Epoxilim (68 Bilder): Tvåkomponentepoxi, Transparent Universell Sammansättning, Hur Länge Det Torkar, Tekniska Egenskaper Och Tillämpning

Innehållsförteckning:

Video: Epoxilim (68 Bilder): Tvåkomponentepoxi, Transparent Universell Sammansättning, Hur Länge Det Torkar, Tekniska Egenskaper Och Tillämpning

Video: Epoxilim (68 Bilder): Tvåkomponentepoxi, Transparent Universell Sammansättning, Hur Länge Det Torkar, Tekniska Egenskaper Och Tillämpning
Video: How to do Epoxy Floors - STEP BY STEP GUIDE - S3E3 2024, April
Epoxilim (68 Bilder): Tvåkomponentepoxi, Transparent Universell Sammansättning, Hur Länge Det Torkar, Tekniska Egenskaper Och Tillämpning
Epoxilim (68 Bilder): Tvåkomponentepoxi, Transparent Universell Sammansättning, Hur Länge Det Torkar, Tekniska Egenskaper Och Tillämpning
Anonim

För limning av delar av olika material används lim baserade på bindemedel. Kasein, stärkelse, gummi, dextrin, polyuretan, harts, silikat och andra naturliga och syntetiska föreningar kan fungera som huvudkomponent. Varje lim har sina egna egenskaper och omfattning. En limblandning baserad på epoxiharts anses vara en universell högteknologisk komposition.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Huvudkomponenten i epoxilim är epoxiharts. Det är en syntetisk oligomer som inte är lämplig för användning på egen hand. Syntetiskt harts används ofta vid tillverkning av färger och lacker och efterbehandlingsmaterial. Beroende på tillverkare och märke kan hartset vara en flytande honungsfärgad konsistens eller en mörk fast massa.

Epoxipaketet innehåller två komponenter . Det är en signifikant skillnad mellan dem. För att epoxihartset ska få limegenskaper läggs härdare till det. Polyetenpolyamin, trietylentetramin och anhydrit används som härdningskomponent. Epoxihartshärdare kan bilda en stark polymerstruktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Epoxi, som har ingått en polymerisationsreaktion med en härdare, kombinerar materialets molekyler och får resistens mot mekaniska och kemiska påverkan.

Egenskaper och omfattning

Epoxins popularitet bestäms av dess positiva egenskaper.

Epoxilimblandningen uppvisar följande egenskaper:

  • bildar en icke-krympande söm utan sprickor;
  • hög vidhäftning till olika material;
  • motståndskraft mot kemiska lösningsmedel, alkalier och oljor;
  • värmebeständighet upp till +250 gadus;
  • frostbeständighet upp till -20 grader;
  • motståndskraft mot mekanisk stress;
  • elasticitet gör att du kan borra och slipa sömmen utan flis;
  • härdat lim lämpar sig för färgning och lackering;
  • leder inte elektrisk ström;
  • härdningshastigheten beror inte på tjockleken på limskiktet;
  • förmågan att tillsätta ytterligare komponenter till kompositionen;
  • fuktmotstånd;
  • väderbeständighet;
  • slitstyrka.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fyllmedel kan läggas till epoxiblandningen för att förbättra egenskaperna hos den ursprungliga produkten eller ändra färgen. Tillsatsen av aluminium i form av ett pulver ökar produktens värmeledningsförmåga och styrka.

Tillsatsen av asbest ökar värmebeständigheten och hårdheten . Titandioxid ger hela lösningen en vit färg. Järnoxid hjälper till att uppnå röd färg och brandbeständighet. Järnpulver kommer att öka koefficienten för värmeledningsförmåga och värmebeständighet. Minskar viskositeten och härdar epoxiblandningen med kiseldioxid. Sot kommer att ge limmet en svart färg. Kommer att öka styrkan och dielektriska egenskaperna hos aluminiumoxid. Glasfibrer och sågspån kommer att tillföra betydande volym vid fyllning av stora hålrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelen när du använder epoxilim är inställningshastigheten. På kort tid måste du applicera och fixa limlinjen, ta bort överflödigt lim och rengöra arbetsområdet och händerna. Efter att limmet har härdat utförs avlägsnandet endast med stark mekanisk belastning. Ju snabbare du börjar rengöra klibbig epoxi, desto lättare är det att rengöra smutsen med minimal ansträngning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lim inte föremål som kommer i kontakt med livsmedel med epoxi. Nickel, tenn, teflon, krom, zink, polyeten, silikon är inte klibbiga. Mjuka material bryts vid kontakt med den hartsbaserade kompositionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av det stora antalet unika egenskaper har den adhesiva epoxiblandningen använts i stor utsträckning inom olika sektorer av den nationella ekonomin. Epoximassage används inom olika områden.

  • Inom byggbranschen . Limmet används för att fylla sprickor i betong, cementbeläggningar, armerade betongbjälkar och plattor, vilket ytterligare förstärker hela strukturen. De används för att ansluta järn- och betongelement i brokonstruktion. Delar av byggnadspaneler är limmade med epoxi. Det ger isolering och spånskiva tätningsegenskaper, minskar värmeförluster och skapar täthet i sandwichpanelen. Vid efterbehandling med kakel och mosaik används en epoxiblandning som en limlösning, som snabbt stelnar och har fuktavvisande egenskaper.
  • Inom bilindustrin . I produktionen fästs bromsbelägg med epoxilim, plast- och metallytor fästs, används i bilreparationsarbeten för metall och plast. Det hjälper till att reparera defekter i kroppen och bensintanken, för att återställa trimmen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vid tillverkning av fartyg och flygplan . Vid konstruktion av vattenskotrar behandlas skrovet med epoxi för att ge materialet vattenavvisande egenskaper, som används för att fästa delar av glasfiber, fästa tekniska enheter. Vid montering av flygplan fästs värmeskyddande element med epoxilim. De använder epoxi för att tillverka och fixa solpaneler.
  • Hemma . Med hjälp av epoxilim kan du reparera möbler, skor, reparera plast-, metall- och trädelar av inredning och teknik. Du kan reparera en spricka i akvariet och samla skärvor av en glasvas eller nyans. Epoxin kommer att limma det flisade porslinet stengods och täta luckan i keramikplattan, fixera krokarna och hållarna på väggen. Epoxiföreningen är lämplig för tätning av avlopp och vattenledningar, värmeelement. Epoxi används ofta i handarbete för att skapa hantverk och souvenirer. Det används för att fästa dekorativa element vid tillverkning av smycken och hårtillbehör. Paljetter, halvpärlor, satinband, spetsar, polymerlera och andra material limmas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Epoxilimblandning är en syntetisk massa där en irreversibel kemisk reaktion äger rum för att bilda ett hållbart material. Det hartsbaserade bindemedlet kan innefatta en modifierare, härdare, lösningsmedel, fyllmedel, mjukningsmedel.

Huvudkomponenten i limmet är epoxiharts . Den består också av epiklorhydrin med fenol eller bisfenol. Hartset kan modifieras. Epoxiharts modifierat med gummi förbättrar slagegenskaperna. Organoforiska modifierare minskar produktens brandfarlighet. Tillägget av modifieraren laproxiv ökar elasticiteten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Föreningar av aminoamider, polyaminer, organiska syraanhydrider kan fungera som härdare. Om epoxi blandas med en härdare startas en värmehärdande reaktion. Andelen härdare är 5-15% av hartset.

Lösningsmedel kan vara xylen, alkoholer, aceton . Lösningsmedlet överstiger inte 3% av den totala lösningsvolymen. Mjukgörare läggs till för att förbättra tillförlitligheten hos de fastsatta delarna. För detta används esterföreningar av ftalinsyra och fosforsyra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fyllmedel används för att ge den färdiga produkten bulk och ytterligare fysiska egenskaper. Damm av olika metaller, mineralpulver, fibrer, cement, sågspån, mikropolymerer används som fyllmedel. Mängden ytterligare fyllmedel kan variera från 1 till 300% av den totala vikten av epoxihartset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetet med epoxilim utförs från +10 grader. Efter att blandningen har stelnat ökar graden av fullständig härdning med stigande temperatur. Beroende på kompositionen kan härdningstiden variera från 3 timmar till 3 dagar.

Drifttemperaturområde - från -20 till +120 grader. Det extra starka limet tål temperaturer upp till +250 grader.

Epoxilim har en faroklass 3 enligt klassificeringen av GOST 12.1.007-76 och är ett farligt irriterande ämne, men det kan orsaka en allergisk reaktion på huden. För miljön är det miljöfarligt och giftigt om det släpps ut i vattendrag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbrukningstiden för den beredda blandningen varierar från 5 minuter till två timmar, beroende på olika tillverkare. Limets olika sammansättning visar styrka från 100 till 400 kgf per 1 cm2. Medeltätheten per m3 är 1,37 ton. Elasticitet vid stöt och förskjutning av sömmen - inom 1000-2000 MPa. Det härdade epoxiskiktet visar motståndskraft mot bensin, alkalier, syror, salter, oljor, fotogen. Nedbrytbar i toluen och aceton.

Epoxier varierar i volym och vikt . Komponenter på 6 och 25 ml hälls i sprutor. Dubbla sprutor är praktiska att använda hemma för limning av små ytor. Universella epoxilimblandningar kännetecknas av en lång brukstid på upp till två timmar och produceras i behållare om 140, 280 och 1000 g. Snabbhärdande epoxi närmar sig härdningshastigheten till kallsvetsning, produceras i rör om 45 och 70 ml och i hinkar och flaskor på 250 och 500 g … För industriellt bruk levereras epoxikomponenter i fat på 15, 19 kg.

I universella flytande epoxier är basfärgen vit, gulaktig och transparent. Lim för metaller av silver, grå, bruna nyanser. Du kan hitta den rosa epoxi som produceras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Epoxilimblandningar delas in i grupper enligt tre egenskaper: med antalet komponenter, med massans densitet, med polymerisationsmetoden. Limets sammansättning kan vara en-komponent och två-komponent.

Enkomponentslim innehåller ett paket , det behöver inte förbereda sig. Enkomponentblandningar kan härda vid rumstemperatur eller med ökande värme. Hållfasthetsegenskaperna hos sådana kompositioner är lägre än i en tvåkomponentslösning. Produkter i två separata förpackningar är mer efterfrågade på marknaden. De två komponenterna blandas före limning. Universellt epoxi tvåkomponentslim bildar ett flexibelt monolitiskt lager med hög hållfasthet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färdiga kompositioner skiljer sig åt i täthet-flytande och lerliknande.

Viskositeten hos flytande lösningar beror på konsistensen av epoxihartset. För att öka hartsens flytbarhet måste den värmas. Flytande lim är lätt att applicera och fyller alla materialets porer. Vid härdning bildar den en elastisk fuktresistent söm.

Den lerliknande kompositionen liknar strukturen plastin . Den tillverkas i form av stänger av olika storlekar. För arbete knådas blandningen för hand och fördelas noggrant på ytan som ska limmas. Plastmassan är ofta mörk metallisk i färg eftersom den används för kallsvetsning. Det appliceras för att täta hål och oegentligheter i metall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polymerisationsmetoden beror på den härdare som används. Flytande blandningar med anhydrit och polyaminhärdare börjar härda under normala förhållanden. För att den färdiga sömmen ska vara vattentät med ökade skyddskvaliteter från lösningsmedel, syror och oljor är det nödvändigt att producera högtemperaturuppvärmning. Tillräcklig exponering för temperaturer på + 70-120 grader. Ett superstarkt lager bildas vid uppvärmning till + 150-300 grader. Vid varmhärdning erhålls ett värmebeständigt skikt med elektriska skyddande egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konsumtion

Limförbrukningen beror på tjockleken på det applicerade lagret. För 1 m2 förbrukas i genomsnitt 1,1 kg epoxi med en skikttjocklek på 1 mm. Vid limning av porösa ytor som betong ökar förbrukningen av blandningen. Det ökar också kostnaden för att applicera lim på träbaserade paneler och trä. För att fylla sprickor förbrukas 1, 1 g per 1 cm3 tomrum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Frimärken

Enligt deras kvalitetsegenskaper sticker fyra märken av epoxilim ut: Kallsvetslim, EDP -märke, Kontaktplastmassa, Moment -märkets flytande komponenter.

Epoxilim " Kallsvetsning " designad för snabb reparation av metallprodukter. Det kan produceras i form av plasticin och flytande ingredienser. Det kännetecknas av en hög härdningshastighet och speciell styrka. Det är en flytande eller plastisk epoximassa som kan härda inom 5-20 minuter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många tillverkare tillverkar detta märke av lim. Utländskt företag Akapol producerar epoxilim Poxipol två konsekvenser. Det härdar 10 minuter efter blandning. Rysk tillverkare " Astat " producerar lim " Epoximetall " i flytande form sker härdningen på 5 minuter. Under varumärket " Anles " produktionen produceras " Uniplast ", " Epoxititan " för metaller. Under varumärket Bana sälja lim " Epoxistål ".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den universella epoxikompositionen av EDP är lämplig för många typer av material - trä, metall, plast, lergods, keramik, gummi, tyg, glas, gips, läder, betong, sten etc. Inhemsk tillverkare LLC "NPK" Astat " producerar lim av märket EDP - epoxidian med polyetylenpolyamin. Den blandade kompositionen kan användas i upp till två timmar på jobbet. Inom 24 timmar når den färdiga limlinjen sin deklarerade hållfasthet. LLC GK "Himalyans " producerar EDP -lim med en livslängd på upp till en och en halv timme. JSC "Anles" tillverkar en analog av märket EDP-lim "Epox-universal ". LLC "Ecoclass " producerar en universell epoxi under varumärket " Klass " … Under varumärket " Khimkontakt " sälja universellt epoxilim " Khimkontakt-Epoxy ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Epoxi blandar märken " Kontakt " representerar en plast, snabbt härdande massa. Det kännetecknas av en ökad temperaturgräns från -40 till +140 grader. Kompositionen kan fastna på en fuktig yta.

Bekväm för hushållsbruk epoximörtel " Ögonblick " … Populärt märke Henkels ögonblick … Han tillverkar två linjer av epoxier - tvåkomponent flytande lim " Super Epoxy " i rör och sprutor av olika storlekar och " Epoxylin ", förpackade i 30, 48, 100 och 240 gram. Epoxilikomponentlim har positiva recensioner " Supergrepp " produktion CJSC "Petrokhim " … Konsumenter noterar användarvänligheten vid blandning av komponenter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Instruktioner för beredning och användning

Det är bättre att arbeta i ett välventilerat område för att inte irritera andningsorganen med ångor från epoxi. Använd skyddshandskar och kläder som du inte har något emot att bli smutsiga. Arbetsplatsen kan täckas med tidning eller trasa för att inte förorena ytan. Förbered appliceringsverktyget och blandningsbehållaren i förväg. Du kan använda engångsservis.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter förberedelse av arbetsplatsen måste du bearbeta ytan som behöver limas. För bättre vidhäftning avfettas, slipas och torkas materialet.

Behandlingen av produkten utförs innan limet blandas, eftersom det är nödvändigt att applicera lösningen omedelbart efter produktionen.

Innan du börjar förbereda en epoxiblandning med egna händer måste du studera tillverkarens instruktioner som bifogas förpackningen. Den innehåller andelarna av hartset och härdarkomponenterna. Förhållandena mellan ämnen skiljer sig från tillverkare till tillverkare. I allmänhet används flytande lim vanligtvis för att blanda 1 del härdare och 10 delar epoxi.

Bild
Bild

Om epoxin är viskös blir det svårt att blanda komponenterna . För att lätt kunna späda hartset måste det värmas i ett vattenbad eller värmeradiator till 50-60 grader. Mät en liten mängd harts med en spruta utan nål och häll den i en behållare. Ta sedan den erforderliga delen av härdaren och lös upp i hartset under kraftig omrörning för att erhålla en homogen massa.

Efter att ha blandat komponenterna, fortsätt att limma ytorna. På ena sidan måste du applicera färdigt lim och pressa båda halvorna med kraft och fixera i 10 minuter utan förskjutning. Om en liten mängd lösning pressas ut ur sömmen måste den omedelbart avlägsnas med en servett. Använd inte produkten eller utsätt den för stress tills epoxin är helt härdad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sågspån och andra fyllmedel kan läggas till den beredda epoximörteln, vilket tillför ytterligare volym, förbättrar kvaliteten på den färdiga fogen och ger önskad färg. Om du lägger till spån i epoxyn måste du fylla formen med den färdiga blandningen. Du kan använda en distans för att göra en produkt. Den härdade delen kan slipas, målas och borras.

För att täppa till en defekt i bilens metallprodukter impregneras glasfiber och tjockt gasväv med epoxilim. Därefter stängs delen med en bearbetad bit, och bearbetar dessutom kanterna med epoximörtel. På så sätt kan du återställa en produkt som behöver repareras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur länge torkar det?

Torkningstiden för den självhäftande lösningen beror på lufttemperaturen och proportionerna av huvudkomponenterna i blandningen. Att lägga till en större andel av härdaren till epoxin hjälper till att påskynda härdningen av den färdiga blandningen. Inställningshastigheten ökas genom att värmelimmen upphettas efter att kompositionen har stelnat. Ju högre temperatur desto snabbare härdar epoxi.

Hela härdningstiden bestämmer typen av epoxilim . Kallsvetsning hårdnar inom 5-20 minuter. Flytande blandningar av EDP tjocknar på en timme, stelnar på två timmar, polymeriserar fullständigt på en dag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om epoxiblandningen inte härdar inom den tid som anges i instruktionerna kan det bero på två skäl - limets komponenter har gått ut och har förlorat sina egenskaper, eller det kan vara en kränkning vid beredningen av blandningen, felaktig proportioner. Det är nödvändigt att blanda om med noggranna mätningar.

Det rekommenderas inte att arbeta med epoxi i kallt väder. I detta fall är det svårt att torka limlinjen, eftersom kristallisering av komponenterna sker. Det är nödvändigt att använda epoxi vid temperaturer från +10 till +30 grader. Motståndskraft mot viskositet i värme möjliggör bättre arbete.

Hur förvaras?

I instruktionerna på förpackningen anger tillverkaren att komponenterna i epoxilimet ska förvaras i originalförpackningen vid en rumstemperatur på 20-25 grader. Förpackningen ska placeras på en torr plats i upprätt läge för att inte skada dess integritet. Skador på behållaren och kontakt med luft leder till en försämring av materialets kvalitet. Förvara inte limmet på en öppen, solig plats så att barn kan komma åt det. Epoxiförpackningar placeras separat från mat och köksredskap.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lagringstiden för epoxiblandningen är från 12 till 36 månader, beroende på tillverkare. Huvudkomponenterna behåller sina egenskaper även efter utgångsdatumet, vilket minskar kvalitetsegenskaperna något.

Ju färskare epoxihartset och härdaren är, desto bättre går polymerisationsprocessen, vidhäftningen förbättras, den självhäftande sömmen är bättre. Det är omöjligt att lagra den beredda kompositionen; den måste omedelbart användas för dess avsedda ändamål. Rester av den färdiga epoxiblandningen kan inte lagras, de måste kasseras.

Hur man tvättar?

När du arbetar med epoxi ska skyddsmedel användas för att undvika kontakt med blandningen på huden. Om det inte var möjligt att förhindra kontaminering, tvättas den härdade blandningen noggrant med tvålvatten. När det inte var möjligt att helt tvätta bort resterna av komponenterna måste du använda aceton och torka den envisa fläcken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flytande vegetabiliska oljor används för att avlägsna härdat epoxilim. Under påverkan av oljan blir kompositionen mjuk och exfolierar från hudytan.

Det finns flera sätt att ta bort härdad epoxi från olika material

  • Fryser fläcken . Eftersom epoxiblandningen klarar temperaturer ner till -20 grader verkar frysning i frysen inte vara effektiv. Ett speciellt aerosolkylmedel används för frysning. Epoxin blir spröd när den sprayas med köldmedium. Du kan nu rengöra hartset med en spatel eller tråkig kniv. Var försiktig så att vassa skärvor inte skär huden.
  • Uppvärmning av föroreningar . Höga temperaturer kommer att mjuka upp epoxiblandningen. För uppvärmning kan du använda en hushålls hårtork eller strykjärn. En hårtork med maximal temperatur används för att värma fasta värmebeständiga ytor. Du kan rikta en ström av varm luft till smutsen i några minuter. Det mjukade området avlägsnas med en spatel. Uppvärmning utförs tills ytan är helt rengjord. Om epoxilimet kommer på tyget utförs uppvärmning med ett strykjärn och placerar en bomullstrasa på framsidan.
  • Skrapning . Rengöring av elverktyg är lämpligt för reptåliga hårda ytor. Skrapningen kan göras med alla vassa metallinstrument.
  • Användning av kemiska lösningsmedel . Denna metod är lämplig för slitstarka material som inte kommer att försämras med förtunning. Aceton, etylalkohol, toluen, butylacetat, anilin används som lösningsmedel. Det förorenade området fuktas med valfritt lösningsmedel, får verka och fortsätter sedan till mekanisk rengöring.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan tvätta epoxi från glas eller speglar med lösningsmedel eller ättiksyra . Metoden att värma ytan och det förorenade området kommer också att vara effektivt. En spatel och en mjuk trasa hjälper till att ta bort resterna av lim.

Du kan använda en lösningsmedelsdränkt trasa för att torka av epoxin från limverktyget. Rengöring bör påbörjas omedelbart efter avslutat arbete, utan att låta kompositionen härda. Ju tidigare du börjar torka av det förorenade området, desto lättare kommer limet att tvättas bort. Följande metoder för att bli av med epoxiblandning på olika ytor hjälper till att rengöra smuts och bevara produktens utseende.

Rekommenderad: