Extraktorer För Att Skruva Loss Brutna Bultar (33 Bilder): Hur Man Använder Kit För Att Ta Bort Bultar Med Sönderrivna Kanter? Val Av Verktyg

Innehållsförteckning:

Video: Extraktorer För Att Skruva Loss Brutna Bultar (33 Bilder): Hur Man Använder Kit För Att Ta Bort Bultar Med Sönderrivna Kanter? Val Av Verktyg

Video: Extraktorer För Att Skruva Loss Brutna Bultar (33 Bilder): Hur Man Använder Kit För Att Ta Bort Bultar Med Sönderrivna Kanter? Val Av Verktyg
Video: Så avlägsnar du en trasig bult utan svetsning | AUTODOC tipsar 2024, April
Extraktorer För Att Skruva Loss Brutna Bultar (33 Bilder): Hur Man Använder Kit För Att Ta Bort Bultar Med Sönderrivna Kanter? Val Av Verktyg
Extraktorer För Att Skruva Loss Brutna Bultar (33 Bilder): Hur Man Använder Kit För Att Ta Bort Bultar Med Sönderrivna Kanter? Val Av Verktyg
Anonim

När huvudet går sönder vid skruvfästet kan endast extraktorer för att skruva loss de trasiga bultarna rädda situationen. Denna typ av enhet är en slags borrmaskin som kan hjälpa till med extraktion av svårhård maskinvara. Specifikationerna för att välja ett verktyg och hur man använder satserna för att ta bort bultar med avskalade kanter är värda att prata mer detaljerat.

Bild
Bild

Särdrag

Ett populärt verktyg som används av byggare och reparatörer, den brutna bultutdragaren är ett verktyg som används för att ta bort fästelement med avskalade kanter eller andra extraktionsproblem . Det fungerar framgångsrikt i de svåraste fallen. Den speciella konstruktionen av en borr- och svansdel ger bekvämlighet vid borttagning av trasiga bultar och skruvar.

Bild
Bild

Omfattningen av detta verktyg är dock något bredare än vad man vanligtvis tror . Till exempel är han bra på att arbeta inte bara med stålbeslag. Aluminium, härdade och jämna polymeralternativ lämpar sig också bra för denna effekt. Det är bara viktigt att ta hänsyn till några av de finesser i arbetet med dem .… Till exempel förvärms alltid härdade bultar genom härdning. Detta gör det lättare att borra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av extraktorer utförs följande typer av arbeten

  1. Skruva loss fasta och trasiga bultar från bilens motorblock … Om hårdvara av låg kvalitet inte låter dig klara uppgiften vid demontering av en del, är det värt att använda ett specialverktyg.
  2. Ta bort skräp från navet … I vissa bilmodeller är det bultar och muttrar som används för att fästa hjulen. Vid åtdragning bryts locket av inte så sällan. Genom att använda extraktorn i tid kan du undvika att byta ut hela navet.
  3. Ta bort fästelement utan lock från cylinderhuvudet, ventilkåpan . Om du har ett garage och är redo att göra din egen reparation kommer extraktorer vara mycket användbara.
  4. Skruva loss hårdvara med ett avrivet huvud från en betongmonolit … Om något gick fel under arbetet uppstod deformation, fästelementen föll sönder, du måste skruva loss det från hålet manuellt.
  5. Ta bort engångsskruvar (anti-vandal) . De är välkända för bilister, eftersom de är placerade på fästdelen av tändningslåset. Om den här enheten ska bytas ut är det helt enkelt inte möjligt att demontera den på något annat sätt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att utföra extraktionen - för att ta bort den fasta hårdvaran från det gängade fästelementet krävs vissa förberedande arbeten . Det är nödvändigt att borra ett hål i bultkroppen som motsvarar diametern på skruvdelen på hjälpverktyget. Extraktorns arbetselement sätts in i det och fixeras inuti. Borttagning sker med en vred eller en insexnyckel.

Bild
Bild

Extraktorer används i de fall det är omöjligt att få tag i bulten på andra sätt. Till exempel, om mössan på hårdvaran är helt avriven, återstår bara hårnålsdelen. I andra situationer, även om tråden är avskalad, kan du använda ett handskruv eller klämma fast fragmentet med ett annat verktyg.

Översikt av arter

Beroende på typ av handstycke är brutna bultuttag konstruerade för olika typer av arbeten. Yttre - svanselementet är oftast i form av en sexkant eller en cylinder … För skadad hårdvara av olika typer måste du välja dina egna alternativ för verktyg.

Bild
Bild

Kilformig

Produkter av denna typ ha formen av en fasetterad kon i arbetsytans område . I en trasig eller sönderdelad hårdvara installeras den med förberedelse av hålet, helt enkelt genom att köra in den i metallens tjocklek. När önskad dragkroppsnivå har uppnåtts, skruvas av med en skiftnyckel. Vid arbete med kilformade utsug är det mycket viktigt att centrera hålet som bildas, annars är det stor risk att verktyget helt enkelt går sönder. Det är fortfarande inte möjligt att skruva loss den skadade bulten när rotationsaxeln förskjuts.

Bild
Bild

stav

En ganska lättanvänd typ av verktyg. Dess design inkluderar en stång, hammare-in och pro-kil bult fast. Sådana extraktorer lämpar sig bra för rotation med en nyckel efter att ha fastnat i hårdvaran. Problemet uppstår senare: det kan vara svårt att ta bort ett verktyg från en metallprodukt efter arbete . Med stavsugare är arbetsdelen betydligt kortare. Raka kanter kompletteras här med vinkelräta slitsar. Utåt ser verktyget ut som en kran, med vilken gängor skärs på metallmuttrar och bussningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stångverktyget skruvas in strikt moturs.

Spiralformad spiral

Den mest effektiva lösningen som gör att du enkelt kan skruva loss nästan alla bultar, oavsett hur komplex de är. Dessa extraktorer har en avsmalnande spets med en för applicerad vänster eller höger tråd. Deras särdrag är att skruva in, inte att driva in bulten när du installerar fogen . När du arbetar med verktyget används inte en skiftnyckel, utan en handvev. Detta bör beaktas: när du köper kit ingår det vanligtvis i satsen. Annars måste du köpa en extra enhet separat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spiralskruvdragare är intressanta genom att de är lämpliga för att extrahera bultar och reglar med höger och vänster gängtyper. Dessutom appliceras det på själva instrumentet i en spegelbild. Det vill säga, det finns en vänster tråd på höger sida. När du arbetar med ett sådant verktyg måste du lägga ner mycket fysisk ansträngning.

Hur väljer man?

När du väljer en utsugare för skruvskruvar är det mycket viktigt att veta exakt hur ofta arbetet utförs . Det är bättre för DIYer att köpa separata verktyg, med hänsyn till den vanligaste bultdiametern. För proffs som ofta möter liknande problem är en uppsättning för att slå ut trasig hårdvara lämplig. Bland fördelarna med ett sådant kit kan noteras.

  • Tillgänglighet för extraktorer med olika diametrar eller typer … Du kan välja det mest praktiska alternativet just nu och inte slösa tid.
  • Tillgänglighet av ytterligare komponenter … Detta inkluderar skiftnycklar och skiftnycklar, borrar för att bilda hål, bussningar för centrering och installation av nycklar.
  • Bekvämt förvaringsväska … Extraktorer går inte förlorade, du kan använda dem om det behövs. Under lagring tar apparaten lite plats, den är lätt att transportera.
Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett om en uppsättning eller en separat utsugare väljs för användning, är det viktigt att den är stark och hållbar, klarar betydande belastningar, mekanisk belastning. Valet av verktyg från härdat eller förkromat stål blir optimalt.

Tips typ

När du väljer typ av extraktionsdesign måste du komma ihåg det det mest praktiska att använda är spiralverktyg … Pivotala är något sämre än dem. Kil - det billigaste, men svårt att använda, svårt att demontera det oskruvade elementet från spetsen. Om du gör något fel är det hög risk att verktyget helt enkelt går sönder. En kilutsug är värdelös när åtkomsten till arbetsytan är begränsad eller chockbelastningar inte kan appliceras på ytan.

Bild
Bild

Om den trasiga bulten befinner sig i ett område där det är omöjligt att borra, måste du använda en stavsugare . De kan fästas direkt på chucken på en borr eller skruvmejsel tack vare den sexkantiga formen på svansspetsen. I det här fallet, i stället för borrning, skruvas själva extraktorn in i den skadade hårdvaran. Efter att ha fixerat den i metallen kan du applicera en omvänd rotation och ta bort den tillsammans med bulten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Köpsort och andra punkter

Efter att ha bestämt vilken typ av produkt det är värt att välja rätt plats att köpa den. Till exempel är det bättre att leta efter kit i stora byggmarknader. Engångsartiklar finns också i små butiker. Men dessutom måste du köpa en skiftnyckel och bussningar, medan de i uppsättningen sannolikt redan kommer att ingå i den totala kostnaden. Du bör inte välja en extraktor på en kinesisk webbplats: här används ofta mjuka och spröda legeringar för att göra verktyg, risken för produktbrott direkt under drift är mycket hög.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur använder man det korrekt?

Att använda en extraktor för att skruva loss en fastkörd bult är inte så svårt. Det räcker att följa en viss arbetsordning . För att markera metallytan i en skadad bult måste du förbereda en mittstans och en hammare. Det är viktigt att noggrant observera produktens centrering, att uppmärksamma dess korrekta placering. Efter att ha satt märket kan du gå vidare till borrning, diametern på det framtida hålet måste motsvara storleken på extraktorns arbetsdel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du har en uppsättning verktyg blir det lättare att hantera. Om inte kan du helt enkelt använda en bussning för att centrera borren. Det är nödvändigt att arbeta noggrant utan att fördjupa borren betydligt. Därefter kan du installera utsuget genom att slå det djupare med en hammare och hammare. Beroende på produktens konstruktion hjälper en skiftnyckel eller en speciell krannyckel att skruva verktyget djupare.

Bild
Bild

Så snart stoppet har nåtts kan du gå vidare till nästa steg - skruva loss den trasiga bulten eller den fasta hårnålen. För detta roteras verktyget i axelriktningen. Det är viktigt att observera den angivna inriktningen, om den förskjuts kan extraktorn gå sönder . När bulten har vridits tas den försiktigt bort, var noga med att inte skada verktyget. Från skruvuttaget är det enklaste sättet att vrida bulten med en tång eller en skiftnyckel. Detta är en grundläggande, universell teknik, men det kanske inte fungerar om hårdvaran ligger utanför lådan, i så fall bör du agera individuellt.

Bild
Bild

Extraktorn själv bör också vara förberedd för arbete . Innan du startar den måste du justera spåren på kranen och verktygsstyrningarna, flytta tills stoppet nås. Därefter förskjuts hylsan till delens yta. En justerbar skiftnyckel eller knopp är fäst vid utsugets svans. Efter avslutad extraktion av hårdvaran från spetsen måste du ta bort dess fragment - för detta, använd ett skruvstycke och en vred, vrid verktyget medurs.

Bild
Bild

De vanligaste svårigheterna är värda att överväga mer detaljerat

  • Bult brutet under planet … Med ett sådant arrangemang av den skadade hårdvaran installeras en hylsa som motsvarar hålets diameter i en urtagning ovanför den i ytan av delen eller produkten. Därefter utförs borrning till önskat djup, om det behövs kan du börja med en mindre diameter och gradvis öka den. Sedan kan du köra in eller skruva in utsuget.
  • Fragmentet är ovanför delens plan . Arbetssekvensen kommer att vara densamma - först installeras en lämplig hylsa, sedan utförs stansning eller borrning. Extraktorn placeras endast i det förberedda hålet i bultkroppen, med tillräckligt djup.
  • Fraktur på planet … Arbetet utförs i 2 etapper. Först avlägsnas den övre delen av den trasiga hårdvaran, sedan upprepas alla åtgärder för elementet kvar i hålet. Det finns ingen anledning att rusa. Noggrann märkning, preliminär stansning och rätt val av extraktor för jobbet hjälper till att ta bort splitbulten korrekt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ett antal användbara knep som hjälper dig att återställa en trasig bult snabbare och mer effektivt . Dessa inkluderar uppvärmning av en bult eller tapp i ett hål. Under påverkan av metallens termiska expansion kommer det att gå snabbare. Om skruvgängan rivs av kan en vanlig sexkant lösa problemet - en skiftnyckel på den del av hårdvaran som sticker ut ovanför ytan. Det är bra att applicera smörjmedel på bultytan innan du använder utsuget. En fast, rostad bult i fogen kan behandlas med aceton eller annat lösningsmedel för att göra det lättare att lossna från trådväggarna. Om detta inte hjälper förblir hårdvaran orörlig, du kan slå den något och sedan slå ut den med en hammare. Du måste utöva våld på flera punkter - minst 4 platser.

Bild
Bild

När du arbetar med verktyget det är viktigt att välja det korrekt . Till exempel kan kilformade extraktorer inte användas på material med ökad skörhet. Även en ståldel kan deformeras under påverkan. Stavalternativ är universella, men säljs sällan. När du arbetar med spiralskruvuttag är det absolut nödvändigt att förborra ett hål, om detta inte är möjligt är det värt att välja en annan typ av verktyg från början för att ta bort skadade bultar.

Rekommenderad: