Varmt Lim: Vad Det är, Hur Man Använder Det, Hur Man Kan Göra Kompositionen Hemma, Användningen Av Lim, Vad Man Ska Byta Ut

Innehållsförteckning:

Video: Varmt Lim: Vad Det är, Hur Man Använder Det, Hur Man Kan Göra Kompositionen Hemma, Användningen Av Lim, Vad Man Ska Byta Ut

Video: Varmt Lim: Vad Det är, Hur Man Använder Det, Hur Man Kan Göra Kompositionen Hemma, Användningen Av Lim, Vad Man Ska Byta Ut
Video: Enkelt pyssel | gör egen fingerfärg 2024, April
Varmt Lim: Vad Det är, Hur Man Använder Det, Hur Man Kan Göra Kompositionen Hemma, Användningen Av Lim, Vad Man Ska Byta Ut
Varmt Lim: Vad Det är, Hur Man Använder Det, Hur Man Kan Göra Kompositionen Hemma, Användningen Av Lim, Vad Man Ska Byta Ut
Anonim

Varmt lim är ett fast material som mjuknar upp till ett gelatinöst tillstånd när det utsätts för höga temperaturer. En speciell pistol används för att arbeta med en sådan komposition.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Termiskt lim produceras i form av fasta polymerstavar. Materialet kallas varmt av det skälet att det förvärvar vidhäftnings- och tätningsegenskaper först efter uppvärmning vid en viss temperatur . Vid uppvärmning smälter en del av staven och ser ut som en viskös tät massa. Efter härdning återfår limmet en fast struktur. Kompositionen svalnar på några sekunder.

En sådan komposition är bekväm att använda för handarbete och dekoration. Användningen av detta lim är dock inte begränsad till skapandet av olika hantverk - den heta blandningen fäster perfekt på olika material och kan användas för reparation och byggnadsarbete.

För att arbeta med varmt lim behöver du en speciell pistol, med vilken de fasta långa stavarna värms upp. Det är dock möjligt att smälta materialet utan en pistol, genom att värma det väl med en tändare eller andra enheter. Detta alternativ för att använda lim är dock inte särskilt bekvämt.

Bild
Bild

Särdrag

Heta limpinnar finns i olika modifikationer, som skiljer sig åt i vissa egenskaper, tekniska egenskaper och utseende. En gemensam egenskap hos alla varianter av detta material är förmågan att snabbt och fast fästa de flesta typer av ytor tillsammans. Effekten av att använda varmt lim kan jämföras med att använda svetsning.

Nedan följer de viktigaste fördelarna med varmt lim:

  • Håller ihop olika material. Att riva isär de limmade delarna är ganska problematiskt.
  • Det uppvärmda flytande limet torkar på några sekunder, återgår till sitt tidigare fasta tillstånd och håller materialet på ett tillförlitligt sätt.
  • Negativa miljöfaktorer påverkar inte limkompositionen och ändrar inte dess tekniska egenskaper. Produkten är inte rädd för låga och höga temperaturer, direkt solljus och fukt.
  • Låg kostnad. Dessutom kan du välja den mest lämpliga stavstorleken, eftersom rören skiljer sig i längd och diameter, vilket gör att du inte kan betala för mycket för en extra volym material som inte krävs för reparationsarbete.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots de betydande fördelarna med smältlim har materialet också sina nackdelar. Nackdelarna med en sådan vidhäftande komposition inkluderar följande positioner:

  • Varmt lim kan binda ihop olika typer av ytor. Det finns dock vissa begränsningar: limet används inte för betong och putsade underlag, liksom för vissa typer av tyger och PVC -produkter.
  • Eftersom smältlim har en ganska hög smältpunkt är det nödvändigt att arbeta med sådant material extremt noggrant.

Visningar

Idag finns det många varianter av varmt lim. Först och främst skiljer sig massiva stavar i storlek och massa: oftast hittar du rör med en diameter på 7 och 11 mm, och materialets längd kan vara från 4 till 20 cm.

Nästa viktiga skillnad är materialets färg. På byggmarknaden kan du hitta följande alternativ för limpinnar:

  • Genomskinligt rör vit. Denna typ av komposition anses vara universell för alla material. Produkten används både för hushållsbehov och för professionell konstruktion.
  • Ogenomskinligt rör vit. I denna form produceras limblandningar för universellt bruk och en speciell modifiering för limning av glas.
  • Opaka stavar i olika färger . Detta alternativ är bekvämt att använda för att limma färgade saker så att limsömmen inte skiljer sig från materialets färg. Det heta limet har ett brett spektrum av färger.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Transparenta rör med en gulaktig nyans . Denna typ av varmt lim används för att binda trä, kartong eller papper.
  • Rör i svart eller grått . Denna modifiering används inte för limning av olika föremål. I detta fall fungerar smältlimet som ett fogtätningsmedel. En sådan komposition används också för att isolera elektriska ledare.
Bild
Bild

En annan viktig skillnad mellan limpinnar är deras smältpunkt: vissa typer kan smälta vid en temperatur på minst 150 grader, medan för andra snarare lägre temperaturer. Denna indikator är viktig att tänka på när du köper lim.

Rätt sammansättning måste väljas utifrån typen av material som ska limmas, liksom hänsyn tas till limpistolens egenskaper.

Hur väljer man?

Valet av lämpliga limpinnar beror främst på vilken typ av yta kompositionen kommer att appliceras på och på arbetets allmänna syfte. Samma faktorer bör beaktas när du väljer en limpistol. Det är viktigt att uppmärksamma sådana egenskaper hos limkompositionen som stavens färg, smältpunkten, graden av viskositet och syftet.

Som du vet produceras stavar med en diameter på 7 och 11 mm. Rör med liten diameter är lämpliga för att skapa olika hantverk, smycken, dekorativa element samt för att göra mjuka leksaker för hand. För installations- och konstruktionsarbete krävs stavar med en diameter på 11 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

För att arbeta med varmt lim krävs en speciell enhet. Den enklaste limpistolen är relativt billig. Om det behövs kan du dock göra en analog av en sådan enhet hemma. Detta gäller särskilt om du snabbt behöver limma material och lämplig utrustning inte fanns till hands.

Limstångsmältaren kan tillverkas av en konventionell panna. Förutom honom kommer följande enheter att krävas:

  • Teflontejp eller annat material med liknande egenskaper;
  • burk;
  • koppartråd;
  • ett litet träblock.
Bild
Bild
Bild
Bild

Handtaget för den framtida enheten måste vara tillverkat av en träbit . För detta mäts avståndet från rörets början till spiralen, mätningen överförs till stången. Två bitar av lämplig storlek skärs ur träet och ett litet hål för röret skärs i mitten.

Ett handtag bildas av två delar av stången. Värmeröret måste lindas med teflontejp, varefter handtaget kan fästas på det. Stängerna är anslutna med vanligt eltejp.

Från en bit av en plåtburk måste du göra ett rör där limpinnar smälter. Formen måste skäras i två bitar 9 cm breda och 16 cm långa. Ett rör är tillverkat av en bit, som ska motsvara limpinnen i diameter. För att göra detta kan du linda in limprodukten med ett plåt.

En liten bit 5 cm bred och 8 cm lång skärs ut från den andra delen av tennstycket. En kon med en öppen näsa bildas av det resulterande tyget, från vilket limmet kommer att flöda. Båda delarna av tennämnena är sammankopplade och införda i hålet mellan pannans spole. Tennröret fästs i spiralen med koppartråd. När du har slutfört alla steg kan du använda enheten.

Bild
Bild

Användningsinstruktioner

Att applicera varmt lim hemma är enkelt. För att arbeta med sådant material måste du köpa en speciell limpistol. Principen att arbeta med en sådan enhet är ganska enkel:

  • Stången måste placeras i ett speciellt hål på enhetens baksida.
  • Pistolen är ansluten till en 220 volt strömförsörjning med hjälp av en sladd. Vissa typer av enheter kan dock drivas med batteri.
  • För att stången ska börja smälta måste du vänta en stund. Väntetiden kan vara från 5 till 10 minuter beroende på typ av hett lim.
  • För att applicera flytande varmt lim på ytan måste du trycka på avtryckaren på enheten. På pistolens framsida finns ett speciellt hål från vilket en viskös massa kommer att flöda.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Trots att nästan vem som helst kan arbeta med en limpistol med lätthet, är det stor sannolikhet att få brännskador om du hanterar utrustningen vårdslöst.

  1. Var noga med att se till att enheten inte överhettar limpinnen, annars kan den viskösa massan läcka ut från pistolkroppen och orsaka skada om den kommer i kontakt med händerna.
  2. Lämna inte utrustningen påslagen om du inte behöver använda den vid en viss tidpunkt för att applicera lim.
  3. När det är nödvändigt att ersätta en påfyllning av en färg med en annan är det viktigt att rengöra pistolröret noggrant för den återstående limmassan. För att göra detta rekommenderas att ansluta enheten till elnätet, värma upp den i några minuter och, genom att trycka på avtryckaren, pressa ut allt återstående hett lim.

Om smältlim av misstag kommer på dina kläder kan du lösa upp det med aceton.

Rekommenderad: