Droppbevattning I Ett Växthus: Hur Man Gör Det Själv, Enhet Och Fördelar Med Ett Droppbevattningssystem, Bevattning Från Plastflaskor Och Från En Fat

Innehållsförteckning:

Video: Droppbevattning I Ett Växthus: Hur Man Gör Det Själv, Enhet Och Fördelar Med Ett Droppbevattningssystem, Bevattning Från Plastflaskor Och Från En Fat

Video: Droppbevattning I Ett Växthus: Hur Man Gör Det Själv, Enhet Och Fördelar Med Ett Droppbevattningssystem, Bevattning Från Plastflaskor Och Från En Fat
Video: Egen droppbevattning under semestern - Trädgårdshacks med GardenR 2024, Maj
Droppbevattning I Ett Växthus: Hur Man Gör Det Själv, Enhet Och Fördelar Med Ett Droppbevattningssystem, Bevattning Från Plastflaskor Och Från En Fat
Droppbevattning I Ett Växthus: Hur Man Gör Det Själv, Enhet Och Fördelar Med Ett Droppbevattningssystem, Bevattning Från Plastflaskor Och Från En Fat
Anonim

Växthuset bör vara en bekväm och bekväm hjälp för att lösa de dagliga problemen för trädgårdsmästare och trädgårdsmästare. Och det betyder att det är nödvändigt att noga tänka över bevattningssystemet (vattning) i det. Med droppbevattning av hög kvalitet är det dessutom möjligt att uppnå ett optimalt resultat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar

Att installera ett automatiskt bevattningssystem för växthusmark är fördelaktigt, om det bara är för att det hjälper till att minska risken för solbränna i växter. Även de mest försiktiga och städade markägarna kan inte alltid undvika att droppa på löv och stjälkar. Och dessa droppar fungerar som ett förstoringsglas och kan överhettas en del av växten. Genom att leverera uppmätt vatten till rötterna eliminerar trädgårdsmästare i princip ett sådant hot. Lika viktigt är vad som händer med vattnet efter att det ligger på marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det vanliga vätskeflödet gör att du kan rikligt blöta hela det bördiga jordlagret. Om du vattnar växthuset från en vattenkanna eller en slang kommer det att vara möjligt att uppnå vattenläckage med bara 10 cm, även om det verkar som att det inte finns några torra platser kvar utanför. Tack vare droppbevattning är det möjligt att leverera vatten- och näringsblandningar så exakt som möjligt, med hänsyn till egenskaperna hos enskilda arter och sorter. Utseende av pölar och våta stigar är uteslutet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett viktigt inslag i droppbevattning är att det hjälper till att spara på det gödselmedel som används . Eftersom plantorna dör mindre ofta kommer detta också att bidra till att minska kostnaderna. För din information: vattenflödet direkt till grödornas rötter gör det svårt att utveckla ogräs och värdelösa växter som av misstag fallit i växthuset. Rotsystemet med droppbevattning ökar växternas förmåga att få näringsämnen från marken. Trädgårdsmästare kommer att kunna lämna planteringar utan uppsikt under en viss tid, utan att oroa sig för deras säkerhet, och faran för lövsjukdomar i gurkor försvinner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av autowatering: funktioner

Det finns ingen anledning att tvivla på att droppbevattning är användbart. Men det kan organiseras på olika sätt och det är viktigt att känna till nyanserna i varje teknik. Specialsystem som tillverkas i fabriker och anläggningar är ganska dyra, och det kan vara svårt att få dem att fungera på en specifik plats. Men det finns mycket enklare lösningar: droppbevattning är perfekt organiserad med egna händer med hjälp av droppare. Med denna metod kan vatten erhållas från brunnar, brunnar och till och med reservoarer med lämplig kapacitet. Men anslutning till öppna vattenförekomster i detta fall är kategoriskt oacceptabelt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Droppare är indelade i två typer: i vissa regleras vätskekonsumtion, medan i andra är den inställd till en början. Kompensationsanordningar anses vara mer effektiva än okompenserade enheter. "Tejp" -versionen anses vara relativt enkel och använder en bevattningstejp som innehåller många hål. Så snart vatten kommer in i slangen börjar det rinna till växterna.

Det finns allvarliga nackdelar här:

  • du kan inte ändra vattentillförselns intensitet (det bestäms strikt av trycket);
  • det kommer inte att vara möjligt att selektivt vattna ett separat område;
  • vissa insekter kan skada relativt tunna väggar;
  • även ett band som inte har angripits av en björn kommer att fungera i högst tre år.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast väljer trädgårdsmästare och trädgårdsmästare system som innehåller en hydraulventil. En speciell styrenhet ställer in programmet, och de mest avancerade enheterna kan fungera på strikt definierade timmar, inställda en månad före det angivna datumet. Alla sommarboende kommer att kunna använda sådan utrustning; detta kräver ingen gedigen kunskap om teknik. Men inte alla kan montera droppbevattning med en hydraulventil. Du kan förenkla arbetet om du kort bekantar dig med liknande industriella bevattningssystem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns andra sätt att automatisera droppbevattning . Ofta används sprinkler för detta ändamål, vars sprutradie är 8-20 m, beroende på modell och dess driftförhållanden och driftläge. Ett polypropenrör används för att tillföra vatten, men ibland byts det ut mot en slang av typ leyflet. Sprinkler av trumtyp, som ofta används i små och medelstora jordbruksföretag, är ett bra alternativ. Vatten sprutas omedelbart över tiotals kvadratmeter. Det enda problemet är att det måste tas uteslutande i en reservoar och att en sådan lösning är onödigt dyr för en enda dacha -ekonomi.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också mikrosprinkling - denna metod används både i stora områden och i små trädgårdar. Allt som krävs är en flexibel perforerad slang ansluten till en stabil vattenkälla. Det finns inga särskilda skillnader från dropptejp. Genom att uppmärksamma funktionerna i varje alternativ, noggrant beräkna de nödvändiga parametrarna kan du få ett fördelaktigt förhållande mellan vattenförbrukning och den resulterande grödan. Detta fungerar inte alltid första gången, men erfarenheterna från tusentals ägare visar att droppbevattning av hög kvalitet ligger inom alla människors makt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Systemdesign

Det är möjligt att vattna marken i växthuset med metoden för droppbevattning med improviserade medel. Det enklaste bland dem är användningen av plastflaskor, från vilka vätskan kommer att strömma direkt i marken vid roten. Om du samlar ett tillräckligt antal behållare (och de kommer att rekryteras längs vägen) kan materialkostnaden reduceras till noll. En viktig nackdel är att sådan bevattning inte kan vara 100% automatisk. Du måste fortfarande fylla varje behållare med vatten några dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett organisationsmetod bör vattnet ha samma temperatur som omgivande luft. Endast under detta villkor kan risken för hypotermi hos växter reduceras till noll. Eftersom trycket i vattenledningar på landsbygden och i förorten ofta förändras, är det lämpligt att använda en reducerare för att förlänga livslängden för rörledningar och band. Typen av vattenkälla kan vara vad som helst, och du måste fortfarande använda ett filter för att undvika deformation av följande delar av systemet. Med hjälp av magnetventiler är det möjligt att styra tillförseln av vätska och dess avstängning.

Fördelen med denna lösning är förmågan att samordna kranarnas arbete med signaler kommer från tidtagare eller styrenheter via kabelkanaler. Det rekommenderas ofta att installera sensorer tillsammans med elektroniken som kan känna igen väderförhållanden och justera droppbevattningslägen därefter. Tillförselledningen är gjord av rör - stål, polymer eller metallplast. Vissa experter tror att de system där det också finns en behållare med flytande gödningsmedel fungerar bättre.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att bevattning i ett halvautomatiskt läge baserat på plastflaskor är mycket enkelt och enkelt att organisera. Det rekommenderas att använda behållare på 1-2 liter, som gör att du kan förse växter med vatten i upp till tre dagar; mindre storlekar lönar sig inte och större flaskor tar för mycket plats. Viktigt: Innan du placerar behållare måste du ta bort alla etiketter och klistermärken från dem, de kan innehålla hälsofarliga ämnen. Med hjälp av sax skärs flaskornas bottnar med cirka 50 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hålen i locken är mycket enkla att göra, för detta behöver du bara metallföremål som värms upp på en eld - syl, nål, tunn spik. Genom att variera antalet hål och deras storlek kan du ändra intensiteten för att vattna växten. Naturligtvis, ju mer fuktälskande en gröda odlas på en viss plats, desto mer vatten måste rinna. Från insidan sätts en liten gasväv i locket så att det behåller smuts och inte låter hålen täppas till; bomullstyg eller nylon kan ersätta gasväv. Bredvid växten eller platsen för dess framtida plantering grävs en urtagning, vars diameter motsvarar flaskans diameter, och djupet överstiger inte 150 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom det är lätt att se från denna beskrivning kan alla trädgårdsmästare korrekt och snabbt montera ett komplex av halvautomatisk flaskbevattning. För att minska risken för att täppa till hålen kan du köra flaskorna upp och ner genom att göra hål i botten. Och du kan också lägga lock för vilka en behållare på 5 liter används. Den enklaste lösningen, som samtidigt gör det lättare att fylla flaskorna, är att ansluta en gren från en trädgårdsslang till varje flaska. Vid svårigheter att välja är det värt att rådgöra med specialister.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning av vattenmängden

Agronomi kan knappast kallas en exakt vetenskap, men ändå kan ungefärliga beräkningar av behovet av ett växthus i vatten beräknas av trädgårdsmästaren själv, utan att ta hjälp av extern hjälp. Det valda planteringsschemat måste beaktas, vilket i hög grad kan påverka den faktiska nivån på avdunstning av växter. Förbrukningen av varje droppbevattningsenhet måste strikt motsvara den totala genomströmningen av de rörledningar som är anslutna till den. Det område som varje gröda upptar är alltid avrundat. Detta är särskilt viktigt om ett hemmagjort mikrodroppbevattningssystem används, eftersom entusiasternas arbete sällan är lika effektivt som utbildade ingenjörers åtgärder.

Bild
Bild

När det är omöjligt att placera det antal block som beräkningarna föreskriver (av tekniska eller ekonomiska skäl) på platsen, måste det göras fler av dess fragment, och tvärtom, den specifika kapaciteten för ett block, på tvärtom måste minskas.

Huvudledningen genom bevattningssegmentet kan förekomma:

  • i mitten;
  • i mitten med ett skift;
  • längs yttergränsen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De flesta proffs är övertygade om att det mest fördelaktiga arrangemanget ligger i mitten av bevattningsblocket, där rören dras tillbaka från båda sidor, eftersom rörledningen är dyr. Efter att ha beräknat rörets diameter, vilket gör att den nödvändiga mängden vatten kan levereras, om nödvändigt, runda det till närmaste standardiserade värde. Om vätskan matas från tanken beräknas dess kapacitet så att när den är 100% full räcker det för en daglig bevattningscykel. Det brukar variera från 15 till 18 timmar, beroende på hur länge de hetaste timmarna varar. De erhållna siffrorna måste också jämföras med det tryck som vattentillförseln kan ge.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Automation: fördelar och nackdelar

Det råder ingen tvekan om att droppbevattning är nödvändig och att det är relativt enkelt att organisera. Men det finns en finess - automatisering av sådan bevattning har inte bara positiva aspekter. Många strävar efter att skapa ett automatiskt komplex så snart som möjligt, eftersom de är trötta på att gå med vattenburkar och slangar och inte tänker på möjliga problem. Mycket har redan sagts om de positiva egenskaperna hos automatisering, men de försvagas alla av en viktig omständighet - sådana system fungerar bara bra med en stabil tillförsel av vätska. Dessutom ökar varje ytterligare komponent kostnaden för att skapa ett bevattningssystem och ökar risken för att något går fel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattenförsörjning: alternativ

Tunnan är inte bara ett av alternativen för att få vatten för droppbevattning. Det är nödvändigt att komplettera det med system som tar emot vätska från ett vattenförsörjningssystem eller en artesisk brunn. I båda fallen är rent tekniska avbrott möjliga, och då kommer vattentillförseln att visa sig vara en extremt värdefull resurs. Om det inte finns någon central vattenförsörjning rekommenderas att behållaren placeras på en höjd av cirka 2 m. För att minska avdunstning och förhindra utveckling av alger är det nödvändigt att skydda fatet från direkt solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rör läggs från en behållare eller annan struktur (till och med en vattenspelare) eller slangar dras. De flesta lämnar dem helt enkelt på marken, även om det ibland är nödvändigt att hänga dem på stöd eller läggas i marken. Viktigt: rörledningar som går under jorden måste vara relativt tjocka, och de som läggs på jordytan är endast gjorda av ogenomskinliga material för att förhindra vattenblomning. I avsaknad av en central vattenförsörjning eller instabilitet i dess drift måste du välja mellan en brunn och en artesisk brunn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Brunnen måste grävas, och spenderar mycket tid och ansträngning . Om det finns en vattendrag i närheten kan det mycket väl användas för att vattna växthuset och öppna sängar, men du måste få officiellt tillstånd från ägarna till vattenområdet eller tillsynsmyndigheterna. Ett praktiskt steg för sommarstugor som regelbundet används är att använda reservoarer där vatten samlas upp från dräneringssystem eller septiktankar. En allvarlig nackdel är att produktiviteten för sådan vattenförsörjning är låg, och ofta är det nödvändigt att kompensera för bristen genom att ringa in tankbilar (vilket är mycket dyrt). Det rekommenderas inte att vattna något med vatten som rinner från taket - och denna regel gäller inte bara droppbevattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färdiga kit

För att förenkla ditt arbete och inte lägga för mycket tid på att installera droppbevattningssystemet kan du välja en av de färdiga uppsättningarna bevattningssystem. Som trädgårdsmästarnas praxis visar fungerar de flesta av dessa enheter relativt bra, samtidigt som de bibehåller stabiliteten under lång tid.

Ett slående exempel på en värdig lösning som kontrolleras av timers är märkets mikrodroppbevattning Gardena … Sådana enheter hjälper till att minska vattenförbrukningen med 70% (jämfört med enkel användning av slangar). Anslutningen är tänkt på ett sådant sätt att även barn kan skapa en förlängd kontur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundmodulen innehåller tre behållare (var och en med sitt eget lock), en pall och ett dussin klipp (standard) eller 6 klämmor (kantade). Komponenter kan beställas för att underlätta vattning av krukväxter. Förutom Gardena finns det andra helt färdiga komplex, som alla har sina egna egenskaper.

" Skalbagge "samlas i Kovrov, ger vattning av 30 eller 60 växter (beroende på modifiering). Du kan ansluta enheterna till vattenförsörjningen eller till tanken, i vissa versioner finns en timer. The Beetle's droppers är utformade för att blockera själva risken för kontaminering. Leveransuppsättningen innehåller ett filter.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Vattenstrider "gjord av ett välkänt företag " Kommer ", som specialiserat sig på produktion av växthus, uppfyller fullt ut villkoren för deras bevattning. Standardversionen innehåller allt som behövs för droppbevattning i ett 4 m växthus med ett par bäddar. Systemet innehåller en automatisk styrenhet, och vid behov kan du alltid köpa en sektion för ytterligare 2 m sängar; allvarlig svaghet - olämplig för anslutning till vattenförsörjningen.

" Signor Tomat " Är en av de dyraste bevattningslösningarna på den ryska marknaden. Men styrelsen är ganska motiverad, eftersom systemet inte bara inkluderar regulatorn, utan också det autonoma strömförsörjningssystemet för automationen på grund av solbatteriet. För att installera ett sådant kit behöver du inte lyfta behållaren och fästa en kran på den. Den första leveransen inkluderar redan en nedsänkbar pump som kan dra vatten från en fat. Konturens längd varierar från 24 till 100 m.

Bild
Bild

DIY -tillverkning

Med alla fördelar med färdiga kit, försöker ett stort antal människor att bevattna på egen hand. Detta gör att du inte bara kan spara betydande pengar, utan också att finjustera det skapade systemet efter dina behov och krav så exakt som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Schema och uppmärkning

Den första förutsättningen för framgång är bildandet av ett kompetent och rationellt system. Om planeringen är fel kan du drabbas av överdriven vattenförbrukning och för tidigt utrustningsfel. Och även när fabriksbevattningskomplex kommer att installeras på platsen måste du närma dig detta ögonblick noggrant.

Diagrammet visar:

  • växthusets egenskaper och dess exakta plats;
  • platsen för vattenkällan;
  • konturerna av vattentillförselsystemet som ansluter dem.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är omöjligt att upprätta ett tydligt schema om det inte finns någon detaljplan över det bevattnade området .; även den topografiska kartan är redan otillräckligt detaljerad. Alla föremål som kan påverka systemets bana och dess funktion bör beaktas: avlastningsfall, skjul och andra uthus, planterade träd, staket, bostadshus, grindar och så vidare. En mängd olika grödor kan odlas i växthus, inklusive fleråriga grödor, så deras egenskaper måste beaktas. Vattning av grönsaker organiseras på olika sätt beroende på planteringstekniken och dess plan, på storleken på radavstånden, på antalet och höjden på raderna, de områden de upptar. När det gäller källorna till vattenförsörjning är det inte tillräckligt att notera deras plats och typ, ett bra diagram innehåller alltid annan viktig information.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så när det är planerat att ta vatten från en flod, sjö, bäck eller källa måste det exakta avståndet från växthuset till sådana källor återspeglas. När den är ansluten till vattentillförseln beskrivs arbetstrycket och dess verkningssätt. När det gäller brunnar är det mycket användbart att känna till den dagliga och timliga debiteringen, borrningens ålder, pumpkapaciteten, diametern och så vidare. Du måste också tänka på vilka omständigheter som är viktiga i ett visst fall och glöm inte att inkludera dem i det skapade schemat. Alla dessa parametrar analyseras när man väljer den optimala typen av system och beställer delar till det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och tillbehör

Det är omöjligt att organisera droppbevattning utan markarbeten. Därför mäts de nödvändiga avstånden med ett måttband, och en spade kommer att bli trädgårdsmästarens ständiga följeslagare de närmaste dagarna. Installationen av själva systemet utförs med skruvmejslar och tänger, och en uppsättning nycklar kommer troligen också att krävas. Reserven eller huvudtunnan för bevattning måste ha en kapacitet på minst 200 liter, eftersom bara en sådan volym verkligen är en garanti mot överraskningar. När vatten tillförs från en brunn krävs en pump; Du kan också ta bort den från brunnen manuellt, men du måste noga överväga om besparingarna på motorn är värda den extra ansträngningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det enklaste droppbevattningssystemet i ordets rätta bemärkelse bildas av:

  • ett vattenrör av plast med en diameter av cirka 5 cm;
  • beslag;
  • filtrera;
  • dropptejp.
Bild
Bild
Bild
Bild

Filtersystemet är anslutet till en slang som leder från fatet eller från vattentillförseln. Dess andra ände förs ut till ett rör som fördelar vatten genom platsen eller genom själva växthuset separat. Förutom sådana komponenter behöver du definitivt häftklamrar, självgängande skruvar, sax för att klippa rör. Om systemet är tillverkat oberoende av improviserade komponenter måste du använda en kontakt, munstycken, droppar för sjukhus, dropptejp, olika rör och kranar för omkoppling. Det är önskvärt att delarna är av plast, eftersom PVC inte är utsatt för korrosion, till skillnad från metall.

Inte alla typer av VVS -utrustning rekommenderas att ta för droppbevattning . Så, beslag krävs endast från primär polyeten. Dess produktion är föremål för strikta officiella standarder och kvalitetskontroll. Men sekundärpolyeten (återvunnet) av varje företag tillverkas i enlighet med TU, och även uppfyllandet av dessa standarder garanteras endast av tillverkarens hedersord. Och inte ens de bästa proverna skyddas på något sätt mot ultravioletta strålar och andra skadliga miljöfaktorer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att beslaget är tillverkat av återvunnen polyeten indikeras oftast med fördjupningar; de kan också säga att standardtekniken grovt kränks i produktionen. Det bör finnas en strikt rätt vinkel mellan ändarna och axlarna, den minsta avvikelsen från den indikerar produktens låga kvalitet och dess opålitlighet. Ministarter med en diameter på 6 mm behövs för att ansluta vanliga droppband. När du använder dem behövs ingen förstärkt tätning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gängade förrätter hjälper till att binda droppsystemet och trådarna i ändarna på huvudlinjerna. När polyeten- eller polypropenrör med tjocka väggar används på platsen måste förrätter med gummitätning användas. I ett växthus som är utformat för användning året runt, görs bevattningssystemet stationärt. Och därför används lite olika komponenter, som är dyrare (men också överträffar tillgängliga analoger när det gäller funktionella egenskaper).

Justerbara droppare är monterade på plaströret, klämmuttern hjälper till att variera åtdragningen . Topplocket hjälper dig att ställa in dropphastigheten och vattenflödeshastigheten. Den kompenserande typen av justerbara droppar behövs om det finns en stor lutning i växthuset. Tack vare honom kommer inte ens tryckfall i ledningen att förändra stabiliteten i vattentillförseln. Startkranar är utrustade med klämmor, med hjälp av vilka anslutningen blir så tät som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett dropptejp är anslutet till startventilens motsatta inloppsände. Om tråden är gjord inuti skärs ventilen in i rörledningen och banden ansluts med denna tråd. Det återstår att ta reda på själva banden och kraven som ställs på dem, eftersom mycket beror på egenskaperna hos detta element. Även om alla andra delar av droppsystemet väljs och installeras korrekt, men bevattningen i sig är upprörd, kommer alla pengar och ansträngningar att vara värdelösa.

Den lättaste och tunnaste tejpen används vid vattning av grönsaker med en kort växtsäsong . Ju längre mognadstiden för en bevattnad gröda, desto högre bör väggarnas hållfasthet (och med dess tjocklek) vara. För vanliga trädgårdar och växthus räcker det med 0,2 mm, och på stenig mark rekommenderas redan ett värde på 0,25 mm. När bevattningshålen ligger 10-20 cm från varandra bör tejpen användas för grödor med tät plantering, för sandjord eller för växter som aktivt förbrukar vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

På vanliga jordar med en genomsnittlig storlek på fraktionen anses 0,3 m vara det optimala värdet. Men 40 cm krävs när plantorna planteras glest, eller om du behöver skapa en lång bevattningslinje. Det universella värdet för vattenförbrukning är 1 liter per timme. En sådan indikator kommer att tillgodose behoven hos nästan varje gröda och är nästan oberoende av jorden. Viktigt: om du minskar flödet till 0,6 liter på 60 minuter kan du skapa en mycket lång vattningslinje; samma värde rekommenderas för jordar med låg vattenabsorptionshastighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Procedur

Rören läggs längs sängkanterna och gör hål i dem för framtida anslutning av dropptejpen. Avståndet mellan dessa hål bestäms av sängarnas bredd och radavstånd, liksom gångarna i växthuset. Det är viktigt att organisera allt arbete så att hålen på röret är markerade i ett enda plan. Så snart märkningen är klar borras plasten inledningsvis med en tunn borrmaskin och sedan passeras den ytterligare med en tjock fjäder. Viktigt: du kan inte borra genom bottenväggarna.

Det krävs stora borrar med en mindre diameter än gummitätningen , detta kommer att undvika kaotiskt flöde av vatten. Några av mästarna tror att det enligt tekniken är nödvändigt att placera röret som är borrat på rätt punkter horisontellt och skaka det. Då tas plastspånen bort från insidan. Varje hål rengörs med smörj och gummitätningar sätts in i det (sätt in ordentligt för att undvika läckage). Efter det kan du börja installera bevattningssystemet i växthuset eller i trädgården.

Bild
Bild

Vattenledningarna är anslutna med kopplingar som ventilerna är skruvade på. Detta är det enda sättet att säkerställa tillräckligt tryck och koncentrera vattentillförseln till ett visst område. Rörens ändar är försedda med pluggar. Om du behöver spara pengar sätter de bara runda block, tätt anpassade till diametern. Efter att ha lagt rörledningen kan du ansluta beslag, både vanliga och kompletterade med kranar. Rollen som en armatur med en kran är att stänga av vattentillförseln till en strikt definierad säng.

Bild
Bild

När detta är gjort måste du utrusta växthuset med dropptejp. Hålen i den ligger var 100-150 mm, det exakta avståndet beror på tillverkarens policy. Allt arbete reduceras till tejpens layout över territoriet och dess fastsättning på beslagen. Bältets ytterkant är tätad för att undvika vattenspill. För din information: det är lämpligt att planera förbrukningen av utrustning och material med 15% mer än beräkningarna ger. I verkligheten är olika misstag och brister, och till och med tillverkningsfel, absolut oundvikliga.

Rekommenderad: