fästa balkarna på väggarna. Dessa profilerade fästelement är tillverkade av 2 mm tjock plåt . Stöden är zinkbelagda, så deras livslängd ökar avsevärt. Fästet är vanligtvis i form av ett hörn, det är en ganska enkel produkt att använda. Stöden är indelade i 2 typer: för öppna och slutna balkar.

Strålen har en annan sektion . För bärande konstruktioner tas material från 150 mm, för golv väljs en balk på 100x100 mm. Ett visst avsnitt innebär användning av eget byggnadsstöd med olika storlekar. Metallproduktens maximala längd är 20 cm, höjden är 8,5 cm och bredden är 12 cm. Fixering utförs med bultar, självgängande skruvar och en skruvmejsel.

Bild
Bild

Fästen

Denna typ av infästning är en modifiering av stödet. Stödfästet fungerar som en kontakt för balkar, golv och skiljevägg . Vid tillverkning av produkter används en galvaniserad plåt och metoden för kallstämpling. Element finns i olika former ("L", "Z" och "P").

L-fästen finns i vänster eller höger version . Z-formad används för olika monteringsnivåer. U-formade stöd används för att fixa produkter inuti huset. Självgängande skruvar används som anslutningselement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Drivna och inbäddade stöd

De används vid konstruktion av enkla fundament, skjul eller staket. Fästelementets design ser ut som ett U-format stöd . En vertikal stift eller en liten bit metallrör svetsas på baksidan. Stödet installeras i basen av betongpelaren. Monteringen av fästelement kan också göras genom att köra produkten i marken. Fixeringen görs med bultar genom hålen.

Det inbäddade stödet har ett andra namn - "glas ". Utseendet på produkten liknar verkligen ett glas. Och de används för att fästa balkar, balkar, stockar till en stolpe. Dessutom används "glasögon" för att installera en armeringsbalk på ett betonggolv.

Stödet gör att du kan fördela trycket jämnt på marken, så strukturen är stark och hållbar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hiss

Justeringslyften är en infästning gjord av två galvaniserade metallplåtar. Plåttjocklek - 6 mm. Designen har bultar och brickor av en viss storlek. Produkten används för att justera krympningen av ett trähus.

Bild
Bild

Avlagringar

Denna kontakt är 1-2 meter lång. Satsen innehåller en koppling, en mutter, brickor och en metallpackning med hål. Slipsen är gängad längs hela längden eller bara vid kanterna. Diametern är annorlunda - från 2,5 till 57 mm. Slipar används vid konstruktion av träkonstruktioner och anslutning av träelement till varandra.

Bild
Bild

Kompensatorer

Denna typ av anslutning används för att bevara strukturernas geometri. Förändringar i fukt uppstår, vilket får strålarna att skifta . För att förhindra denna process används expansionsfogar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet av fästelement för byggandet av ett timmerhus beror på många kriterier. När du köper, ta hänsyn till typen av arbete, belastning och sektion av träbjälkar . För installation av taket är det bättre att använda ett ankare. De är konstruerade för tung last. Oftast köps de för fixering av fönsterbågar med en annan yta. För installationen av den främre delen av timmerhuset finns det ankare med ett dolt huvud. De är osynliga, så de kommer inte att förstöra utseendet.

Träbalken har en annan sektion - 50x50, 100x100, 100x150, 150x150, 200x200 mm . Ett visst avsnitt ger sin egen grad av krympning. För att kompensera för krympning köps fästen eller kopplingar med bricka. Produkterna är ganska hållbara och pålitliga och har en lång livslängd. För en stapel med en sektion på 50X50, välj hörn eller häftklamrar. De fungerar som ett lås vid montering av golv eller träskjul. För balkar 130x100 och 150x150 mm används anslutningshörn som tål högt tryck. Dessa kontakter är dubbelförstärkta för att förhindra deformation av träet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudet är lämpligt för balkar i alla sektioner. Den tjänar till att fixa stockar, balkar och plankor tillsammans . Tappen förhindrar också att trämaterialet vrider sig. Både ryska och västerländska tillverkare bedriver tillverkning av beslag. Produkter kan köpas individuellt eller som en uppsättning. Priset för dessa produkter är rimligt. Det bör dock komma ihåg att en uppsättning kontakter är 10-13% billigare än en bitversion. När du väljer bör du vara uppmärksam på kvaliteten på produkterna. Det rekommenderas inte att köpa kinesiskt tillverkade fästelement. Det är bättre att ge företräde åt varorna från den ryska tillverkaren. En annan viktig faktor vid valet är täckningen av produkterna. Alla fästen har en ganska lång livslängd. Men fästelement med en speciell beläggning blir nästan permanenta.

Stålkontakter är belagda med en korrosionsskyddande förening . Träprodukter, till exempel pluggar, är belagda med en förening mot utseende av olika typer av svampar och mögel. Dessutom förhindrar en sådan beläggning att fukt tränger in i träet. Konstruktionen av ett trähus innebär användning av olika fästelement. Varje typ av fästelement fyller sin roll. Att använda kontakter för timmerreglar ökar produktiviteten och minskar arbetskostnaderna och sparar tid.

Urvalet av produkter baseras på olika faktorer. De angivna rekommendationerna hjälper dig att välja pålitliga fästelement för den planerade typen av arbete med en stång med olika diametrar.

Rekommenderad: