Hur Rengör Jag En Luftfuktare Hemma? Hur Avkalkas? Hur Tvättar Man Av Vita Avlagringar Med Citronsyra?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Rengör Jag En Luftfuktare Hemma? Hur Avkalkas? Hur Tvättar Man Av Vita Avlagringar Med Citronsyra?

Video: Hur Rengör Jag En Luftfuktare Hemma? Hur Avkalkas? Hur Tvättar Man Av Vita Avlagringar Med Citronsyra?
Video: How to SUPER CLEAN a HUMIDIFIER & Reduce Mineral Deposits!!! | Andrea Jean 2024, Mars
Hur Rengör Jag En Luftfuktare Hemma? Hur Avkalkas? Hur Tvättar Man Av Vita Avlagringar Med Citronsyra?
Hur Rengör Jag En Luftfuktare Hemma? Hur Avkalkas? Hur Tvättar Man Av Vita Avlagringar Med Citronsyra?
Anonim

En luftfuktare är en användbar enhet som låter dig behålla en bekväm atmosfär i ditt hem eller din lägenhet. Med dess hjälp är det möjligt att etablera och upprätthålla ett optimalt mikroklimat, att slippa värmen och att förbättra hudens skick. Men Om enheten inte tas om hand kan den gå sönder eller bli en bakteriekälla … Fundera på hur du rengör en luftfuktare hemma, hur regelbundet du behöver göra det, hur du tvättar bort vit blomma med citronsyra och vilka andra rengöringsprodukter som ska användas.

Bild
Bild

Hur enheterna fungerar

Hushålls luftfuktare anses vara apparater för säsongsbruk - behovet av dem ökar på vintern, när de naturliga luftfuktighetsindikatorerna i atmosfären minskar avsevärt på grund av artificiell uppvärmning av rummet. Till salu hittar du modeller med en mekanisk, ång- eller ultraljudsprincip, som utför samma jobb med olika tekniker.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom, det finns många kombinerade lösningar som dessutom kan desinficera eller lukta luften … Funktionsprincipen för någon av dessa typer av teknik är ganska enkel: mjukat eller filtrerat vatten som hälls i tanken utsätts för avdunstning och kommer in i miljön i form av små droppar kall dimma, som mycket långsamt lägger sig. Under drift kan enheten koka vätskan eller orsaka dess omvandling genom att vibrera ultraljudsmembranet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Luftbytesprocesser är också viktiga för luftfuktarens drift . I ultraljudsapparater kommer luftmassor in i tanken och passeras genom ett system med ett membran som förångar vatten med hjälp av högfrekventa vibrationer. Vid utgången till rummets atmosfär avges kall ånga, som redan är mättad med fukt, med de angivna egenskaperna. Bristen på uppvärmning eliminerar risken för brännskador i sådana enheter.

Bild
Bild

Ångfuktning sker på grund av uppvärmning av vätskan och utsläpp av varm, fuktmättad luft i atmosfären . I det här fallet kokar mediet inuti enheten, medan det är strikt kontrollerat av elektronik, och själva systemet har flera grader av skydd. Kroppen av värmebeständig plast är ofta tillverkad i flera lager, den värms inte utifrån.

Sådana anordningar kan användas för inandning eller aromaterapi. Designen kan innehålla en fläkt för att påskynda luftutbytesprocesserna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför kan de bli smutsiga?

Vanligtvis är luftfuktare en konstruktion av en elektronisk enhet och en behållare med en öppen eller stängd förångare. Den är tillverkad av hållbar och hygienisk plast som är kemiskt neutral för olika ämnen. Huvudorsaken till att kontaminering uppträder inuti enheten är vattenmiljön, vilket är en gynnsam grund för reproduktion av olika mikroorganismer . Oftast ägnar ägarna till luftfuktare inte tillräckligt med uppmärksamhet åt kvaliteten på vätskan som hälls i tanken. Men kranvatten kännetecknas av ökad hårdhet, innehåller mineralsalter och andra komponenter, som, när volymen av mediet avdunstar, förändrar koncentrationen.

Som ett resultat av det sätter sig farliga kemiska föreningar inuti apparaten, täcker dess delar och stör elektrisk konduktivitet. Vit plack eller skala som bildas på värmeelementet och kärlens väggar ser ut så här.

Om förångaren sällan öppnas kommer du en dag att märka att vatten har blommat under locket. Detta obehagliga fenomen är en följd av multiplikationen av mikroorganismer. Grön eller svart mögel kan också täcka alla andra ytor som gömmer sig på svåråtkomliga platser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför är en sådan stadsdel farlig? Först och främst utvecklingen av lungsjukdomar. Mögelsporer som kastas ut i luften av enheten är ett starkt allergen, särskilt farligt för barn och äldre, vars immunskydd är mindre perfekt. Det är värt att överväga att blommande vatten är en direkt följd av dåligt underhåll av enheten. Om tankens insida rengörs regelbundet kommer det att ge exceptionella hälsofördelar.

En luftfuktare i ett hem kan bli smutsig inte bara inuti utan också ute . Om fingeravtryck finns kvar på fodralet eller en fet beläggning bildas kan detta också utgöra en fara för själva enheten och för andras hälsa. Utvändig rengöring måste utföras samtidigt som placket avlägsnas inuti behållaren. Dessutom är det bra att ta bort damm från enhetens yta under normal rengöring.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rengöringsmetoder

För att rengöra din luftfuktare hemma är det tillräckligt att följa enkla och tydliga instruktioner. Det är absolut nödvändigt att komma ihåg att alla manipulationer endast utförs när enheten är frånkopplad från elnätet. Det är också viktigt att vänta tills vattnet i ångmodellens behållare har svalnat för att undvika att bli bränd. Vid avkalkning är proceduren följande:

  1. enheten är avstängd, tanken demonteras, frigörs från vätskan inuti den;
  2. mekanisk rengöring av behållarens väggar utförs med en mjuk trasa fuktad i tvålvatten; den bereds av 100 g riven tvätttvål och 200 ml varmt vatten, blandas noggrant genom att skaka;
  3. behållaren torkas på utsidan och insidan; för svåråtkomliga platser är borstning med en mjuk borst tandborste väl lämpad; inget starkt tryck behövs; för att förbättra rengöringskvaliteten fuktas borsten också i tvålvatten;
  4. munstycket rengörs - en ättikslösning används (förhållandet mellan essens och vatten är 1: 1); det appliceras på en mjuk trasa, du måste torka bort smuts och skala tills ett tillfredsställande resultat erhålls;
  5. sköljning utförs - alla delar av luftfuktaren sköljs med rent destillerat eller rinnande vatten;
  6. torkning pågår - först är delarna kvar på torken, sedan torkas de noggrant av med en mjuk handduk; Det rekommenderas inte att torka med en hårtork eller använda andra uppvärmningsmetoder.

Viktig! Tvätta inte delar av luftfuktaren i diskmaskinen. Sådana åtgärder är endast möjliga om tillverkaren har angett tillåtelse för sådana åtgärder i anvisningarna för enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan avkalka en luftfuktare med citronsyra. För detta bereds en lösning i en koncentration av 50 g torrt pulver per 1 liter vatten för att uppnå fullständig upplösning av ingredienserna. Därefter läggs lösningen till tanken, enheten startar i 1 timmes drift. Därefter frigörs behållaren från vätskan, alla strukturelement i enheten sköljs.

Mögeldesinfektion sker på flera sätt

  • Vinäger . Essensen i en volym på 200 ml löses i 4,5 liter vatten, varefter ångapparaten fylls med denna blandning och lämnas i arbetsförhållande i 60 minuter. Ultraljudstyper av teknik rengörs i ett energilöst tillstånd. Rummet är väl ventilerat under bearbetning. Därefter tappas blandningen, tanken sköljs noggrant.
  • Väteperoxid . I detta fall hälls 2 glas (500 ml) väteperoxid i apotekskoncentration i behållaren avlägsnad från enheten. Exponeringstiden är 1 timme. Se till att agenten kommer i kontakt med behållarens väggar och botten.
  • Klorlösning - 1 tsk. vitheten späds ut med 4, 5 liter vatten, blandningen skakas, hälls i behållaren. Varaktigheten av desinfektionsprocessen är 60 minuter, sedan tappas vätskan. Före installation i enheten sköljs behållaren noggrant med vatten och torkas.

Viktig! Med hjälp av regelbunden desinfektion kan spår av eventuella patogena mikroorganismer elimineras, vare sig det är slem, mögel eller svamp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kan inte användas för att tvätta en luftfuktare? Alla kemiska medel med en aggressiv sur eller avfettande komposition är definitivt inte lämpliga att använda .… Vätska för att diska, toaletter, handfat, fritt från igensättning, bör uteslutas från listan över vårdande komponenter. Istället för rengöring kommer de helt enkelt att skada enheten.

Förebyggande

Finns det förebyggande åtgärder som tillåter mindre frekvent rengöring av plack och förlänger enhetens livslängd? För att minska behovet av global avlägsnande av mögel och skala, rekommenderas vissa regler.

Bild
Bild

Bland de användbara förebyggande åtgärderna kan följande noteras:

  • alltid efter rengöring måste du först torka alla löstagbara delar av luftfuktaren noggrant; genom att installera fortfarande våta strukturelement kan du öka risken för mögelbildning på svåråtkomliga platser;
  • om det finns ytterligare utbytbara eller rengöringsbara filter i modellen bör de också uppmärksammas. om de är starkt förorenade, bakteriebalansen störs, bör du inte missa tiden för att byta filter, inklusive de som anses vara permanenta;
  • rengöring bör utföras minst 1 gång per månad, men helst varje vecka; med en kraftig försämring av vattenkvaliteten eller en förändring av källan till dess tillförsel, måste denna process göras mer frekvent;
  • för att förhindra avsättning av hård plack på väggarna är det tillräckligt att regelbundet titta in i tanken, ersätta vätskan i den;
  • Vid långvarig frånvaro av ägarna rekommenderas att helt befria luftfuktaren från vatten och torka den ordentligt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att följa dessa riktlinjer kan du göra det konstanta underhållet av din luftfuktare mindre betungande och lättare för bäraren.

Rekommenderad: