Ögonötter (22 Bilder): GOST, M6 Och M8, M10 Och M12, M16 Och M20, ögonmuttrar Av Andra Storlekar Och Deras Bärighet

Innehållsförteckning:

Video: Ögonötter (22 Bilder): GOST, M6 Och M8, M10 Och M12, M16 Och M20, ögonmuttrar Av Andra Storlekar Och Deras Bärighet

Video: Ögonötter (22 Bilder): GOST, M6 Och M8, M10 Och M12, M16 Och M20, ögonmuttrar Av Andra Storlekar Och Deras Bärighet
Video: Radełkowanie rury 3/4" RGE 1,5 deg30 głowica Fette FU4 moletowanie knurling pipe 2024, Mars
Ögonötter (22 Bilder): GOST, M6 Och M8, M10 Och M12, M16 Och M20, ögonmuttrar Av Andra Storlekar Och Deras Bärighet
Ögonötter (22 Bilder): GOST, M6 Och M8, M10 Och M12, M16 Och M20, ögonmuttrar Av Andra Storlekar Och Deras Bärighet
Anonim

För att kunna dra åt skruvanslutningen mer stadigt har hävstången ökats. Detta gjordes med en ring fäst vid en traditionell mutter. Denna idé uppstod för första gången utomlands, nu är den utbredd i Ryssland, den används ofta på många områden - i vardagen, i industrin, inom maskinteknik. Artikeln kommer att prata om ögonnötter.

Bild
Bild

Vad det är?

På Rysslands territorium finns det inga GOST -standarder för ögonmuttern, den är tillverkad enligt DIN582. Detta är världsstandarden

Den traditionella muttern är en gängad hona. Anslutningen skapas i kombination med skruvar eller skruvar. Prefixet "öga" översätts som "ring". Det vill säga en ögonmutter är en ring ansluten till en mutter. Dess huvudsakliga egenskap är tråden som ligger i en vinkel på 90 grader i förhållande till ringen. Tråden kan vara metrisk eller tum.

Här är de främsta fördelarna med sådana fästelement

  • Inget behov av en skiftnyckel för att dra åt hårdvaran … Detta kan göras med valfri spak i ringen.
  • Tekniska egenskaper enligt den internationella standarden är mycket höga - stålmutter tål tung belastning. Och även produkterna har en ökad bärighet - upp till 21 600 kilo.
  • Motståndskraftig mot rost vid hög luftfuktighet .
  • Lågt pris .

Hårdvarans ovanliga form gör att du kan skruva fast ögonmuttern mycket hårt, till skillnad från den vanliga, där det är nödvändigt att använda en skiftnyckel.

För varje dimension finns det också en viss bärighet, som kommer att minskas med 100 kilo om lasten ligger i en vinkel på 45 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är de gjorda av?

Enligt den internationella standarden måste ögonmuttrar vara tillverkade av hållbara material:

  • kolstål C1030 och C1045;
  • rostfritt eller höglegerat stål 304 (A2) och 316 (A4);
  • om dessa är icke-järn legeringar eller metaller är mässing, kiselbrons, titan och aluminium lämpliga.

Fästelement, som är tillverkade av stål av standardkvaliteter, måste täckas med en korrosionsskyddande beläggning. Detta kan vara varmförzinkat, eloxerat för aluminiumhårdvara eller blått, även känt som svartning eller oxidation.

Vilken prestanda fästelementet kommer att ha beror på hur det tillverkades - det kan vara gjutning / smide eller stansning . Den heta stansmetoden är mer populär: en form är installerad i pressen, där arbetsstycket redan är placerat. Materialet "pressas" under högt tryck. För att förbättra tekniska egenskaper och öka livslängden är delen belagd med ett lager zink eller tenn. När muttern är klar rengörs den från smuts och skala. Smidesmetoden är inte lika populär eftersom den är för dyr och tidskrävande.

Men hårdvara tillverkad med denna teknik kännetecknas av ökad styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Ögonmuttern är avsedd för att lyfta olika övergripande strukturer, hålla föremål i vikt, flytta strukturer, för godstransport eller riggning.

Och även denna hårdvara har ett ganska brett tillämpningsområde. De är använda:

  • i konstruktion (oftast spelar de en särskild roll när de utför höghus);
  • inom skeppsbyggnad;
  • vid tillverkning av fordon (till exempel med hjälp av sådana fästelement kan du bogsera en ledig bil);
  • inom industrin;
  • hemma;
  • inom jordbruket.

Under drift skruvas fästelementen fast på gängstången på tappen eller skruven, vars storlek måste matcha mutterhylsans storlek.

Om fästets ände är större kan du sätta en speciell packning eller bricka, vars tjocklek bör vara mer än 1 millimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klassificering

Muttrarnas dimensioner är också inställda enligt DIN582 -standarder.

Sidan av ögonmutterns ring är markerad med information om mått, material och tillverkare.

Storleken på den gängade ytan varierar och kan vara M6, M8, M10, M12, M16, M18, M20, M24, M26, M30, M36, från M42 till M48. De tillverkar också hårdvara av icke-standardstorlekar, till exempel M4, M5, M7, M22, M27, M33, M39, M39x2, M100. Enligt DIN rekommenderas inte sådana parametrar att tillverkas, och de kan endast köpas på beställning. Den vanligaste är hårdvara med storlekarna M8-M16.

Och även nötter klassificeras:

  • efter typ av ring - rund, oval eller rundad rektangel;
  • efter ärmstorlek - låg eller hög (långsträckt);
  • efter belastning - icke-makt och makt;
  • efter trådtyp - med en fin metrisk tråd, det vill säga när storleken anges i millimeter, eller med en tumgänga, här kommer storleken att vara i tum.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tumdimensionen började först bli populär i USA och Storbritannien, medan det metriska systemet var vanligt i Europa och Asien. Följaktligen var det ett problem med kompatibiliteten hos olika typer av fästelement. I framtiden antog Storbritannien den metriska mätningen och övergav tummen.

Utseendemässigt är det omöjligt att skilja det amerikanska trådmätningssystemet från det metriska, eftersom deras profilvinkel är identisk - 60 grader. Det är möjligt att skilja genom att markera: i det metriska systemet indikeras styrka klassen med siffror, i tumsystemet - med linjer. Fästelement med olika typer av gängor kommer aldrig att vara utbytbara, eftersom vid skruvning bildas ett gap eller gap i strukturen. Den enda svårigheten som uppstår under installationen av ögonmuttern är korrekt anslutning av de två elementen.

Enligt typen av ögonmutterhuvudet kan det ha tre modifikationer:

  1. A - huvud i form av en slinga;
  2. B - effektalternativ, förstorat huvud;
  3. D - reducerat huvud.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med storleken på ringens diameter, eller efter dess tjocklek

Vissa fästelement har ett svängbart gångjärn som svänger i lastens riktning och ett svetsbart gångjärn på kullager - här roterar det 360 grader i alla riktningar. De är gjorda av rostfritt stål, senare täckta med färg.

Viktig! Enligt den internationella standarden, för ögonmuttrar, inte den ultimata, men brytbelastningen fastställs, det vill säga när irreversibla förändringar börjar inträffa med delen . Dessa är två olika definitioner, så när den väljs minskar lastkapaciteten med 60%.

När du väljer en ögonmutter måste du ta hänsyn till det område där den ska användas, och hur länge, hur mycket vikt lasten kommer att ha, vilka säkerhetsregler finns.

Det är lämpligt att köpa en mutter tillsammans med en skruv eller tapp för att kontrollera gängans storlek och delning - korrekt valda fästelement gör strukturen eller mekanismen pålitlig och hållbar . Deras styrka bör också vara identisk, men högre styrka hos muttern är tillåten, men inte tvärtom. Om tappen är starkare under åtdragning kan ögonkantens gänga gå sönder. Det är värt att komma ihåg att skada på stången är lätt att identifiera, eftersom brottet inträffar plötsligt och är svårt att missa. Och med muttern är det motsatta sant - den avskalade tråden är nästan omöjlig att se.

Och även om en bricka eller en packning användes i anslutningen måste dess hårdhet också beaktas, eftersom mutterprofilen efter en viss tid kommer att börja pressa brickan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta fästelement är mycket populärt och utbrett på många områden, därför måste du komma ihåg några regler när du väljer och använder:

  • inga deformationer på själva muttern och defekter på ringen är tillåtna;
  • de använda fästelementen måste vara fasta, svetsningen av olika skador är oacceptabel;
  • parametrarna för den gängade delens storlek beror på vikten av strukturen som ska lyftas;
  • hårdvarans yta måste rengöras från smuts, spån, skala;
  • lyfta lasten bör dess rörelse ske jämnt och utan plötsliga rörelser;
  • efter att muttern har skruvats ska dess utseende förbli oförändrat, det vill säga att det inte ska finnas några sprickor, raster, böjda delar och andra deformationer;
  • vinkeln mellan fästhylsan och lyftselen får inte överstiga 45 grader;
  • lyftaxelns axel ska vara placerad i ringens plan;
  • temperaturregimen för nötter är mycket bred - drift är möjlig både vid -20 och +200 grader Celsius;
  • valet av tillverkare spelar också en viktig roll.

Rekommenderad: