Het Limpistol: Hur Man Använder Den Korrekt, Bruksanvisning, Vad Den Används För I Handarbete

Innehållsförteckning:

Video: Het Limpistol: Hur Man Använder Den Korrekt, Bruksanvisning, Vad Den Används För I Handarbete

Video: Het Limpistol: Hur Man Använder Den Korrekt, Bruksanvisning, Vad Den Används För I Handarbete
Video: Borttagning av blodfläckar 1 001 2024, April
Het Limpistol: Hur Man Använder Den Korrekt, Bruksanvisning, Vad Den Används För I Handarbete
Het Limpistol: Hur Man Använder Den Korrekt, Bruksanvisning, Vad Den Används För I Handarbete
Anonim

Den heta limpistolen är ett verktyg som har blivit populärt på grund av sin enkla design, samtidigt som dess vidhäftningsstyrka är toppklass och inte tar lång tid. Denna enhet kallas folk utan reservationer, eftersom den finns i nästan alla hem.

Vad är en limpistol och var används den?

Den största fördelen med den här enheten är dess enkelhet och användarvänlighet, och förbrukningsmaterial kostar en slant. Och själva enheten är inte dyr, men den öppnar många möjligheter. Värmepistolen finns i arsenalen av byggare, det hjälper till att fixa teknisk kommunikation, tätningar, lim, fyller sömmarna. Det används av needlewomen, blomsterhandlare, designers, vilket gör det möjligt att limma olika tillbehör, göra alla slags mönster.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Radioamatörer använder aktivt limpistoler när de reparerar mikrokretsar och kablar. Även konstnärer har sett dekorativt värde i polyuretansmältningen och skapat ritningar från limmassan. I hushållsbruk är denna sak ersättbar, med hjälp av en sådan pistol kan även trasiga rätter återställas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Limpistolen ansluter olika delar nästan omedelbart eftersom polymeren, upphettad till en viss temperatur, stelnar på bara några minuter; limningen är hållbar och får dig inte att vänta på inställningen, till skillnad från andra typer av lim. Den heta pistolen används för att arbeta med trä, plast, läder, glas, metall, papper, keramik, tyg, PVC, gummi, skum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas inte att använda det med betong eller gips, även om detta är en kontroversiell fråga, visar tester att en krok av metall som är limmad på väggen kan bära en relativt stor vikt. Det används sällan vid arbete med polyeten, eftersom det vid höga temperaturer smälter och deformeras. Polymerlim används inte på platser med en temperatur som är lika med smältpunkten för själva limmet. Och viktigast av allt, om det är nödvändigt att ta bort lim från nästan alla ytor, kan detta enkelt göras.

Den härdade polymeren är elastisk och fuktbeständig. Polymerlim är ofarligt.

Det är nödvändigt att arbeta med ett sådant verktyg noggrant och följa säkerhetsreglerna, eftersom brännskador är möjliga når limets smälttemperatur 200 grader.

Bild
Bild

Het limpistol fungerande princip

En värmepistol är ett handhållet verktyg, som liknar den typ av vapen. Det måste också laddas, men inte med levande ammunition, utan med cylindriska stavar av polyuretanlim med olika diametrar. Pistolen i sig är gjord av värmebeständig plast, vilket gör den lätt. Vissa modeller är utrustade med ett 200 W-uttag och har ett inbyggt uppladdningsbart batteri. På enhetens baksida finns ett hål i vilket en limpinne sätts in, rörets diameter beror på modellen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reservlim kommer in i bussning av tryckmekanismen och faller ner i ett speciellt rör - gummibehållare, och därifrån vilar stångkanten mot värmekammaren, i vilken polyuretan smälter och förvandlas till en limmassa. Det tar inte mer än 5 minuter att värma upp verktyget efter att det slagits på. På handtaget på enheten, som en riktig pistol, finns en avtryckare. Med sin hjälp utlöses kolven, vilket skapar tryck i värmekammaren, vilket gör att det redan flytande limet kan tryckas ut genom munstycket på ytan av det material som ska limmas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktygets prestanda beror direkt på värmekammaren, som är placerad i värmepistolens fat. Kammarens storlek och värmeelementets effekt påverkar mängden smält vidhäftande massa och polymerens smältningshastighet.

När du väljer ett verktyg, var noga med att uppmärksamma matningsmekanismen, eftersom detta är en nyckfull design och ofta går sönder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det varma pistolmunstycket formar limmet och fördelar flödet av smält massa. Den är gjord av metall. Vissa märken tillverkar verktyg med olika fästen som skiljer sig i längd och form.

Det är viktigt att inte glömma att rengöra limmet från munstycket efter varje användning av enheten.

De senaste modellerna av limpistoler är också utrustade med belysning, vilket är viktigt när man arbetar med det i ett rum med dålig sikt eller till och med i mörkret.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ett visningsfönster på limpistolens kropp, detta är ett viktigt alternativ för att kontrollera den kvarvarande pinnen. Nästan alla enheter är utrustade med ett fällbart stativ för att stödja verktyget med munstycket nedåt, eftersom det inte rekommenderas att sätta pistolen på sidan kan kroppen överhettas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pistolens kraft är ett mått på den hastighet med vilken limpinnen smälter . Ju högre effekt desto snabbare smälter limet. Professionella heta kanoner från tre hundra watt och amatörer upp till 150 watt. Vissa enheter är utrustade med en effektregulator. Värmeindikator - en lampa på pistolkroppen visar när du kan börja arbeta, och limmet smälter till önskad temperatur. Limets smälttemperatur är också av stor betydelse, eftersom vissa material inte tål höga temperaturer.

Det finns verktyg för ett specifikt material, men det är mer lönsamt att köpa en enhet med kontrollerad temperatur. Varje stav smälter vid 105 grader, och högre temperaturer påskyndar helt enkelt denna process.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ersättande heta pistolstänger varierar i diameter, färg och driftstemperatur. Klistermärken kan ha olika längder (från 4 till 20 cm). Stavdiametern väljs enligt konfigurationen för just din pistol.

Färgade stavar är för maskering av sömmar eller för dekoration. Genomskinligt lim är universellt, svart är avsett för tätning, gult används för glas. Även glitterstavar har dykt upp på marknaden, vilket öppnar fler möjligheter för dekoratörer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedelse för arbete med en termisk pistol

Principen för smältpistoler är densamma och du måste veta steg för steg hur du använder den. Detta är ett elektriskt verktyg, så säkerhetsåtgärder krävs. Innan varje användning måste du inspektera enheten, det ska inte vara någon skada på pistolkroppen. Obemärkt, även den minsta sprickan, kan leda till problem. Därefter bör du inspektera munstycket, det ska inte vara igensatt.

Stången sätts in i kontakten tills den stannar, en ny klistermärke läggs till först när den första är helt förbrukad.

Räta ut sladden innan du ansluter den till ett vägguttag . Ofta tillåter inte längden på sladden att du fritt kan använda verktyget, i så fall måste du använda en förlängningssladd. Det finns en omkopplare på pistolkroppen som gör att du kan justera uppvärmningstemperaturen för limmet. Värmekammaren smälter inte limet efter ett tag, eftersom det måste värmas upp. Indikatorn visar början av arbetet med enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Algoritm för användning av en het pistol

När inspektionen är över, fortsätt arbeta med enheten. Om du använder verktyget korrekt kommer ett utmärkt resultat att garanteras.

Polymeren värms upp med tiden, så skynda inte att dra i avtryckaren direkt efter att du slagit på den. Medan enheten värms upp förbereds materialet för arbete. Materialets yta måste vara ren och fri från fett. Den erforderliga volymen polymer justeras genom att dra i avtryckaren. Du behöver bara pressa ut den mängd polymer du behöver.

Polymeren i smält tillstånd håller temperaturen i några sekunder till. Under denna tid måste den appliceras på materialet och pressas mot varandra. Du måste smälta långsamt. En stor mängd polymer tar längre tid att binda.

Under arbetsavbrott måste enheten placeras på ett stativ så att varmt lim inte rinner in i pistolen.

Överskrid inte tiden för att använda det medföljande instrumentet som anges i instruktionerna för det. Den professionella termopistolen kan användas i 2 timmar, de kreativa kanonerna måste stängas av efter 20 minuter. Under arbetsavbrott kan det bildas en tunn spindelväv som inte är svår att ta bort i fast tillstånd. Efter avslutat arbete bör du torka av spetsen från det återstående limet.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar med en värmepistol

Fördelarna är många. Denna heta pistol ger omedelbar bindning. Vidhäftningsstyrkan är hög, den fäster väl samma material till varandra och kombinationer av material till varandra. Utseendet på den limmade ytan är utmärkt i utseende. Det finns en stor palett av limpinnar, du kan matcha färgen med vilken yta som helst. Detta verktyg är oersättligt för fästarbeten, där det är nödvändigt att göra utan mekanisk påfrestning. Det anses vara miljövänligt och helt säkert.

Det finns få nackdelar med termopistolen . Det fäster inte bra på polyuretan med betong, gips och cement. Och du kan inte använda den här enheten på en plats där en del limmad med sådant lim kommer att utsättas för ytterligare uppvärmning. För handarbete är en sådan enhet idealisk. Du kan använda den för att göra unika saker.

Rekommenderad: