Mulching Jorden Med Klippt Gräs: Kan Du Mulch Morötter Och Andra Grönsaker I Trädgården Med Nyslipat Gräs Från En Gräsklippare? Fördel Och Skada

Innehållsförteckning:

Video: Mulching Jorden Med Klippt Gräs: Kan Du Mulch Morötter Och Andra Grönsaker I Trädgården Med Nyslipat Gräs Från En Gräsklippare? Fördel Och Skada

Video: Mulching Jorden Med Klippt Gräs: Kan Du Mulch Morötter Och Andra Grönsaker I Trädgården Med Nyslipat Gräs Från En Gräsklippare? Fördel Och Skada
Video: Gör en odlingsbädd för tidig skörd 2024, Maj
Mulching Jorden Med Klippt Gräs: Kan Du Mulch Morötter Och Andra Grönsaker I Trädgården Med Nyslipat Gräs Från En Gräsklippare? Fördel Och Skada
Mulching Jorden Med Klippt Gräs: Kan Du Mulch Morötter Och Andra Grönsaker I Trädgården Med Nyslipat Gräs Från En Gräsklippare? Fördel Och Skada
Anonim

Erfarna trädgårdsmästare vet att för att få en bra skörd måste du skydda jorden mot fuktförlust och överdriven uttorkning. Det är också nödvändigt att ägna särskild uppmärksamhet åt att skydda jorden från ogräs och skadedjur. En mängd olika kemikalier kan användas för att bekämpa ogräs i strävan efter ovanstående mål, men detta tillvägagångssätt gynnar inte alla grödor. Men bekant för många mulching kan lösa många problem både i trädgården och i trädgården.

Bild
Bild

Fördel och skada

Den mest prisvärda typen av mulching, som många tillgriper, är mulching med gräs . Det ska man komma ihåg gräsmullning utförs både med torrt gräs och klippt som var och en har sin egen särart. Torrt gräs bra genom att det helt utesluter möjligheten att "plantera" onödiga plantor, och till och med är helt oattraktivt för fåglar och de flesta insekter, vilket helt eliminerar möjligheten att förstöra rotgrödan av skadedjur.

Jorden täckt med torrt gräs behöver ytterligare utfodring. Det klippta gräset till skillnad från torr, kan den berika jorden med de ämnen den behöver, men samtidigt är den attraktiv för trädgårdsskadegörare. Att täcka jorden med klippt gräs, som alla andra material, har sina fördelar och nackdelar. Med rätt tillvägagångssätt gör denna metod dig möjlig att få maximalt resultat i form av en rik skörd med minimal ansträngning. Fördelarna med proceduren inkluderar förmågan att:

  • håll jorden fuktad utan problem;
  • sakta ner ogräsets utseende;
  • markanrikning med kväve, som är rikt på färskt gräs.
Bild
Bild

Men med fel inställning finns det risk för negativa effekter av proceduren:

  • på grund av golvet av torrt gräs uppstår överskott av fukt, vilket orsakar rotupphämtning (särskilt under regnperioden);
  • användningen av gräs med blomställningsfrön som mulch kan orsaka uppkomsten av nya ogräs;
  • i mulden som inte rengörs i tid kan skadedjur uppstå, lockade av gräsgolvets värme;
  • gräsbädden lockar till sig kråkor och sparvar, som kan haka på själva växten.

Det finns en lista över trädgårdsgrödor som är ganska sårbara för fukt, för vilka mulching är kategoriskt kontraindicerat (se nedan).

Bild
Bild

Vilka grödor är den lämplig för?

I grund och botten mulningsförfarandet är lämpligt för många grödor . Om det görs på hösten kommer det att skydda rötterna hos fleråriga grödor som hallon från frost.

Det bör noteras att många amatörträdgårdsmästare använder film eller takmaterial för hallon, men de tillåter till skillnad från mulch inte luft att passera, vilket påverkar plantens rotsystem negativt.

Man tror traditionellt att gräsmullning är lämplig för att skydda jorden runt stammen på ett träd eller en buske , eftersom den tunna och känsliga stjälken av trädgårdsgrödor inte alltid tål förtryck från utsidan. Men denna åsikt är djupt vilseledande. Agronomer har bevisat att mulching från gräs är ganska lämpligt för vissa bäddar med rotgrödor, särskilt eftersom golvet läggs när plantans toppar har nått cirka 10 cm i höjd.

Det rekommenderas till exempel att multa morötter, rödbetor och potatis med gräs (enligt många agronomer förbättrar gräsmattan för dessa grödor avkastningen). Grödor behöver speciellt mulchning under rotbildningsperioden, då växten behöver mikro- och makroelement i gräset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det viktigaste är att inte skada den unga kulturen, du behöver hugga gräset (ju yngre kulturen är, desto finare klipps gräset). Kom ihåg det när du lägger kompost det är omöjligt att tampa golvet eftersom jorden inte andas.

Det ska noteras att på morot, rödbetor och potatisbäddar gräset kan ligga till sen höst, vilket skyddar kulturen från det första kalla snäppet (förutsatt att mulchen periodiskt förnyas). När det gäller sådana trädgårdsgrödor som tomater, gurkor, paprika, kål , då rekommenderas det inte att täcka dem alls, eftersom de redan snabbt blir infekterade med olika rötor.

Men som för tomater, när man planterar dem i öppen mark, är mulching av jorden med gräs tillåtet, vilket måste krossas tillräckligt.

Bild
Bild

Applikationsfunktioner

Det är nödvändigt att följa några enkla, men mycket viktiga regler som hjälper till att göra skörden rikligare och av bättre kvalitet. Var noga med att mulka jorden med nyslått gräs .eftersom det på grund av fukthalten i färskt gräs finns risk för överdriven fukt i jorden, vilket leder till att svamp uppträder och parasiter utvecklas. Torka örten före användning.

Innan du multer jorden måste du ta bort ogräset och vattna jorden .eftersom mulch behåller fukt. När det gäller ogräs kommer det inte att vara möjligt att bli av med dem helt, men det är fullt möjligt att bromsa processen för nya. När det gäller ogräs, på mulchjord, räcker det med att ta bort ogräset som bryter ut under gräsmattan. Under det, som regel, på grund av bristen på solljus, växer ogräs inte.

Du behöver inte göra ett lager av mulch som är för tjockt, eftersom det inte låter solljus passera väl . Den rekommenderade tjockleken är 5-7 centimeter torkat gräs, som både kan hålla kvar fukt och släppa in solens strålar. Gräsklippare, till skillnad från andra gräs, har fördelen att det utan rot inte kommer att få ett nytt ogräs att dyka upp. Men denna typ av mulching är inte lämplig för alla grödor (se ovan), dessutom måste du veta hur du använder mulch korrekt. Till exempel, om du lägger den i sin ursprungliga krossade form, kommer det inte att vara användbart, men det kan också orsaka uppkomst av ogräs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är omöjligt att lägga täcken för tidigt , eftersom detta inte tillåter att jorden värms upp när de första varma dagarna anländer. En viktig faktor för att få en bra skörd vid användning av växtbaserade mulching är valet av själva gräset. Det är viktigt att hon inte påverkas av några tecken på sjukdomen (olika fläckar, röta), eftersom detta kan orsaka spridning av sjukdomen i hela trädgården.

Det säkraste alternativet är att använda gräsmatta, eftersom det inte finns några frön på det, och det skadas av skadedjur mindre ofta än andra.

Till skillnad från örter, gräsmatta är fattigt på användbara mineraler , vilket leder till behovet av att gödsla jorden. Örter det goda är att på grund av den varierade gräsens sammansättning kan jorden inte gödslas, men det är stor sannolikhet att "plantera" ytterligare ett ogräs i trädgården. Det är oönskat att täcka jorden med ogräs , men om behovet uppstår bör ogräset destilleras.

Bild
Bild

Specialistrekommendationer

Användningen av mulch beror direkt på markens kvalitet och väderförhållanden . Det är mycket oönskat att utföra detta förfarande på lerjord, som redan kännetecknas av hög luftfuktighet. När det gäller oventilerade växthus, där fukt stagnerar och bristen på solljus är märkbar, kan mulch orsaka ruttning av växtens rotsystem.

Glöm inte att de delar vår och höst mulching … Om proceduren på våren huvudsakligen utförs för att bevara markfuktigheten, tjänar höstmullning till att skydda rotsystemet från de första frosten. Både torrt gräs och nyklippt gräs är ganska lämpliga för fukt. När det gäller höstperioden är det mer ändamålsenligt att använda torrt gräs här.

Gräsgolv bör bytas regelbundet när som helst tillåtet för detta, eftersom det finns risk för skadedjur . Gräsbädden, som är ett naturligt substrat, lockar som ingen annan beläggning många insekter (larver, maskar). Om maskarna, som äter multen, gör den till kompost som är nödvändig för jorden, då kan skadedjur som lever under jorden, koncentreras i gräsgolvet, föröka sig och förstöra rotgrödan eller förstöra rotsystemet helt.

Således visar det sig att på sommaren måste mulchen regelbundet bytas (marken måste torkas), och för att undvika att skadedjur uppstår närmare vintern rekommenderas att helt samla upp det och bränna det.

Rekommenderad: