Ask För Jordgubbar: Matning Under Blomning Och Fruktning. Hur Späds Lösningen Till Vatten Eller Spray Från Skadedjur? Hur Applicerar Man Rätt På Sommaren?

Innehållsförteckning:

Video: Ask För Jordgubbar: Matning Under Blomning Och Fruktning. Hur Späds Lösningen Till Vatten Eller Spray Från Skadedjur? Hur Applicerar Man Rätt På Sommaren?

Video: Ask För Jordgubbar: Matning Under Blomning Och Fruktning. Hur Späds Lösningen Till Vatten Eller Spray Från Skadedjur? Hur Applicerar Man Rätt På Sommaren?
Video: Plantera Jordgubbar och odla Jordgubbar och Jordgubbsplantor Knepen för att få många jordgubbar 2024, April
Ask För Jordgubbar: Matning Under Blomning Och Fruktning. Hur Späds Lösningen Till Vatten Eller Spray Från Skadedjur? Hur Applicerar Man Rätt På Sommaren?
Ask För Jordgubbar: Matning Under Blomning Och Fruktning. Hur Späds Lösningen Till Vatten Eller Spray Från Skadedjur? Hur Applicerar Man Rätt På Sommaren?
Anonim

Ask är det mest tillgängliga mineralet för befruktning. Den bildar en alkalisk miljö när den är upplöst i vatten, vilket minskar surheten i jorden. Ask är ett effektivt mineralförband för många trädgårdsodlingar, inklusive jordgubbar.

Bild
Bild

Vad är bra för jordgubbsaska?

Förutom vanlig vattning och lossning är jordgubbar känsliga för korrekt matning. Tillsammans med fjäderfägödsel och kompostkomponenter används aska också för befruktning. För att få det bränns veden helt - alla kol måste slutligen brinna ut . Ask låter dig få stora, saftiga och söta bär.

Bild
Bild

Ask innehåller en hel rad makro- och mikroelement: kalium, kalcium, fosfor, järn och mangan, kisel, bor och kol (rester av oförbränt kol), svavel och andra ingredienser, utan vilka kulturplanteringar inte kan växa i tid. Tack vare dem, nyplanterade jordgubbsbuskar rotar sig snabbare, ger en mustasch för bildandet av nya buskar. Askämnen gör det möjligt att bilda fler blommor. Askkomponenter, som är 100% naturliga, assimileras enkelt av växter.

Mineralsubstanser ökar chanserna för jordgubbar att framgångsrikt övervintra under ett tjockt lager snö under frostiga perioder, när temperaturen på morgonen kan nå -20 °, därför är det bäst att mata under hela växtsäsongen (tillväxt och utvecklingstid) under den varma årstiden).

Bild
Bild

Jordgubbarnas motståndskraft mot skadedjurangrepp ökar också märkbart - de i sin tur föredrar att kringgå askpulvret . Ask ökar intensiteten av enzymatiska processer i de inställda frukterna, främjar det accelererade utbytet av mineraliska och organiska ämnen i buskens ovanjordiska och underjordiska delar. Vatten- och mineralbalansen i växterna jämnas ut. Resultatet är ett attraktivt glansigt utseende av frukter, stjälkar och blad, deras stora storlek, saftighet och mognad av mogna bär.

Ask bör förvaras i högst 4 år. Under denna tid bör den inte komma i kontakt med vatten, den ska inte mättas med fukt - vatten är ett lösningsmedel där vissa element reagerar vid rumstemperatur eller i kylan. Som ett resultat bildas salter som inte är användbara för jordgubbar, jordgubbar och andra liknande (och inte så) sorter.

Bild
Bild

Hur gör man en lösning?

Askbaserade utfodringslösningar är mångsidiga på sitt eget sätt som en typ av gödselmedel. Asklösningen är lämplig för många bär- och grönsaksgrödor samt fruktträd. Gör följande för att förbereda den enklaste lösningen:

  • Häll vatten i en 10 liters hink;
  • tillsätt ett glas träaska till vattnet och rör om;
  • vattna varje jordgubbbuske under roten.

Asklösning är grunden för kompostgödsel. Mineralerna i askan påskyndar bildandet av näringsämnen i komposten - oorganiskt kombineras med organiskt material och bildar organiska salter som är användbara för grödor. Förbrukningshastigheten är inte mer än 0,5 liter per buske, en större mängd kommer inte att gå till buskarna för framtida bruk.

Bild
Bild

Torr aska kan sprinklas på varje buske. Att damma buskarna helt med det är det snabbaste sättet . Ask kan appliceras vid roten, och för att förhindra att det blåser ut av vinden blandas jorden vid buskens rotutlopp med askkompositionen. För snabbare penetration av askaingredienser till rötterna tillsätts aska direkt efter regn. Så att askan - i sin rena form, den är lätt som ludd, damm - inte sprids till närliggande sängar eller blåses ut även av en lätt vind, buskarna vattnas igen för att spika den till marken. Pollination med jordgubbsaska orsakar inte smärtsamma brännskador i den, ämnet tvättas bort utan konsekvenser med vatten, även om aska utspädd i vatten är ett alkaliskt medium.

Efter vattning kommer buskarna att återfå sin tidigare renhet och askkomponenterna absorberas i jorden.

Bild
Bild

Kycklingspillning kan läggas till askan. Det ska infunderas i minst sex månader: urea och urinsyra i avföringen leder till för tidig död av rötterna. Gör följande för att förbereda gödselmedel för fjäderfägödsel:

  • tillsätt en liter gödselinfusion till asklösningen (hink);
  • sätt det att infusera i ytterligare 10 dagar, under vilken tid överskottet av urinsyra kommer att märkbart minska.

Förbrukningshastighet - upp till 0,5 liter lösning per buske. Om aska blandas med gödningsmedel innehållande kväve, där kvävehalten är betydande, syntetiseras en överskott av ammoniak, som bären inte tål. Ask och kvävegödsel används inte samtidigt.

En alltför alkalisk jord är en kontraindikation för askmatning. Att hälla en lösning med hög koncentration i en sådan jord leder till betydande saltning. Under de resulterande förhållandena kommer bären inte att växa fullt ut och kommer inte att mogna. I jorden där syraälskande grödor odlas är det oönskat att odla jordgubbar-de gillar inte översyrade jordar.

Bild
Bild

När och hur ska den användas för utfodring?

Införandet av askaingredienser i jorden där jordgubbar växer genomförs 3 gånger om året:

  • före blomning;
  • efter skörd;
  • på senhösten, när jordgubbarna är redo att gå in i viloläge.

Vid landning

Du kan mata jordgubbsbusken när du planterar i april, när skottet (skottet) precis har börjat växa kan du. Den mustasch som transplanterats efter skörd, som har rotat sig och gett en ny antennskott, matas också med en liten mängd lösning. Det är strängt förbjudet att transplantera blommande och fruktande buskar - detta kan förstöra en del av grödan . Under dessa perioder behöver den unga växten absolut inte den stress som den kommer att få, planterad på en ny plats.

Bild
Bild

Under blomningen

När blommande blommor dyker upp, sprutas jordgubbsbuskar med en asklösning med tillsats av en liten mängd zink och brom (det är möjligt i föreningar). I detta skede förhindras utvecklingen av skador på stjälkar och blad av en svamp, en tidig invasion av horder av vissa skadedjur. Tillväxten av befintliga och nya skott accelereras märkbart.

På våren tillåter matning jordgubbar att gå in i stadiet av snabb tillväxt snabbare och mer aktivt . Och detta ökar i sin tur utbytet av jordgubbar, oavsett dess variation. Förutom aska, i april, efter en eller två veckor, införs kvävehaltiga föreningar. Befruktning rekommenderas omedelbart efter att den sista snön har smält helt. Dessa dagar är det värt att sätta ordning på sakerna i sängarna, delvis raka av förra årets mulch och ruttna löv som fallit från träden på hösten, för att påskynda uppvärmningen av jorden i solen.

Vid blomning ökar behovet av mat kraftigt - jordgubbsbuskar ska inte svälta. Sen matning är straffbart - skörden av bär kommer att visa sig vara mycket mer blygsam än ursprungligen förväntat.

Bild
Bild

Under fruiting

Oorganiskt gödselmedel ersätts huvudsakligen av organiskt gödselmedel i slutet av maj, i juni och juli. Den första skörden av alla sorter är den största. Därefter sätter frukterna och mognar märkbart mindre aktivt. För att förse dig med bär i samma mängd som vid den första skörden måste du mata jordgubbarna noggrant igen . Din assistent är kompost eller kycklingspillning. Om du har tillgång till en mullein kommer det i sin tur att vara ett bra komplement till spillningen. Användningen av tillsatser som inte är karakteristiska för ett visst segment av växtsäsongen kommer att leda till en ökning av halten av nitrater i bär.

Bild
Bild

Efter skörd

Jordgubbar, liksom jordgubbar, är utarmade efter skörd av mogna bär. Men växtsäsongen är inte över - skott, löv fortsätter att växa, busken sätter fortfarande på nya morrhår. Om den matas överlever den lätt vintern. I juli, när buskarna inte längre producerar bär, kan du gödsla med aska och organiskt material. I detta fall:

  • lägg 3 kg kycklinggödsel i en hink;
  • häll gödseln med vatten och låt den brygga i 3 dagar;
  • späd en hink med den resulterande infusionen med vatten i förhållandet 1: 3;
  • spill varje jordgubbbuske med denna komposition.

Förbrukning - högst en liter per buske. Du kan också lägga till 10–20 g spillning eller mullein under busken och gräva ner det till ett djup av 10 cm, var noga med att inte skada rötterna.

Bild
Bild

Hur används det mot skadedjur och sjukdomar?

Askbaserad jodborlösning framställs enligt följande. 20 droppar jod (alkoholtinktur av kaliumjodid) och en tesked pulveriserad borsyra tillsätts i asklösningen . Dessa två ingredienser skyddar jordgubbar från skadedjur och sjukdomar. Det måste bearbetas under bildandet av blomknoppar.

Om mängden borsyra halveras och 2 g kaliumpermanganat (kaliumpermanganat) tillsätts istället för kaliumjodid, blir effekten av behandlingen densamma. Plantering av jordgubbar kommer att desinficeras.

Ask tillsätts också till infusionen baserad på kycklinggödsel . Ammoniakvatten (ammoniak) tillsätts också till asklösningen - en källa till ytterligare kväve. Doften av ammoniak stöter bort skadedjur.

Rekommenderad: