Papperstrassel I Skrivaren: Vad Ska Jag Göra Om Det Har Fastnat Och Varför Har Skrivaren Fastnat I Papperet? Hur Får Man Ut Det?

Innehållsförteckning:

Video: Papperstrassel I Skrivaren: Vad Ska Jag Göra Om Det Har Fastnat Och Varför Har Skrivaren Fastnat I Papperet? Hur Får Man Ut Det?

Video: Papperstrassel I Skrivaren: Vad Ska Jag Göra Om Det Har Fastnat Och Varför Har Skrivaren Fastnat I Papperet? Hur Får Man Ut Det?
Video: PIXMA MG3520: Removing a jammed paper: inside the printer 2024, April
Papperstrassel I Skrivaren: Vad Ska Jag Göra Om Det Har Fastnat Och Varför Har Skrivaren Fastnat I Papperet? Hur Får Man Ut Det?
Papperstrassel I Skrivaren: Vad Ska Jag Göra Om Det Har Fastnat Och Varför Har Skrivaren Fastnat I Papperet? Hur Får Man Ut Det?
Anonim

Pappersstopp i skrivaren - en olägenhet som regelbundet händer ägare som sparar på kvaliteten på papper, bläck och använder patroner som inte är lämpliga för en viss modell av enheten. Dessutom är veckning av papper den mängd enheter vars delar är överdrivet slitna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga orsaker

Det finns ett dussin skäl till att papper fastnar - eller intermittent fastnar - i skrivaren

  • Papper av dålig kvalitet … Att köpa billigt papper av tvivelaktig kvalitet, använda gamla ark som då och då har blivit gula, kanske till och med delvis ruttnade, lovar inte bra för skrivarens arbete.
  • Skadade lakan … Rivning, böjning och veckning av ark kommer att leda till att även högkvalitativa och högteknologiska skrivare inte släpper igenom sådant papper, oavsett vilken skyddsnivå det har.
  • De blöta bladen, som ligger i en hög, håller ihop över tiden . Användaren märker inte att papperet har fastnat (2, 3 eller fler ark sitter fast vid varandra) och kommer att anse att detta är ett tjockt ark som liknar ett Whatman -papper och kommer att passera det genom skrivaren. I bästa fall sönderfaller de efter uppvärmning och utskrift - den utskrivna sidan finns kvar på en av dem, men oftare fastnar de mot varandra. När du står inför en sådan bunt ark, lufta dem för att separera dem. Under de senaste åren har plastinnehållande papper producerats, där en del av cellulosan ersätts av syntetiska polymerer, och de håller ihop sedan länge. Det är vettigt att göra detta även efter att du packat upp ett paket med nytt papper - det kan ligga på lagret i flera månader.
  • Övertorkade lakan . Papper som har placerats i direkt solljus på en uppvärmd plats torkar helt. Så snart du skakar det kan arken elektrifieras av friktion mot varandra. Om du märker detta, mata dessa ark ett i taget vid utskrift.
  • Papperet har fel vikt . Instruktionerna för en viss skrivare säger att ark krävs, t ex med en densitet på 60-80 g / m2. Om arktätheten överstiger de angivna värdena, kommer det antingen att leda till för tidigt slitage av rullarna och axeln, eller till ofta pappersstopp. För tungt papper kräver extra ansträngning på skrivardiskarna. Alltför tunn - för att ofta behöva ta bort ett fastnat eller sönderrivet ark under patronen eller den löstagbara delen av enheten.
  • Inträngning av främmande föremål … Gem, knappar, pennlock, etc. kommer att leda till att den högteknologiska skrivarmekanismen, som har mer än ett dussin rörliga delar, helt enkelt fastnar. Utskriften avbryts och operativsystemet på datorn eller den bärbara datorn - vanligtvis Windows - kommer att rapportera ospecificerade utskriftsproblem eller oförmåga att aktivera skrivarens driftsmekanismer. Det är inte ovanligt att en del som byts ut på ett servicecenter (det går knappt att köpa separat) går sönder och skrivaren vägrar att fungera. I bästa fall går bläckpatronen sönder, i värsta fall hela arkrullningskassetten. Under det senaste decenniet går tekniken mer och mer för serieproduktion (du måste köpa en ny skrivare), och inte för underhåll.
  • Slitage eller brott på plåt- och växellådor, rullar, kuggband … De senare liknar monteringsplastband: deras inre yta är ribbad och utformad för kugghjul med en viss tandhöjd. Det är extremt svårt att hitta dem även på marknaden "kollaps" av gamla delar.

Efter att ha förstått varför skrivaren har fastnat i papperet måste du ta reda på var det fastnade fragmentet är.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Metoder för att ta bort papper från skrivaren

Laser- och bläckstråleskrivare skiljer sig åt i struktur, placering av funktionella block och sammansättningar. Öppningen av huvudmekanismen som för fram papperet utförs enligt allmänna rekommendationer och förtydliganden från instruktionerna för en viss modell.

Innan du rensar fastnat papper koppla ur skrivaren - i zonen för dina "räddningsåtgärder" kan det finnas högspänningsenheter och aggregat, som är fyllda av risk för chock för användaren. Det svåraste att lösa är situationen där inte allt tuggat blad kunde dras ut - en del av det lossnade när man försökte ta bort det och förblev inne.

Bild
Bild
Bild
Bild

De allmänna instruktionerna för att ta bort tuggat papper reduceras till en specifik sekvens av steg

  1. I Windows 10 går du till Start - Kontrollpanelen - Enheter och skrivare - Visa utskriftskö - Radera utskriftskö.
  2. Öppna utmatningsfacket och ta bort alla ark som du lägger dit för utskrift.
  3. Återgå till den redan bekanta verktygslådan "Enheter och skrivare", välj din skrivare från listan över installerade enheter och ge kommandot: högerklicka - "Utskriftsinställningar".
  4. Gå till fliken "Underhåll" och ge kommandot "Rengör rullar", bekräfta begäran. Skrivaren försöker mata ut det återstående papperet genom att vrida det i några sekunder.

Du kan också använda andra metoder för att återställa skrivaren till normal drift genom att välja lämplig funktion.

Om alla ovanstående åtgärder inte fungerar öppnar du luckorna till alla brickor, öppnar styrningarna i mottagningsfacket och tar bort enhetskassetten med patronen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Från bläckstråleskrivare

Enheten för bläckstråleskrivare är sådan att det är möjligt att närma sig rullarna och axeln endast genom att demontera patronen - de stängs av den. Men allt är inte så svårt - vissa tillverkare, till exempel HP, gör det möjligt för användare att självständigt hantera ett antal problem. Tillverkaren skriver i instruktionerna att HP -modeller har en speciell sensor som övervakar vagnens position i början och i slutet av utskriften.

Efter att ha upptäckt att skrivaren tuggar på papper är det vettigt att ta reda på om den här läsaren fungerar, - om den är skadad eller full av tryckprodukter (eller främmande partiklar, föremål), slutar utskriften. Det är nödvändigt att torka av sensorns fotocell med en alkohollösning. Innan sensorn rengörs matas papperet ut från skrivaren och utskriften återupptas från där det oväntat slutade.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Från laser

Ta bort papper från en laserskrivare är möjligt på samma sätt som från en bläckstråleskrivare. Det är dock inte nödvändigt att stänga av strömmen. Det är strängt förbjudet att plötsligt dra det fasta arket mot dig - det kommer helt enkelt att gå sönder . I värsta fall kan rycket bryta alla delar som är direkt involverade i pulversprutning och arkföring. Användarhandboken innehåller instruktioner om hur du tar bort det fastklämda arket på rätt sätt för att inte skada skrivaren.

Om arket fastnar i början (gick inte helt under drivaxlarna) - försök dra ut den mot rullarnas rörelse , det vill säga genom slitsen som den matas in i. När ett ark visas i slutet (vid utgången), dra det tvärtom längs rullarnas rörelse, så att det kommer ut på ett "naturligt" sätt. Om varken det ena eller det andra försöket lyckas - öppna drivkassetten och ta bort arket från insidan: troligtvis kommer du att lyckas enkelt och på första försöket. Om lövbitarna fortfarande fastnar i drivmekanismen, ta bort dem det är möjligt att använda pincett, som tidigare var insvept med tejp eller eltejp.

Upprullningen av pincetten förhindrar skador på delar som inte tål grov hantering under underhåll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur fortsätter jag skriva ut?

Om pappersstoppet har rensats framgångsrikt byter du ut patronen och arkmatarkassetten. Försök att slå på bläckstråleskrivaren igen. Lasern startar om automatiskt - dess ström har inte stängts av. Den misslyckade sidan kommer att skrivas ut igen och efterföljande blad skrivs också ut normalt.

Alla skrivare stöder inte lagring av ett dokument som inte är utskrivet - öppna filen på nytt och välj de sidor som aldrig skrivits ut. Om skrivaren tuggar på ett ark med ett annat nummer från listan , ingår i det totala antalet sidor i det utskrivna dokumentet, då måste du hitta och ersätta den defekta delen med en ny.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Använd inte gammalt, för tunt papper av låg kvalitet - den här går sönder och smulas oftast. Skriv inte ut dokument på allt som finns till hands : omslag, folie, film, tomma sidor ur gamla böcker, uppvikt kartong under förpackningen (från spannmål, te, etc.). Håll papperskorgar och hyllor för kontorsmaterial borta från skrivaren … Det perfekta alternativet är att installera skrivaren på ett nattduksbord eller en hylla, bort från ett skrivbord eller en arbetsbänk, och problemet med att främmande föremål kommer in kommer att elimineras av sig själv. Använd inte bläck eller tonerpulver vars lagringstid har gått ut. Enkla tonerpulver, som inkluderar grafit och magnetiska partiklar, kan lagras i 10 år, vilket inte kan sägas om färgskrivarbläck, som helt enkelt torkar efter ett eller tre år. Byt bläckpatroner omedelbart.

Fortsätt inte skriva ut på en skrivare som nästan har slut på toner eller bläck . Motbjudande kvalitet, blekt tryck kommer omedelbart att främja kunder från ditt företag, som inte har avsatt lite pengar för att underhålla en enda nätverksskrivare. Efter att ha demonterat skrivaren för att ta bort skrynkliga ark, byta ut bläck eller toner, rör inte vid skrivarvalsarna eller axlarna. Rullen som applicerar tonern (bläck) får inte innehålla några droppar fett, smuts, klibbighet - detta kommer att leda till defekt utskrift och försämra märkbart funktionen hos mekanismen som cauteriserar den applicerade tonern (eller bläcket).

Bild
Bild
Bild
Bild

Installera inte kassetter eller bläckpatroner med inkompatibelt bläck i skrivaren . Användning av svart bläck istället för färg är endast tillåtet när du fick en skrivare med färgutskrift, men du kan inte använda det eller det är inte värt en sådan uppgift. Det första betyder brist på finansiering, det andra - du skriver ut vanliga blanketter (kontrakt, uttalanden, etc.), på vilka våta frimärken är anbringade, och inte engagerar sig i fullvärdig utskrift på papper. I god tid uppdatera programvaran för din skrivarenhet . Om en viss modell har avbrutits för länge sedan och dess programvarusupport har avbrutits, använd den senaste drivrutinsversionen.

Windows 10 har inbyggda drivrutiner för enheter som är inaktuella för 10-15 år sedan. Den "fräschare" versionen av Windows - desto större chanser att din gamla prickmatris eller bläckstråleskrivare fungerar, även om den är ansluten via en COM -USB -gränssnittskonverterare. Lägg inte en för stor bunt ark i skrivarens utmatningsfack (inmatning) . Det är mest rimligt att styra processen genom att mata ark ett i taget - så snart det märks att skrivaren av misstag tog två ark istället för ett.

Använd till exempel inte krokiga A4 -ark tillverkade av A0/1/2/3. Ofta tar de till detta när det är nödvändigt att skriva ut, till exempel en ritning på ett tätt Whatman -papper (tillsammans med ett bord).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du ofta använder papper av olika kvaliteter och vikter - ange i utskriftsinställningarna vilken pappersstorlek och kvalitet som används … Detta gör det möjligt för skrivaren att ställa in önskad arkhastighet. Till exempel rör sig återvunnet papper av låg kvalitet långsammare genom enheten. I detta fall sjunker utskriftshastigheten märkbart - men sådana ark kommer inte att rivas, tuggas av enhetens rullar.

I den redan bekanta menyn med utskriftsinställningar, gå till fliken "Etiketter" och välj i kolumnen "Papperstyp" den automatiska inställningen ("Upptäckt av skrivaren") eller en specifik pappersstorlek och komposition, klicka på "Använd" och " OK "-knappar. Sätt sedan i arkbunten och justera styrskenorna så att de passar arkets bredd - mekanismen slutar att fastna under utskriften.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slutsats

Genom att följa ovanstående riktlinjer minskar pappersstopp och andra skrivarproblem. Praktisk erfarenhet visar att hjälp av specialister endast krävs i vissa fall, när inga åtgärder har gett resultat och arken fastnar konstant.

Rekommenderad: