Råg Som Gröngödsel: När Ska Man Såra Vintergrödor? Användning På Hösten Och Våren, Fördelarna Och Nackdelarna Med Gröngödsel. När Ska Man Gräva?

Innehållsförteckning:

Video: Råg Som Gröngödsel: När Ska Man Såra Vintergrödor? Användning På Hösten Och Våren, Fördelarna Och Nackdelarna Med Gröngödsel. När Ska Man Gräva?

Video: Råg Som Gröngödsel: När Ska Man Såra Vintergrödor? Användning På Hösten Och Våren, Fördelarna Och Nackdelarna Med Gröngödsel. När Ska Man Gräva?
Video: Why Sow Winter Rye for "Green Manure" ... (Part 1 of 3) 2024, April
Råg Som Gröngödsel: När Ska Man Såra Vintergrödor? Användning På Hösten Och Våren, Fördelarna Och Nackdelarna Med Gröngödsel. När Ska Man Gräva?
Råg Som Gröngödsel: När Ska Man Såra Vintergrödor? Användning På Hösten Och Våren, Fördelarna Och Nackdelarna Med Gröngödsel. När Ska Man Gräva?
Anonim

För att få en rik skörd behöver du inte bara utsäde av hög kvalitet, utan också en välbefruktad jord. Modern teknik gör det möjligt att applicera gödningsmedel av olika slag på marken, men denna process kräver en betydande investering av tid och pengar, medan det finns ett enklare alternativ. Sedan antiken har människor använt växtgrödor, särskilt spannmål, för att berika jorden . Tack vare planteringen av råg och användningen av denna kultur som mulch är det möjligt att fylla på jorden med alla användbara ämnen.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Råg är en växt som inte kräver speciella förhållanden för att växa . Den kan odlas i vilken jord som helst, men grödan behöver regelbunden vattning på grund av sitt grunda rotsystem. Förutom livsmedelsanvändning kan denna spannmål betraktas som bekväm och ekonomisk befruktning.

Alla tillsatser som används för att berika jorden har en ganska hög kostnad, medan en hink med råg kan köpas för en slant, och det räcker att plantera fem tunnland mark.

Bild
Bild

Den gröna massan som erhålls vid sådan sådd kan befrukta minst en halv hektar sådd jord . Med minimala kostnader för utsäde är det möjligt att erhålla näringsämnen, vilket gödslar en betydande del av det såda området.

Bild
Bild

För korrekt och rationell användning av råg, så att kompost jord, måste du veta om det positiva och negativa egenskaper. Låt oss överväga proffsen först.

  1. Bra indikatorer på frostbeständighet, råg tolererar lätt frost och börjar växa med vårens början.
  2. Aktiv tillväxt av rotsystemet, vilket gör att grödan snabbt kan spridas och förskjuta ogräs, ta bort fukt och näringsämnen från dem.
  3. Möjligheten att använda råg för befruktning flera gånger per säsong. Det rekommenderas att gräva upp den gröna massan med jord för sönderfall, och på grundval av det kan du skapa ett flytande gödningsmedel för att vattna plantor.
  4. Kompatibilitet med baljväxter och korsblommiga grödor, möjligheten att använda för olika växter i sin sommarstuga.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med råg är uppenbara, men det finns också nackdelar med kulturen som inte kan ignoreras

  1. En ökning av antalet skadedjur på platsen. Trådmaskar och klickbaglarlarver finns ofta i rågåker, vilket gör att de kan komma in i trädgården med växten och orsaka skador på potatis och andra grödor. För förebyggande behandling rekommenderas att man planterar senap med råg, vilket skyddar råg och kommer att vara ett användbart tillsats som siderat.
  2. Behovet av vattning, på grund av vilket det rekommenderas att plantera råg på hösten, när mängden nederbörd är maximal och jorden fuktas väl. Att plantera råg på våren tvingar att flytta plantering av andra grödor till ett senare datum.
Bild
Bild
Bild
Bild

Råg har mycket mer positiva sidor, så om det används korrekt kan du få en lös jord rik på näringsämnen, som alla trädgårdsgrödor kommer att växa framgångsrikt på. Tack vare användningen av råg är det möjligt att utföra följande uppgifter.

  1. Gör jorden lösare på grund av växtens högt utvecklade rotsystem. Efter skörd av råg blir markstrukturen mycket bättre.
  2. Bli av med ogräs på platsen.
  3. Berika jorden med humus och näringsämnen på grund av reaktion av markbakterier och den gröna delen av gröngödsel.
  4. Förhindra att jorden fryser genom att behålla snö och bilda ett extra skyddande lager mot frost.

Att plantera råg på bördig jord gör det möjligt att fylla på mineralsammansättningen och berika den, särskilt efter rotgrödor.

Bild
Bild

Jämförelse med andra sidor

Att använda råg som gröngödsel är inte det enda alternativet . En annan spannmål med liknande egenskaper skulle vara havre. För att avgöra vilket alternativ som är bättre är det värt att jämföra dem.

  1. Råg anses vara en mer produktiv gröda än havre, det växer snabbt och sprider sig över hela grödområdet. Ett ytterligare plus kan anses vara närvaron i rotsystemet av ämnen som gör att du aktivt kan bekämpa ogräs och skadedjur. Om råg sås på hösten kan platsen användas under lågsäsong, vilket är mycket bekvämt.
  2. Vinterhårdheten hos råg överstiger havrens kalla motståndskraft. På frostiga vintrar fryser havre, medan råg ger grön tillväxt på våren. Havre rekommenderas att sås på våren för att skydda dem mot frost.
  3. Fördelen med havre kan betraktas som enkel bearbetning och näringsvärde för kompositionen.
Bild
Bild

Varje gröngödsel måste odlas klokt, helt klart observera avstigningstid och uppsamlingstid , annars kommer kornen som är fångade i marken att spira i det ögonblick då de inte behövs där. Detta kommer att göra en användbar gröda till ett ogräs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Beroende på syftet kan råg sås vid olika tidpunkter. De mest framgångsrika alternativen är odling av grödor under sensommaren, hösten eller våren . För centrala Ryssland anses rätt landningstid vara mellan slutet av augusti och sista veckan i september när grödan redan är skördad, men temperaturen gör att den planterade grödan kan börja och gro. Detta alternativ hjälper till att förbättra jordens skick, göra det lösare, effektivt behålla vatten och snö på hösten och vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Goda indikatorer på frostbeständighet hos råg gör det möjligt att plantera denna gröda på senhösten. Vinterråg sås efter att morötter, rödbetor och kål har skördats.

Den optimala tiden för denna procedur är perioden mellan slutet av oktober och början av november . Om du vill plantera en vårrågsort är den bästa säsongen för detta våren. Såning av denna kultur rekommenderas att utföras mellan sängarna eller i de områden där det inte är planerat att odla något under den nya säsongen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att plantera råg kan ha sina egna egenskaper, som beror på tidpunkten för sådd och markegenskaper

  1. Såning av råg utförs i områden som har befriats från de grödor som odlas där, men du kan så individuella rader med ett avstånd av 15 cm eller placera frön på alla fria områden.
  2. Om sådd görs på mark som har blivit kraftigt utarmad, rekommenderas att man applicerar 20 g nitrofoska per meter jord för att berika det.
  3. För tillväxt av en kultur behövs fukt i jorden. Om jorden är torr och enligt prognoser förväntas inte regn, innan du sätter säden måste du fukta jorden.
  4. Det är nödvändigt att plantera råg tätt: för hundra kvadratmeter bör du använda från 2 till 2,5 kg korn. När du väljer platser för sådd bör du undvika området nära fruktträd, eftersom råg aktivt tar bort fukt från dem, vilket kommer att försämra trädens tillväxt och frukt. Det optimala djupet för spannmål är från 2 till 5 cm, för vilket du kan använda en kratta eller speciella såningsanordningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så att råg växer bra och snabbt, samt befruktar jorden helt under mulching, det är bättre att plantera förra årets utsäde, eftersom unga korn kommer att innehålla för få användbara egenskaper.

För en kulturs fulla tillväxt och dess användning som gröngödsel är det viktigt att kunna sköta om den ordentligt.

Bild
Bild

Vård

Om grödan planterades på hösten , sedan efter att snön har smält börjar dess aktiva tillväxt. Under våren det är nödvändigt att skära plantor, lämna inte mer än 5 cm i höjd, och lossa också jorden väl. Så snart platsen är förberedd och väderförhållandena är stabila nog kan du börja plantera huvudgrödan.

Följande aktiviteter för beskärning av gröngödsel bör utföras i det ögonblick när det börjar växa aktivt och kommer att skugga växterna i trädgården . För att få ett bra gödningsmedel måste stjälkarna klippas av innan knoppar dyker upp, annars blir de täta och svåra att bearbeta.

Vinterflingor måste klippas när deras höjd når 30 cm och högre. Det rekommenderas att utföra gräver upp jorden efter att snön har smält, när det finns så mycket fukt i jorden som möjligt, vilket kommer att påskynda rågets förfall. Om vintern visade sig vara torr och på våren ännu inte har regnat, bör du fukta jorden på egen hand och sedan plöja den.

Bild
Bild
Bild
Bild

När ska man gräva?

För att få ut det mesta av rågan är det viktigt att gräva upp det i tid . Det rekommenderas att plöja kulturen emellan från mars till april , medan växten ännu inte har producerat frön och inte sås i marken. Om du gräver upp en trädgårdsbädd i tid, lyckas råg överföra alla användbara ämnen till jorden och berika dess sammansättning fullt ut. För detta arbete rekommenderas att använda:

  • chopper;
  • skyffel;
  • kultivator;
  • trimmer;
  • platt skärare.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att få bra befruktning är det nödvändigt att klippa den gröna delen av växten och gräva upp den med jorden och fördjupa den gröna gödseln med 10-15 cm för goda och lätta jordar och 5-10 cm för tunga jordar . Det är bäst att använda specialutrustning för sådant arbete, eftersom det är ganska svårt att göra det manuellt.

Efter att ha klippt den gröna delen av råg kan rötterna lämnas kvar i marken, eftersom de börjar ruttna på egen hand.

Efter 2-3 veckor rekommenderas att lossa jorden på rågplanteringsplatsen, varefter du kan plantera grönsaksgrödor på en plats berikad med användbara ämnen.

Bild
Bild

Om råg spirar från rötterna igen , du kan klippa dem igen och göra ett grönt gödningsmedel baserat på dem, vilket är bra för plantor. Ett annat alternativ för att få gödselmedel är skörd av halmspiror vid förbränning erhålls näringsrik aska, som innehåller 14% kalium, 6% fosfor och 10% kalcium. Sådan aska kan göra jorden mindre sur. Den används bäst vid jordodling för potatis, tomater och andra grödor.

Rekommenderad: