Automatisk Bevattning I Växthuset: Automatiskt Bevattningssystem, Strukturer Med Ventilation, Hur Man Gör Automatisk Bevattning Från PVC -rör Med Egna Händer

Innehållsförteckning:

Video: Automatisk Bevattning I Växthuset: Automatiskt Bevattningssystem, Strukturer Med Ventilation, Hur Man Gör Automatisk Bevattning Från PVC -rör Med Egna Händer

Video: Automatisk Bevattning I Växthuset: Automatiskt Bevattningssystem, Strukturer Med Ventilation, Hur Man Gör Automatisk Bevattning Från PVC -rör Med Egna Händer
Video: Garden PVC watering system 2024, April
Automatisk Bevattning I Växthuset: Automatiskt Bevattningssystem, Strukturer Med Ventilation, Hur Man Gör Automatisk Bevattning Från PVC -rör Med Egna Händer
Automatisk Bevattning I Växthuset: Automatiskt Bevattningssystem, Strukturer Med Ventilation, Hur Man Gör Automatisk Bevattning Från PVC -rör Med Egna Händer
Anonim

Att odla grönsaker i din trädgård - vad kan vara bättre, färska tomater och gurkor från trädgården smakar helt annorlunda jämfört med butiker. Som regel odlas allt detta i växthus. Och all denna prakt behöver vård, och viktigast av allt - vattning. Hur man utför automatisk vattning i ett växthus kommer att diskuteras i artikeln.

Särdrag

Att ta hand om trädgården tar för mycket ansträngning, ibland har människor helt enkelt inte möjlighet att besöka sin trädgårdstomt med nödvändig frekvens för regelbundet underhåll. Därför kan du allt oftare se olika automatiska bevattningssystem i växthus. När du väl har investerat i ett sådant system kan du njuta av flera års problemfri drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

Efter att ha planerat ett autowattingsystem på din webbplats måste du välja den optimala designen direkt för ditt fall, och sedan blir användningen användbar och trevlig för dig.

Här är några urvalskriterier som du måste besluta om under planeringsstadiet av systemet:

  • utvärdera din ekonomiska förmåga - du kan skapa ett automatiskt system med egna händer, lägga ganska mycket ansträngning och pengar på det, eller så kan du bara köpa ett färdigt system;
  • bestäm var exakt vattningen kommer att utföras och för odling av vilka växter du kommer att använda den;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • rätt beräkning av pumpeffekten är inte en lätt uppgift, vilket beror på ett stort antal faktorer, till exempel landningstyp, avstånd från vattenkällan, antalet växter som vattnas;
  • du måste planera ett vattenfilter vid ingången till systemet, detta kommer att säkerställa långsiktig oavbruten drift av autowatering i flera år.
Bild
Bild

Visningar

Nu om det viktigaste: utbudet av bevattningssystem är mycket rikligt idag, låt oss försöka förstå deras huvudtyper.

Droppbevattningssystem

Ett annat namn på detta system är punktbevattning. Oftast kan du hitta denna typ av autowatering i skala med små trädgårdstomter. Den största fördelen med denna typ av system är dess låga kostnad. Vatten med ett litet tryck tillförs genom slangar från en autonom struktur (en tank som fylls, till exempel från en brunn) och genom droppare går direkt till växternas rötter.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan fördel med detta bevattningssystem är att på grund av jordens långsamma och jämna vätning hålls jorden vid rötterna alltid fuktig och torkar aldrig. En annan fördel: växten får hela vattnet, men ogräset inte, vilket vanligtvis är oundvikligt med vanlig vattning från en vattenkanna.

Det finns två alternativ för att tillhandahålla ett droppsystem: antingen gör du hål själv och passar dropparna, eller så är det lättare, du kan köpa en speciell slang, inuti den finns en speciell kapillär labyrint som saktar ner flödet av vatten och lämnar det droppvis. Denna enhet kallas dropptejp.

Bild
Bild

En av typerna av droppbevattning är mikrobevattning. Den kännetecknas av låg vattenförbrukning (uppnås genom mikroskopiska droppar) och används oftast i minihushåll på stadsbalkonger, för blommor i krukor eller i uterum.

Regn automatisk bevattning

Denna bevattningsmetod efterliknar den naturliga miljön där växterna vattnas med regndroppar. I detta fall sker fuktabsorbering inte bara av rötterna på de grödor du planterade, utan också av bladens yta. En ytterligare fördel med detta system är att hög luftfuktighet bildas i växthuset, vilket är särskilt viktigt för till exempel gurkor. Men ogräs älskar också detta mikroklimat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Autowatering i undergrunden

Strukturmässigt liknar bevattning av denna typ droppbevattning med bara en skillnad - matningsslangarna är placerade under jordlagret. Underjordisk bevattning har en viktig fördel - marken på ytan blir inte våt, vilket innebär att det inte bildas en hård skorpa som måste lossas regelbundet. Å andra sidan har denna typ av bevattningssystem också nackdelen att hålen för vattenintaget ofta är igensatta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Låt oss nu titta på de viktigaste typerna av material som kan användas vid utformningen av ett automatiskt bevattningssystem.

Metallrör . Starkt och hållbart material, men med många nackdelar. Till exempel krävs känslighet för korrosion, den mödosamma processen att installera sådana rör, vilket är praktiskt taget otillgängligt för en vanlig man på gatan, och följaktligen engagemang från en specialist, vilket ytterligare ökar kostnaden för ett sådant projekt. Ytterligare tillbehör för metallrör, såsom beslag och kranar, är ganska dyra.

Bild
Bild
Bild
Bild

PVC -rör . Annars - PVC -rör. De är de tuffaste av alla produkter baserade på polymermaterial. Möjligheten att motstå temperaturfluktuationer, oöverträffad motståndskraft mot yttre påverkan, ökad styrka är de viktigaste fördelarna med detta material. De används både för markbevattningssystemet och för bevattningssystemet i marken. Det är mycket enkelt att ansluta PVC -rör till varandra, denna process kräver inga speciella färdigheter, den utförs med specialiserade lim och beslag.

Bild
Bild
  • Polyetenrör . Detta material är elastiskt, vilket är särskilt viktigt under det kalla vädret, när det finns risk för vattenfrysning i rören, för om en sådan incident inträffar kan rören helt enkelt brista. Polyetenrör skyddas från denna olägenhet. Installation kräver en särskild skicklighet för sockelsvetsning, som är lätt att bemästra.
  • Polypropylenrör . De är mycket liknande egenskaper i polyeten, men är ett mer ekonomiskt alternativ. De tål högt tryck, korroderar inte, är lätta, motståndskraftiga mot kemikalier, går inte sönder. De är anslutna med hylsasvetsning, som polyetenrör.
Bild
Bild

Alla ovanstående material avser naturligtvis den professionella installationen av hållbara automatiska bevattningssystem, som, trots att du kan montera det själv, fortfarande är ganska svåra att göra utan särskild kunskap. Faktum är att droppbevattning ofta genomförs i växthus med enkla plastflaskor. Flaskvattning är det mest ekonomiska alternativet, men också det mest kortlivade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Självbevattning av flaskor klassificeras som droppbevattning.

Grundläggande monteringsalternativ:

  • flaskor är upphängda;
  • installerad i närheten av rotsystemet;
  • grävde in på ett grunt djup.

Det enklaste flasksystemet kan göras för hand.

Bild
Bild

Det bästa alternativet för flaskvattning är en flaskvolym på 2 liter . Flera hål på ca 2 mm görs i locket (bekvämt med en het spik). Därefter skär vi av botten av flaskan, det är bättre att göra detta inte helt, så att botten kan användas som ett lock som förhindrar fuktavdunstning och inträngande av skräp. Flaskan installeras i ett hål som inte är mer än 15 cm djupt i en vinkel på 45 grader. Frekvensen för att placera flaskorna är var 15 cm jord. Installationen måste göras så noggrant som möjligt för att inte skada växtens rotsystem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhetsdiagram

När det gäller växthus finns det tre huvudpunkter som kräver automatisering:

  • automatisk vattning;
  • ventilationsautomatisering (dörr- och fönsteröppning);
  • automatisk fuktkontroll.
Bild
Bild

Automatisk vattning

Innan du fortsätter med installationen av autowatersystemet är det värt att förbereda sig väl. Du bör börja arbeta med att rita en tomtplan med de exakta måtten och platsen för växterna, var noga med att ange alla avstånd mellan dem. Därefter måste du markera ungefärlig plats för det framtida vattenförsörjningssystemet, du måste beräkna och markera alla förgreningspunkter och rörfogar för att förenkla uppgiften att köpa ytterligare medel.

Efter att ha ritat alla planerade rör bör du tänka på källan till vattenförsörjningen - det kan vara ett centraliserat vattenförsörjningssystem eller, om det inte är möjligt att ansluta det, ett vanligt fat. Man bör komma ihåg att pipan ska vara på en höjd av cirka 2 m (förutsatt att du inte kommer att köpa en pump), och för att undvika vattenblomning bör den vara helt stängd från solens strålar.

Bild
Bild

Vi tänker också på placeringen av slangar och rör - inne i jorden, bara på jordytan eller upphängd. Vid bevattning under mark är det nödvändigt att ta hänsyn till marktrycket på rörledningen, därför bör produkter med tjockare väggar väljas. När de ligger på marken, bör man inte glömma igen om vattnet blommar, rören ska inte vara transparenta i det här fallet.

Ett filter krävs för droppbevattningssystemet , eftersom slangarna ständigt täpps till under användning. Det är lämpligt att automatisera droppbevattningssystemet; för detta används speciella styrenheter. Med hjälp av styrenheten kan du förbättra maskinen med fukt-, regn-, temperatursensorer. Enklare automatiseringsalternativ är mekaniska eller elektroniska vattentimrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Automatisk ventilation

Med korrekt automatisk ventilation av växthuset kan du uppnå verkligt fantastiska resultat när du odlar grönsaksgrödor, eftersom varje trädgårdsmästare vet att värme påverkar växter mycket destruktivt, särskilt i ett växthus, där överhettning sannolikt är under solens brännande strålar.

Det finns två typer av automatisk ventilation:

  • flyktigt system med elektrisk strömförsörjning;
  • autonomt system, fungerar utan extern el.
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje sort har sina egna fördelar och nackdelar. Så, systemen som är anslutna till elkällan är mer kraftfulla, data från temperatursensorn ger ett tydligt kommando till enheten när mekanismen ska aktiveras. Samtidigt innebär ett strömavbrott död för växter.

Autonoma system är hydrauliska, bimetalliska och pneumatiska . Bimetallic, den minst kraftfulla av dem, bör endast installeras på ljusventiler. Hydrauliken är ganska vanlig och har bra kraft, det är också möjligt att göra hydraulsystemet själv hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fuktkontroll

Växter, på grund av överskott eller brist på fukt i växthuset, kan börja lida av olika sjukdomar, till exempel är svampsjukdomar väldigt förtjusta i förhållanden med hög luftfuktighet. På försäljning kan du hitta enheter för att styra denna process, vid rätt tidpunkt kommer de att tillföra fukt till jorden och uppnå ett optimalt värde på 60-70%. Organisationen av den nödvändiga luftfuktigheten kan öka utbytet flera gånger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Montering

Du kan organisera automatisk vattning i växthuset med dina egna händer. Hemmagjord droppbevattning är en lönsam investering för sommarstugor och trädgårdar, där det inte går att komma varje dag. Det är lättast att organisera självbevattning i ett växthus med dropptyp, därför kommer vi att överväga dess installationsprincip.

Om ditt system inte tar vatten i en fat, men till exempel i en behållare eller brunn, måste du installera en pumpstation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter finns ett vattenfilter sekventiellt i systemet. Vissa människor hoppar över detta steg, men i fall av vattenintag från externa källor kommer sandkorn eller andra partiklar in i systemet, vilket kan skada hela systemet, helt enkelt täppa till det med skräp.

När det gäller vattentrycket i systemet, när olika vattentillförselkällor används, kommer trycket att vara annorlunda i varje enskilt fall, därför används speciella regulatorer eller reduceringar för att jämna ut någonstans otillräckligt och någonstans för högt tryck. För att ta reda på det önskade trycket i ditt system, bör du vara uppmärksam på droppslangen eller tejpen, för var och ett sitt eget arbetstryck. Droppslangen tål tryck upp till 4 bar, dropptejpen med en väggtjocklek på 8 mm tål 0,8 - 1 bar. Reducerare är av olika slag, men det mest praktiska för automatiska bevattningssystem är genomströmning.

Bild
Bild

Därefter placeras en magnetventil för vattenförsörjning i systemet, ansluten till styrenheten. Dess uppgift är enkel - vid programmering av styrenheten, vid en viss tidpunkt skickar den en signal till ventilen, och den öppnar eller stänger i sin tur. Denna nod innehåller all automatisering av autowatering -processen. Vissa magnetventiler är också utrustade med ett manuellt öppningsalternativ. Detta är en viktig och mycket praktisk funktion.

Låt oss välja en vanlig trädgårdsslang, dess diameter bör vara optimalt från 3 till 8 mm (lumenens diameter beaktas), den kommer att ansluta vår vattentillförselkälla: en behållare, ett vattentillförselsystem eller till och med bara en hink - med en huvudledning som direkt kommer att tillföra vatten till droppslangarna, tejper eller externa droppare kommer att fästas på den. Huvudledningen är i huvudsak ett enkelt polyetenrör. Anslutningen mellan slangen och rörledningen utförs med specialbeslag, som är lätta att köpa i alla butiker.

Bild
Bild

Huvudledningen är ansluten till droppbanden med de så kallade startkontakterna . Ett hål borras i rörledningen av en sådan storlek att gummitätningarna som följer med satsen skulle passa tätt där. Därefter sätts en startkontakt in i detta hål och säkras genom att dra åt muttern. När du köper startkontakter bör du vara uppmärksam på närvaron av en kran, eftersom inte alla tillverkare kompletterar denna utrustning med en kran. Således kommer det att vara möjligt att reglera systemvattnet delvis genom att stänga av en eller annan bädd. Ett dropptejp är redan anslutet till startkontakterna, det dras också enkelt med en mutter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du inte använder dropptejp, utan enkla slangar, när du installerar framför varje anläggning, skruva in en självgängande skruv i slangen (inte igenom och igenom!) För att justera flödeshastigheten kan du skruva loss den med 1-2 vänder.

Kom ihåg att plugga in änden av dropptejpen eller slangen i slutet av installationen.

Arrangemanget av droppbevattning är över. Som du kan se är det inte så svårt att göra dig själv bekväm i ett växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

I det här avsnittet kommer det att finnas några rekommendationer om hur man bäst organiserar ett autowattingsystem.

Vattningstips:

  • tillåt inte både övertorkning och överflödig fukt;
  • vattning görs bäst på morgonen eller kvällen;
Bild
Bild
  • för att förstå att jorden är fuktad nog - du kan kontrollera hur många centimeter den är våt (optimalt 30-50 cm);
  • det är bättre att föredra att vattna med varmt vatten som värms upp av solen;
  • glöm inte att lossa jorden;
  • under perioder av torka är gles och riklig vattning bättre än frekventa och små mängder.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller driftsprocessen:

  • glöm inte att rengöra filtren;
  • före vinterförvaring, var noga med att helt ta bort vatten från hela systemet;
  • det är bättre att ta med sensorer och batterier i ett varmt rum för vintern;
  • det är också bättre att rengöra magnetventilen för vintern;
  • se till att det inte finns några blockeringar i systemet.

Rekommenderad: