Polyuretanlim: Enkomponent Och Tvåkomponentkomposition För PVC-plattor Och Luftbetong, Lim För Expanderad Polystyren

Innehållsförteckning:

Video: Polyuretanlim: Enkomponent Och Tvåkomponentkomposition För PVC-plattor Och Luftbetong, Lim För Expanderad Polystyren

Video: Polyuretanlim: Enkomponent Och Tvåkomponentkomposition För PVC-plattor Och Luftbetong, Lim För Expanderad Polystyren
Video: How to Cut Polystyrene Foam 2024, April
Polyuretanlim: Enkomponent Och Tvåkomponentkomposition För PVC-plattor Och Luftbetong, Lim För Expanderad Polystyren
Polyuretanlim: Enkomponent Och Tvåkomponentkomposition För PVC-plattor Och Luftbetong, Lim För Expanderad Polystyren
Anonim

Den moderna marknaden erbjuder ett brett utbud av lim som gör att du kan få en stark och pålitlig anslutning av olika föremål. Men många av dem är utformade för specifika handlingar och material, vilket inte är "till" för köparen. Populärt är en polyuretanförening, som kännetecknas av sin mångsidighet och används för att arbeta med alla material.

Bild
Bild

Särdrag

Nästan hela kompositionen av polyuretanlim är fast syntetiskt harts, som skiljer denna blandning från alla analoger. I dem är hartser bara en liten del av kompositionen, allt annat är vatten. Ett särdrag hos en polyuretanprodukt är dess härdning. Vid kontakt med vattenånga kommer den in i en kemisk reaktion, vilket resulterar i en stark film. Under reaktionen frigörs också koldioxid och bubblor, vilket gör polymerisationsprocessen liknande torkningen av polyuretanskum.

Bild
Bild

Man skiljer mellan tvåkomponents- och enkomponentspolyuretanlim. Den andra består av isocyanatprepolymerer, är lätt att använda och gör att en stor mängd arbete kan utföras snabbt. Den har en hög viskositet, vilket gör att materialet omedelbart vidhäftar den önskade ytan.

Tvåkomponenter innehåller två ämnen, som i oförändrat tillstånd har låg viskositet . Och först efter mekanisk blandning får limmet sitt arbetsläge. Blandningsförfarandet för komponenterna kräver specifika temperaturförhållanden och specifika proportioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretansammansättningen har ett antal fördelar, på grund av vilka den är efterfrågad bland köpare

  • motståndskraft mot hög luftfuktighet - denna blandning kan användas även på gatorna för trädgårdsmöbler, som används året runt i alla väder;
  • tillförlitlighet och styrka - limmet garanterar en högkvalitativ bindning vid anslutning av olika material, till och med fuktigt trä eller täckt med alla typer av antiseptika;
  • öppen exponeringstid - när du arbetar med polyuretanlim behöver du inte skynda dig alls, i cirka 20 minuter kan du noggrant applicera kompositionen och applicera alla detaljer med precision;
  • komfort under arbetet - limmet säkerställer glidning av de smorda elementen, vilket är bekvämt vid montering av täta strukturer;
  • det är lämpligt att använda för att lägga parkett - blandningen fixerar fast trädet på golvet och förhindrar att materialet sväller.

För arbete med trä används som regel en enkomponentsversion. Tvåkomponenter används vanligtvis för fuktsäkra material-plast, glas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Smältlim av polyuretan är en viskös vätska som kan vara grå, vit eller gul. En härdningsbehållare ingår i tvåkomponentblandningen. Limmet säljs i plast- eller metallhinkar upp till 5 kg. Den polyuretanbaserade blandningen har utmärkta mekaniska egenskaper.

Du kan arbeta med blandningen under förhållanden med temperaturer från 0 till +40 grader , och efter klistring tål kompositionen från -50 till +120 grader. Observera att för god vidhäftning måste ytan rengöras noggrant från damm och smuts innan limet appliceras, samt avfettas.

Limets egenskaper inkluderar också förebyggande av bildning av mögel och mögel. Under appliceringen skummar blandningen lite, på grund av vilket utrymmet mellan de två materialen är helt fyllt med kompositionen. För tillverkning av lim används inga lösningsmedel, det är luktfritt, vilket har en positiv effekt på människors hälsa och miljön.

Polymerkompositionen innehåller en härdare, vilket gör den motståndskraftig mot vidhäftning. Limförbrukningen beror direkt på materialet och sträcker sig från 150 till 500 gram per kvadratmeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Tänk på de mest populära polyuretanformuleringarna.

  • Soudal - det här alternativet säljs i aerosol, det är lätt att använda. Limet fixerar skumplåtar och gipsskivor av hög kvalitet. Blandningen torkar på bara en timme och förbrukas ekonomiskt.
  • Polynor fixo - värmeisolerande lim som används för sammanfogning av plattor av expanderad polystyren, polyuretanskum och mineralull för värmeisolering av en byggnad. Den säljs i en aerosolburk, därför är den lätt att använda.
  • " Moment Crystal " - lim från ett inhemskt företag, utformat för att arbeta med plexiglas, gummi, metall och andra material. Resistent mot fukt och alkalier.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • " Desmokol " - en lösning av polyuretangummi i organiska lösningsmedel. Med sin hjälp kan du få en hållbar söm som inte kommer att vara rädd för fukt och temperaturförändringar. Den obestridliga fördelen är att denna komposition torkar mycket snabbt.
  • Mapei - kakellim från en italiensk tillverkare.

Dessa blandningar erbjuds till olika priser, valet av komposition beror på driftsförhållandena, liksom på de material som den måste limma. Experter rekommenderar att du köper blandningen i stora järnaffärer, där du kan jämföra priser från olika tillverkare, studera limets sammansättning och dess driftsförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du köper lim, inte bara polyuretan, bör särskild uppmärksamhet ägnas åt dess egenskaper. Även de minsta detaljerna bör inte förbises.

  • Den tid som det applicerade limet behåller sin elasticitet - under denna period kan du noggrant applicera kompositionen, ta bort överskott, kvalitativt justera de limmade elementen av flexibel metall eller trä. Därför rekommenderas nybörjare att välja formuleringar med den högsta givna indikatorn. Snabbtorkande material kommer att vara mycket krångel.
  • Flödeshastighet - denna egenskap är viktig att tänka på i två situationer: vid limning av plattor på vertikala ytor eller i närvaro av en bas med många nackdelar, till exempel gropar eller utbuktningar. För tjock sammansättning sprider sig inte över materialet, därför faller den inte i alla tomrum och högkvalitativ vidhäftning garanteras inte, oavsett vilket material det är - PVC, SIP -paneler, expanderad polystyren eller taksockel.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Hållbarhet för applikation - denna egenskap beaktas vid köp av tvåkomponentslim. Efter att ha blandat de två ämnena i flera timmar behåller limmet sina egenskaper. Mängden av den beredda lösningen beror på den tid efter vilken kompositionen förlorar sina egenskaper.
  • Användningsområde - vissa lösningar används bäst för luftbetong eller parkett, och vissa för sandwichpaneler eller sten. Vissa blandningar är lämpliga för stuckgjutning på böjda ytor, limning av taklister på tak, medan andra är lämpliga för värmeisolering av hög kvalitet från insidan eller utsidan av rummet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för ansökan

För att uppnå högkvalitativ och pålitlig limning av ytor måste du följa alla regler och rekommendationer från specialister. Rengör alla element grundligt från damm, smuts och behandla dem med ett avfettningsmedel. Limmet appliceras i ett tunt lager med en pensel, spatel, sprutpistol eller specialutrustning när det gäller tillverkningsanläggningar.

Observera att överflödigt lim kan spillas ut på en ren yta. För att inte oroa dig senare över hur du tar bort den torkade kompositionen är det bättre att ta bort den omedelbart med ett speciellt lösningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika material kan limas med olika tekniker

  • Het metod - den används med Desmokol -lim, lösningen appliceras på båda föremålen och lämnas i en halvtimme. Ämnets egenskaper aktiveras under påverkan av hög temperatur (cirka 85 grader) inom några minuter. Efter detta måste ytorna pressas kraftigt mot varandra.
  • Kall metod - för att limma föremål måste du applicera blandningen på båda ytorna, efter 10 minuter, applicera limet igen med ett tunt lager, torka i några minuter och anslut elementen.
  • Fukta ytan - för vidhäftning av hög kvalitet sprutas de limmade elementen med vatten och pressas mot varandra. Denna metod är lämplig att använda när det finns en speciell press, eftersom den kräver så stark komprimering som möjligt.

Det är nödvändigt att arbeta med lim i specialkläder, andningsskydd och skyddsglasögon.

Bild
Bild
Bild
Bild

På vintern förlorar inte polyuretanskompositionen sina egenskaper, men den blir mer viskös, så det är svårare att arbeta med den. Många tror att det kan spädas eller ständigt värmas, men experter rekommenderar inte att göra detta. Den optimala temperaturen för arbete med lim är +20 grader. Därför, om du arbetar vid låga temperaturer, är det bättre att värma fatet en gång och hälla limet i små behållare som stänger tätt.

Notera: behållare med lim ska inte förvaras nära öppen låga, mycket mindre uppvärmd över eld. För att bibehålla den optimala temperaturen rekommenderas att limet förvaras i en termos. Värm inte produkten över +40 grader och lim inte heta ytor. Om föremålen som ska limmas har en temperatur högre än +80 grader, hårdnar limet snabbare och vidhäftningen ökar.

Om du i slutet av arbetet fortfarande har kompositionen i behållaren, pressa flaskan och stäng den ordentligt så att all luft kommer ut ur den. Detta förhindrar snabb försämring av ämnet, och det kan användas mer än en gång.

Polyuretanlim har framgångsrikt använts vid konstruktion och renovering. Dess obestridliga fördel är att även nybörjare kan arbeta med denna blandning.

Rekommenderad: