Tegelugnar I Ett Lusthus (49 Foton): Färdiga Projekt Med Dimensioner, Ugnskomplex Och Gör-det-själv Grillugnar

Innehållsförteckning:

Video: Tegelugnar I Ett Lusthus (49 Foton): Färdiga Projekt Med Dimensioner, Ugnskomplex Och Gör-det-själv Grillugnar

Video: Tegelugnar I Ett Lusthus (49 Foton): Färdiga Projekt Med Dimensioner, Ugnskomplex Och Gör-det-själv Grillugnar
Video: Brick BBQ stove and oven summer projekt pt. 1 2024, April
Tegelugnar I Ett Lusthus (49 Foton): Färdiga Projekt Med Dimensioner, Ugnskomplex Och Gör-det-själv Grillugnar
Tegelugnar I Ett Lusthus (49 Foton): Färdiga Projekt Med Dimensioner, Ugnskomplex Och Gör-det-själv Grillugnar
Anonim

En tegelugn i ett lusthus är en bekväm enhet för matlagning och inte bara. Förutom de många olika rätter som finns tillgängliga för matlagning kommer det att förlänga utomhussäsongerna tack vare den överförda värmen. En gör-det-själv tegelugn är en hållbar och praktisk design. Tänk på funktionerna i att skapa dessa enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

En lyxig tegelugn med en grillplats, en spis och andra attribut är en komplex enhet som inte är lätt att bygga utan erfarenhet från byggbranschen. Huvuddragen i en tegelugn är den obligatoriska närvaron av ett betongfundament. Om lusthuset är tillverkat i en lätt version och har ett plankgolv, bör du klara dig med en bärbar grill. Om det beslutas att bygga en stenugn är det värt att förstå mer detaljerat designfunktionerna.

En gör-det-själv utomhus spis måste uppfylla ett antal krav. Låt oss överväga de viktigaste kriterierna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhet

Låt inte spisens delar komma i kontakt med föremål som lätt kan antändas. Särskilda skärmar måste användas som skydd. Denna funktion är värd att uppmärksamma om kaminen ligger i ett lusthus i trä.

Bild
Bild

Fuktbeständighet och frostbeständighet

Kaminen i lusthuset används under den varma årstiden, men strukturen kommer att ligga på gården hela tiden. Byggmaterial bör därför inte absorbera fukt. Den ackumulerade vätskan, frysning, kommer att bryta tegelstenen, vilket kan orsaka sprickor och själva spisen börjar kollapsa.

Rätt materialtyp måste användas för konstruktionen. De måste vara brandsäkra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppvärmningstemperatur

Även vid extrem värme inuti bör enhetens utsida inte värmas upp. Heta ytor kan orsaka brännskador vid beröring av misstag. Detta kan elimineras genom speciell ytbehandling. Kakel och sten är lämpliga som obrännbar beklädnad.

Bild
Bild

Miljövänlighet

Materialet som valts för en utomhus stationär spis ska inte innehålla skadliga komponenter som vid uppvärmning sprider sig och skadar hälsan för dem som kommer att vara i lusthuset.

Bild
Bild

Enhet

Det idealiska alternativet för en spis är den inledande designen av ett lusthus tillsammans med en grill. Ibland placeras huvudspisen separat från byggnaden, men oftare är den placerad inuti lusthuset. Placeringen av strukturen måste vara säker och bekväm. Kaminen får inte störa fri rörlighet.

Kaminen bör väljas från lägesidan i förhållande till bostadshuset . Du kan inte utrusta en stor spis på gatan nära ett bostadshus. Dessutom ska den inte installeras nära växande träd. Kokområdet kan avslutas med porslin eller kakel för ökad säkerhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje företag kräver ett inledande projekt. I sin utveckling är det nödvändigt att ta hänsyn till strukturens vikt, dimensioner och utseende. I byggnadsarbete är det viktigt att strikt följa det skapade projektet, vilket återspeglar alla nyanser av konstruktion i ritningarna.

Samtidigt måste varje steg för att skapa en ugn utföras noggrant och exakt. Efterlevnad av tekniken gör att du kan få en kvalitetsprodukt som kommer att tjäna i många år och glädja husets ägare med bra arbete.

Bild
Bild

Olika sorter

Exempel på spisar för lusthus föreslår skapandet av en mängd olika alternativ.

Det här skulle kunna vara:

  • Rysk spis;
  • värmare;
  • öppen spis;
  • B-B-Q;
  • komplex med olika moduler.

Ryska ugnar är traditionella för Ryssland, men grill och grill är vanligare idag. En riktig rysk spis i lusthuset kommer knappast att passa, eftersom den är massiv i storlek. För att spara ledigt utrymme används vanligtvis en mer rationell version av en mini -rysk spis. Enheten är snarare en brazier, som helt enkelt är gjord i rysk stil.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En sådan enhet, utrustad med spis, är bekväm att använda inte bara på gatan: den är också lämplig för köket i ett privat hus. Grillen och spisen låter dig förbereda en mängd olika matalternativ (förutom bakverk). En klassisk stationär brazier är en gåva för små områden. Trots sin lilla storlek kan du tillaga flera rätter samtidigt på grillen och grillspetten.

Modulära kökskomplex inkluderar vanligtvis en spett, grill, rökeri, spis, på vilken en gryta kan installeras . Enheten är lämplig för flera uppgifter. Men komplexet kräver en kraftfull monolitisk grund, som kan hänföras till strukturens nackdelar. Dess konstruktion är ett ganska besvärligt företag. En öppen spis, som är installerad i hem för estetiska ändamål och uppvärmning, kan byggas i ett lusthus.

En utomhus spis spis är en värdelös matlagning enhet. Det behövs snarare för att förbättra estetiska funktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet av material för att bygga en ugn är ganska brett idag. På marknaden för moderna byggmaterial erbjuder de ledande märkena ett brett utbud av produkter.

Flera typer av tegel kan användas

  • Värmebeständig . Denna tegelsten har en röd nyans och har inga hål.
  • Keramik (lera) . Håller höga temperaturer, ackumulerar värme effektivt. Visuellt är denna typ av lersteg svårt att skilja från andra alternativ som inte har värmebeständiga egenskaper.
  • Fireclay tegel . Det har eldfasta egenskaper, men det används oftare som beklädnad eller för dekorativa skär.

Byggprojekt involverar vanligtvis användning av material på ett integrerat sätt. Men du kan använda en typ av material för hela strukturen. Dess funktion beror på materialvalet för att bygga en gatukamin.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel, om komplexet är skyddat under konstruktion med ett lager av värmeisolering, kan härden användas året runt. Designen kommer att kunna fungera inte bara för matlagning, utan också för uppvärmning.

En brazier-typ kan byggas i form av en ugn . Driftsättet för enheten kommer att förbli liknande grillen. Vid det första användningsskedet är enheten väl uppvärmd. Sedan kan du lägga kött på spett i eldstaden. På grund av den enhetliga uppvärmningen behöver kebabarna inte ständigt vridas, och det kommer inte heller att behöva övervaka tillagningsprocessen. Ledaren i valet av design är grillen, den är byggd på prototypen av mobila braziers. Kaminen skiljer sig från grillarna genom en stationär grill, på vilken du kan laga kött.

Multifunktionella mönster innebär placering av spett. Denna spis är av särskilt intresse för många ägare av privata hus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den stationära konstruktionen förutsätter obligatoriskt skydd av lågan från nederbörd och vind. Den täckta enheten bidrar till långvarig bevarande av värmen. Utomhusgrillar är gjorda av metall. Kroppen på en stationär spis kan vara gjord av tegel med höga eldfasta egenskaper. Stationära komplex placeras ofta i lusthus, som inkluderar ugnsutrustning, avloppssystem, handfat, möbler, bord (allt som kan vara användbart för matlagning på gatan).

Byggnad

Den stationära spisens dimensioner är små, så mängden material för tillverkning kommer att kräva lite.

Du kan använda standardschemat:

  • vanligt tegel - 360 bitar;
  • fireclay tegelstenar - 120 bitar;

Dessutom behöver du en lösning av lera och sand. Samtidigt är det viktigt att notera en nyans: murbruk som är avsett för tegelverk måste nödvändigtvis ha en sådan konsistens att det kommer att utesluta att det fastnar vid verktyget, men samtidigt inte tillåter spridning över tegelverkets yta. Byggstadierna är direkt relaterade till den valda konstruktionstypen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudpunkten i arbetet är konstruktionen av grunden. Låt oss titta närmare på denna process.

fundament

Med samtidig konstruktion av en spis och ett lusthus kan basen under dessa två strukturer vara densamma. När du installerar kaminen i ett färdigt lusthus måste du välja rätt plats. Principerna för arrangemang är vanligtvis vanliga med arrangemanget av en eldstad. Till exempel är dragfritt och säkerhet viktigt.

En grop grävs under basen, vars djup bör vara 50-60 cm . Grus läggs i botten av gropen och tampas. Nästa steg är förstärkning, du måste göra ett trådnät och installera formning runt kanterna. Fyll sedan hålet med betong till en nivå under 5 cm från golvet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt härda, beroende på väderförhållanden, i cirka 20-25 dagar. För att förhindra att flis uppträder rekommenderas det att blöta den härdade betongen med vatten. Efter att härdningsperioden har löpt ut installerar du ett vattentätt material (till exempel takmaterial). Nästa obligatoriska steg är konstruktionen av stativet.

Erektion

Stativet staplas med hänsyn till beställningsritningen. Ihåligt tegel lämpar sig som material. Om arbetet utförs för hand, bör förbandet beaktas, specificera jämnheten i raderna och hörnen med en nivå. Var särskilt uppmärksam på de första sex raderna i ordern. De kommer att vara platsen för hyllor under bänkskivan. 7: e raden - överlappning av härden, åttonde raden - överläggning av överlappningen och början av ugnens botten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eldstad

Genom att utföra den nionde raden kan du använda chamotte. Vid foder bör huvudvikten ägnas åt tjockleken på murbruk: den bör inte vara mer än 3 mm. För att säkerställa den termiska expansionen av denna typ av tegel måste övergången mellan de två typerna vara minst 20 mm. Om det inte sker någon övergång kommer chamotte att spricka under användning och eldstaden deformeras.

Bild
Bild

Temperaturområdet läggs ut med en basaltkabel. Det är obrännbart och har värmeisoleringsegenskaper. Den 10: e raden är en fortsättning på ugnen med en samtidig förträngning. 11: e raden - slutförande av eldningslådan. Här kan du redan installera gallret (gallren).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsyta

Det är möjligt att använda sten eller kakel här. Båda materialen har de önskade egenskaperna.

Brazier

Brännaren bildas med början från 12: e raden (från en avsats av ett tegel för ett spett). Brazierutrymmet bör läggas ut från raderna 13 till 16. Bildandet av väggarna slutar på den 17: e raden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valv

Om erfarenheten av att ordna spisar inte är stor, är det bättre att forma valvet enligt en mall framställd av kartong. Mallen måste ritas på tegelstenar, markera punkterna med en markör. Teglet klipps därefter av enligt de markerade märkena och bildar ett valv. För bättre stabilitet kan dornen vara tillverkad av massivt trä. Du kan ta bort den när lösningen har torkat helt.

Därefter uppförs en skorsten . Tänk på isoleringen av strukturen vid kontaktpunkten med lusthusets tak. Isolera golvet nära spisen, isolera väggar och tak. Steget att installera huven och skorstenen kan förenklas, eftersom komponenterna kan köpas färdiga. I stället för tegel kan plåt användas i detta skede.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så snart murverket bildas kan du ordna ett skärbord. Bänkskivan ska vara dimensionerad för att matcha tegelstenens storlek. Trä, stenplatta, plywood och gjutjärn kan användas som material för bänkskivan. Det senare alternativet kan fungera som en inbyggd spis på vilken du kan laga mat.

Bordsskivan kan utrustas med handfat. Detta är bekvämt, men kräver vattenledningar. Ett speciellt vattentätt silikontätningsmedel måste finnas mellan tegelstenarna och kanten på bänkskivan. För en estetisk design av utrymmet, en nisch under bordsskivan, kan du ordna dörrar. Materialet för dem kan vara väldigt olika.

Bild
Bild

Nyanser av användning

Om kaminen är tillverkad i enlighet med tekniken kommer den att fungera länge. När du väljer en plats för konstruktion måste du omedelbart vägledas av huvudprinciperna, som inkluderar vindrosens riktning och närvaron av ett högkvalitativt territorium. Oftast används kaminen så att rök och gnistor inte faller mot huset och andra bruksstrukturer. För att en massiv struktur ska se harmonisk ut i lusthuset är det viktigt att välja rätt beklädnad.

Det antas att fundamentets sektion framför ugnens gaveldel ska vara gjord av ett material som är motståndskraftigt mot brand, helst med en grov yta. Till exempel är porslinsporslin kakel perfekt. Själva tegelstrukturen kan förbli utan efterbehandling. Kaminen kan putsas eller täckas med keramiska plattor.

Bild
Bild

Spisens utseende kommer att bero på det valda efterbehandlingsalternativet, men i detta skede beror allt på besluten från konstruktionsägaren.

Låt oss överväga andra nyanser

  • De viktigaste nyanser av att använda en spis i ett lusthus är felaktig användning av skorstenen och felaktig användning. Till exempel kommer din tegelugn snabbt att försämras om du fyller bränsle med vatten. Denna metod kommer att leda till förstörelse av byggnaden i flera sessioner av användning.
  • Rörproblem orsakas ofta av vindbyar. Därför är det viktigt att ordna strukturen så att det inte finns någon omvänd dragkraft. Annars kommer lusthuset att fyllas med kolmonoxid.
  • Ett annat problem med gatukaminernas rör är inträngning av nederbörd. Därför är lusthus med en stationär spis ofta utrustad med en tegelsten eller metallram. Taket på strukturerna är täckt med wellpapp eller kakel.
Bild
Bild

Den idealiska platsen för kaminen i lusthuset är i slutdelen med baksidan utåt. På så sätt kommer inte förbränningsprodukterna från spisen att komma in. Ugnslådans breda stenmur håller dig varm

Användningen av stationära kaminer i lusthus är vanligast i cafeterior och gaturestauranger. För en privat egendom eller sommarstuga är det mer bekvämt och praktiskt att använda mobila enheter som är lätta att underhålla. Enheterna kan installeras i alla lusthus utan rädsla för brand eller rök. Färdiga båsugnar finns i olika lösningar.

Modulära enheter är mycket populära . Prestandaegenskaperna hos sådana enheter motsvarar parametrarna för en bra hemlagad tegelugn. Den största nackdelen med köpta alternativ är deras höga kostnad. Du kan minska utgifterna om du köper moduler gradvis. En eller annan enhet i en komplex enhet kan alltid köpas separat.

I den här videon hittar du steg-för-steg-instruktioner om hur du bygger ett lusthus med en tegelugn.

Rekommenderad: