Färgpsykologi I Interiören: Egenskaper Hos Nyanser. Påverkan På Människans Psyke Av Lila Och Vitt, Grönt Och Gult, Blått Och Andra Toner

Innehållsförteckning:

Video: Färgpsykologi I Interiören: Egenskaper Hos Nyanser. Påverkan På Människans Psyke Av Lila Och Vitt, Grönt Och Gult, Blått Och Andra Toner

Video: Färgpsykologi I Interiören: Egenskaper Hos Nyanser. Påverkan På Människans Psyke Av Lila Och Vitt, Grönt Och Gult, Blått Och Andra Toner
Video: Minikompisarna - Färgerna 2024, Maj
Färgpsykologi I Interiören: Egenskaper Hos Nyanser. Påverkan På Människans Psyke Av Lila Och Vitt, Grönt Och Gult, Blått Och Andra Toner
Färgpsykologi I Interiören: Egenskaper Hos Nyanser. Påverkan På Människans Psyke Av Lila Och Vitt, Grönt Och Gult, Blått Och Andra Toner
Anonim

De flesta av mänskligheten har en unik gåva - förmågan att uppfatta färger och nyanser. Tack vare den här egenskapen kan vi navigera i livshändelserna för människorna omkring oss. Varför har färg en sådan effekt på en person? För det här är det undermedvetna, som har utvecklats till en hel vetenskap. Och idag kommer vi att prata om inredningen, där färgpsykologin också spelar en viktig roll.

Bild
Bild

Särdrag

Det finns allmänna regler för påverkan av olika färger och nyanser på människans psyke. Men när du inreder interiören måste du ta hänsyn till att samma färg kommer att påverka olika familjemedlemmar och gäster på olika sätt, beroende på psykotypen. För att avgöra vilken färg och hur det påverkar människor, övning, teoretiska beräkningar, olika tabeller som erbjuds av färgare hjälper ofta . Olika människor använder färgharmoni på olika sätt: visualisera den skandinaviska stilen och den marockanska stilen, där den återhållsamma nordiska karaktären uttrycks i vitt och orientalisk uttrycksfullhet i ljusa färger utan nästan pastellfärger. En annan egenskap är förhållandet mellan ålder och de färger som används: du måste erkänna att det inte är lätt att föreställa sig en mormor som permanent bor i en rosa älvs rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa aspekt är kön. Man tror att kvinnor är inneboende i mer känsliga, ljusa nyanser, medan män är finsmakare av kalla och svartvita toner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Minns att monokrom innehåller vitt, svart och alla nyanser av grått. Men vilka färger som är varma och kalla är mycket bekvämt att titta på på färghjulet, som används av alla färgare.

Bild
Bild

Professionell tillhörighet kommer också att spela en roll vid färgval . Det är svårt att föreställa sig en chef på ett kontor i en orange kostym och en rörmokare i samma rosa. Och ytterligare en funktion är rummets syfte: färgpsykologin är sådan att för vardagsrummet och kontoret väljs sovrum för barn och vuxna, toner och nyanser där det är bekvämt att arbeta, koppla av, ta emot gäster eller sova. I vissa fall bör utformningen av rummet hjälpa till att koncentrera sig, i andra - att slappna av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kännetecken för färger

För att välja de mest tilltalande färgkombinationerna för ögonen måste du förstå deras egenskaper. Bekväm uppfattning är en fråga om ett specifikt ögonblick, och reparationer utförs i flera år, vilket innebär att färgschemat måste väljas för framtiden . Låt oss först ta en titt på svartvita färger som kan användas överallt utan att vara rädda för att bli överväldigade. Men du bör alltid komma ihåg balansen mellan alla nyanser som används i interiören.

Vit

Detta är färgen på lugn och andlighet, rättvisa och uppriktighet. Det fyller med energi och driver framåt, förbättrar funktionen hos de endokrina och utsöndringssystemen, liksom synorganen. Men ett monokromatiskt vitt rum uppfattas av det undermedvetna som ensamhet, omgiven av tomhet.

För att förhindra att detta händer, rekommenderas att spädas ut med alla färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det passar bra med pastellfärger, samt ljusorange, blå, turkos. Det är dessa färger som kan vara ljusa accenter i nordisk minimalism. Blått och vitt är huvudfärgerna i Gzhel -stilen. Glöm inte att alla ljusa färger blir ännu ljusare mot bakgrunden av vitt . För att förhindra att sådana färger skär av ögonen använder de ofta inte kristallvitt, utan vit pastell, som på färghjulet ligger närmast vår ton.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Svart

Beroende på vårt psykologiska tillstånd behandlar vi svart på olika sätt. Dess uppfattning beror till stor del på omgivningen: blank svart, marmor med silverfärgade ådror eller svart, inramad med turkos. Trots att svart är deprimerande för vissa, ser de flesta intriger i det.

Ett försök att skapa en svart inredning är en önskan att dölja din egen inre värld för andra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det kommer att dölja brister perfekt, ersätta utrymme . För folket i Japan är svart en symbol för erfarenhet och rikedom. Men att göra en rent svart inredning är kanske den största dumheten. Han kommer att krossa alla på kort tid. Om önskan om en svart inredning orsakas av psykologiska problem, kan de i ett sådant rum bara bli värre.

Det är absolut nödvändigt att skapa harmoni med andra färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grå

Man tror att preferensen för grått i interiören är en önskan om stabilitet, känslolöst lugn. Denna färg är personifieringen av ensamhet gömd bakom självförsörjning. Nu är grått en frekvent besökare av interiörer. Askväggar, dekorerade med olika ljusa element, värderas högt. Grått med rosa - en kombination av en kall kokong med en känslig fjäril inuti. Mot bakgrund av brun och persika har den rökiga nyansen blivit en mjuk och fluffig kattunge . Det är svårt att föreställa sig en nyans för vilken grå skulle vara en dålig följeslagare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss nu vända oss till regnbågens färger.

Röd

Denna färg stimulerar nervsystemet och cirkulationssystemet, ökar sexlusten. Psykologiskt identifierar han en ledare främjar vänlighet och självförtroende. Men blodrött är aggressionens, konfliktens färg. Ett stort antal röda fläckar i vilket rum som helst kommer att vara svårt och i slutändan leda till slöhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Orange

Färgen på en mogen apelsin höjer definitivt stämningen, gör världen runt dig mer färgstark. Detta är energi och munterhet, aktivering av hjärnaktivitet och koncentration av uppmärksamhet, ett utmärkt antidepressivt medel. Det gör människor vänligare, snällare, ökar självkänslan och har en gynnsam effekt på det endokrina och matsmältningssystemets arbete . Men när man tänker på framtiden är det svårt att bara vara i orange varje dag.

Bättre att tänka på att kombinera med andra färger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gul

Denna soliga ton kallas den mest intellektuella: den är ansvarig för kreativ utveckling, talanger, minne, förbättrar logiskt tänkande och ökar koncentrationsnivån. Med sin hjälp absorberas mat, vitaminer och vissa spårämnen bättre. Därför kommer det att vara användbart i det inre av köket. Men det kan förvärra sömnlöshet, eftersom det är problematiskt att somna i en så aktiv färg . Baksidan av optimism är känslomässig inkontinens. Gult går bra med andra varma toner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grön

Det är färgen på fred och friskhet, lugn och ömhet. Det har en lugnande effekt och symboliserar liv och harmoni. Det hjälper till att hitta lugn i svåra situationer, förbättrar hjärt- och andningssystemets funktion. Psykologiskt, med brist på grön färg, känner en person disharmoni.

Men du ska inte använda den i rum där du ofta måste fatta beslut - färgen är avslappnande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är därför som naturliga tapeter i gröna toner ofta används i lägenheter. Men placera inte i sovrum i ögonhöjd, annars kan avkoppling förvandlas till apati. Och du måste också välja nyanser korrekt. Och grönt krediteras också för att locka pengar . Så pengaträdet i fönsterbrädan, pengagrodan på bordet - och livet kommer att glittra av nya färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blå

Denna blå nyans är älskad av kreativa människor. Det lugnar bra, hjälper till att hantera migrän och sömnlöshet. Men den konstanta närvaron i denna färg kommer att leda till dåsighet och kronisk trötthet. Eftersom blått i sig är en subton, är det bättre att kombinera det med nyanser av sin cirkel eller med blå med olika mättnad . Det rekommenderas för klassrum eftersom det anses vara kreativt. Det hjälper till att befria dig själv med blyghet, rädsla för allmänheten.

Denna färg är älskad av psykologer, det ger förtroende och optimism.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blå

Denna färg är känd som den mest populära, den slappnar av och lugnar fysiskt och psykiskt, har en positiv effekt på synen och det endokrina systemet, behandlar sömnlöshet och reumatism, högt blodtryck och sänker kroppstemperaturen. Psykologiskt väcker det vakenhet, men rensar tänkande och aktiverar intuition, lindrar rädslor och ångest. Färgen på kallt utrymme rekommenderas inte för användning i rum där deprimerade människor är . Logik, analys, kontroll över känslor, lugn och ro - för utvecklingen av dessa kvaliteter måste du omge dig själv i en måttlig mängd blå inredning i olika nyanser. Och i badrummen, under ljudet av vatten, kommer det att slappna av och lugna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Violett

Denna färg, erhållen från en blandning av varmröd och kallblå, är densamma i livet: den kan bli en känslig syren eller djup blåbär. Men ren lila är mysteriets färg. De måste inreda lokalerna mycket noga: med ett överskott av lila, depression och nervositet kan apati och trötthet lösa sig med dig . I rimliga mängder ger den energi och neutraliserar spänningar.

Det är färgen på balansen mellan yin och yang.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man nyanser?

I färghjulet är tonens plats av stor vikt: dela cirkeln på mitten genom att dra en linje genom mitten - de färger som är mest avstånd från varandra längs denna linje kommer att vara kontrasterande och lämpliga för kombination med varandra. Nyanser av samma färg med olika mättnad kombineras perfekt . Ett annat sätt att inte misstas i valet av toner är att använda nyanser av olika färger på avstånd från cirkelns mitt.

Badrum

Eftersom badrummet sällan har fönster kan det ljusas upp med vitkalkade toner. Ett mer exakt val av nyanser beror på rummets storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att visuellt förstora rummet används vitt, men för att bli av med sterilitet är det bättre att kombinera det med en uppfriskande blå eller varm gul, orange. Ju mindre badrum, desto ljusare ska nyanserna vara

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I ett stort rum kommer svartvita eller svarta klassiker att se underbara ut. Du kan försöka göra rummet rött, men den här färgen är osannolik att vara lämplig för en barnfamilj. Men silver, grått, kan du försöka kompilera med alla färger

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vardagsrum

Om vardagsrummet eller hallen i ditt hem är en plats för familjens dagliga sammankomster, bör färgerna väljas varmare, mer vänliga. Annars kan det visa sig vara ett rum med ständiga gräl och konflikter. … Eftersom möbler ofta väljs bruna, kan vardagsrummet dekoreras i nyanser av denna färg . Det finns många halvtoner, och om du också använder nyanser av det närliggande gula kan du få ett mycket varmt rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grönt ska använda mjukare nyanser. … Det är inte alls nödvändigt att använda grön tapet - låt det vara blommor, väggplattor, gardiner, tyll, det vill säga något som kan tas bort från rummet när som helst . Även om ett mycket soligt vardagsrum kommer att vara perfekt skuggat av djupgröna sammetgardiner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och samma soffa kommer att lindra huvudvärk, sänka blodtrycket och ge en övergripande lugnande effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jag vill ha ljusa färger - varför inte, men neutralisera dem med gråa, pastellfärger av grönt, gult, orange . Rött, blått, lila - djupa färger. Så att de inte visar sig vara psykiskt svåra är det bättre att använda dem som dekorativa element: en bild av ett blått hav, en lila matta och en soffa, röda vallmo i en vas eller på väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sovrum

I en tid med kronisk sömnbrist är sovrummets psykologiska atmosfär en av de viktigaste aspekterna av hälsa. Låt oss titta närmare på färgschemat för det här rummet.

Svala blå väggar "kyler ner" tankarna, slappnar av nervsystemet och ger kraft på morgonen. Det är värt att plocka upp beige och gult som följeslagare

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blekade nyanser av grönt med ljusgult, persika är färgerna av harmoni och lugn. Använd inte rika gröna

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Djup choklad med en beige accent är interiören hos självsäkra människor. Men det är mycket viktigt att försöka undvika nyansmönstret i textilier

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En riktig dam har råd med ett lila sovrum. Bara mycket noggrant behöver du kombinera med mörkare nyanser

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För män, förutom choklad, är svart och grått perfekt, möjligen i kombination med vitt. Dessa monokroma färger stabiliserar varandra och ditt nervsystem

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kök

Om du vill se en god aptit från dina familjemedlemmar, välj saftiga gröna nyanser för köket, liksom ljusorange, gul, röd - färgerna på grönsaker och frukter. De kan reflekteras på väggar och headset, förkläde och fat. Men blått och blått hjälper till att kontrollera aptiten, varför tanken på 3D -golv, väggar, fasader i ett marint tema är så intressant . Naturlig träfärg kommer att slappna av. Det kombineras ofta med beige, grädde, blått och grönt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många är intresserade av om köket kan tillverkas i svart. Varför inte. Om köket är soligt kommer det inte att trycka ner. Men vitt bör inte användas i stora mängder av personer som är benägna att vara överviktiga - det utvecklar aptit.

Bild
Bild

Barn

Barn är upphetsade varelser med dålig koncentration. De växlar snabbt från en aktivitet till en annan. Detta är vad som måste beaktas när man utformar en dagis för olika åldrar av ett barn.

Barn under tre år det är viktigt att vara bland lugna nyanser, så använd pastellfärger utan stora ritningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Från tre års ålder barnet behöver allt mer sin egen arbetsplats, så rummet kommer att delas in i ett arbetsområde, vila och sömnområden. Var och en kan ha sin egen färg, men tillsammans måste det vara harmoni. Dessutom är det i denna ålder extremt viktigt att ta hänsyn till barnets psykotyp: blå, ljusgrön hjälper den hyperaktiva att slappna av innan han går och lägger sig. Ljusröd kommer att spela en positiv roll i koncentration av uppmärksamhet, men i små mängder - en bordslampa, en penna, en affisch. Rosa, blå, brun, grön och gul är lämpliga för lekområdet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hos ungdomar med en förändring i den hormonella bakgrunden ändras också färgpreferenser: tjejer som lila, lila, ljusgrön, olivolja, blå och naturligtvis rosa; killar föredrar blå, brun, svart. Du behöver inte störa deras val av färg, men om du är orolig över kombinationen av de valda färgerna, pressa på för en mer kompetent ensemble.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

För varje person, på ett undermedvetet plan, är det viktigt att vara i en bekväm miljö. Ur färgpsykologins synvinkel rekommenderar vi att lyssna för en känsla av komfort till följande tips:

  • Innan du skapar interiören, överväg noggrant och rit rummets konfigurationer och dimensioner, inklusive takhöjden och måtten på fönstret och dörröppningarna;
  • rita en bild i färg som du skulle vilja se den: väggar, golv, tak, möbler, textilier, dörrar och fönster, lampor;
  • kom ihåg vilken sida fönstren vetter: i ett mörkt rum ska ytan vara ljusare;
  • ange materialet i klädseln, gardiner: satin kommer att göra rummet ljusare, sammet - rikare;
  • om livets läge för ägaren av rummet innebär sömn på dagtid, är det nödvändigt att se till att dimningen görs för fönstren;
  • på platser för vila och sömn är ljusa färger lämpliga i form av accenter, men inte som tapeter;
  • ljusa väggar och tak kommer att göra rummet visuellt större;
  • det rekommenderas att inte använda mer än tre färger i design, men med en kompetent kombination av nyanser kan det göra mer.

Rekommenderad: