Vad är En Luftfuktare För? Vad Det är? Varför är Det Nödvändigt Att Befukta Luften I Lägenheten?

Innehållsförteckning:

Video: Vad är En Luftfuktare För? Vad Det är? Varför är Det Nödvändigt Att Befukta Luften I Lägenheten?

Video: Vad är En Luftfuktare För? Vad Det är? Varför är Det Nödvändigt Att Befukta Luften I Lägenheten?
Video: What does a humidifier do why you need it 2024, Maj
Vad är En Luftfuktare För? Vad Det är? Varför är Det Nödvändigt Att Befukta Luften I Lägenheten?
Vad är En Luftfuktare För? Vad Det är? Varför är Det Nödvändigt Att Befukta Luften I Lägenheten?
Anonim

Folk försöker alltid upprätthålla den önskade temperaturregimen i lägenheten, torka dammet för att inte täppa till luften. Men inte alla uppmärksammar luftfuktigheten. Denna indikator har stor inverkan på det bekväma tillståndet hos människor och husdjur, det beror på hur vi uppfattar temperaturen i miljön. Du bör känna till funktionerna, fördelarna och nackdelarna med en luftfuktare för att ta reda på om det är värt att spendera pengar på en sådan enhet eller om du kan klara dig utan den.

Vad det är?

En luftfuktare är en speciell enhet som ökar nivån av vattenånga i luften. Tack vare enheten kan ägarna ständigt kontrollera luftfuktigheten i lägenheten. Produkten avger ånga, som transporteras genom rummet med hjälp av naturligt eller artificiellt luftflöde. Om det tvingas till luftflöde kommer resultatet att märkas så snabbt som möjligt.

På den moderna marknaden kan du hitta både mekaniska och automatiska mönster . De mekaniska måste slås på oberoende varje gång, medan de automatiska har en speciell sensor som alltid övervakar fuktnivån, och när den blir för låg slås luftfuktaren på automatiskt. Samma sensor stänger av enheten om luftfuktigheten börjar överskrida den högsta tillåtna hastigheten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Luftfuktighetsstandarder

För inte så länge sedan har forskare bestämt det mest bekväma luftfuktighetsområdet. Enligt deras uttalanden mår en person bäst när luftfuktigheten är mellan 35 och 60%. Ett så brett utbud påverkas av många aspekter, inklusive säsong, rumstyp. Mängden vattenånga är en variabel indikator, och under påverkan av olika yttre faktorer ökar eller minskar den antingen . Dessutom kan förändringar ske flera gånger om dagen. Vid varmt väder absorberar varm luft fukt precis som värmesystem på vintern.

Både överskott och brist på fukt påverkar mikroklimatet i lägenheten negativt, vilket inte har den bästa effekten på hushållets skick. Observera att luftfuktigheten i rummet med den nyfödda inte får vara lägre än 50-60%, och om barnet är sjukt bör indikatorn vara högre. I rum för mottagande av gäster kan denna siffra vara något lägre. Under den varma säsongen rekommenderas att öka värdet och under den kalla årstiden att minska det inom de tillåtna gränserna.

Det är omöjligt att självständigt bestämma fuktnivån i ett rum utan improviserade medel . När mätinstrument ännu inte existerade, litade folk på folkmedicin. Den mest populära tekniken var grankonmätningen. Du behöver bara lägga den i lägenheten och undersöka den efter några timmar. Om vågen är öppna, indikerar detta en brist på fukt, och om den är stängd indikerar det ett överskott av fukt. Kom ihåg att sådana åtgärder aldrig kommer att ge korrekt information. Det mest populära mätinstrumentet är hygrometern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner

Det finns tre typer av luftfuktare på marknaden idag. Och de har alla olika funktioner: befukta luften naturligt, generera ånga eller avge ultraljud.

Naturlig hydratisering

Sådana anordningar fyller sin funktion på grund av naturlig avdunstning. De har patroner som måste fuktas regelbundet; en fläkt är installerad inuti som leder luftflöden till patronen. Användaren kan styra rotationshastigheten, därför reglera luftfuktigheten . Sådana modeller anses vara de säkraste, de är miljövänliga och kan tjäna under mycket lång tid.

En sådan produkt har också en ytterligare funktion: genom att leda luft genom sig själv rengör den den från damm. Av nackdelarna noteras bara den höga kostnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ångfuktning

Rent vatten hälls i enheten, som värms upp till 100 ° och börjar förångas. Sådana enheter gör att du snabbt kan befukta luften i rummet, men det blir varmt i rummet . Ånganordningar är perfekta för svala rum, eftersom de samtidigt bibehåller önskad luftfuktighet och värmer luften något. Sådana luftfuktare kommer inte att ersätta fullvärdiga värmeenheter, men de kommer lätt att öka temperaturen med 3-4 ° C.

Erfarna experter rekommenderar att använda dessa luftfuktare tillsammans med en hygrometer.

På så sätt kan du kontrollera fuktnivån och förhindra vattenloggning. Enligt recensioner, sådana enheter förbrukar för mycket el och måste hanteras varsamt . Vid vårdslös användning kan hetluftströmmar skada ägarna. Det är förbjudet att installera enheten i ett barnrum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ultraljudsfuktning

I sådana anordningar tillhandahålls ett ultraljudsmembran genom vilket vatten passerar och separeras i mikropartiklar. Det mänskliga ögat kan inte se dem, så allt vi ser är lite dimma. Fuktpartiklar fördelas i hela rummet med hjälp av naturligt eller artificiellt luftflöde. Sådana luftfuktare kan installeras även i stora rum, de utgör inget hot mot människors hälsa och stör inte under drift . De får dock inte fyllas med kranvatten. Ultraljudsmembranet är mycket känsligt och kommer inte att hålla länge om vattnet är hårt.

Erfarna ägare rekommenderar att du häller destillerat vatten, särskilt om tillverkaren inte har tillhandahållit ett filter.

Annars kommer dimpartiklarna att sätta sig på möblerna, och det blir mycket svårt att bli av med dem.

Om det behövs kan ägarna köpa dyrare modeller med en extra uppsättning funktioner . Sådana luftfuktare kan ha funktionen jonisering, luftrening och aromatisering. Tack vare sådana enheter kommer du inte bara att öka luftfuktigheten i lägenheten, utan också rensa luften från damm och andra mikropartiklar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördel och skada

En person kan inte alltid märka en minskning av luftfuktigheten, men det betyder inte att det är osäkert. Experter påpekar 6 huvudpunkter som påverkar hälsan negativt. Och det är med hjälp av en luftfuktare som de kan undvikas.

  • Slemhinnan torkar inte ut . Det är ett slags skyddande lager som skyddar oss från virus och bakterier. Och så att slemhinnan fullt ut kan fylla rollen som en barriär måste den vara konstant fuktig. Annars kan sprickor uppstå. Detta är särskilt farligt för ögon och näsa, eftersom någon infektion lätt kan komma in i kroppen.
  • Ögonsjukdomar förebyggs . Huden runt ögonen är inte lika tät som på resten av kroppen, det finns ingen svett och talgkörtlar. Därför måste detta område tas om hand på ett särskilt sätt. Det är lätt att torka ut ögonlockens hud. En modern person tillbringar mycket tid nära TV: n och vid datorn, så ögonen är redan spända. Om luften är för torr är det hög risk för konjunktivit.
  • Hår, hud och naglar får en behaglig färg . Fukt avdunstar ständigt från håret, torr luft förvärrar situationen och att dricka mycket vatten hjälper helt enkelt inte. I det här fallet hjälper en fuktig miljö att hålla håret tonat.
  • Frisk sömn återställs . Torr luft påverkar sömnens varaktighet och styrka negativt. Brist på sömn minskar prestanda, en person upplever frekvent depression. Det rekommenderas att placera en luftfuktare och en luftjoniserare på nattduksbordet bredvid sängen. Joniseraren producerar negativt laddade partiklar som förhindrar att fukt avdunstar.
  • Minskar koncentrationen av damm i luften . Partiklarna är praktiskt taget viktlösa och lyfts enkelt upp. På grund av den torra luften flyger de runt i rummet, vilket orsakar många sjukdomar i luftvägarna, allergiker drabbas av stora problem. Och om luften är fuktig blir partiklarna mättade med vatten, blir tunga och sätter sig på möblerna.
  • Inomhusblommor börjar växa snabbare . Om luften är torr slutar växterna att blomma, växer väldigt långsamt och blir ofta sjuka, och i speciella fall kan de dö. Följaktligen saktar fotosyntesen ner, syre frigörs allt mindre, vilket inte reflekteras bäst i mikroklimatet i lägenheten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom hämmar fuktig luft förvärring av kroniska sjukdomar. Men den här enheten har också nackdelar.

Ägarna glömmer ofta att kontrollera enheten efter att ha slagit på den, och om modellen inte har en avstängningssensor kommer lägenheten att vara täppt, personen kommer att känna överdriven fukt. Detta fenomen korrigeras snabbt genom ventilation. Men om du ständigt glömmer att stänga av luftfuktaren, kanske detta inte har den bästa effekten på möblernas och gardinernas skick. I vissa fall kan mögel och mögel utvecklas

För att undvika sådana fenomen rekommenderar experter att köpa produkter samtidigt med hygrometrar.

Det senare gör det i sin tur möjligt att kontrollera mängden fuktiga luftflöden

Ånganordningar kan, till skillnad från sina ultraljudskonkurrenter, bränna eller förvränga inredningen i ett rum. Om det finns en nyfödd i huset bör fuktning tas på största allvar

Bild
Bild

Huvudsakliga tillämpningsområden

Användningsområdet för en luftfuktare är mycket mer än det verkar. De installeras inte bara i lägenheter, lanthus, utan också i kontorslokaler: på kontor, i mötesrummet, i rökrum. De används också på gym, skönhetssalonger, massagecenter, barer, kaféer och restauranger, skolor, dagis, sjukhus och kliniker . Sådana anordningar kan också hittas i vissa butiker, där obehagliga lukter ofta förekommer. En luftfuktare bör installeras på varje lager.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var ska man lägga den?

En luftfuktare har en positiv effekt på människokroppen, och läkare rekommenderar att du installerar den i varje lägenhet. Om du bestämmer dig för att köpa en sådan produkt kan du inte placera den någonstans. För att få ut det mesta av din luftfuktare måste du hitta rätt plats för den.

  • Om det finns små barn eller husdjur i huset, ska enheten endast placeras på en plats som är otillgänglig för dem. En fönsterbräda, hög garderob eller byrå är lämplig för detta.
  • Ytan som apparaten ska placeras på måste vara fast och slät. Det är önskvärt att avståndet från golvet till luftfuktaren är minst 1 m: inga vattenpölar bildas runt det och fukt sprids jämnt i rummet.
  • Enheten bör placeras cirka 0,5 m från värmesystemen. Annars kommer du inte att uppnå maximal avdunstningseffekt.
  • Se till att det inte finns några inomhusväxter i närheten, liksom pappersprodukter (böcker, tidningar, anteckningsböcker). Det är lämpligt att ångan inte kommer in på andra möbler än den som apparaten står på.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla modeller har inte en skyddsmekanism, och om du tappar enheten kommer det att rinna ut vatten ur den.

Om detta händer, utan att tveka, koppla bort kabeln från nätverket, torka och torka enheten i 4 timmar och slå sedan på den igen.

Rekommenderad: