Alukobond (47 Bilder): Mått På Kompositpaneler. Vad Det är? Installation Av Alucobondark På Fasaden Och I Taket, Färger Och Textur

Innehållsförteckning:

Video: Alukobond (47 Bilder): Mått På Kompositpaneler. Vad Det är? Installation Av Alucobondark På Fasaden Och I Taket, Färger Och Textur

Video: Alukobond (47 Bilder): Mått På Kompositpaneler. Vad Det är? Installation Av Alucobondark På Fasaden Och I Taket, Färger Och Textur
Video: Aluminium Composite Panel Installation 2024, April
Alukobond (47 Bilder): Mått På Kompositpaneler. Vad Det är? Installation Av Alucobondark På Fasaden Och I Taket, Färger Och Textur
Alukobond (47 Bilder): Mått På Kompositpaneler. Vad Det är? Installation Av Alucobondark På Fasaden Och I Taket, Färger Och Textur
Anonim

Materialet för fasaddekoration som kallas alucobond vinner stor popularitet på alla kontinenter varje år. Det finns flera anledningar till detta. Först och främst är det en acceptabel kostnad. Därefter kommer plattornas yttre skönhet. Och utan tvekan är hög kvalitet en positiv egenskap. Hantverkare uppskattar också detta material för sin enkla installation. Innan du fortsätter med den oberoende installationen av alukobonden på fasaden i ditt eget hus, rekommenderas det dock att lära dig om egenskaperna hos detta material, fördelarna, nackdelarna och också bekanta dig med några av nyanserna i installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Alucobond är ett kompositmaterial vars fullständiga namn låter som aluminiumkompositpaneler. I detta fall är kompositen en harmonisk duett av aluminium och polymer . Polymeren som används vid tillverkning av kompositblock skiljer sig åt i typ och tjocklek. Det färdiga materialets prestandaegenskaper beror på detta.

Bara på Ryska federationens territorium finns det cirka 15 företag som sysslar med tillverkning av detta fasade material

Tjockleken på aluminiumplåtarna som används i varje platta är 0,5 mm. Blockens inre fyllmedel är insvept med metallplattor på båda sidor. Således bildas ett slags smörgås.

Den inre komponenten i en sådan smörgås presenteras oftast i form av högtryckspolyeten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att veta att aluminiumsmörgåsplåtarna har en korrosionsskyddande beläggning för att säkerställa att brädorna inte försämras i förtid. Förutom, antikorrosionsbeläggning hjälper till att förhindra skador från gnidning mot gitterbasen . En oxidkomposition i form av en natriumhydroxidlösning används som ett korrosionsskydd, på grund av vilket en film visas på metallplattans yta, vilket skyddar materialet från fukt som kan orsaka irreparabel skada på metallen.

Framsidan är aluminiumbelagd med polyester . Men tillverkare använder oftast fluorerat kol istället, vilket inte utsätts för ultraviolett strålning och kemikalier. Det som är anmärkningsvärt är att fluorerat kol, även efter långvarig drift av plattorna, inte spricker, och ännu mer lämnar inte basen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det sista lagret av den sammansatta mackan är en laminerad film . Det bör tas bort före installationen eftersom det är en del av originalförpackningen. Tack vare denna film skyddas plattornas dekorativa yta under transport och hantering. Vissa hantverkare installerar aluminiumkompositpaneler utan att ta bort filmen och tar sedan bort det skyddande lagret från ytan.

Framsidan av alukobondplattor kännetecknas av ett stort antal lager. Sett från det centrala fyllmedlet är nästa lager vidhäftning, sedan aluminiumplåt, sedan primer, harts, emalj och skyddsfilm.

Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

Alucobond är ett motstående byggmaterial i form av aluminiumkompositblock. På grund av sitt innehåll har brädorna goda prestandaegenskaper.

Vidare föreslås att bekanta sig med fördelarna och nackdelarna med alucobond, som varje person som vill använda detta material som en beklädnad av fasaden på en byggnad behöver veta om. Först och främst måste du veta fördelarna med kompositskivor.

  • Varaktighet . Varje tillverkare tillhandahåller ett kvalitetscertifikat och ett garantikort som bekräftar att panelerna kommer att fungera i upp till 25 år. Ägarna, som har använt detta material för länge sedan, hävdar dock att plattor av hög kvalitet från kända företag kan hålla i ett halvt sekel.
  • Lätt att bearbeta . Trots flerskiktningen är kompositpaneler ganska enkla att skära i flera bitar. De matas med valsning och svetsning.
  • Styrka och elasticitet . Stålplåtar i en sammansatt smörgås ger skivorna hög motståndskraft mot mekanisk påfrestning. Men vad som är intressant, trots närvaron av ett så starkt material, kan alucobonden böjas.
  • Beständig mot vittring . Alucobond -beläggningen klarar hårt väder, plötsliga temperaturförändringar.
  • Estetik . Tack vare en mängd olika färger och nyanser på framsidan av alucobond -plattor kommer alla att kunna förkroppsliga de mest vågade idéerna i verkligheten. Utsidan kan efterlikna dekorativ puts och andra unika designalternativ. Och det som är trevligast, även vid långvarig exponering för ultraviolett strålning, försvinner inte färgmättnaden på plattornas framsida.
  • Slät, plan yta . Även när plattorna är böjda visas inte sprickor och sömmar på materialets yta. Vad som är trevligast, den ovanliga strukturen i blocken när de är vikta, och till och med under installationen, gör att du kan göra strukturen sömlös.
  • Värme- och ljudisolering . Tack vare deras skikt undertrycker plattorna buller och behåller värme inuti lokalerna. Ljudisoleringsegenskaperna för byggnader i stadens centrum är särskilt viktiga.
  • Lätt att installera . På grund av kompositplattornas lätthet appliceras inte en stor belastning på byggnadens grund. Och med tanke på plattornas styrka behöver du inte använda ytterligare armeringsdelar. Det räcker med att applicera en förenklad ramstruktur för en ventilationsfasad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alucobond har också några nackdelar

  • Låg eldfasthet . Naturligtvis bestäms denna indikator av typen av fyllmedel. Plattor, inuti vilka det finns en polymer, brinner inte bara ut, utan släpper också ut giftiga ämnen i luften. Det är därför de flesta väljer skivor med expanderad polyeten, eftersom det tillhör flamskydds -klassen. Idag är byggmarknaden fylld med alucobond -paneler med förbättrad intern sammansättning. De innehåller aluminiumhydroxid, som tål öppen eld i flera timmar. Priset på sådant material är dock mycket högre. Följaktligen köps de inte så ofta.
  • Restaurering av plattor . Om blocket plötsligt skadas kan det vara nödvändigt att demontera flera intilliggande plattblock för att byta ut det.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Alucobond är ett så mångsidigt byggmaterial att det används i en mängd olika produktionsområden

  • Sammansatta paneler intar idag den första platsen bland de material som är avsedda för dekoration av fasaden på byggnader.
  • Alucobond används som en ventilerad fasad av föråldrade byggnader för att renovera utsidan och öka ljud- och värmeisoleringsegenskaperna.
  • Blockmackor används som beklädnad för arkitektoniska detaljer.
  • Plattor av denna typ används vid design av reklamskyltar, stående brädor, ljuslådor.
  • Nya block kan användas för att göra skiljeväggar inuti lokalerna eller för att dekorera det inre utrymmet, inklusive taket.
  • Säkert få människor vet, men kompositpaneler används för tillverkning av vissa efterbehandlingselement för bilar, bussar och till och med bilar.
  • Alucobond används som skyddande förpackning för ömtålig utrustning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Aluminiumkompositpaneler gör enkelt sitt jobb. Men de används oftast som ett efterbehandlingsmaterial för framsidan av byggnader och interiörer.

Det är dessa block som gör det möjligt att skapa unika arkitektoniska mästerverk när man anordnar utsidan av en byggnad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter

Idag finns det flera sorter av aluminiumkompositpaneler, som alla har många fördelar, men kan ha vissa nackdelar

  • Ventilerad fasad med alucobond . Installationen är mycket enkel. För installation används fästelement, på vilka isoleringen initialt installerades. Därefter fästs guiderna och profilen, och därefter fixeras panelerna. Tack vare denna design får byggnaderna maximalt skydd mot mekaniska skador, och viktigast av allt är att värmen behålls inuti byggnaden.
  • Alucobond under ett träd . Med hjälp av sådana plattor får byggnaden ett ovanligt utseende. Varje enskilt block är täckt med högkvalitativ färg som inte spricker med tiden, inte tappar mättnad och färgdjup, liksom den naturliga träets synliga struktur.
  • Alukobond A2 . Ett särdrag hos denna typ av panel är brännbarhet. Även med stark värme från direkta lågor tänds inte kaminen. Följaktligen är sådana plattor avsedda att användas i byggnader där frågan om brandsäkerhet är i första hand.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att aluminiumkompositplattor tillverkas under flera märken.

Den första är B2 . Sådana plattor tål inte öppen låga, varför de tillhör den fjärde brandfarlighetsgruppen. De blossar inte bara upp från kontakt med eld, utan blossar också snabbt upp. En annan särskiljande egenskap hos B2 aluminiumkompositpaneler är minsta böjhållfasthet.

Nästa märke är A2 . Dessa modeller har ett minimalt brandfarlighetsindex, vilket indikeras med symbolerna "G1". Det finns sorter av tallrikar med beteckningen "NG". Detta tyder på att de inte är brandfarliga. När det gäller måtten på plattorna märkta A2 är de helt identiska med B2 -alukobonden. Den enda skillnaden är i massa. Plattorna A2 är 1,5 kg tyngre än plattorna B2.

En annan typ av kompositkassetter är plus . Dessa brädor skiljer sig åt i maximal tjocklek. Vikten för varje enskilt block är 7,3 kg. Brandfarlighets- och brandfarlighetsindikatorer är minimala.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mått och vikt på ark

Aluminiumkompositpaneler med plusmarkering har maximal möjlig bredd - 1,5 m. Och bredden på kompositpaneler med B2 -märkning är 1 m. Alucobond A2 -märkning har en genomsnittlig bredd på 1,25 m . Samma plattor kan beställas med en och en halv meters bredd, eftersom det är nästan omöjligt att hitta A2 -plattor större än den angivna bredden vid försäljning.

Det finns ingen specifik standard för längden på alukobondblock . Denna måttindikator fluktuerar inom 2-4, 5 m. Men när man undersöker fasader på byggnader som är färdiga med alucobond finns det också atypiska dimensioner av plattorna. Detta beror på några av nyanser av blockproduktion. De går längs transportören i ett kontinuerligt band och skärs efter den längd som kunden kräver.

Bild
Bild

Men även när det gäller enskilda order måste det komma ihåg att de tillåtna normerna inte kan överskridas.

Till exempel kan den maximala längden på en platta vara 6 m. Längden på varje enskilt block bör inte överstiga 160 cm.

Tjockleken på alukobonden är lika viktig. Denna siffra beror dock på fyllningen av mackan. Enligt tillverkarna är konsumenternas efterfrågan mer inriktad på plattor med en tjocklek av 4 mm.

Det är värt att bekanta sig med alumabondens massa. För 1 kvm. m av detta material står för 3 till 8 kg. Allt beror på de material som används för att komponera de sammansatta panelerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur arbetar man med paneler?

Människor som aldrig har stött på sådant material har mycket svårt att arbeta med det. Men det är inte så. Faktum är att aluminiumkompositpaneler kan installeras utan att ens ha en minimal förståelse för hur man gör. Det viktigaste är att förstå installationstekniken och ta reda på några av nyanserna i installationen. Hemma kan plattorna inte bara skäras, de kan böjas på egen hand för att installeras på en böjd yta.

När det gäller böjning av aluminiumpaneler har 3 metoder utvecklats för detta ändamål

Pressbromsar, där specialiserad automatisering används, utformade för att böja ark, plattor, paneler och andra typer av material

Bild
Bild

Maskiner för rundböjning. I detta fall liknar deformationsprocessen något som en pressbroms. Särskild uppmärksamhet måste dock ägnas åt att skydda panelernas framsida

Bild
Bild

Manuell bockning genom fräsning. Fräsning utförs i den del av panelen där böjning krävs. Med fräsar kan du göra rektangulära eller v-formade snitt. Dessa snitt ska inte sträcka sig till insidan av panelen där fyllmedlet passerar. Efter förberedelse av detta spår utförs böjning för hand till önskad radie

Bild
Bild

Den tredje metoden är idealisk för läxor. Och det som är mest anmärkningsvärt, i närvaro av sådana spår, förlorar plattorna inte sina kvaliteter.

När det gäller att skära aluminiumkompositskivan är det nödvändigt att använda en fräs med styrstängsel . Men om det inte finns något sådant verktyg kan du använda en kvarn. Endast när du arbetar med det är det viktigt att vara särskilt försiktig och försiktig, även en liten gnista kan leda till obehagliga konsekvenser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsteknik

Människor som inte är släkt med byggbranschen bjuder in specialister att montera alucobonden på byggnadens fasad. Det verkar för amatörer att endast en professionell med stor erfarenhet av att montera kompositplattor klarar detta arbete. Självklart, för arrangemang av byggnader i flera våningar, bör du ingå ett avtal med ett byggföretag, men när du dekorerar fasaden på ditt eget hus kan du göra det själv. Allt är ju inte så komplicerat som det kan tyckas vid första anblicken.

Alucobond fästs på metallramen med hjälp av speciella enheter. Fästnoderna på vilka byggnadsmantelplattorna ska fästas är indelade i flera typer:

  • upphängd på bultar;
  • fäst med spår och åsar;
  • nitad;
  • skruva in;
  • lim.
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje enskilt alternativ garanterar hög hållfasthet och tillförlitlighet för att fixera plattorna, det viktigaste är att observera tekniken för att installera profilen.

I allmänhet består installationsprocessen av tre steg, det första är att installera delsystemet, det andra är isolering och det sista steget är att fixa plattorna själva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av delsystem

Enligt alukobond -installationstekniken är det först och främst nödvändigt att göra en fasadmarkering. För detta det är nödvändigt att använda högprecisionsinstrument som är utformade för att fungera på stora dukar, till exempel en laser eller en teodolit . Om byggnaden inte är hög är det tillräckligt att använda en konstruktionstejp eller en mätstång.

Nästa steg i installationen är att installera fästena . Med hjälp av en borrmaskin är det nödvändigt att skapa hål, vars diameter måste matcha ankarbultarna. Och här är en viktig nyans: hålets djup bör vara 10 mm mer än bultarnas längd.

Därefter installeras fästena . Det är på dem som hela belastningen på fasaden kommer att utföras. För att beklädnaden ska sitta stadigt är det därför nödvändigt att korrekt installera fästena. Till att börja med placeras en diskbricka på en självgängande skruv. Därefter sätts en värmeisolerande packning och en plastpinne in i hålet. Efter att skruven har vridits. Det senare vid installationen av delsystemet innebär installation av guider.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppvärmning

Ett viktigt steg i installationen av plattorna är att lägga isoleringen. Den vanligaste mineralullen. Du kan också använda polystyren eller expanderad polystyren.

Isoleringsplåtar är uppspända på fästen . Och för större fixering fixas de på vissa ställen med pluggar.

I det här fallet måste du veta en viktig nyans: om mineralull används måste dess ändar försiktigt stoppas under fästena.

Bild
Bild

Sista etappen

Och nu återstår bara att installera själva alucobonden. Installation av aluminiumkompositplattor utförs beroende på typ av fästelement . Det vanligaste är dock med och utan lås. Blocken ska installeras från botten till toppen, vänster till höger. Med hjälp av självgängande skruvar fixeras startstången. För en tätare anslutning rekommenderas att du placerar dubbelsidig tejp under kassetterna. Under installationen är det viktigt att se till att nästa kassett matchar den föregående i låsen.

Efter montering av varje ny platta dras skruvarna åt . Om det behövs kan en liten lucka lämnas mellan blocken. Kassetter som inte har ett lås installeras med en liknande teknik med nitar.

Som det blev klart installationen av alucobonden är inte särskilt svår . Naturligtvis, för en nybörjare, kommer installationen av de första plattorna att verka otroligt svårt. Men om du håller dig till alla invecklingar i installationen kommer även en oerfaren person att kunna utrusta fasaden på sitt eget hus utan att involvera specialister inom byggbranschen.

Rekommenderad: