Matrishållare: Universella Munstyckshållare För Tappning Med Och Utan Spärr, М3-М14 Och Andra Storlekar, För Svarv Och Manuell

Innehållsförteckning:

Video: Matrishållare: Universella Munstyckshållare För Tappning Med Och Utan Spärr, М3-М14 Och Andra Storlekar, För Svarv Och Manuell

Video: Matrishållare: Universella Munstyckshållare För Tappning Med Och Utan Spärr, М3-М14 Och Andra Storlekar, För Svarv Och Manuell
Video: Svarv - tips för säker användning vid svarvning 2024, April
Matrishållare: Universella Munstyckshållare För Tappning Med Och Utan Spärr, М3-М14 Och Andra Storlekar, För Svarv Och Manuell
Matrishållare: Universella Munstyckshållare För Tappning Med Och Utan Spärr, М3-М14 Och Andra Storlekar, För Svarv Och Manuell
Anonim

För att klippa trådar med hjälp av stansar används en viktig detalj - ramhållaren. Dess användning är motiverad i fallet när det är nödvändigt att bilda ett spiralformat spår för hand. Samtidigt tar en arbetscykel bara några minuter.

Bild
Bild

allmän beskrivning

Rammverktyget är en ramhållare med handtag som bara behövs för en rörtrådsprocess. Den är inte avsedd för mer allvarliga metallskärningsuppgifter.

Om ramhållaren inte hade två handtag som befälhavaren vrider verktyget med, kan hållaren bara vara användbar i en maskin med låg hastighet.

Bild
Bild

För att förhindra att munstyckshållaren rullar runt munstycket säkras den med sidoskruvar som sätts in i själva presshållaren och förhindrar att skäret snurrar i den. När du gör ett spiralformat spår används en standardmatris, som består av en kropp i vilken det finns gängade urtag. Skaftguiden gör att munstycket passar exakt i hållaren och säkerställer korrekt träning. Den går in i ramhållaren och fixeras i den med tre skruvar. De håller henne i den.

Matrisen, liksom hållaren, är en avtagbar del . Den kan bytas ut vid slitage eller skador på innergängan. Matrishållaren blir igen lämplig för vidare arbete - det är inte nödvändigt att byta den tillsammans med munstycket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Matrisen med ett enkelt skaft och handtag är utformat för att bilda yttre gängor utan ytterligare bekvämlighet . Kraven för det är smidigt och exakt arbete, hög kvalitet på skruvspårskärningen. För detta har den en slät yta. Den är, liksom andra typer av skär, tillverkad av legerat stål, vars hårdhet inte är mindre än 60 enheter enligt Rockwell.

Död med ett gängat skaft är av två typer: med en yttre tråd till vänster och till höger.

Bild
Bild
Bild
Bild

En spärrrör har en intressant funktion - genom att klicka kan du exakt beräkna hur många varv som klipps, utan att spendera för mycket tid på att kontrollera, bestämma de redan utförda svängarna . Det finns också förbättrade versioner av munstycken - en räkneelektronik är monterad i hylsans hållare, genom vilken spärrhake / -brytaren är ansluten. Funktionsprincipen för en sådan ramhållare liknar en cykeldator: den räknar antalet varv genom att avbryta signalkretsen med en spärr. Dyshållare med elektronik används fortfarande inte i stor utsträckning och representerar "aerobatics" för hantverkare, vars verksamhet är i stor skala. Matrishållare med en elektronisk räknare för snittvarv ersätts av en låghastighets CNC-maskin, som kostar dussintals gånger mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter tillämpningsområde

Manuella och maskindiskar är konstruerade för användning på en manuell ramhållare, eller "handbroms", och på svarvar eller borrmaskiner som har en chuck med en adapter för en bagagehållare eller själva stötdämparen.

Skruvar som är fixerade vid 60 ° håller brännaren och vid 90 ° justerar de diametern på den gängade slaglängden medan den förskjuts.

Alla skär är slutskärare - de skär av svängarna från slutet, inte från början av bulten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till storlek

Spärrhylsan är ett mångsidigt verktyg som passar både till höger och vänster skruv. För ett runt verktyg är en sådan hållare av följande typer:

  • I - med en ytterdiameter på 16 mm;
  • II - med en diameter på 30 mm;
  • III - designad för en diameter på 25 … 200 mm.

Exempel på storlekar - 55, 65, 38, 25, 30 mm.

Ibland indikerar formarna storleksintervallet för bultar och dubbar som är tillverkade med deras hjälp: M16-M24, M3-M14, M3-M12, M27-M42.

Det finns dussintals exempel på spridning av parametrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsfunktioner

Övergångens hylsa i konstruktionen reglerar fastspänningen av munstycket, underlättar montering på arbetsstycket före skärning. Detta gör det möjligt att skära gängade varv på en stift med liten diameter utan problem. Se till att fästskruvarna är ordentligt åtdragna. När den installeras i maskinen används inte skruvar, utan tekniska utsprång som går in i motsvarande urtag . Innan arbetet påbörjas, välj manuellt en lämplig grind för en specifik ramhållare manuellt. Sätt in munstycket i den, fixera den med skruvar och installera verktyget på arbetsstycket (rör eller kopplingar). Börja vrida och gör en rörelse fram och tillbaka. Efter att ha klippt två varv, öka stegen "fram och tillbaka" med en vinkel (i grader). Glöm inte att regelbundet ta bort munstycket och ta bort stålfilter från arbetsstycket som ska skäras, tillsätt lite maskinolja … Matrisen, som borren, tål inte att köra torrt - annars kommer den att överhettas och slits av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter avslutat arbete, skruva tillbaka verktyget - och ta bort munstycket från ramhållaren. För att klippa trådar på ett arbetsstycke med annan diameter, sätt in en annan brännare.

För att smörja matrisen används förutom motorolja växellådsolja, liksom utvecklingen av båda, industriella (för smörjning av lås och maskiner). Om det inte finns någon lämplig teknisk olja är det tillåtet att använda fast olja eller litol, men överdriv inte det med besök -för hårt fett torkar ut vid upprepad överhettning och ger extra kraft när du skruvar fast verktyget på arbetsstycket. Ett alternativ är att använda grafitfett.

Bild
Bild

Efter att ha köpt en munstycke undrar konsumenten vilken sida han ska lägga den på röret eller stången. I teorin kan formen göra trådcirklar på båda sidor - det skulle vara en högkvalitativ stållegering från vilken den är bearbetad. Det är möjligt att klippa av tråden med samma munstycke "fram och tillbaka" om den inte är konisk (med en varierande diameter avsmalnande mot motsatt ände).

Tänk samtidigt inte att genom att vrida den "högra" får du en "vänster" munstycke - för att vara säker på detta, skruva loss muttern från bulten och vänd den, resultatet blir detsamma.

Bild
Bild

Gänghöjden enligt GOST på standardmatriser, till exempel storlek M6, är 1 mm . Om du behöver en icke-standardgänga, till exempel för att skära ett extra cykelnav (där är tråden tätare, dess gängor är mycket närmare varandra än på vanliga bultar, muttrar och reglar), köp lämplig fräs.

Enligt GOST produceras dies som höger och vänster . För att skära igenom spårets skruvgängor till vänster måste du "komma ihåg" (i huvudet eller i en anteckningsbok) vilken sida du ska sätta in munstycket i snittänden - i det här fallet kommer du inte att förvirra vänster tråd med höger tråd.

Det är möjligt att tillverkare i sina annonser anger dess namn - "höger" eller "vänster" som en särskiljande egenskap hos plattan, men det här är inget annat än en reklamrörelse, och inte någon funktion.

Bild
Bild

Du kommer dock inte att kunna vända den "vänstra" plattan (stickan) till den "högra" genom att helt enkelt vända verktyget. Det rekommenderas inte heller att använda liknande anordningar för stålämnen, till exempel en fläns från en slipmaskin, eftersom detta verktyg - endast spakar har den hårdhet som krävs.

En högkvalitativ skärmaskin kan trä upp till hundra gånger - med förbehåll för driftsreglerna, men den slits gradvis. Ju starkare arbetsstyckets stål desto snabbare slits det. Det är ett utbytbart verktyg - precis som alla metallmunstycken, när ett "genomblött", "smurt" skruvspår dyker upp under skärprocessen, måste det bytas ut mot ett nytt, eftersom tråden i det inte kan slipas.

Rekommenderad: