Kameror "Kiev" (25 Bilder): Filmkameror "Kiev-30", "Kiev-19" Och Andra Modeller Av Sovjetunionen. Hur Använder Jag Dem?

Innehållsförteckning:

Video: Kameror "Kiev" (25 Bilder): Filmkameror "Kiev-30", "Kiev-19" Och Andra Modeller Av Sovjetunionen. Hur Använder Jag Dem?

Video: Kameror
Video: Обзор Фотоаппарат Киев-30 1975 год 2024, April
Kameror "Kiev" (25 Bilder): Filmkameror "Kiev-30", "Kiev-19" Och Andra Modeller Av Sovjetunionen. Hur Använder Jag Dem?
Kameror "Kiev" (25 Bilder): Filmkameror "Kiev-30", "Kiev-19" Och Andra Modeller Av Sovjetunionen. Hur Använder Jag Dem?
Anonim

Kameror "Kiev" producerades i Sovjetunionen efter kriget . De första modellerna tillverkades på tysk utrustning, sedan började produktionen vid anläggningen "Arsenal" i Kiev.

Skapelsens historia

Zeiss Ikon 1936 lanserade produktionen av kameror i serien Contax … Dessa modeller ansågs vara en av de bästa enheterna i sin tid. Fördelarna med denna kamera beaktades:

  • avståndsmätare med en bred nominell bas;
  • förbättrad slutare;
  • litet format;
  • bajonettanslutningar för optik med hög bländare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter krigsslutet upphävdes rättigheterna att äga varumärken för Tyskland, det var tillåtet att kopiera tysk utveckling som ägde rum under förkrigstiden. Många länder har utnyttjat denna möjlighet. Några år senare släppte Japan en serie kameror Nikon på många sätt lik Contax -modellen.

Den tyska fabriken, där fotografisk utrustning ursprungligen tillverkades, under Yalta -avtalet fick stoppa arbetet och demonteras. Teknik, utrustning och dokumentation omdirigerades till Sovjetunionen. Till en början ville de starta produktionen av fotografisk utrustning i Kazan, och namnet "Volga" uppfanns också för den nya kameramodellen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men i slutändan levererades och installerades utrustningen vid Arsenal -fabriken i staden Kiev .… Kameror som monterades från tyska delar namngavs " Kiev ". Komponentdelar betecknades fortfarande som Contax. Modellerna som producerades vid fabriken var exakt desamma som tyska kameror, men detta annonserades inte. Sovjetiska modeller behöll alla fördelarna med en importerad kamera:

  • spola tillbaka bandet med en enkel tryckning;
  • bekvämligheten med släppknappen;
  • tyst ljud av arbete.

För kamerans skönhet och status var kroppen täckt med naturläder. Detta var dock olönsamt, vid tekniska störningar i avståndsmätaren måste huden tas bort.

Med tiden började de istället för naturläder använda konstläder, vilket gjorde kameran tillgänglig för ett större antal konsumenter. Tack vare denna förändring har priset på kameror sjunkit.

Bild
Bild

Mer än 4000 kameror i Kiev -linjen monterades från delar levererade av Tyskland mellan 1946 och 1949 . I slutet av 1949 började användningen av delar som producerades i Moskva -regionen. Linserna monterades på en mekanisk fabrik i staden Krasnogorsk; leveransen av linsenheter fortsatte från Tyskland. Sedan 1954 började tillverkningen av sovjetiska glasögon enligt nya beräkningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under de långa produktionsåren ändrades kameror endast i form och något förändrade deras kosmetiska egenskaper, de viktigaste tekniska inställningarna var oförändrade . De behöll till och med minuset hos de ursprungliga kamerorna - den obekväma placeringen av avståndsmätarfönstret, vars främsta nackdel var överlappningen av fönstret med fingrarna, vilket förhindrade full fångst. Med tiden började utrustningen slits ut, den allmänna produktionskulturen började minska och Kiev -kamerorna förlorade statusen som mycket tillförlitlig teknik - 1987 avbröts deras produktion.

Bild
Bild

Modellutbud av kameror

Under produktionen av kameror fanns det släppte flera serier "Kiev " … Teckensnitt och designmarkeringar har ändrats flera gånger under hela produktionsperioden. Modellen indikerades inte på själva enheten, det var möjligt att skilja den utifrån yttre skyltar och efter tillverkningsår. Det visades med de två första siffrorna på serienumret.

Bild
Bild

Det producerades två huvudlinjer med kameror:

  1. Med exponeringsmätare … Detta intervall liknar i tekniska parametrar Contax III -modellen. Analoger som produceras vid Arsenal-fabriken är Kiev-III-modellerna och andra förbättrade enheter på denna linje.
  2. Utan exponeringsmätare … Dessa modeller började produceras baserat på de tekniska egenskaperna hos den tyska Contax II -kameran. Dessa är Kiev-II-modellerna och andra avancerade enheter på denna linje. Linje II och III i modern litteratur betecknas med arabiska siffror, men under produktionsåren var det vanligt att använda romerska. Linjär rad II och III, i slutet av vilken symbolen "A" lades till, skilde sig i sina egenskaper från originalen i Contax - de hade en synkroniseringsfunktion.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den allmänna sortimentet av producerade kameror från 1940 -talet till 80 -talet hade få skillnader. 1976 släpptes "M" -modellen, som bara hade en rad egenskaper:

  • slutarhandtaget har moderniserats;
  • förbättrad filmspolning;
  • kortaste slutartid 1/1000 sek.;
  • återspolning med ett vikbart huvud;
  • upptagningsrullen är inbyggd och kan inte tas bort;
  • kroppen är gjord med plastinsatser.
Bild
Bild

Kameror modeller "Kiev-30 " skilde sig från de flesta modellerna i serien. Miniatyrkameror har anpassats för 16 mm film. Modellen har tillverkats sedan 1975. Filmkameran hade ett antal särdrag:

  • bildstorleken på denna kamera är 13 × 17 mm;
  • trots miniatyrstorleken fanns det en bländare med möjlighet att återställa parametrar från f3, 5 till f11;
  • passformsfilmens storlek är 45 eller 65 cm, på vilken det var möjligt att ta 17 eller 25 ramar;
  • metall slutare i form av gardiner, med ett urval av 3 exponeringsparametrar 1/30, 1/60, 1/200, när du använder någon exponeringsparameter, öppnas fönstret helt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Modellen hade också nackdelar:

  • brist på återspolning;
  • närvaron av en synkroniserare på en miniatyrkamera, vars storlek inte motsvarade de flesta av de blixtar som producerades i Sovjetunionen;
  • brist på blixtlås.

Kamerahuset var gjord av två divisioner. Det mesta av höljet är inrymt i ett externt hårt fodral. Kammaren var 8 centimeter bred. Innan fotografering måste kameran vara klar. En annan fördel med modellen är sökaren. Möjlighet att välja filmkänslighet:

  • klar sol;
  • solig;
  • solen bakom molnet;
  • molnig.
Bild
Bild
Bild
Bild

" Kiev 30 " - en praktisk miniatyrenhet. Den har fullfjädrade funktioner, det finns fokus och exponering. Fodralet ser solid ut när det fälls ut och viks. Kiev-19 - den här modellen lanserades 1985. Kameran var en förbättrad version modeller "Kiev-20 ".

Särskilda egenskaper:

  • objektivfäste - H -fäste;
  • det finns en repeater;
  • standardlins - MC Helios -81N;
  • mekanisk slutare med vertikal rörelse av två par metalllameller;
  • förmågan att arbeta utan batterier;
  • icke-flyktig slutare;
  • blixtsynkronisering 1/60;
  • trådbundna synkroniseringskontakter;
  • sökarens storlek 23 × 35 mm;
  • sökaren täcker upp till 93% av bildytan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Utformningen av modellen var praktiskt taget identisk med Kiev-20, vilket var ganska naturligt. Skrovens sidodelar ändrades, de började placeras lite lägre, i samband med vilka vertikala sektioner dök upp på sidorna. Till vänster placerades slutarhastigheten och bajonettlåspedalen lägre. Det finns inga ändringar på höger sida. Modellerna har ingen doseringsknapp . Omkopplaren kombineras med en membranrepeater, mätningen görs vid driftstidpunkten.

Den första fotografiska utrustningen "Kiev" ärvde tysk tillförlitlighet, men hade ett komplext slutar- och avståndsmätarsystem.

Att reparera kamerorna var en tidskrävande process som hanterades av skickliga hantverkare . Dessa kameror utmärktes också av sina höga kostnader, en enkel modell av "Kiev" utan exponeringsmätare såldes för 135 rubel.

Bild
Bild

I mitten av 1970-talet började fotografisk utrustning "Kiev" ge upp sina positioner för den nya spegeltekniken . Kameror var efterfrågade bland konsumentfotografer. I en professionell miljö, där snabb och högkvalitativ fotografering behövdes, började enlinsreflexkameror användas. På 1980 -talet började Arsenal producera spegel- och medelstora modeller . Kameror blev populära igen efter översynen, när det blev känt att modellerna var prototypen för tysk fotografisk utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Kameror på "Kiev" -linjen skilde sig inte åt i komplexiteten i användningen, men de hade en viss algoritm för åtgärder … Filmen laddades i en kassett, där det fanns 2 rullar: matningen och mottagaren, de kunde inte separeras. För att sätta in filmen i kameran måste du fixera spärren i botten av fodralet, dra inre och yttre delarna i olika riktningar. Öppna sedan metallkåpan och ta ut kassetten, på vilken filmen är installerad.

Innan du fotograferade var kameran redo, först skjuts kroppen till höger över den utskjutande kanten, så att kameran fälls ut och blir lite bredare. I detta ögonblick transporterades ramen, slutaren var spänd. Fokuseringsratten och frigöringshaken kan sedan användas. Sökaren används i utfällt läge. När den är stängd är ingenting synligt förutom metallen i innerhöljet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns två ögon på kamerans framsida . Stor sökare, linsskydd. För att underlätta fastställandet av slutarens läge visas en röd prick i linsfönstret i spärrläget, och när den släpps är den frånvarande. Ramens exponering regleras av två rattar på väskans högra sida. Avståndsskalan är placerad på hjulet.

Slutartiden ändras både när slutaren är spänd och med slutaren sluten . Nedstigningskroken är bekvämt placerad, nedstigningen är måttligt tät. En självåterställande ramräknare finns på modellens undersida. Väskans vänstra sida är tom. Exponeringskontrollen är inställd på en panel med cirkulär filmhastighet. Det finns 2 glödlampor i sökaren, den översta tänds när det är för mycket ljus, den nedre när det saknas.

Med rätt ljus bör lamporna blinka omväxlande. Mängden ljus ändras genom att justera slutartiden och genom bländarringen.

Rekommenderad: