HDR-kamera: Vad är Det? Vad är Det Här IPhone -kameraläget?

Innehållsförteckning:

Video: HDR-kamera: Vad är Det? Vad är Det Här IPhone -kameraläget?

Video: HDR-kamera: Vad är Det? Vad är Det Här IPhone -kameraläget?
Video: How To Enable HDR on iPhone 8 Camera 2024, Maj
HDR-kamera: Vad är Det? Vad är Det Här IPhone -kameraläget?
HDR-kamera: Vad är Det? Vad är Det Här IPhone -kameraläget?
Anonim

En professionell fotograf bör inte bara ha talang och konstnärlig smak, utan också kunna använda modern utrustning och mjukvara. Många använder speciella filter och effekter för att göra deras bilder mer mättade och av bättre kvalitet. HDR -teknik är mycket populär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

HDR står för High Dynamic Range . Det är populärt och allmänt använt funktion, översatt som "högt dynamiskt område ". Denna funktion finns i många moderna digitalkameror. Även närvaron av HDR -läget i smarttelefonkameran låter dig ta högupplösta bilder , som kan konkurrera i kvalitet med fotografier tagna med fullvärdiga kameror.

Många moderna användare som använder denna teknik är helt obekanta med hur den fungerar. Moderna tillverkare försöker få ut tekniken på marknaden med det mänskliga ögat . Även de mest funktionella och professionella modellerna kan inte konkurrera med det mänskliga synorganets förmågor.

På grund av den unika strukturen i ögat kan en person tydligt se små element både i ett mörkt rum och mot en ljus bakgrund.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det digitala utrustningens dynamiska omfång är betydligt sämre än det mänskliga ögat. Kameran behöver en viss mängd ljus för att tydligt fixa motivet . Dess brist eller överskott kommer att förstöra bildkvaliteten.

Låt oss titta på ett exempel . Fotografen vill fånga en mörk byggnad mot en ljus himmel. I det här fallet är det inte möjligt att tydligt fotografera två objekt med olika belysning. Om himlen är skarp är det mörka elementet i förgrunden helt saknar detaljer. Om byggnaden ser bra ut på bilden kommer himlen att se mer ut som en suddighet än en attraktiv bakgrund.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att öka kvaliteten på sådana bilder och korrigera fel, uppfanns funktionen High Dynamic Range .… När denna teknik väljs tar kameran flera bilder. Om du tittar på varje foto separat kommer du att märka att fokus är koncentrerat på olika delar av ramen. Sedan kombinerar programmet flera alternativ till ett. Resultatet är ett foto med ökade detaljer och mer exakt färgåtergivning.

Kvaliteten på den färdiga bilden beror avsevärt på den algoritm som användes . Om bilder helt enkelt läggs över när funktionen väljs förloras kvaliteten.

För att få klarare och rikare bilder måste programvaran analysera de bilder som erhållits, välja de mest framgångsrika alternativen och ta en ögonblicksbild från dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Högt dynamiskt omfång för smartphones

Tillverkare av mobila enheter använder denna teknik aktivt . Som regel är smarttelefonkameror sämre i kvalitet än professionell DSLR -utrustning. Moderna premiummodeller är dock positivt överraskade över kvaliteten på fotograferingen. Trots sin ringa storlek kan de inbyggda kamerorna fånga skarpa, ljusa, rika och detaljerade foton under olika fotograferingsförhållanden.

För att uppnå ett utmärkt resultat utrustar varumärken smartphones med kraftfull hårdvara, varför kostnaden för en mobil enhet ökar betydligt. Som ett resultat kan en ny modell med hög specifikation kosta mer än en budget eller DSLR för mellanpriser.

För att få en smartphone till marknaden som är tillgänglig för de flesta köpare används programvara och olika tekniker, inklusive HDR, tillsammans med avancerad teknisk fyllning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

De viktigaste fördelarna med regimen är följande

  1. Kvaliteten på bilder som tas med en smartphone med denna teknik är betydligt högre jämfört med standardläget.
  2. HDR förbättrar detaljerna i objekt.
  3. Färger och nyanser är mer mättade.
  4. Denna funktion har också en positiv effekt på kontrasten.
  5. Tekniken gör att du kan ta en bild i svagt ljus.
  6. Det höga dynamiska området är utmärkt för stilleben och landskap.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha berättat om fördelarna med denna funktion måste du vara uppmärksam på nackdelarna

  1. Det valda läget är inte lämpligt för fotografering av dynamiska motiv. Under drift måste kameran ta minst 3 bilder. Om motivet i ramen rör sig åtminstone lite blir bilden suddig.
  2. Fotornas ljusstyrka och mättnad är inte så hög som många användare skulle vilja. Faktum är att programmet väljer medelindikatorn när du går med foton.
  3. Kameran fungerar långsammare när du väljer ett anpassat läge än när du använder standardinställningarna. Efter att fotot är taget bör du vänta lite. Programvaran måste behandla det mottagna materialet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Experter rekommenderar att du använder det här läget för landskap, liksom för enskilda objekt . I det här fallet kommer funktionen att vara så användbar som möjligt, och resultatet kommer att bli positivt överraskad. Ovanstående läge kommer också att vara användbart i förhållanden med svagt ljus. Ett annat bra tips är att använda ett stativ . Om det här läget används ofta är det bättre att använda ett stabilt stativ. Om HDR väljs för fotografering med en digitalkamera måste tekniken placeras på ett stativ och utrustningen måste startas med fjärrkontrollen. Du kan också använda en timer.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att aktivera detta läge på en mobil enhet måste du gå till kamerans inställningar och välja önskade parametrar . Kom ihåg att bekräfta och spara dina ändringar. Det ska noteras att HDR -funktionen används vid tillverkning av olika modeller av smartphones, inklusive iPhone … När du använder ovanstående läge rekommenderas att manuella kamerainställningar används. I det här fallet är det möjligt att uppnå maximal kvalitet på bilderna. Du kan genomföra ett experiment genom att välja de optimala parametrarna, beroende på fotograferingsförhållandena.

Obs! Om bilder sparas i RAW -upplösning krävs tonkomprimering av bilden. Om detta inte görs kommer bilden att se onaturlig ut på datorskärmen. Kvaliteten på den färdiga filen påverkas också av upplösningen av de ursprungliga filerna. Ju högre den är, desto bättre och tydligare blir den slutliga bilden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Speciell programvara

För att få en HDR -bild måste du kombinera flera foton till en och särskilt bearbeta bilderna. I det här fallet måste de använda bilderna filmas med olika exponeringsparametrar. Det spelar ingen roll i vilket läge bilderna togs (manuella eller automatiska), det viktigaste är att använda flera källor för att skapa en fil.

Med specialprogramvara kan du ta en HDR -bild med vanliga bilder. För att fungera behöver du filer i JPEG- eller RAW -format . Följande program är mycket populära: Photomatix Pro eller Dynamic photo HDR . Det bör noteras att i detta fall kommer den färdiga bilden endast att få en visuell effekt från det använda läget, och inte en fullständig HDR -bild.

Obs! När du laddar ner programmet rekommenderas det att välja betrodda resurser. Det är också lämpligt att kontrollera den nedladdade filen med ett antivirusprogram.

Bild
Bild
Bild
Bild

När behöver du High Dynamic Range -läge? Normalt används denna funktion ofta för landskapsfotografering. Med rätt användning av läget kan du få en högkvalitativ bild som tydligt visar objekt med olika utrustning. Vid fotografering av porträtt kommer HDR också att vara till nytta. Bilder kan dock se lite uttorkade ut. Du kan återställa ljusstyrkan med hjälp av tredjepartsprogram eller lämna allt som det är och presentera denna effekt som en speciell konstnärlig lösning.

Många användare använder aktivt högt dynamiskt omfång när de fotograferar små motiv . Användningen av teknik hjälper till att uppnå höga detaljer. Funktionen kommer att vara användbar när du fotograferar produkter för en katalog, där det är viktigt att exakt förmedla varje objekt. Om du är utomhus och vill fånga ett statiskt motiv rekommenderas det också att använda ovanstående teknik. Programvaran är utmärkt för att fotografera byggnader, monument och olika landmärken.

Rekommenderad: