Senap Som Siderat (22 Foton): Vad är Bättre än Phacelia? När Ska Man Så Och Gräva Upp Vit Senap Som Gödningsmedel För Trädgårdens Jord På Hösten?

Innehållsförteckning:

Video: Senap Som Siderat (22 Foton): Vad är Bättre än Phacelia? När Ska Man Så Och Gräva Upp Vit Senap Som Gödningsmedel För Trädgårdens Jord På Hösten?

Video: Senap Som Siderat (22 Foton): Vad är Bättre än Phacelia? När Ska Man Så Och Gräva Upp Vit Senap Som Gödningsmedel För Trädgårdens Jord På Hösten?
Video: Undvik "early extension" - för tidiga handleder... 2024, Maj
Senap Som Siderat (22 Foton): Vad är Bättre än Phacelia? När Ska Man Så Och Gräva Upp Vit Senap Som Gödningsmedel För Trädgårdens Jord På Hösten?
Senap Som Siderat (22 Foton): Vad är Bättre än Phacelia? När Ska Man Så Och Gräva Upp Vit Senap Som Gödningsmedel För Trädgårdens Jord På Hösten?
Anonim

Senap är gröngödselns favorit bland trädgårdsmästare. Det ersätter lätt fungicider och insekticider. Senap gör att du kan minska mängden jord som ska grävas upp i trädgården och att befria området från oönskade ogräs . Och detta är inte förvånande - det har unika egenskaper, på grund av vilka det är en slags doktor i eko -jordbruk.

Bild
Bild

Hur är det användbart?

Senap är ett lättsmält gödselmedel, varför det uppskattas av de flesta trädgårdsmästare . Den växer väldigt snabbt. Från hundra kvadratmeter mark kan du samla upp till 400 kilo av denna växt.

Dess blad och stjälkar innehåller många organiska ämnen, höga halter av kväve, fosfor och kalium.

Bild
Bild

Senap som odlas för gröngödsel är till stor nytta inte bara för människor, utan också för jorden, liksom för grödorna som växer i detta område

  • Senap hjälper till att återställa saknade element i jorden. Det fyller snabbt trädgårdsjorden med organiskt material, som är inbäddat i jordkompositionen.
  • Den gröna gödselväxten absorberar tunga mineraler och omvandlar dem till en lätt form.
  • Förbättrar markstrukturen eftersom det är ett idealiskt jäsmedel.
  • En viktig fördel med senap är att undertrycka odling av ogräs före plantering och efter skörd.
  • Denna växt motstår utlakning av näringsämnen från trädgårdsjorden under regnigt väder.
  • De fördelaktiga ämnena som utsöndras från rötterna i senapsgrön gödsel motstår bildning av mögel och bakterier. Det minimerar antalet patogena phytophthora och putrefaktiva mikroorganismer.
  • Tack vare denna växt kommer det att vara möjligt att återställa trädgårdskulturen till sin vanliga plats för trädgårdsmästaren mycket tidigare än den borde vara.
  • I jordkompositionen där vit senap växer minskar antalet skadedjur.
  • Sensådd oskuren senap fungerar som en kompost som fäller snö.
  • Senap, planterad som gröngödsel på våren, är en utmärkt honungsväxt under blomningen.
  • För de flesta trädgårdsgrödor är vit senap en bra granne, till exempel ärtor och vindruvor. När du odlar senap bredvid fruktträd kan du vara säker på att mal och bladlöss inte kommer att attackera träd.
Bild
Bild

Senap är i sig en opretentiös kultur . Hon kräver ingen särskild omsorg för sig själv. Senapsfrön för gröngödsel finns i alla trädgårdsaffärer. Samtidigt kommer deras priser inte att påverka tillståndet i plånboken på något sätt. Efter blomningen är fröna som samlats in av trädgårdsmästaren avsedda att användas som utsäde för nästa säsong.

Och ändå finns det några nyanser som en trädgårdsmästare bör vara uppmärksam på när man väljer en plats för sådd av senap för gröngödsel. Denna växt bör inte odlas på mark där rädisor, raps och andra korsblommiga växter tidigare växte.

Erfarna trädgårdsmästare hävdar att det, som en analog av vit senap, finns en gul sort som har samma egenskaper. Men så är inte fallet. Senapsgult är det vanliga namnet på vit senap.

Bild
Bild

Varför är phacelia bättre?

Innan du drar en slutsats: vilken växt är bättre måste du noggrant läsa egenskaperna hos motståndaren till vit senap. Phacelia är en växt från vattenfamiljen som används av många lantbrukare som gröngödsel . I heta klimat utvecklar phacelia grova stjälkar, som efter klippning sönderfaller mycket långsamt. Följaktligen reduceras effektiviteten av användningen av denna gröngödsel betydligt.

Phaceliabiologer hävdar att denna gröda inte bara tar bort ogräs från jorden, utan också ökar jordens bördighet . Det fyller jorden med näringsämnen och spårämnen.

Bild
Bild

Såar phacelia för gröngödsel måste produceras på hösten, cirka 2 månader innan frost börjar. Denna tid är tillräckligt för att växten ska bli starkare och klara av hård kyla.

Efter att ha behandlat de viktigaste egenskaperna hos phacelia kan du börja ta reda på vilken gröngödsel som är bättre. Faktum är att båda kulturerna är markläkare . Under den varma säsongen bildar phacelia en grov bas, vilket är mycket svårt att bli av med. Stjälken tar mycket lång tid att brytas ner och liknar ogrässkott. Av denna anledning rekommenderar sommarboende som bor i de södra regionerna att använda senap som gröngödsel. Medan de norra regionerna är mer lämpliga för phacelia.

Och bara ett fåtal bönder som regelbundet sköter sin gård alternerar sådd av dessa grödor.

Bild
Bild

När ska man så?

Bönder med stora åkrar för grödor och trädgårdsmästare med små tomter har uppskattat användbarheten av vit senap som en sidor. Vart i varje trädgårdsmästare bestämmer såtiden oberoende , baserat på personlig erfarenhet. Vissa sår frön på hösten, medan andra föredrar våren.

I själva verket tidpunkten för sådd senap för gröngödsel beror på regionens geografiska läge, temperaturfluktuationer och väderförändringar . Men invånare i inhemska byar styrs oftast av enligt såkalendern och folkmärken.

Bild
Bild

Innan vintern

Få människor vet att sådd senap för gröngödsel kan utföras på senhösten. Plantering före det kommande kalla vädret riktar sig till vårskott . Såprocessen är densamma som att plantera morötter, persilja och andra grödor.

Huvudpunkten för att plantera senapsgrön gödsel före vintern är tidiga vårskott. Och innan tiden för huvudplanteringen kommer kommer växten att kunna få grön massa.

Bild
Bild

Under våren

Vårsåd av senap för gröngödsel börjar i mars när snön smälter och jorden värms upp till temperaturer över noll grader . Bara jorden blir tillräckligt fuktad, därför behöver inte ytterligare bevattningsarbete utföras. Den valda planteringsplatsen rensas från ogräs och sådd utförs ovanpå. Inom en månad växer den planterade biomassan till önskad storlek.

Bild
Bild

På hösten

För höstsådd av senapsgrön gödsel finns det bara en regel: ju tidigare desto bättre . Och det är inte förvånande att ju snabbare senapet slår rot, desto fler fördelar kommer gröna att ha. Av detta följer att det är nödvändigt att plantera senap direkt efter skörd. Det finns ingen anledning att vänta tills hela området är rengjort. Om löken skördas i augusti måste den tomma trädgården sås omedelbart med senap.

Det är viktigt för trädgårdsmästare att komma ihåg att det finns en allvarlig nyans som måste beaktas innan man sår senap. Du kan inte växla denna växt med andra korsblommiga grödor, eftersom de har samma sjukdomar . Enkelt uttryckt kan du inte plantera senap där det är planerat att plantera kål, kålrot, rädisor eller rädisor i framtiden.

Innan sådd av senapsfrön måste jorden lossas något och fördjupningar upp till högst 10 cm. Senapsfrön kräver ingen speciell förberedelse. Vanligtvis är de spridda över jordytan, varefter de förseglas med en kratta.

För att så 1 hektar mark behöver du cirka 500 g frön.

Bild
Bild

Fröhastighet

Antalet senapsgröna gödselfrön beror på jordtypen. Nedan finns en tabell som visar såningstakten för 1 tunnland mark.

Mängd

Sandmark

Ler jord

Chernozem

Senap 200 g / 10 m 300 g / 10 m 100 g / 10 m
Svart senap 400 g / 10 m 500 g / 10 m 250 g / 10 m
Sarepta senap 150 g / 10 m 250 g / 10 m 150 g / 10 m

Efter att ha granskat de presenterade uppgifterna blir det tydligt - ju tyngre jorden desto fler frön kommer att krävas . Med en sällsynt spridning av senapsfrön i tung jord är det stor sannolikhet att många planteringar helt enkelt inte kommer att stiga.

Standard sådd senap per 1 hektar mark skiljer sig från andra sidor, eftersom de bygger upp en tillräcklig mängd grönska på kort tid. Senapsbuskar är 1 m höga. Under goda förhållanden kan deras längd nå 1,4 m, men detta händer extremt sällan.

Bild
Bild

Det är värt att notera att såhastigheten för senapsgröna gödsel skiljer sig från de såda fröna av denna växt avsedd för matlagning . Siderata växer ett stort antal rötter, som sedan sönderfaller i jorden och lossar den. För kulinariska ändamål är greenerna viktigast. Därför planteras kulinarisk senap i rader snarare än slumpmässigt spridning så att den gröna delen får så mycket solljus som möjligt.

Vidare föreslås att man överväger en tabell som anger hur snabbt frön av ätlig senap per 1 hektar mark kan ses

Mängd sandig jord Ler jord Chernozem
Svart senap 150 g / 10 m 400 g / 10 m 100 g / 10 m
Sarepta senap 100 g / 10 m 200 g / 10 m 50 g / 10 m

För att minska antalet skadliga insekter i jorden måste grödödningens såhastighet per 1 hektar mark fördubblas. De aktiva ämnena som finns i rötterna på denna växt skrämmer bort trådmask, björn och vivel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsteknik

Varje trädgårdsmästare kommer att klara sådd av senap för gröngödsel . Själva processen kräver inte speciella kunskaper och färdigheter. Och på grund av dess opretentiösa natur, kräver växten ingen särskild vård eller några komplexa förfaranden för markodling.

Såarbete utförs manuellt, men detta är mycket underhållande för de flesta trädgårdsmästare. Men sådd av frön bör utföras med hjälp av en kratta eller annan trädgårdsutrustning.

Bild
Bild

För att uppnå tidig spiring är det nödvändigt att följa flera regler för plantering av frön

  1. När du väljer en plats för sådd måste du ta hänsyn till närheten till andra grödor. Biologer avråder från att plantera vit senap där korsblommiga växter brukade växa. Den valda platsen för senapet måste ha tillgång till solljus och tillräckligt skydd mot vinden.
  2. Innan du sår sängarna är det nödvändigt att gräva upp, ta bort ogräsrötterna och spill jorden med kallt vatten.
  3. På de förberedda raderna är det nödvändigt att göra miniatyrspår. Frön bör planteras med 12-15 cm mellanrum. Planteringsdjup mindre än 1/3 av ett finger.
  4. För 1 kvm m av trädgården kommer att kräva cirka 4-5 g frön.
  5. Efter sådd måste fröna strö lätt med jord, men inte mer än 1 cm.
  6. Det såda området måste vattnas. Det är att föredra att använda en vattenkanna i trädgården. Slang- eller hinkvattning rekommenderas inte. En stark ström av vatten kan fördjupa fröna eller till och med klämma ut dem ur jorden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan förvänta dig de första skotten om 4 dagar . Huvuddelen av fröna kläcks på en gång. Groddarna som bildas på jordytan täcker jorden med en grön matta.

Växande senap för gröngödsel måste förekomma naturligt . Användningen av kemikalier av okänt ursprung kan leda till obehagliga konsekvenser. Men vid behov kan du befrukta planteringen med preparatet "Baikal". Men även han kommer inte att kunna hjälpa till om trädgårdens jordkomposition var kraftigt utarmad efter många års odling av trädgårdsgrödor som inte hade lämplig utfodring.

Såtekniken är enkel och prisvärd . Varje lantbrukare eller trädgårdsmästare med vilken kompetensnivå som helst kan enkelt klara denna uppgift.

Om trädgårdsmästaren plötsligt bestämmer sig för att så ett stort område med vita senapsfrön, skulle det vara mer korrekt att använda metoden för den vanliga spridningen av frön över lös jord, följt av att de begravas med en kratta.

Bild
Bild

När ska man klippa och gräva?

Senapsgröns tillväxtprocess beror på markfuktighet och väderförhållanden. Denna växt växer bra på platser med tillräckligt med solljus. men det kommer en tid då den odlade gröngödseln måste klippas. Detta görs av flera skäl.

  1. När blommor dyker upp på växten är alla element i senapsstrukturen grova. Nedbrytningsprocessen kommer därför att ta mycket längre tid. Men de växts känsliga löv, som inte har nått blomning, sönderfaller mycket snabbare. De mättar också jordkompositionen med användbara ämnen.
  2. Under blomningen riktar senap all sin energi till växande blommor, som därefter bildar baljor med frön. Under denna period minskar senapens fördelaktiga egenskaper, spridning till jorden.
  3. Om du inte klipper den grodda växten, sprids de resulterande fröna runt på platsen på ett kaotiskt sätt i slutet av blomningen. Följaktligen kommer den medicinska växten att växa som ett ogräs.
Bild
Bild

Användbara tips

Det är inte svårt att odla senap för gröngödsel. Även nybörjare och små barn klarar detta. Erfarna trädgårdsmästare är dock redo att ge några användbara tips för att odla en bra gröngödsel utan ytterligare manipulation.

  1. Trädgården måste vara noggrant förberedd : justera och rensa upp andra vegetationsrester. Tack vare denna beredning kommer det inte att finnas några hinder i kontakt mellan jorden och fröna.
  2. När man planterar frön det rekommenderas inte att pressa fröna djupt i marken med iver .
  3. Det är tillåtet att fördjupa frön till ett större avstånd till sandjord .… Om det finns tät jord i trädgården måste fröna sås närmare ytan.
  4. Tack vare snabb klippning trädgårdsmästaren får det mest effektiva gödningsmedlet för trädgårdsmarken. Det är bäst att gräva stjälkarna i jorden på våren, innan du planterar grönsaker.
  5. Fröna planteras på våren i spåren , och på hösten rekommenderas att plantera frön genom spridning .
Bild
Bild

Senap planterat som gröngödsel är ett gödningsmedel . De utvecklande rötterna från den planterade växten på kort tid fyller jordkompositionen med den nödvändiga mängden användbara mikroelement. Detta ökar marktilldelningens bördighet.

Glöm inte att välja rätt grannar. Då kommer det att visa sig bli en utmärkt skörd.

Bild
Bild

När senapet har spirat ska det klippas . Slipade groddar ska inte brännas eller skickas till deponi. De kan användas som gödningsmedel, samt foder för fjäderfä och boskap. Dessutom kan de unga senapsgröna gödselklippta löven användas vid matlagning. Tillag till exempel en vårsallad med dem. I vissa fall spelar avfasade blad rollen som att dekorera rätter.

Många bönder och trädgårdsmästare använder senap som ett antiseptiskt medel . Traditionella läkare odlar senap för medicinska ändamål. Det är inget överraskande.

Denna växt har antiinflammatoriska, svampdödande effekter. Det kan användas för att behandla psoriasis och mykos.

Bild
Bild

Ganska ofta senap och dess beståndsdelar är huvudingrediensen för salvor och kompresser … Senapsmedicin används mot förkylning, lunginflammation och bronkit. Senapsgrön gödsel är inte bara ett gödningsmedel för jorden, utan också en stor fördel för omgivningen, även efter klippning.

Rekommenderad: