Förförstärkare: Modeller På Rör Med Ett Klangblock (rör) Och På Fälteffekttransistorer. Vad Behövs De För? Högkvalitativ Hifi Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Förförstärkare: Modeller På Rör Med Ett Klangblock (rör) Och På Fälteffekttransistorer. Vad Behövs De För? Högkvalitativ Hifi Och Andra

Video: Förförstärkare: Modeller På Rör Med Ett Klangblock (rör) Och På Fälteffekttransistorer. Vad Behövs De För? Högkvalitativ Hifi Och Andra
Video: How to Test MOSFET transistor using Multimeter by some easy methods 2024, April
Förförstärkare: Modeller På Rör Med Ett Klangblock (rör) Och På Fälteffekttransistorer. Vad Behövs De För? Högkvalitativ Hifi Och Andra
Förförstärkare: Modeller På Rör Med Ett Klangblock (rör) Och På Fälteffekttransistorer. Vad Behövs De För? Högkvalitativ Hifi Och Andra
Anonim

Ljudåtergivning av hög kvalitet kräver särskild teknisk utrustning. Valet av en förförstärkare tar särskild uppmärksamhet i denna fråga. Från materialet i den här artikeln lär du dig vad det är, vad det används till och hur du väljer det bästa alternativet korrekt.

Bild
Bild

Vad det är?

En förförstärkare är inget annat än en förförstärkare eller en elektronisk förstärkare, omvandla en svag elektrisk signal till en starkare . Det är en enhet som används som ingångs- och routerväljare mellan källan och effektförstärkaren. Det är nödvändigt att minska eller öka ljudvolymen .… Dess kontroll och justering finns på frontpanelen. På baksidan finns de kontakter som krävs för att ansluta en förstärkare (mikrofon), en skivspelare och andra enheter.

Förförstärkaren eliminerar tillägg av brus, det är en avkopplingsenhet som skyddar ljudkällan från instabil ingångsimpedans efter bearbetning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad behövs det för?

Förförstärkaren är ansvarig för att förbereda signalen från mikrofonen eller annan källa för den önskade förstärkningen. Det kan öka både låg signal och rensa den. Detta förbättrar kvaliteten på det inkommande ljudet .… Dessutom kan förförstärkaren användas för att justera signalen eller blanda flera ljud till 1. Denna enhet används för att justera ljudet till den ursprungligen inställda effektnivån. Den är placerad så nära signalkällan som möjligt (till exempel en mikrofon, en radiomottagare, en skivspelare). Denna funktion säkerställer att det mottagna ljudet konverteras och överförs oförändrat till effektförstärkaren.

Oavsett komplexiteten hos konstruktionen och utgångsimpedansen, uppgiften för varje förförstärkare är att överföra en högkvalitativ signal … Det finns många förförstärkarkretsar.

Själva enheterna är lätta att designa och ger hög prestanda. De har en intern stabilisator och behöver därför inte extern stabilisering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med ett fonostadium

Ett fonosteg krävs för att korrigera frekvenssvaret. Detta är en korrigeringsförstärkare med ett speciellt frekvenssvar. Signalen som kommer från magnetkassetten är lägre i jämförelse med linjära källor. Ett inbyggt phonosteg möjliggör direkt anslutning av en skivspelare. Med dess hjälp är det möjligt att återställa signalen till dess ursprungliga värde.

Ursprungligen byggdes korrektorer in i förstärkare, vilket markerade ingången med inskriptionen PHONO. De flesta enheter av denna typ är nu föråldrade, så det är nästan omöjligt att hitta dem. Korten kan köpas separat, inbyggda i enheter med en förstärkare. Skillnaden mellan en equalizer och en förförstärkare är att den återställer ljudet till sin ursprungliga nivå och förstärkaren ändrar det. Detta är den största skillnaden mellan enheterna.

Bild
Bild

Ett fonostad är dock inte alltid nödvändigt när man arbetar med ljud. Till exempel, om förförstärkaren har speciella phono MM- eller MC -ingångar (eller en av dem), behöver du inte använda ett externt phono -steg. Men om enheten bara är utrustad med linjeingångar kan du inte klara dig utan ett phono -steg .… Det ger den nödvändiga ljudspänningen.

Förförstärkaren är bra eftersom gör det möjligt att byta olika källor … Han är också ansvarig för jämnheten i volymkontrollen, justering av stereobalansen, diskanten och basen, och i vissa modeller är han också ansvarig för "loudness". Vissa enheter har inbyggda phono-förförstärkare med MM- eller MC-ingångar (eller båda). Inbyggda phono-förförstärkare är attribut för förförstärkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Idag kan du hitta förförstärkare av tre typer till salu: instrumental, mikrofon och universal. Varje produkttyp har sina egna egenskaper. Alla förförstärkare har minst 1 ingång och linjeutgång . Stereoförförstärkaren kan ändra ljudklangen. Tack vare användningen av reproducerande utrustning är det möjligt att uppnå linjäritet med praktiskt taget ingen ljudförvrängning. Andra modifieringar gör det möjligt att uppnå ett nytt ljud av kända musikinstrument. Dessutom har varje enskild modell av enheten sin egen karaktär av ljud. Med tanke på detta måste enheten väljas med hänsyn till det ljud som är lämpligt för en viss person … Men modellernas egenskaper är olika.

Till exempel köps vissa produkter för mikrofoner, andra behövs för gitarrer. I sortimentet av ledande tillverkare kan du hitta modifieringar på lampor, med ett klangblock, på fälteffekttransistorer, stereoförstärkare, differentialenheter med högpresterande egenskaper.

Både rör och andra modifieringar har olika data. För att köpa den nödvändiga typen av enhet måste du förstå deras skillnad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Instrumental

Instrumentförstärkaren kännetecknas av närvaron av många användbara egenskaper . Den har förmågan att justera förstärkningen med hjälp av ett motstånd. Detta gör att vinsten kan varieras efter behov. Dessa system kan korsas med digitala enheter, vilket öppnar fler möjligheter.

Symbios av analog-digital teknik är enheter med en justerbar styrkoefficient. Till salu hittar du system av integrerad typ, kombinerat med en mikrokontroller. Instrumentförförstärkare kan automatiskt ändra förstärkning och intervall för förbättrad mätupplösning … Dessa enheter har hög ingångsimpedans och hög avvisning i vanligt läge.

Bild
Bild

Mikrofon

Dessa enheter förstärker signalen från mikrofonen till linjenivå. Separata mikrofonalternativ förbättrar ljudkvaliteten i hög grad . De flesta av dessa enheter är utrustade med en INA 217 mikrokrets. Tack vare den säkerställs minsta ljudförvrängning och en låg brusväg vid ingången. Sådana enheter är bra för mikrofoner med låg impedans med en karakteristisk svag signalnivå.

Dessa enheter är relevanta för studio och dynamiska mikrofoner . Dessa enheter kan ha 1, 2 eller 3 transistorer. Dessutom är de hybrid och rör. Produkter av den första typen är utformade för att förbättra ljudkvaliteten, inklusive att ta bort främmande brus. Lampanaloger är bra eftersom gör ljudet sammetslen och varm … Priset på dessa ändringar är dock högt.

Bild
Bild

Universell

De mångsidiga förförstärkarmodellerna har sina egna egenskaper. Om instrumentanaloger gör att du kan ansluta instrument direkt, och mikrofoner behövs när du arbetar med mikrofoner, kombinerar universella enheter båda alternativen. När du arbetar med dem kan du ändra driftsläge från instrumental till mikrofon och vice versa.

Annars har den samma egenskaper som de två typerna av enheter.

Bild
Bild

Populära tillverkare

Olika ledande företag i världen bedriver produktion av förförstärkare. Bland dem finns flera märken, vars produkter är särskilt efterfrågade av konsumenterna och uppskattas mycket av proffs. Dessa tillverkare erbjuder köpare en rad produkter av hög kvalitet, inklusive Hi-Fi- eller High-End-transistormodeller.

Audient Ltd . Är ett varumärke i Storbritannien för diskreta mikrofonenheter av hög kvalitet.

Bild
Bild

Manley Laboratories, Inc . Är en amerikansk tillverkare av kvalitetsrörförstärkare med mjukt ljud.

Bild
Bild

Universal Audio, Inc . - En av de ledande tillverkarna av professionella inspelningsmodeller.

Bild
Bild

Forusrite Audio Engineering Ltd - Brittisk tillverkare av professionella 8-kanals förförstärkare för gammal och modern teknik.

Bild
Bild

Prism Media Products Ltd - tillverkare av olika typer av enheter, inklusive modeller av halvledartyp, engagerad i produktion av avancerade produkter.

Bild
Bild

Hur väljer man?

När du köper en förstärkare av hög kvalitet för en fonografinspelning eller annan enhet måste du vara uppmärksam på ett antal faktorer. Primära bland dem är sådana kriterier som in- och utspänning. Utgångsspänningen ska inte vara mindre än ingångsförstärkaren. Ingångseffekten beror på själva enheten som förförstärkaren är vald för . (till exempel en mikrofon, spelare eller telefon).

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att uppmärksamma harmonisk distorsion och linjäritet i ljudområdet … När du väljer mellan rör- och halvledaralternativ måste du ta hänsyn till dina egna nyanser. Exempelvis ger rörversioner bra ljud, men när det gäller signal-brusförhållandet och koefficienten för olinjär distorsion är de sämre än sina transistormotparter. De är nyckfulla i vardagen, farligare att använda och dyrare än andra modeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du köper måste du kontrollera enhetens funktion. Det är viktigt att utvärdera ljudet vid låga, standard- och höga volymer . Dessutom måste du förstå skillnaden mellan en-, två- och trekanalsalternativ. Flerkanaliga modifieringar behövs för att utöka studior. Dessutom är det nödvändigt att ta hänsyn till typen av ansluten enhet, passa in i arbetsytan, antalet kanaler och behovet av ytterligare alternativ. Förutom att justera ljudförstärkningen är vissa modeller utrustade med andra funktioner som är användbara för inspelning. En av dem är ett lågpassfilter som skär frekvenser upp till 150 Hertz. Tack vare honom är det möjligt att bli av med lågfrekvent brus.

Andra användbara alternativ inkluderar att införliva en transformator i ljudbanan. Andra tvåkanaliga förstärkare är utrustade med ett stereostöd. Den är ansvarig för att enhetligt justera förstärkningsnivån mellan kanalerna. Detta gör det lättare att arbeta med ljud när du använder två mikrofoner. Andra förförstärkare har en inbyggd MS-matris för inspelning i mitten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ansluter jag?

Anslutningen av förförstärkaren till effektförstärkaren utförs direkt till själva enheten. Vart i det är otillåtet att installera en kortsluten kontaktdon i PRE OUT-anslutningarna . Detta är orsaken till skadan. För att inte skada förförstärkaren och få ljud av högsta kvalitet från systemet är det bättre att följa instruktionerna från en viss modell vid anslutning. Det är viktigt att korrekt ansluta dina signalkällor till ingångarna och utgångarna på bakpanelen på en specifik förförstärkare. För användarens bekvämlighet anges de som regel i olika färger. Stickkontakten ska passa så tätt som möjligt i enheternas uttag.

Om XLR -kablarna är balanserade görs anslutningen via CD -ingångarna. I det här fallet måste du välja den symmetriska anslutningstypen för CD -skivan med hjälp av inställningsmenyn .… Därefter måste du ansluta förstärkarens kablar till förförstärkarens utgångskontakter.

För att säkerställa korrekt fas av kanalerna under anslutningen är det nödvändigt att observera korrekt polaritet hos kablarna (till exempel rött till höger, svart till vänster).

Rekommenderad: