Vad är Skillnaden Mellan Humus Och Kompost? Vad är Det Och Hur är De Olika?

Innehållsförteckning:

Video: Vad är Skillnaden Mellan Humus Och Kompost? Vad är Det Och Hur är De Olika?

Video: Vad är Skillnaden Mellan Humus Och Kompost? Vad är Det Och Hur är De Olika?
Video: LAV DIN EGEN JORD - sådan startede jeg med at lave kompost 2024, Maj
Vad är Skillnaden Mellan Humus Och Kompost? Vad är Det Och Hur är De Olika?
Vad är Skillnaden Mellan Humus Och Kompost? Vad är Det Och Hur är De Olika?
Anonim

Det är ingen hemlighet att hitta naturliga produkter i vår tid är ganska svårt. Och om det lyckas är det väldigt dyrt. Trenden har påverkat inte bara mat, utan också växtgödsel. De mest populära, effektiva och säkra är kompost och humus. Läs om deras skillnader, tillverkningsmetoder och andra nyanser i den här artikeln.

Bild
Bild

Beskrivning

Först måste du ta reda på vad humus och kompost är.

Humus

Humus är en produkt som erhållits från ruttnad gödsel. Det har länge använts som gödningsmedel för olika växter och grödor. För gödsel tas endast avföring av växtätare. Anmärkningsvärt är det faktum att färdiggjord humus inte luktar gödsel . Den är lätt, homogen i sin konsistenskomposition, avger ingen ammoniaklukt. Det tar 2-5 år att förbereda. Ibland påskyndar trädgårdsmästare processen med humusmognad genom att täcka massan med ett tätt vattentätt material som gör att den kan behålla fukt och värme.

Under förhållanden med tillgång på vatten och relativt höga temperaturer växer bakterier bättre.

Bild
Bild

Kompost

Kompost bereds av olika organiskt material, som oftast är hushållsavfall. Utåt ser det ut som humus, men kan innehålla små kvistar eller andra små organiska element. Kompostmassans höjd bör inte överstiga 1 m, annars torkar den ut. Det tar cirka 2 år att förbereda. Genom att lägga till olika komposteringsacceleratorer reduceras mognadstiden till 3 månader.

Båda gödningsmedel kräver regelbunden blandning under mognad. Annars kommer de översta lagren att torka ut, vilket leder till ojämn mognad av organiskt material.

Bild
Bild

De viktigaste skillnaderna

Trots att båda kompositionerna är mycket lika i utseende, finns det fortfarande en skillnad mellan dem. Låt oss ta en titt på de viktigaste skillnaderna mellan dessa produkter.

  • Mognadstid . Humus kan tillagas i upp till 5 år. Förberedelsetiden kan accelereras något med sågspån eller jord. Komposten mognar relativt snabbt - på cirka 2 år.
  • Förening . Kompositionen av humus inkluderar gödsel, jord, sågspån. Kompost kan beredas av ogräs, toppar, ruttna grönsaker, klippta gräsmattor, löv. Ibland läggs fågelspillning, jord eller fosfatsten till den. De senare är valfria.
  • Lukt . Skillnaden är subtil, men den finns. Humus luktar mer som jord än kompost. Den första kan lukta skogen, medan doften av den färdiga komposten är mindre uttalad.
  • Volymer . Som regel är det svårt att få fram en stor mängd massa vid självtillverkad kompost. Mycket humus brukar tillagas.
  • Förekomsten av ogräs . Humusen kan innehålla ett stort antal ogräs, vilket senare kommer att orsaka många ogräsproblem. Det finns färre av dem i komposten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är bättre?

Det finns flera traditionella riktlinjer från erfarna trädgårdsmästare

  • Det första att notera är enkel tillverkning. Det är mycket lättare att göra en kompostblandning på egen hand än humus.
  • Om du behöver gödsla ett stort område kanske komposten inte räcker. I det här fallet är det bättre att göra humus, eftersom den resulterande volymen alltid är mycket större än kompostens.
  • För grödor som gurkor, tomater eller blommor är det bäst att använda kompost. Humus är mer lämpligt för fruktträd och buskar.

Nu finns det många olika typer av gödningsmedel, men de flesta av dem förblir otillgängliga för invånare i det inhemska territoriet.

Kompost och humus är vanliga, billiga och effektiva toppdressingar, vars ingredienser enkelt kan erhållas.

Rekommenderad: