Växthusdimensioner: 3x6 Och 3x4, 8 Meter Lång Och 2 M Bred, 3 X 6, 4 Och 5 M, Som är Standard Och Vad Som Bör Vara De Optimala Dimensionerna

Innehållsförteckning:

Video: Växthusdimensioner: 3x6 Och 3x4, 8 Meter Lång Och 2 M Bred, 3 X 6, 4 Och 5 M, Som är Standard Och Vad Som Bör Vara De Optimala Dimensionerna

Video: Växthusdimensioner: 3x6 Och 3x4, 8 Meter Lång Och 2 M Bred, 3 X 6, 4 Och 5 M, Som är Standard Och Vad Som Bör Vara De Optimala Dimensionerna
Video: 8 - Tal - Multiplikation med decimaltal 2024, April
Växthusdimensioner: 3x6 Och 3x4, 8 Meter Lång Och 2 M Bred, 3 X 6, 4 Och 5 M, Som är Standard Och Vad Som Bör Vara De Optimala Dimensionerna
Växthusdimensioner: 3x6 Och 3x4, 8 Meter Lång Och 2 M Bred, 3 X 6, 4 Och 5 M, Som är Standard Och Vad Som Bör Vara De Optimala Dimensionerna
Anonim

För sommarboende i större delen av Ryssland är användningen av växthus en tvångsåtgärd. Väder och klimatförhållanden tillåter inte odling av värmeälskande grönsaker i det öppna fältet. Under dessa omständigheter kan en bra skörd av paprika, äggplanter och tomater endast erhållas i växthus. Växthus varierar i storlek. Men innan du bygger en struktur på en webbplats är det viktigt att ta reda på vad som påverkar valet av en viss storlek.

Funktioner och urvalskriterier

Växthus för bakgårdstomter väljs enligt två kriterier. Först och främst beaktas familjens behov. För stora familjer är ett överdimensionerat växthus, till exempel 8 meter långt, lämpligt. Begäran från en familj på två kommer att tillgodoses med en kortare struktur - 4 m.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller bredden bör den väljas inte godtycklig, men ganska bestämd. Växthusets bredd bör vara sådan att det var möjligt att utrusta både sängar och stigar i det. Om ditt val faller på en struktur som är 2 meter bred, passerar gången i mitten och sängar kommer att placeras på båda sidor av den. Den maximala sängbredden ska vara bekväm för ogräs och lossning. Som regel räcker åttio centimeter.

I ett växthus med en bredd av 3 meter är det lämpligt att göra tre sängar och två gångar . Avståndet mellan angränsande sängar bör möjliggöra fri rörlighet med vattenburkar om stationär bevattning inte är utrustad. Dessutom är det värt att överväga att du inte bara kommer att behöva gå mellan växterna, utan också sätta dig på huk och böja dig för att lossa marken, ogräs ogräs och samla mogna frukter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det andra kriteriet är ledigt utrymme. För ett växthus är inte bara en plats lämplig, till exempel 3 x 6 meter, utan en plats där:

det finns inga fruktträd i närheten

strukturens långsidor kommer att vända mot söder och norr

skuggan från huset (garage eller andra höga byggnader) kommer inte att falla på växthuset

det är bekvämt att ta med (ta upp) vatten och gödningsmedel

växthuset kommer inte att störa grannarna

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Platsen måste väljas i förväg. Om det till exempel finns ett ledigt utrymme under en fyra meters struktur vid markering av territoriet, lämna det inte tomt. Det är bättre att köpa ett växthus 5 m långt och plantera i det inte bara paprika och tomater, men några fler aubergine buskar. Och kom ihåg att växthuset måste ställas in så att växterna i det får maximal mängd solljus.

Valet av längd beror också på hur man planterar växterna . När det är planerat att växa inte på åsar, utan i specialpallar eller på ställningar, beror växthusets parametrar redan på de tillgängliga brickorna och pallarna.

Bild
Bild

Höjden väljs beroende på växternas höjd och användarnas höjd. En person ska vara bekväm inuti strukturen. I hushållsstrukturer räcker det som regel med en höjd av 2,0 - 2,5 m. Industriella växthus har olika dimensioner.

Standard och optimala parametrar

Växthus produceras som standard och på beställning. I princip kan strukturen dimensioneras till valfri storlek. Valet av tillverkare är dock så stort, så du kan alltid hitta rätt dimensioner. Så för industriell produktion av jordbruksprodukter produceras växthus av stora storlekar med en användbar yta på flera hektar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Små gårdar föredrar att installera flera medelstora växthus, till exempel 100 kvm. m. Dessa typer är standard, de har parametrar: 20 m i längd och 5 m i bredd. Det finns rektangulära modeller som mäter 50 x 10 meter.

Hushållsstrukturer skiljer sig åt genom att deras dimensioner är mer kompakta . I ett litet område kan du installera ett vanligt växthus med parametrar på 3x4 meter. Som regel har en sådan design en bred dörröppning, så att du kan komma in med lager utan problem. Det finns två ventiler för ventilation. I längre modeller - 3x6 m kan det finnas fler ventiler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om korta växthus vanligtvis har en dörr, är strukturer med parametrarna 4x6 och 6x3 utrustade med två dörrar i båda ändar. I det här fallet är ingångarna med ett eller två blad. Enbladiga dörrar installeras i välvda växthus. Dubbelbladiga ingångar finns ibland på breda gavelmodeller som ser ut som ett hus. Ju mer attraktivt ett växthus ser ut, desto dyrare är det.

Förhållande till komponenter

Växthusens former beror i stor utsträckning på materialet från vilket de är monterade. Det största värdet står för beklädnadsmaterialet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är känt att väggar och tak måste överföra ljus väl och på ett tillförlitligt sätt skydda växter mot regn, vind, hagel och kyla. Det första kravet är inom kraften av glas, plastfolie och polykarbonat.

Glas är dyrt . Installationen av växthus i glas är ganska problematisk jämfört med andra typer av beläggningar. Dessutom är nackdelen med glas dess bräcklighet. Glas kan skadas vid vårbearbetning. Det är inte försäkrat mot förstörelse genom slag av en stor hagel.

Inglasning utförs på en metall- eller träram. Fästning kräver ytterligare ansträngning och material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bekvämare att fästa filmen på en träbotten . Polyeten är billigt, men det skiljer sig inte heller i hållbarhet. Allt material är kapabelt är service under en sommarstugasäsong.

Filmskyddet kan inte kallas pålitligt på grund av dess instabilitet för mekanisk påfrestning. Eventuella repor kan skada det känsliga materialet. Under påverkan av ultraviolett strålning, förändringar i temperatur och fuktighet, tappar filmen sin elasticitet. En stark vind kan dra ut den från fästpunkten. Sliten beläggning kan endast återställas under en kort tid.

Bild
Bild

Det mest lämpliga materialet för växthusbeklädnad idag är polykarbonat.

Han har obestridliga fördelar:

lättviktig

enkel installation

motståndskraft mot solljus

genomskinlighet

relativ styrka

Bild
Bild
Bild
Bild

varaktighet

demokratiskt pris

Växthus i polykarbonat håller värmen väl. På grund av det faktum att polykarbonatplåtar böjer sig bra är de idealiska för växthus med bågtak.

Välvda strukturer erkänns som de mest praktiska. Regnvatten ansamlas inte på växthusens yta. Föroreningar tvättas lätt bort. Cellstrukturen kollapsar inte under påverkan av atmosfärisk nederbörd, den är inte rädd för frost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Snabb montering av strukturen säkerställs av de stora storlekarna på standardark (2, 1 x 6 eller 2, 1x12 meter). Tjockleken på arken för växthus är 6 - 8 mm. Minsta antal fogar minskar tätningsarbetet. Trots den stora storleken är arken lätta att transportera, eftersom de enkelt rullar till en rulle. Polykarbonat skärs med en vanlig kniv.

Rammaterial och fundament

Produktens hållbarhet och styrka beror på ramens material. De viktigaste initialkomponenterna för växthusens ram är trä och metall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trä har använts som byggmaterial sedan antiken. De har inte gett upp det i våra dagar.

Träprodukter har många fördelar:

ekologisk renlighet

låg kostnad

enkel bearbetning

lätt vikt och enkel installation

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelen med trä är dess känslighet för att ruttna vid hög luftfuktighet. Ramen måste behandlas regelbundet med antiseptiska medel. Men även samtidigt kommer träramen att hålla i flera år.

Växthus med en eller två sluttningar är gjorda av trä . Det är möjligt att göra ett tak i form av en båge, men kostnaderna kommer att vara omotiverade, därför används andra material för ett halvcirkelformat tak.

Växthus är ofta byggda av metall. Stommarna är mycket hållbara, tål tung belastning. Livslängden för metallramar överstiger avsevärt deras trämotstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stöd är vanligtvis gjorda av lätta aluminiumrör. Det är sant att icke-järnmetaller är dyrare än till exempel galvaniserade stålprofiler.

Rören är lätta att böja, ger dem formen av en båge . Aluminium, till skillnad från stål, kräver inte målning eller annan ytbehandling. Det rostar inte, ruttnar inte, är resistent mot temperaturförändringar, kollapsar inte under solens strålar.

Förutom den relativt höga kostnaden har aluminium en annan nackdel - dålig svetsbarhet. Hemma fungerar svetsning inte. Färdiga mönster av standardstorlekar säljs. Om du är nöjd med måtten är detta det bästa alternativet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växthuset är en lätt struktur. Trots detta behöver hon fortfarande en grund. Ett växthus utan en bra grund kommer inte att kunna hålla sig på plats under starka vindbyar. Fundamentet möjliggör också bättre värmelagring inuti byggnaden.

En solid bas kommer att förlänga hela strukturens livslängd . Det kanske mest lämpliga alternativet skulle vara en grund remsefundament. Du kan inte klara dig utan kapital när du använder växthus året runt.

Om växthuset är utformat för att odla grönsaker på sommaren kan du klara dig med ett enklare alternativ - ytligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialen för grunden är:

betonggjutning

armerade betongblock

Röd tegelsten

träbjälkar behandlade med ett sönderfallsmedel

Valet av material påverkar växthusets utseende, växternas komfort, grödans kvalitet och kvantitet. Materialet måste väljas med hänsyn till beläggningstypen. Till exempel kräver glas en hårdare grund än polykarbonat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växthusform

Formen på växthus skiljer sig i:

höjd

basens form

utsikt över taket

Strukturens höjd beror på "odlingen" av de odlade grödorna. Bredd och längd - från behoven hos ägaren av webbplatsen och territoriella möjligheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det mest populära är växthuset av bågtyp. Designen gör att du kan odla både lågväxande och höga växter. Den är monterad från separata sektioner. Genom att lägga till eller subtrahera sektioner justeras konstruktionens längd. Perfekt för polykarbonat.

Växthus med sluttande tak är vanligtvis kopplade till någon form av kapitalstruktur . De ligger antingen på södra eller västra sidan av byggnaden för att stanna i direkt solljus så länge som möjligt.

Täck de bifogade växthusen med glas, eftersom det överför ljus bättre än andra material. För odling av plantor av blommor och grönsaksgrödor används modeller med sluttande tak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gavelmodeller är vanligare än modeller med en tonhöjd . Placera strukturer i ett öppet utrymme. Beläggningen kan vara film, glas och polykarbonat. En variation av ett gavel växthus är ett holländskt. Dess skillnad från den klassiska gaveln är att sidoväggarna inte står vertikalt utan snett.

Pyramidala och tält växthus är sällsynta. Båda typerna är kompakta, installerade i små ytor. Du kan odla plantor, örter, blommor i sådana strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Polykarbonat växthusinstallation

Innan du installerar växthuset måste du förbereda och markera platsen. På det territorium som tilldelats för konstruktionen placeras pinnar i storlek. En gräv bör grävas runt omkretsen av det framtida växthuset. Botten av diket ska jämnas och trampas ner, och den horisontella nivån bör kontrolleras med en byggnadsnivå. Endast små skillnader är tillåtna.

Annars hotas byggnaden med snedvridningar, vilket är mycket oönskat . Nivellering måste göras genom att lägga till sand (jord) eller lägga tegel, och detta kräver ytterligare tid och fysisk ansträngning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grunden läggs ut eller hälls längs grävningen . Stiftelsens roll kan spelas av en träbalk som läggs på en grus-sanddyna eller tegelstöd. Det skulle vara användbart att installera gammal platt skiffer längs grävens ytterkant. Det kommer att förhindra att ogräs tränger in i odlade växter.

Alla köpta växthus levereras med monteringsanvisningar. Om du följer tillverkarens instruktioner med fokus på ritningen är det inte svårt att montera växthuset. För arbete behöver du det enklaste verktyget och assistenten.

Bild
Bild
Bild
Bild

I en förenklad form består sammansättningen av:

ordning av stiftelsen

montera den nedre trimmen och fixera den till basen

exponering av stativbågar

fästanordningar

skärning och fixering av polykarbonat längs växthusets ändar till ramen (inklusive skärning av dörrar och ventiler)

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

installation och fixering av änddelar

täckning av bågar med polykarbonatark

fixering av polykarbonatark på bågar med metallfästen

Växthuset är helt klart om några timmar. Det återstår bara att gräva upp åsarna och plantera de odlade plantorna.

Rekommenderad: