Förstärkt Växthus: Hur Det Skiljer Sig Från Ett Enkelt, "Uralochka" Och "Dachnitsa" 2 Meter Brett, De Bästa Sommarstugorna Galvaniserade Modeller, Kvalitetsrece

Innehållsförteckning:

Video: Förstärkt Växthus: Hur Det Skiljer Sig Från Ett Enkelt, "Uralochka" Och "Dachnitsa" 2 Meter Brett, De Bästa Sommarstugorna Galvaniserade Modeller, Kvalitetsrece

Video: Förstärkt Växthus: Hur Det Skiljer Sig Från Ett Enkelt,
Video: Växthuseffekt och förstärkt växthuseffekt 2024, April
Förstärkt Växthus: Hur Det Skiljer Sig Från Ett Enkelt, "Uralochka" Och "Dachnitsa" 2 Meter Brett, De Bästa Sommarstugorna Galvaniserade Modeller, Kvalitetsrece
Förstärkt Växthus: Hur Det Skiljer Sig Från Ett Enkelt, "Uralochka" Och "Dachnitsa" 2 Meter Brett, De Bästa Sommarstugorna Galvaniserade Modeller, Kvalitetsrece
Anonim

Växthus har länge blivit en integrerad del av sommarstugor i många regioner i vårt land. Det hårda klimatet tillåter inte att odla en fullvärdig gröda utan ytterligare skydd som håller den optimala temperaturen för plantering. Framgångsrikt jordbruk kräver ett stationärt, pålitligt och hållbart växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Ett växthus är en struktur av en ram och ljusgenomsläppande tak och väggar. I sovjettiden, med allmän brist, byggdes privata växthus av sommarinvånare själva av improviserade material, träramselement och glas eller film för täckning. Sådana växthus kunde oftast inte demonteras delvis, på vintern förstörde snö och vind den ömtåliga beläggningen eller bröt ramen. Därför fick invånarna varje vårsommar ta itu med problemet med att återställa växthus, förstärka eller reparera ramar, byta ut krossat glas eller helt dra en ny filmduk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med tiden dök färdiga växthusalternativ till försäljning, bestående av en metallram och en tät beläggning - polykarbonat . Detta material gjorde det möjligt att göra kupolen halvcirkelformad, på grund av vilken snö inte ackumuleras på taket i stora volymer på vintern. Denna modifiering löste många problem - nu behöver du inte bygga ett växthus själv och sedan oroa dig för hur det kommer att klara den oförutsägbara ryska vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men sommarboende började ofta möta opålitligheten hos moderna färdiga växthus. Och samma klimat- och väderförhållanden är skyldiga.

Bild
Bild

Orsak till problemet och lösningen

Faktum är att polykarbonatbeläggningen har förmågan att hålla och hålla en konstant temperatur. Detta plus för sommartid blir till ett verkligt problem på vintern. Lufttemperaturen i växthuset och ute sjunker inte samtidigt, och även i svåra frost under polykarbonat blir det mycket högre. Fallande snö rullar inte helt ner på den sluttande ytan, eftersom den har tid att smälta och hålls fast på ytan. Med vårens ankomst intensifieras problemet - solens strålar värmer upp snöskorpan och bildar en redan ganska tung skorpa. Således kan inte ens en metallram tål tryck- och böjkrafterna, samtidigt som den isiga beläggningen bryts.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan anledning är att starka vindar kan riva av delar av ett dåligt förstärkt växthusskal, och om ramen är gjord av en tunn aluminiumprofil kan själva basen böjas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lösningen på dessa problem innebär flera budgetalternativ

  • Delvis eller helt demontera växthuset för vintern . Detta alternativ är endast lämpligt för demonterbara strukturer. Dessutom är det nödvändigt att tänka på en plats för lagring av ganska omfattande delar av byggnaden;
  • Se upp för snöfall och ta bort snö från växthuset i tid . Detta kan vara svårt, även om byggnaden ligger på en plats där du bor året om. Oftast installeras växthus på en öppen plats hemifrån, och att komma nära dem på vintern genom snödrivor är ibland ganska problematiskt. För sommarinvånare som lämnar staden för vintern är detta alternativ inte alls lämpligt;
  • Installera robusta träbjälkar eller armeringsstöd inne i byggnaden . Denna metod garanterar inte alltid skydd mot förstörelse, men hjälper om möjligt till att hålla ramen från krökning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den mest optimala lösningen på problemet är att köpa ett växthus med en förstärkt ram eller att byta ut basen med egna händer med ett mer hållbart material.

Bild
Bild

Typer av växthus

Innan vi fortsätter att överväga egenskaperna och skillnaderna hos förstärkta växthus från vanliga, kommer vi att förstå huvudtyperna av dessa stationära byggnader. Så ett växthus är ett högt växthus, stängt på alla sidor med ett transparent lock. Byggnadens höjd gör att trädgårdsmästaren kan röra sig fritt, arbeta med växter och också odla relativt höga grönsaksgrödor. Ett gynnsamt mikroklimat bildas i växthuset, täta väggar skyddar mot drag, frost och kraftiga regn. Den ljusgenomträngande beläggningen gör att du kan belysa grödor under hela dagsljuset utan att störa full absorption av ultraviolett strålning från växterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utseendet kan växthus vara:

  • Rektangulärt litet hus med gaveltak;
  • Rektangulärt med sluttande tak. Sådana byggnader är en förlängning till något och har en betydande nackdel - belysning från endast ena sidan;
  • Välvd. Det är en monterad ram gjord av ett visst antal höga valv;
  • Droppformad. Valvens lansettform liknar en droppe eller en förenklad gotisk struktur;
  • Kupol. Den halvklotformade ramen består av segment av olika geometriska former. I utseende liknar ett sådant växthus ett halvcirkelformat cirkustält.
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Vid produktion och installation av ett växthus används tre huvudelement - fundament, ram, lock.

Bild
Bild
Bild
Bild

fundament

Växthusstrukturen är inte tung och har inte golv, så fundamentet tjänar bara till att stödja själva ramen. Detta är en viktig punkt, eftersom ett växthus installerat på marken kommer att vara mottagligt för snedvridningar från vindar, erosion eller svullnad av jorden. För ett förstärkt växthus behövs en grund som ramen kommer att fixeras mycket fast. Grundtypen för växthus är tejp; betong, tegel eller träbjälkar används för att lägga den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ram

Ramen är huvudelementet i alla växthus, eftersom den måste klara beläggningens vikt, belastningen av atmosfärisk nederbörd och vindbyar. Ramar är indelade i trä- och metallprofiler. Träbjälkar är benägna att förfalla och är svåra att transportera, därför används tunna stålrör med liten diameter vid tillverkning av färdiga växthus. Rostfritt stål är mer praktiskt än trä; materialet fungerar i många år utan att utsättas för de destruktiva effekterna av jord, svamp och insekter. För ett förstärkt växthus bör du noggrant välja rörens diameter och ge företräde åt pålitliga galvaniserade bågar, tvärstänger och vertikala balkar. Stålröret måste vara pulverlackerat med en skyddande korrosionsskyddande förening.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beläggning

Följande material kan användas för att täcka växthuset:

  • filmen är polyeten, förstärkt eller PVC;
  • lutrasil;
  • glas;
  • cellulärt polykarbonat.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Idag föredrar växthusproducenterna polykarbonat , och det finns skäl för detta. Materialet är motståndskraftigt mot mekanisk belastning. Det är bekvämt att arbeta med det, det är lätt att klippa och böja. Bättre än andra material, den behåller värmen inuti byggnaden. Den porösa strukturen låter dig skapa ett optimalt mikroklimat i växthuset. Växthusets styrka och hållbarhet beror på kvaliteten och tjockleken på polykarbonat, därför bör ett material med en tjocklek på 4 till 6 mm föredras och dess densitet bör inte vara lägre än 0,7 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mått och layout

Huvudparametrarna för inomhusutrymmet är bredd, längd och höjd. Växternas fria tillväxt och bekvämligheten med att arbeta i sängarna beror på dessa indikatorer. Det är lättare att arbeta i ett rymligt växthus, det finns ingen risk att oavsiktligt skada granngrödor. Det bör dock komma ihåg att fri tillgång till sängarna behövs, men marken ska inte vara tom och växterna ska inte störa varandra.

Bild
Bild

Bredd

Vid planering av byggnadens bredd uppmärksammas två huvudindikatorer - dörrens bredd (det ska vara bekvämt att komma in i växthuset) och bredden på stigarna (minst en halv meter för ett bekvämt steg och sväng av en person). Resten av utrymmet kommer att användas till trädgårdsbäddar. För att förhindra att växter blir för trånga i ett slutet utrymme bör minst 75 cm på varje sida av banan lämnas för deras fria tillväxt. Således bör det minsta växthuset vara 2 meter brett. Samtidigt anses en 3 x 6 m struktur vara det bästa alternativet som det mest bekväma för växttillväxt och markarbete. Vid planering och mätning bör man komma ihåg att landningens bredd inte bör överstiga 1, 2 m, så att det är möjligt att fritt nå trädgårdsbäddens ytterkant utan att kliva på den. Baserat på dessa parametrar bildas sängar i bredare växthus, varvat med vägar enligt samma standarder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Längd

Växthusets längd är en godtycklig parameter och beror på ägarens önskemål. Standardstorleken anses vara 4 m, där en välvd båge ligger var 100 cm. Dimensionerna valdes inte av en slump: 1 m är storleken på ett ark av cellulärt polykarbonat och 4 m är tillräckligt med utrymme för att skapa ett optimalt mikroklimat i ett växthus. Om så önskas kan längden ökas till 10 m, men ju längre den är, desto svårare är det att hålla önskad temperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Höjd

Konstruktionens höjd beror på höjden på de planerade planteringarna och tillväxten av ägaren själv. Standardstorlekarna är från 180 till 200 cm. Detta är tillräckligt för fri utveckling av grödor, frisk luft och bekvämlighet för människor. För höga växthusvalv är olönsamma, de kommer att ta mer material, men den ökade takhöjden kommer inte att ge någon avkastning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsprocess

Uppsättningen för fabriksprodukten måste åtföljas av detaljerade instruktioner för egen installation. Varje växthusmodell har sin egen konfiguration och installationsnyanser, så instruktionerna måste tas emot tillsammans med garantikortet.

Som regel räcker det med en detaljerad beskrivning för att göra installationen själv utan inblandning av specialister från tillverkaren.

Växthuset installeras vid en positiv temperatur och redan tinad jord . Ramen installeras strikt på en förlagd grund, vilket undviker ojämn pressning av jorden och efterföljande skada på ramen och beläggningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För installation av vilken struktur som helst behöver du en standard uppsättning verktyg, bestående av en skruvmejsel, sticksåg, måttband, byggnivå, en uppsättning borrar för metall.

Bild
Bild

Sekvens av installationsarbete

I det första steget av växthusenheten bildas änddelarna. Polykarbonat fästs på dem med ett massivt ark, de utskjutande kanterna skärs snyggt längs konturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det andra steget är installationen av den nedre basramen. Användningen av ankarbultar skyddar växthuset på ett tillförlitligt sätt från att svaja under vindbyar.

Änddelar och bågar är installerade på basen . En horisontell balk-ås är fixerad högst upp på bågarna. Under installationen av dessa element är bultarna inte åtdragna helt och fungerar som balanshållare. Den sista åtdragningen av bultarna sker efter att hela ramen har monterats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det sista steget i installationen är att lägga locket, montera ändprofilerna och anslutningen med fästkanten. Då är växthuset klart att användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man en växthusförstärkning med egna händer?

Som en förstärkning av ramen för vintern kan du använda dubbla bågar eller rekvisita. Bågarna är gjorda av en metallböjningsprofil, diametern är mindre än huvudramen. För balkarna används en träbalk för att stödja takets ås och de viktigaste bärande balkarna. Dessa arbeten måste utföras på hösten, innan det första kalla vädret börjar, innan marken hinner frysa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

För att stärka det befintliga växthuset är det nödvändigt att utföra förebyggande underhåll av strukturen på våren och hösten. Innan sådd och efter skörd, kontrollera beläggningen för skador och ramen för defekter. Dessa kan vara sprickor i filmbeläggningen, korrosion i vissa delar av metallbasen eller svamp, mögel på träbjälkar. Metall och trä bör rengöras väl och beläggas med antibakteriella eller korrosionsskyddande föreningar.

Periodisk korrigering av mindre skador kommer att förhindra fullständig förstörelse av växthuset och förlänga dess livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkares översikt

De viktigaste parametrarna för vilka konsumenterna utvärderar trädgårdsstrukturer är styrka, garanterad livslängd samt möjligheten till självmontering av produkten. Kundrecensioner på trädgårdsmästarnas forum gör det möjligt att sammanställa en lista över modeller av förstärkta växthus av rysk produktion, som sommarinvånare tilldelar statusen "bäst".

Denna serie innehåller modeller:

  • "Uralochka förstärkt";
  • "Sommarbostad";
  • "Kreml Suite";
  • "Edens trädgård";
  • Elbrus-Elite;
  • "Orange";
  • "Innovatör";
  • "Hoppas".

Rekommenderad: