Hur Vattnar Du Thuja? Droppbevattning Efter Plantering Och Andra Alternativ. Hur Ofta Ska Du Vattna? Kan Jag Vattna I April?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Vattnar Du Thuja? Droppbevattning Efter Plantering Och Andra Alternativ. Hur Ofta Ska Du Vattna? Kan Jag Vattna I April?

Video: Hur Vattnar Du Thuja? Droppbevattning Efter Plantering Och Andra Alternativ. Hur Ofta Ska Du Vattna? Kan Jag Vattna I April?
Video: Bevattning Vattna i trädgården När Hur Mycket Hur Ofta 2024, April
Hur Vattnar Du Thuja? Droppbevattning Efter Plantering Och Andra Alternativ. Hur Ofta Ska Du Vattna? Kan Jag Vattna I April?
Hur Vattnar Du Thuja? Droppbevattning Efter Plantering Och Andra Alternativ. Hur Ofta Ska Du Vattna? Kan Jag Vattna I April?
Anonim

Vintergröna buskar och träd uppskattas mycket av sommarinvånare och ägare av privata hus, eftersom de hjälper till att skapa en ädel atmosfär på platsen och inte kräver komplext underhåll. En av dem är thuja. Detta träd glädjer inte bara ögat med sitt eleganta utseende, utan har också en trevlig doft. Det är ganska opretentiöst, men mycket fuktälskande, så älskare av sådana exemplar måste studera reglerna och nyanserna för vattning.

Bild
Bild

Beskrivning

Efter en kall och dyster vinter är tomternas ägare angelägna om att få ordning på sina ägodelar. Thuja är en oumbärlig artikel för en lyxig och grön design. Många buskar med kontrasterande färger planteras bredvid, det ser särskilt imponerande ut. Thuja ser bra ut i gruppkombinationer, perfekt för att fungera som en häck Dessutom skyddar det området från vind- och gatubuller. Det används ofta för att skära former och få dem att se ut som en spiral. Beskärning är enkelt och ofarligt.

En av de främsta fördelarna med thuja är anspråkslöshet. Det är lätt för henne att plocka upp jorden, trädet är inte rädd för väderkatastrofer. Hemsjukvård är mycket enkelt, inga specialister krävs . Men om du ägnar mer tid åt henne kommer den gröna skönheten att se helt enkelt lyxig ut. Dessutom innehåller thuja aromatiska oljor och fytoncider, som är högt värderade inom farmakologi och parfym.

Thujaälskare säger att det här trädet på platsen har den mest fördelaktiga effekten på dem som är i omedelbar närhet. Det är ett stort nöje att sitta i den sparande skuggan en varm sommardag. Det bör också noteras att thuja har förmågan att rengöra luften från skadliga föroreningar, och dess ljusa, diskreta doft lämnar ingen likgiltig.

Bild
Bild

När det gäller vårt lands territorium är västerländska typer av thuja särskilt populära här. Deras färgschema är olika, beroende på smaken hos webbplatsens ägare kan du välja gröna, blå, gula och till och med akvamarinprover. Trädet känns mest bekvämt i ljus halvskugga, men det kommer att vara svårt för det utan solstrålar . Ultraviolett ljus kan lämna brännskador, men dess frånvaro hotar krona gallring. Dessutom ser thuja särskilt vackert ut i starkt ljus.

Marken kan vara vilken som helst. Både torv med närvaro av sand och torv i kompositionen, liksom lera eller kärr, är lämpliga. I det andra fallet kommer dock ett dräneringssystem att krävas. Thuja växer inte bara uppåt, utan också i bredd . Detta måste beaktas vid plantering och träden ska placeras på cirka en meters avstånd från varandra. Höga exemplar som går längs stigarna bör placeras 5 meter från varandra.

Bild
Bild

Vård efter landning

Vård efter plantering beror på när den exakt gjordes. För att få trädet att må bra måste proceduren utföras korrekt och noggrant, annars kan de känsliga rötterna skadas. En viktig nyans är också valet av plats och beredning av jorden.

Oftast hålls landningsevenemang på våren och hösten. Beroende på vädret kan det vara mars och april, september och oktober.

Tänk först på vårlandningen

  • Plantor kommer att behöva vattnas rikligt en gång i veckan, med tanke på vädret. Detta schema rekommenderas för varma dagar. Men om solen är aktiv och termometern stiger mycket högt bör proceduren utföras var 3-4: e dag. Mängden vatten är en respektive två hinkar. Ju äldre växten desto mer vätska kommer den att behöva, särskilt under varma somrar.
  • Du kan använda ett droppbevattningssystem för plantor, eftersom träd är mycket fuktälskande. Många ägare organiserar automatisk vattning, det är extremt bekvämt och kräver inte tid och ansträngning.
  • Sprinkling är en annan viktig process när man tar hand om thuja. Detta gäller särskilt när man arbetar med plantor. Under sprinkling öppnas trädets porer och det andas och sprider en delikat doft runt. Eftersom det finns skalor på nålarna, avdunstar fukt särskilt aktivt, vilket innebär att påfyllning med vatten helt enkelt är nödvändig. Proceduren måste utföras varje vecka och under den varma perioden - dagligen. Den bästa tiden att bevattna är på morgonen eller kvällen, när solen inte är i sin aktiva fas.

Om planteringen gjordes på hösten ändras inte bevattnings- och sprinklingsförfarandena. Plantan behöver få fukt för att överleva vintern lugnt. Det är dock nödvändigt att fokusera på mängden nederbörd, eftersom överdriven vattentätning kan leda till förekomst av sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man avgör om du behöver vattna

Du kan se till att det är dags att vattna på ett enkelt sätt. Du måste kontrollera jorden från ett djup av 15-20 centimeter. Om du klämmer jorden i handen och det visar sig vara torrt och smuligt är det dags att utföra proceduren. Med tillräcklig luftfuktighet bildas en tät klump. Du kan också bedöma tillståndet hos själva thujan, om den vissnade är det dags att vattna.

Vi får dock inte glömma att överdriven fukt kan vara skadligt. Flödet av frisk luft till rotsystemet blockeras, och detta hotar att bromsa trädets utveckling och tillväxt. Marken ska vara djupt mättad med vatten. För att undvika solbränna, spraya inte vid direkt solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattnings- och sprinklingsläge

Vuxna växter, som plantor, behöver fukt. Dessutom bör det inte bara komma från jorden. Regelbunden vattning säkerställer thujas normala utveckling och liv. Brist på vatten leder till att utseendet försämras. Grenarna blir spröda och nålarna bleknar.

När det gäller regimen, i mogna träd är det samma som i plantor . Du behöver 1 hink vatten en gång i veckan, under torka och värme - var 2-3: e dag. Bristen på fukt syns direkt. I thuja börjar kronans övre del bli gul, och många kottar bildas ganska snabbt.

Bild
Bild

Det är bättre att vattna detta dekorativa träd på morgonen eller på kvällen, och detta bör göras mycket noggrant. Sprinkling hjälper till att avlägsna damm och smuts, fräscha upp thujaen och bidrar också till att få en trevlig talldoft. Denna procedur kommer aldrig att vara överflödig; om så önskas kan du spraya växten 1-2 gånger om dagen.

Rekommenderad: